İçeriğe atla

Holokost Kurbanları Anıtı (Sivastopol)

Koordinatlar: 44°36′05″K 33°30′46″D / 44.60139°K 33.51278°D / 44.60139; 33.51278
Holokost Kurbanları Anıtı (Sivastopol)
Sivastopol'daki Holokost kurbanları anıtı
Harita
Koordinatlar44°36′05″K 33°30′46″D / 44.60139°K 33.51278°D / 44.60139; 33.51278
Konumİsyan Meydanı, Sivastopol
MalzemeMermer
Açılış tarihi2003

Sivastopol Holokost Kurbanları Anıtı, Temmuz 1942'de şehrin Naziler tarafından ele geçirilmesinden sonra vurulan Sivastopol Yahudileri ve Kırımlıların anısına dikilmiş bir anıttır.

Arka Plan

1939 yılı itibarıyla Sivastopol'da 5.988 Yahudi yaşıyordu ve bu da toplam nüfusun %5,5'ini oluşturuyordu.[1]

6 Temmuz 1942'de, Nazilerin Sivastopol'u ele geçirmesinden birkaç gün sonra, şehrin sokaklarına, işgal yetkililerinden köyde ve çevresinde yaşayan tüm Yahudilerin ve Kırımlıların "altı uçlu yıldız" görsellerini elbiselerinin göğüs ve sırt kısmına dikme emrini içeren broşürler asıldı. Ayrıca kaydolmak için Kherson stadyum binası'na giderek Yahudi Komitesine rapor verilmesi istendi.[2] Stadyum isyancıların bulunduğu caddeden çok uzakta değildi. Her aileye, yanlarında değerli eşyalarını, anahtarlarını, üzerinde adres bulunan bir kağıt parçasını ve üç günlük yiyecek malzemesini beraberlerinde götürmeleri talimatı verildi.[1][3]

Nazi işgalcilerinin ve suç ortaklarının zulmünü araştırmak için kullanılan Sivastopol Şehri Olağanüstü Komisyonunun raporlarına göre 12 Temmuz 1942'de Naziler şehrin tespit edilen tüm Yahudi nüfusunu ve birkaç düzine Kırımlıyı yerel stadyuma toplamıştı. Naziler onlara Sivastopol dışında görevlendirileceklerini duyurdu. Ancak stadyumdaki insanlar önceden belirlenmiş infaz alanlarına götürüldü. Bu alanlar: Balaklava otoyolunun 4. kilometresi, Maksimov'un kulübesi, Starye Şuli köyü ve Bahçesaray yakınındaki Balta-Çokrak idi.

Kırım'daki SS zulmüne ilişkin savaş sonrası araştırmalar 1942 yazında, Sivastopol'un ele geçirilmesinden sonra, SS Standartenführer Otto Ohlendorf komutasındaki Einsatzgruppe D'den Sonderkommando 11a'nın Chastnik Caddesi'ndeki bir evi işgal ederek oraya taşındığı gösterdi.[1] Toplama ve kayıt işlemlerinin ardından, Sevastopol'dan 1500 Yahudiyi (diğer kaynaklara göre, jandarma şefi E. Shreve'nin ifadesine göre 1200 kişi) gaz kamyonlarında vurarak öldürdü. Temmuz 1942'de birim, Sovyet savaş esirleri arasında tespit edilen 2.022 Yahudiyi de yok etti.[1][4]

Kurbanların toplanması, kimliklerinin belirlenmesi ve gözlenmesi de Rusya'nın Sivastopol Şehri Yardımcı Polis merkezi çalışanları tarafından gerçekleştirildi. Bu işlemler resmi olarak Sivastopol belediye başkanı N. Madatov'a bağlı olan Polis Şefi B.V. Kormchinov-Nekrasov tarafından yönetiliyordu.[1]

Kitlesel infazların ardından Einsatzkommando faaliyetlerini azalttı (talimatlara göre ordunun ön kısmına geçti). Yahudilerin kimlik tespiti ve yok edilmesi sürecini Sturmscharführer Mayer başkanlığındaki Sivastopol Güvenlik Servisi'ne (SD) devretti. Bireysel katliamlar tüm işgal dönemi boyunca devam etti.

Sovyet Olağanüstü Şehir Komisyonu, işgal dönemindeki soruşturma sonuçlarına dayanarak kurban sayısını toplam 4200 kişi olarak belirledi. 300'den fazla ismi tespit edilebildi. Çoğunlukla yaşlılar, kadınlar ve çocuklardı. İdam edilenler arasında çok sayıda öğretmen ve doktor da vardı. Belgeler, 1. Şehir hastanesi doktoru Ya.Zvenigorodsky'nin davranışına dikkat çekmektedir. Naziler ona Yahudi çocukların adreslerini vermesi karşılığında hayatını bağışlamayı ve evine dönmeyi teklif etti. Doktor Nazileri reddederek: "Halkım neredeyse ben de oradayım" şeklinde cevap verdi. 4200 kişiden yalnızca 14 yaşındaki Anna Salnik kaçmayı başardı.[1]

Tanım

12 Temmuz 2003 trajedisinin yıldönümünde Asiler Meydanı'nda anıt açıldı.[5] Anıtı mimar Lyudmila Gitelzon ve sanatçı Sergei Pavlishin tasarladı.[6] Anıtta Menora ile birlikte altı köşeli Davut Yıldızı yer alıyor. Kaide, her biri yıkılan Kudüs Tapınağını simgeleyen iki basamaktan oluşuyor. Davut Yıldızı, anıt yazıtların bulunduğu bir duvarın arka planına yerleştirilmiştir.[7][8]

Okuma

  • Gelman B.N. Ölüm nedeni - infaz. Sivastopol'daki Holokost. - Sevastopol, 2004. - 182 s.
  • Tyagliy M.I.S. - Sevastopol // “Nazi yarımadanın işgali sırasında Kırım Yahudilerinin toplu imha yerleri, 1941-1944. Dizin" . - Ukrayna Holokost Kütüphanesi. - Simferopol: BEC "Hesed Şimon", 2005. - S. 56-57. — 106 sn. — ISBN 966-572-862-8 .

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f Тяглый М. И. С.- Севастополь // «Места массового уничтожения евреев Крыма в период нацистской оккупации полуострова, 1941—1944. Справочник». — Украинская библиотека Холокоста. — Симферополь: БЭЦ „Хесед Шимон“, 2005. — С. 56—57. — 106 с. —. 
  2. ^ Гельман Б. Н. Причина смерти — расстрел. Холокост в Севастополе. — Севастополь, 2004. — 182 с. 
  3. ^ "Минута молчания в память о расстрелянных". 2016. 
  4. ^ Тяглый М. И. «Места массового уничтожения евреев Крыма в период нацистской оккупации полуострова, 1941—1944. Справочник». — Симферополь, 2005. — 106 с.
  5. ^ "В Севастополе почтили память 4200 расстрелянных нацистами евреев и крымчаков | Город24: Севастополь". Город 24 (Rusça). 16 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2023. 
  6. ^ "В Севастополе осквернили памятник жертвам Холокоста". Jewish.Ru. 16 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2023. 
  7. ^ "Памятник «Жертвам холокоста» - Севастополь - памятники, мемориалы, музеи и исторические места". www.sevmonument.ru. 16 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2023. 
  8. ^ "В Севастополе почтили память жертв Холокоста - Еврейская жизнь". ( Еврейская жизнь ) (Rusça). 12 Temmuz 2022. 16 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kumuklar</span> Türk etnik grubu

Kumuklar, veya Kumuk Türkleri, Dağıstan, Çeçenya ve Kuzey Osetya'nın yerlisi bir Türk halkıdır Kuzey Kafkasya'daki Türkler arasında en kalabalık olanlardır. 1930'lara kadar Kuzey Kafkasya halkları arasında Kumukça lingua franca olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatarları</span> Türklerin kıpçak kolundaki topluluk

Kırım Tatarları ya da Kırımlılar, anayurtları Karadeniz'in kuzeyindeki Kırım yarımadası olan Türkî halktır. 1783'te Kırım Hanlığı'nın Rusya tarafından ilhak edilmesiyle birlikte Osmanlı Devleti'ne zorunlu göçe tabi tutulmuşlar ve kendi vatanlarında azınlığa düşmüşlerdir. SSCB döneminde Stalin'in emriyle 18 Mayıs 1944'te sürgüne uğrayarak nüfuslarının yarısını yitirmişlerdir. SSCB'nin yıkılmasıyla sürüldükleri topraklardan Kırım'a geri dönmeye başlayan halk, Ukrayna'nın ana Müslüman unsurunu oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Minsk</span> Beyaz Rusyanın başkenti

Minsk, Belarus'un başkentidir. Şehir 409,5 km² alanda kuruludur. 2021 yılındaki nüfusu yaklaşık 2.009.786 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Mansur</span> General ve politikacı

Şeyh Mansur veya doğum ismiyle Uşurma, Çeçenistan, Çerkesya ve Dağıstan ordularına komutanlık etmiş Çeçen İslam âlimi, asker ve Kuzey Kafkasya'nın 1. İmamı. Kuzey Kafkasya'da Rus emperyalizmine karşı cihat hareketinin başlatıcısı olarak görülmektedir.

Rusya'nın federal bölümleri, Rusya Anayasası'na göre Rusya'nın en üst düzey idari bölümleri olan kurucu varlıklardır. Rusya, 85 adet federal bölüme ayrılmakta olup bu bölümler cumhuriyetler, kraylar, oblastlar, federal şehirler, özerk oblastlar ve özerk okruglar olmak üzere altı düzeyde toplanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Babi Yar</span>

Babi Yar, Holokost kapsamında 1941 yılında Nazi askerleri tarafından Ukrayna Kiev'de 33.771 Yahudinin 2 gün içerisinde katledilmesiyle tarihe Babi Yar Katliamı geçmiştir. Kiev'deki tüm Yahudilerin öldürülmesi kararı, askeri vali Binbaşı Kurt Eberhard, Güney Ordu Grubu Polis Komutanı SS-Obergruppenführer Friedrich Jeckeln ve Einsatzgruppe C Komutanı Otto Rasch tarafından alınmıştır. Einsatzgruppen C'nin alt birimi olan Sonderkommando 4a, Wehrmacht tarafından desteklenen Ukrayna Yardımcı Polisi ile SD ve Asayiş Polisi taburlarının yardımıyla emirleri yerine getirdi. Sonderkommando 4a ve Alman Asayiş Polisi'nin 45. Taburu çekimleri gerçekleştirdi. Alman Düzen Polisinin 303. Taburuna bağlı askerler bu sırada infaz alanının dış çevresini korumaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Oskar Schindler</span> Holokost sırasında 1200 Yahudiyi ölümden kurtaran NSAİP üyesi Alman sanayici

Oskar Schindler SUO, Holokost sırasında işgal altındaki Polonya'daki 1200 Yahudi'yi, Bohemya ve Moravya Protektorası'ndaki emaye ve mühimmat fabrikalarında istihdam ederek yaşamlarını kurtarmış Nazi Partisi üyesi bir Alman sanayiciydi. Bu davranışından ötürü 1993'te Yad Vaşem'de, İsrail tarafından Uluslararası Dürüstler Madalyası ile onurlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Majdanek toplama kampı</span>

Majdanek toplama kampı, II. Dünya Savaşı'nda Polonya'nın Alman işgali sırasında Schutzstaffel tarafından Lublin şehrinin eteklerinde inşa edilen ve işletilen bir Nazi toplama ve imha kampıydı. Yedi gaz odası, iki ahşap darağacı ve toplam 227 yapısıyla Nazi toplama kamplarının en büyükleri arasında yer alıyordu. Başlangıçta imhadan ziyade zorla çalıştırma amaçlı olsa da, Almanların işgal altındaki kendi anavatanlarındaki tüm Polonya Yahudilerini öldürme planı olan Reinhardt Operasyonu sırasında insanları endüstriyel ölçekte öldürmek için kullanıldı. 1 Ekim 1941'den 22 Temmuz 1944'e kadar faaliyette olan kamp neredeyse hiç bozulmadan ele geçirildi. Bagration Harekâtı sırasında Sovyet Kızıl Ordusu'nun hızlı ilerleyişi SS'lerin altyapısının çoğunu yok etmesini engelledi.

<span class="mw-page-title-main">Treblinka imha kampı</span>

Treblinka imha kampı, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından işgal altındaki Polonya'da inşa edilen ve işletilen en ölümcül ikinci imha kampıydı. Varşova'nın kuzey doğusunda, günümüzde Mazovya voyvodalığı olan Treblinka köyünün 4 km güneyindeki bir ormanda bulunuyordu. Kamp, Nihai Çözüm'ün en ölümcül aşaması olan Reinhardt Operasyonu'nun bir parçası olarak 23 Temmuz 1942 ile 19 Ekim 1943 tarihleri arasında faaliyet göstermiştir. Bu süre zarfında gaz odalarında 700.000 ila 900.000 Yahudi'nin ve 2.000 Roman'ın öldürüldüğü tahmin edilmektedir. Treblinka'da Auschwitz-Birkenau dışındaki diğer Nazi imha kamplarından daha fazla Yahudi öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet partizanları</span>

Sovyet partizanları, II. Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği topraklarını işgal eden Mihver Devletlerine karşı cephe gerisinde gerilla savaşı veren Sovyet direniş kuvvetleridir. Direniş hareketi Sovyet hükûmeti tarafından merkezi olarak kontrol edilmiş ve Kızılordu modeline göre örgütlenmiştir. Sovyet partizanlarının temel hedefi işgal edilen topraklarda ve cephe gerisinde düşman birliklerinin düzenini bozacak şekilde ulaşım ve iletişimin kesilmesi, engellenmesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Saburov</span>

Aleksandr Nikolayeviç Saburov II. Dünya Savaşı Doğu Cephesinde verilen Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında Nazi işgali altındaki Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti topraklarında faaliyet gösteren Sovyet partizanlarının komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Fyodorov</span> Sovyet partizan

Aleksey Fyodoroviç Fyodorov, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesinde verilen Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında Nazi işgali altındaki Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti topraklarında faaliyet gösteren Sovyet partizanlarının komutanı. İki kez Sovyetler Birliği Kahramanı ilan edilen iki partizandan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatar Sürgünü</span> Kırım Tatar soykırımı

Kırım Tatar Sürgünü veya Kırım Tatar Soykırımı, Sovyet hükûmeti tarafından yürütülen ve Josef Stalin adına hareket eden NKVD Başkanı Lavrenti Beriya tarafından organize edilen 18-20 Mayıs 1944'te en az 191.044 Kırım Tatarının etnik temizliği ve kültürel soykırımıdır. NKVD üç gün içinde çoğunlukla kadınları, çocukları, yaşlıları, hatta komünistleri ve Kızıl Ordu üyelerini, bin kilometre uzaklıktaki Özbek SSC'ye sınır dışı etmek için sığır trenlerini kullandı. Kırım Tatarları, Stalin'in Sovyetler Birliği'ndeki nüfus transferi politikası tarafından kapsanan birkaç etnik gruptan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Murad Adji</span>

Murad Eskenderoviç Adjiev, Sovyet ve Rus bilim insanı, türkolog, araştırmacı yazar. Kadim Türklerin ana vatanı Altay'dan başlayan Büyük Kavimler Göçü tezinin müellifi. Coğrafyacı, Doktorasını iktisat alanında yapmıştır. Doçent. Kumuk kökenli.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Savaş Anıtı (Treptower Parkı)</span>

Sovyet Savaş Anıtı veya Kurtarıcı Savaşçı Heykeli, Berlin'deki Treptower Parkı'nda yer alan savaş anıtı. Sovyet mimar Yakov Belopolskiy ve Sovyet heykeltıraş Yevgeniy Vuçetiç tarafından tasarlanmış olup elinde birer kılıç ile çocuk tutan, Nazilerin sembolü olan Svastika sembolünün parçalanmış hali üzerinde yer alan bir Sovyet askerini tasvir eder. Yaklaşık 12 m uzunluğunda ve 70 ton ağırlığındaki anıtın bulunduğu meydanda ayrıca Berlin Muharebesi'nde ölen yaklaşık 7 bin Sovyet askerinin mezarları da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Anavatan Çağırıyor</span> Stalingrad Muharebesi anısına inşa edilen heykel

Anavatan Çağırıyor, Volgograd'daki Mamayev Kurganı tepesinde bulunan ve Stalingrad Muharebesi anısına inşa edilen heykeldir. Tasarımı heykeltıraş Yevgeni Vuçetiç ve inşaat mühendisi Nikolay Nikitin tarafından yapılan heykel, 1967 yılında açılışı gerçekleştirildiğinde dünyanın en büyük heykeliydi.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna İsyan Ordusu</span>

Ukrayna İsyan Ordusu -Bağımsız Ukrayna fikri ile kurulan aşırı milliyetçi silahlı oluşum. Ukrayna'da II.Dünya Savaşı sırasında Nazilerin desteği ile örgütlenen ve ülkedeki tüm etnik gruplara karşı katliam ve kıyım hareketlerine girişen milliyetçi oluşum. Ukraynalı Milliyetçiler Örgütü'nün askeri kanadıdır. Ekim 1942'de teşkilatlanan oluşum özellikle II. Dünya Savaşı zamanı oldukça aktif rol oynayıp,1943'te Ukrayna Reich Komiserliği'yle birlikte Ruslara, Polonyalılara, Yahudilere ve diğer etnik azınlıklara karşı çeşitli katliam ve kıyım hareketlerinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar</span>

Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar, Nazi Almanyası'nın II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'ndeki çatışmalar sırasında 1941-1945 yılları arasında teslim olan veya zorla yakalanan Sovyet savaş tutsaklarına karşı kasıtlı olarak kötü muamele uygulamasıdır. Bu uygulamaların sonucunda esir alınan yaklaşık 5,7 milyon Kızıl Ordu askerinden 3,1 ila 3,5 milyon arası kişi yaşamını yitirdi.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde Kırım Tatarları</span> Sovyetler Birliği sınırları içerisinde içinde yaşayan Kırım Tatarı kişi veya grupları betimler.

Sovyetler Birliği'nde Kırım Tatarları, Sovyetler Birliği sınırları içerisinde içinde yaşayan Kırım Tatarı kişi veya grupları betimler.

<span class="mw-page-title-main">II. Mehmed Giray Türbesi</span>

II. Mehmed Giray türbesi Kırım'da, Bahçesaray şehrinin Eski-Yurt bölgesinde 16. yüzyıla ait bir türbedir. Türbede Kırım hanları II. Mehmed Giray (1532-1584), II. Saadet Giray ve III. Mehmed Giray (1584-1629), Murad Giray ve Safa Giray'ın mezarları mevcuttur.