İçeriğe atla

Hollywood (roman)

Hollywood
Hollywood
Charles Bukowski'nin romanının Parantez yayınları'ndan 1997'da çıkan Türkçe baskısının kapak resmi. Kapakta Charles Bukowski, küçük bir rolünün de olduğu "Barfly" filminde Faye Dunaway ve Mickey Rourke'la görülüyor.
YazarCharles Bukowski
ÇevirmenAvi Pardo (Parantez)
Kapak sanatçısı
Nurcan Zamur (Parantez)
ÜlkeABD
Dilİngilizce
KonuOtobiyografi
TürRoman
Yayım1989 (özgün)
1992 ve 1995 (Yapı Kredi Yay)
1997 (Parantez) (Türkçe)
Yayımcı(özgün)
Yapı Kredi Yayınları (1992)
Parantez Yayınları (1997) (Türkçe)
Medya türü3. hamur kâğıt, ciltsiz, karton kapak
Sayfa206 sayfa (26 sayfa fotoğraflara ayrılmış)
ISBN0876857659 (özgün)
9757939668 (Türkçe)

Hollywood, Alman asıllı Amerikalı şair ve yazar Charles Bukowski'nin 1989'da yayımlanmış otobiyografik romanıdır.

Türkiye'de birinci ve ikinci baskıları 1992 ve 1995 yıllarında Yapı Kredi Yayınları tarafından yapılmış olan romanın bir sonraki baskısı 1997 yılında Türkçe yayın haklarını da elinde bulunduran Parantez Yayınları tarafından yapılmıştır. Romanın Türkçe çevirisi Bukowski'nin Türkiye'de çıkan tüm kitaplarının çevirisini de yapmış olan Avi Pardo'ya aittir. (ISBN 975-7939-66-8)

Roman, Fransız yönetmen Barbet Schroeder'in 1987'de çektiği Amerikan sinema filmi Bar Kelebeği (Barfly)'nin çekim öyküsünü, buna paralel olarak da Hollywood'un renkli dünyasını, bu sinema çevresinde yaşananları ve farklı insan ilişkilerini anlatır. Barfly filminin senaryosunu da Charles Bukowski yazmış üstelik filmde küçük bir rolde de oynamıştı (bar müdavimlerinden birini oynuyordu). Senaryoda alkole boğulmuş olarak sürdürdüğü kendi depresif hayatından bir kesiti yansıttığı için de "Barfly" yarı-otobiyografik bir film sayılmaktadır. Filmde Mickey Rourke'un canlandırdığı ayyaş, Charles Bukowski'nin alter-egosu olan Henry Chinaski dir.

Senaryosunu yazdığı "Barfly" filmi 1987 yılında gösterime girdikten iki yıl sonra, 1989'da piyasaya çıkan ve bu filmin kamera arkasını anlattığı "Hollywood" romanında Charles Bukowski Hollywood'un renkli dünyasından, filmin oyuncuları Mickey Rourke ve Faye Dunaway'den yönetmen Jean-Luc Godard'a, Norman Mailer'dan Sean Penn'e kadar onlarca ünlüden hiç yakası açılmadık yönleriyle bahseder. Ancak romanda bunlardan hiçbirisinin kendi adları geçmez. Örneğin Bokowski Jean-Luc Godard'ı Jon-Luc Modard, Mickey Rourke'u da Jack Bledsoe yapmıştır. Kendi adı da romanda birçok kitabında olduğu gibi Henry Chinaski olarak geçiyor. Gerçekte yaşanmış olayları gerçek kişilerin isimleri değiştirilerek kurgu tarzında anlatan bu roman türüne "Roman à clef" (anahtarlı romanlar) denmektedir.

Bukowski "Bar Kelebeği" filminin yönetmeni Barbet Schroeder'e ithaf ettiği romanının girişine şu alaycı ibareyi koymuş: "Bu eser tümüyle kurgu ürünü olup yaşayan ya da ölmüş kişilerle kurulacak ilişkiler bütünüyle rastlantısaldır, vs. vs."

"Bar Kelebeği" filminin senaryo kitabı ise çok daha önce, daha filmin yapım aşamalarına geçilmeden 1984 yılında Barfly: The Continuing Saga of Henry Chinaski adıyla çıkmıştı.[1]

Romanda adı geçen kişiler

Romanda adı geçen sinema, politika ve müzik dünyasından ünlü şahıs isimleri şunlardır:

Gerçek kişi Romandaki değiştirilmiş adı
Charles BukowskiHenry Chinaski
Mickey RourkeJack Bledsoe
Faye DunawayFrancine Bowers
Frank StalloneLenny Fidelo
Barbet SchroederJon Pinchot
Linda Lee BukowskiSarah Chinaski
Werner HerzogWenner Zergog
Idi AminLido Mamin
Tom JonesTab Jones
Jean-Paul SartreJean-Paul Sanrah
Jean-Luc GodardJon-Luc Modard
Francis Ford CoppolaFrancis Ford Lopalla
Blake EdwardsDarby Evans
Dennis HopperMack Austin
Sean PennTom Pell
MadonnaRamona
Norman MailerVictor Norman
David LynchManz Loeb
Isabella RosselliniRosalind Bonelli
Yoram Globus/Menahem GolanHarry Friedman
Yoram Globus/Menahem GolanNate Fischman
Timothy LearyJim Serry
Taylor HackfordHector Blackford
Robby MüllerHyans
Roger EbertKirby Hudson

Romanda geçen diğer isimler de şunlardır:

Gerçek isim Romandaki değiştirilmiş adı Notlar
BarflyThe Dance of Jim BeamRomanda kamera arkası anlatılan film
General Idi Amin Dada: A Self PortraitThe Laughing Beast (Gülen Canavar)Barbet Schroeder'in belgeseli
Cannon FilmsFirepower Productions
The Elephant ManThe Rat ManDavid Lynch filmi
EraserheadPencilheadDavid Lynch filmi

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Bukowski, Charles. Barfly: The Continuing Saga of Henry Chinaski (1984) ISBN 0-920348-44-0 DELUXE

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">François Truffaut</span> Fransız film yönetmeni (1932 – 1984)

François Roland Truffautsöylenişi 16 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Fransız yönetmen, senarist, oyuncu ve Fransız Yeni Dalga akımının kurucularından.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Luc Godard</span> Fransız film yönetmeni (1930-2022)

Jean-Luc Godard, Fransız ve İsviçreli film yönetmeni, senarist ve sinema eleştirmeniydi. Fransız Yeni Dalgası'nın en etkili isimlerinden birisidir.

<i>Serseri Aşıklar</i>

Serseri Aşıklar, 1960 yapımı Jean-Luc Godard filmi. Film, Fransız Yeni Dalga akımının ilk örneklerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Charles Bukowski</span> Asıl adı Heinrich Karl Bukowski olan Amerikalı yazar ve şair

Charles Bukowski, asıl adı Heinrich Karl Bukowski olan Amerikalı yazar ve şairdir. Yapıtlarında bazen Henry Chinaski ismini de kullanmıştır. Hayatının çoğunu ABD'nin Los Angeles şehrinde geçirmiştir. Yazıları, benimsediği memleketi Los Angeles'ın sosyal, kültürel ve ekonomik ortamından etkilenmiştir. Bukowski'nin çalışmaları yoksul Amerikalıların sıradan yaşamlarını, yazma eylemini, alkolü, kadınlarla ilişkileri ve işin angaryasını ele alır.

<i>Günah Şehri</i> (film)

Günah Şehri, Robert Rodriguez ve Frank Miller'in yönetmenliğini yaptığı bir Hollywood filmi. Film Frank Miller'ın yazıp çizdiği aynı adlı adlı çizgi romandan uyarlanmıştır. Quentin Tarantino ise konuk yönetmendir. Film noir atmosferinde, ABD'deki hayalî bir şehirde yaşanan olayları anlatan epik filmdir.

<span class="mw-page-title-main">Warren Beatty</span> Amerikalı film yönetmeni ve sinema oyuncusu

Henry Warren Beaty, Oscar ve Altın Küre ödülü sahibi Amerikalı oyuncu, senarist ve film yönetmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Éric Rohmer</span> Fransız film yönetmeni (1920–2010)

Éric Rohmer, Fransız yönetmen ve senarist.

<i>Koleksiyoncu Kadın</i>

Koleksiyoncu Kadın 1967 Fransa yapımı filmdir.Özgün adı La Collectionneuse dür.İngilizce konuşulan ülkelerde The Collector adı ile gösterime sunulmuştu. Eric Rohmer 'in senaryosunu yazıp yönettiği filmin görüntü yönetmenliğini Néstor Almendros üstlenmiştir. Önemli rollerinde Patrick Bauchau,Haydée Politoff, Daniel Pommereulle, Alain Jouffroy, Mijanou Bardot ve Annik Morice rol almışlardır. Filmin üç başrol oyuncusu Patrick Bauchau,Haydée Politoff ve Daniel Pommereulle aynı zamanda senaryoda Rohmer'e yardımcı olmuşlar ve filmin diyaloglarını yazmışlardır. Eric Rohmer 'in "Altı Ahlak Hikayesi" serisini oluşturan 6 filminden üçüncüsü ve ilk uzun metrajlı olanıdır.Filmin özgün ismi Türkçede Koleksiyoncu anlamına gelmektedir.Serinin diğer filmleri ile bir bütünlük oluşturan bu film egemen ahlak anlayışı karşısında bireyin davranışlarını kadın-erkek ilişkileri açısından inceler.

<i>Çılgın Pierrot</i>

Çılgın Pierrot, 1965 Fransa-İtalya ortak yapımı romantik dramatik filmdir. Özgün adı Pierrot le Fou olan film Amerikalı cinayet-macera romanları yazarı Lionel White'ın Obsession adlı romanının serbest bir uyarlamasıdır.

<i>Şeytan Çıkmazı</i>

Angel Heart 1987 yapımlı doğaüstü gerilim filmidir. Alan Parker'in yönettiği filmin başrollerini Mickey Rourke ve Robert De Niro oynamaktadır. Bir adamın peşinde olan bir detektifin öyküsünü anlatan film, özellikle sürpriz finali ve zekice işlenmiş ilginç noktaları ile dikkat çekmektedir. Falling Angel isimli William Hjortsberg'in yazdığı eserden yola çıkarak çekilse de arada birçok fark vardır. Filmin içinde Lucifer ismi, Cyphre soyadı, Mickey Rourkenin aynaya bakamaması, ara sıra gelen asansör sahnesi gibi ilginç noktalar barındırmakta olan filmin senaryosunu ise Alan Parker hazırlamıştır. Film, film-noir ve korku türünü de barındırmaktadır. Gişede fazla başarılı olamayan ve eleştirmenleri ikiye bölen film, piyasaya sürüldüğünde başarılı olunca kült film kategorisine yerleşti.

<i>X-Men</i> (film) Bryan Singerin yönettiği 2000 ABD yapımı filmi

X-Men, Marvel Comics'in süper kahraman çizgi romanlarından sinemaya uyarlanan 2000 yılı ABD yapımı X-Men serisinin ilk filmidir. Olağan Şüpheliler ile adını duyuran Bryan Singer'ın imzasını taşıyan filmin senaryosunu David Hayter yazmıştır. Oyuncu kadrosunda, Hugh Jackman, Patrick Stewart, Ian McKellen, Halle Berry, Famke Janssen, James Marsden, Rebecca Romjin-Stamos ve Anna Paquin gibi güçlü isimleri barındıran film hayali bir dünyada, süper güçleri normal insanlarda güvensizlik yaratan bir grup mutantın hikâyesini anlatır. Hikâye, iki mutant, Wolverine ve Rogue'u, kendi taraflarına çekmeye çalışan, amaçları mutantların varlığını insanlara kabul ettirmek olan ama izledikleri yollar birbirine tamamen zıt olan iyi ve kötü iki grubun mücadelesini anlatır: Profesör Xavier'in X-Men'i ve Magneto'nun Mutant Kardeşliği.

<i>Bar Kelebeği</i>

Bar Kelebeği, 1987 ABD yapımı yarı-otobiyografik dramatik filmdir. Özgün adı Barfly olan film Mart 1989'da Türkiye'de sinemalarda "Bar Kelebeği" adıyla gösterime girmiştir. Daha sonra televizyonlarda da bu isimle yeniden yayına verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Faye Dunaway</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Dorothy Faye Dunaway, Akademi Ödülü sahibi Amerikalı oyuncudur. 1965 yılından beri sinemada faal olan sanatçı aynı zamanda bazı filmlere yönetmen, yapımcı ve senarist olarak da imza atmıştı. Oscar, BAFTA, Altın Küre ve Emmy ödülleri dahil tam 17 ödül kazanan oyuncu 25 ayrı ödüle de aday gösterilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Mickey Rourke</span> Amerikalı oyuncu, senarist ve eski boksör

Philip Andre "Mickey" Rourke, Jr. özellikle aksiyon, drama ve gerilim filmlerine başrol üstlenmiş olan Amerikalı oyuncu.

<i>Kadın Kadındır</i>

Kadın Kadındır, 1961 Fransa - İtalya ortak yapımı romantik müzikal komedi filmidir. Özgün adı Une femme est une femme olan film ABD'de A Woman Is a Woman adı ile gösterilmiştir.

Kadınlar, (İngilizce:Women) 1978'de Charles Bukowski tarafından yazılmış bir romandır. Kitabın ana karakteri yarı-otobiyografik olarak yaratılmış Henry Chinaski'dir. Diğer romanlarından farklı olarak Kadınlar, Chianski'nin başarılı bir şair ve yazar olarak tanındıktan sonraki hayatını anlatır. Ancak roman, diğer romanlarında olduğu gibi, Chianski'nin kadınlardan aldığı anlık hazları işler. Kitapta, Chianski'nin takma adı, gerçek hayatta Bukowski'nin takma adlarından biri olan Hank'tir. Roman, genel olarak Chianski'nin kadınlara karşı bitmeyen doyumsuzluğuna odaklanır. Aynı zamanda, kadınlara erkeğin gözünden dünyayı anlatma rolünü de üstlenmektedir. Kitabın kapağındaki resmi, Charles Bukowski kendisi çizmiştir.

<i>Le Mépris</i>

Le Mépris 1963 yapımı, Jean-Luc Godard'ın yönettiği filmdir. Film Alberto Moravia tarafından yazılan Il disprezzo (1954) adlı kitaptan sinemaya uyarlanmıştır. Film Brigitte Bardot'yu başrol kadın oyuncu olarak barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan sineması</span>

Amerika Birleşik Devletleri sineması, Amerikan sineması veya genellikle kullanılan ismiyle Hollywood, 20. yüzyılın başlarından bu yana dünya çapında sinema üzerinde derin bir etkisi olan ABD menşeli sinema sektörüdür. Bu sektörün geçmişi dört ana döneme ayrılmaktadır: Sessiz film dönemi, klasik Hollywood sineması, Yeni Hollywood ve çağdaş dönem. Fransız Lumière Kardeşler modern sinemanın kurucusu olarak kabul edilmelerine rağmen, hızla gelişen bu sektörde Amerikan sineması en baskın güç haline gelmiştir. 1920'lerden bu yana, Amerikan film endüstrisi her yıl herhangi başka bir ülkeden daha fazla hasılat elde etmektedir.

<i>The Song of Bernadette</i> (film)

Bernadette'in Şarkısı, Franz Werfel'in 1941 tarihli aynı adlı romanına dayanan 1943 Amerikan biyografik drama filmidir. Jennifer Jones başroldedir ve Bernadette Soubirous’u oynamıştır. Film, Şubat ve Temmuz 1858 arasında kutsanmış Meryem’i gördüğü onsekiz rüyadadan sonra 1933’de azizleştirilen bir kadının hikâyesini anlatmaktadır. George Seaton tarafından yazılan bir senaryo, Henry King tarafından yönetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Barbet Schroeder</span> Fransız film yönetmeni (d. 1941)

Barbet Schroeder, 1960'lı yıllarda Fransız sinemasında kariyerine başlayan, Jean-Luc Godard ve Jacques Rivette gibi yönetmenlerle çalışan İran doğumlu İsviçreli yönetmen ve yapımcı. 1980'lerin sonlarından bu yana, Single White Female, Kiss of Death ve Murder by Numbers gibi filmlerde genellikle melodramı gerilim türüyle harmanlayan birçok büyük bütçeli Hollywood filmi yönetti. 1987 yapımı filmi Bar Kelebeği ile Palme D'Or'a aday oldu.