İçeriğe atla

Hollander çırpıcı

Hollander çırpıcı

Hollander çırpıcı, 1680'de selüloz içeren bitki liflerinden kağıt hamuru üretmek için Hollandalılar tarafından geliştirilen bir makinedir. Kağıt hamuru hazırlamak için ezme değirmenlerinin yerini aldı çünkü Hollander çünkü bir ezme değirmeninin hazırlanması sekiz gün alırken aynı miktarda kağıt hamuru bir günde yapabiliyordu.[1]

Bununla birlikte, ezme değirmeninin tahta kürekleri ve dövme işlemi daha uzun, daha kolay hidratlanan ve daha fazla lifli selüloz lifleri üretti; böylece ortaya çıkan kağıdın sağlamlığını artıyordu. Hollander, hammaddeyi kesmek için metal bıçaklar ve doğrama eylemi kullandı, bu da daha kısa selüloz lifleri ve daha zayıf kağıtla sonuçlandı. Dahası, Hollander'ın metal bıçakları, bir metal bıçak diğerine çarptığında kağıda genellikle metal kirleticiler soktu. Bu kirletici maddeler genellikle, sararma(İngilizce: foxing) denilen eski kağıdın kahverengileşmesine neden olan oksidasyon için katalizör görevi görüyordu.[1]

Buna karşılık, 1858'de Hollander'ın yerini (kısmen), cihazın patentini alan Amerikalı mucidi Joseph Jordan'ın adını taşıyan konik rafineri aldı.[1]

Bir Hollander çırpıcı tasarımı, yuvarlanma yolu boyunca tek bir noktada çırpıcı çarkı olan dairesel veya oval bir su kanalından oluşur. Çırpıcı çarkı, bir su çarkının veya zamanlama kasnağının yapısına benzer şekilde,[2] paralel bir santrifüj kompresör veya radyal çark silindiridir. Güç altında, bıçaklar, fiberi kullanılabilir bir hamur bulamacı haline getirmek için döner. Çırpıcı çarkı ve plakası, kesmeye neden olacağından, temas etmez. İkisi arasındaki mesafe, çırpıcıdan geçerken lifler üzerindeki basıncı artırmak veya azaltmak için ayarlanır.

Bir çırpıcı kullanmanın amacı (birçok odun hamuru değirmeninin yaptığı gibi öğütme gibi başka bir işlemden ziyade) daha uzun, sulu, lifli lifler yapmaktır. (Lifli lifler(İngilizce: fibrillated fibers), kısmen kopan liflerin çoğu ana liften uzanarak lifin yüzey alanını ve dolayısıyla hidrojen bağlanma potansiyelini artıracak şekilde aşındırılır). Liflerin öğütülmesi arzu edilmez. Bu nedenle, "bıçaklar" "keskinleştirilmiş" olarak düşünülebilecek şeyler değildir ve iyi tasarlanmış çırpıcılar, dönen bıçakların su kanalının dibine karşı kesme hareketini en aza indirmeyi mümkün kılar.

Bir Hollander çırpıcıda hamur işlenmesi (1947)

Kaynakça

  1. ^ a b c Clapp (1972). "The story of permanent/durable book-paper, 1115–1970". Restaurator. 1 (Suppl. No. 3): 1-51. doi:10.1515/rest.1972.1.s3.1. ISSN 0034-5806.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Clapp" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ "4: Refining of chemical pulp". Papermaking Part 1 (PDF). 2000. s. 98. ISBN 952521608X. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 22 Nisan 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Geri dönüşüm</span> Kullanılmayan atıkları tekrar kullandırabilen yöntem

Geri dönüşüm terim olarak, kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile ham madde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılmasıdır.

Hidroliz işlemi suyu oluşturan hidrojen ve oksijen elementlerinin birbirinden ayrılması ile sonuçlanan bir işlemdir. Bazı kaynaklarda hidroliz, moleküllerin su ilavesiyle daha fazla sayıda parçacık oluşturması olarak da geçer. Hidroliz, su ile bir kimyasal bağın parçalanmasıdır yani bir kimyasal reaksiyondur. Hidroliz genel olarak suyun nükleofil olduğu ikame(yer değiştirme reaksiyonu), eliminasyon(organik reaksiyon türü) ve solvasyon (çözme) reaksiyonları için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kablo</span>

Kablo, elektrik akımı iletiminde kullanılan üzeri yalıtkan bir madde ile kaplı metalik bir iletken tel. Bir veya daha fazla tel, yalıtıcı bir maddeyle kaplanmıştır. İletkenler bakır veya alüminyumdan bir tek tel veya daha ince tellerden örülmüş, örgü tel olabilir. Aynı miktarda akımı taşıyabilmesi için alüminyum kabloların bakıra nispeten 1/2 çap daha büyük olmasını gerektirir. Dolayısıyla yer problemi olan yerlerde bakır kablo kullanılır. Alüminyum esasen fazla ağır olmayan havadaki hatlarda tercih edilir. Kabloların daha güçlü olması isteniyorsa, çelik örgülerle kuvvetlendirilir. Bunlar esas itibarıyla, ülke çapındaki yüksek gerilim hatları gibi havada yüksek geçen uzun hatlarda kullanılır. Kablodan istenilen güç, hem kendi ağırlığını hem de ek olarak, üzerinde donacak buzun veya yağacak karın ağırlığını taşımasıyla ilgilidir. Ayrıca rüzgarın sebep olacağı gerilim bu kuvvetin belirlenmesinde muhakkak hesaba katılmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kâğıt</span> Hamur durumuna getirilmiş türlü bitkisel maddelerden yapılan, yazı yazmaya, baskı yapmaya, bir şey sarmaya yarayan kuru, ince yaprak

Kâğıt, çoğunlukla yazma işlemlerinde kullanılan, üzerine baskı ya da çizim yapılabilen veya ambalaj amacıyla kullanılan ince malzemedir.

<span class="mw-page-title-main">Ambalaj</span>

Ambalaj, ürünlerin, tüketiciye ulaştırılması aşamasında, taşınması, korunması, saklanması ve satışa sunulması için kullanılan herhangi bir malzemeden yapılmış ürünlerdir. Paketleme aynı zamanda paket tasarlama, değerlendirme ve üretme sürecini de ifade eder. Paketleme, malları nakliye, depolama, lojistik, satış ve son kullanım için hazırlamanın koordineli bir sistemi olarak tanımlanabilir. Ambalaj ürünü içerir, korur, muhafaza eder, taşır, bilgilendirir ve satar. En yaygın kullanılan ambalajlar paket, kutu, teneke, poşet, çuval, şişe, kap, torba, kasa, kavanoz ve diğerleridir. Ambalaj üretiminde plastik, cam, metal, ahşap, kağıt, karton, lif gibi malzemeler kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ebru</span> geleneksel boyama sanatı

Ebru, kitreyle yoğunlaştırılmış su üstünde, özel hazırlanmış boyalarla oluşturulan desenlerin kâğıt üzerine geçirilmesi yoluyla yapılan bir süsleme sanatıdır. Fırça ve boyaları özeldir.

<span class="mw-page-title-main">Çıkrık (dokuma)</span>

Çıkrık, doğal ya da yapay liflerden iplik eğirmek için kullanılan bir araçtır.

<span class="mw-page-title-main">Oluklu mukavva</span> iki düz kâğıt kökenli plaka arasına yivle dalga verilmiş kâğıt kökenli malzeme konulması ile oluşturulan malzeme

Oluklu mukavva iki düz kâğıt kökenli plaka arasına yivle dalga verilmiş kâğıt kökenli malzeme konulması ile oluşturulan malzemedir. Genellikle kutu üretiminde kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dokusuz kumaşlar</span> farklı uzunluklardaki elyafların kimyasal, mekanik veya ısı yoluyla bir araya getirilmesiyle üretilen kumaş benzeri materyal

Dokusuz kumaşlar, farklı uzunluklardaki elyafların kimyasal, mekanik veya ısı yoluyla bir araya getirilmesiyle üretilen kumaş benzeri materyallerdir. Dokusuz kumaş terimi klasik tekstil endüstrisinde dokuma veya örme olmayan keçe ve benzeri kumaşları ifade eder. Bu kumaşlar klasik kumaşlarla karşılaştırıldığında mukavemet yönünden zayıf olmakla birlikte çok düşük gramajlarda yüksek makine verimleri ile üretilebildikleri için önemli maliyet avantajları sağlamaktadır. Medikal, geotekstil, hijyen, ayakkabı, mobilya, tekstil, promosyon, gibi alanlarda kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Klasör</span>

Klasör veya Dizin , örgütlenme ve koruma için gevşek belgeleri ve parayı bir arada tutan bir tür klasördür. Dosya klasörleri genellikle ikiye katlanmış ve kağıt belgeleri saklamak için kullanılan ağır kâğıt stoğundan veya diğer ince, ancak sert malzemeden oluşan bir sayfadan oluşur. Halkalı klasör ve yaylı klasör daha fazla dosyaları saklar. Dosyaların saklanmasında şeffaf dosyalar da kullanılır. Dosyalar ayrıca dergiler, müzik Compact Disc'leri vb. bibi başka şeyler de içerebilir. Bazen evlerde normal depolama alanı olarak kullanılmak yerine çoğunlukla herhangi bir resmi kullanım için kullanılmaz. Genellikle depolama için dosya dolabı ile birlikte kullanılır. Dosya klasörleri ofis malzemeleri mağazalarından kolayca satın alınabilir.

<span class="mw-page-title-main">Torna tezgâhı</span>

Torna, (en. lathe) kendi ekseni etrafında dönmekte olan metal bir iş parçası üzerinden doğrusal hareket eden bir kesici takım yardımıyla talaş kaldırma işlemine tornalama, bu işin yapıldığı tezgâha ise torna tezgâhı veya kısaca torna denir.

Yapıştırıcı yapışkanlık veya kohezyon ile mekanik, kimyasal, yapışkan bir bütün oluşturmak üzere diğer malzemeleri tutan veya çeken herhangi bir malzeme veya maddedir.

<span class="mw-page-title-main">Kil modelleme</span>

Kil modelleme yapı ve heykeltıraşta kullanılan herhangi bir yumuşatılabilir madde grubundan herhangi biridir. Malzeme kompozisyonları ve üretim prosesleri önemli ölçüde değişir.

<span class="mw-page-title-main">Metal işçiliği</span>

Metal işleme kullanışlı nesneler, parçalar, montajlar ve büyük ölçekli yapılar oluşturmak için metalleri şekillendirme sürecidir. Kelime olarak, devasa gemiler, binalar ve köprü'lerden hassas motor parçalarına ve narin mücevher'lere kadar her ölçekte nesne üretmek için çok çeşitli süreçleri, becerileri ve araçları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Duvar kâğıdı</span>

Duvar kağıdı kapalı duvarlara ve tavanlara bakan bir çeşit bina kaplama malzemesi. Bir rulo halinde toplanırlar. Ana boyutları: genişlik - 0,53, 0,75, 1,06 m, uzunluk - 10 ve 25 m'dir. Duvar kağıdının ana türleri kâğıt, vinil ve dokunmamış tabandır.

<span class="mw-page-title-main">Su değirmeni</span>

Su değirmeni, hidrolik güç kullanan bir değirmen türüdür. Su değirmeninde, öğütme, yalpalama veya çekiçleme gibi mekanik işlemleri yapmak için su çarkı veya su türbini kullanılmaktadır. Bu tür işlemler, un, ahşap, kâğıt, tekstil ve birçok metal ürün de dahil olmak üzere birçok maddi ürünün üretiminde gereklidir. Su değirmenleri öğütme değirmenleri, hızar, kağıt değirmenleri, tekstil değirmenleri, çekiçli değirmenler, gezici çekiçli değirmenler, haddehaneler ve tel çekme değirmenlerini içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Karton</span> genellikle kağıt tahta ve bazen oluklu mukavvadan yapılmış bir kutu veya kap

Bir karton, genellikle kağıt tahta ve bazen oluklu mukavvadan yapılmış bir kutu veya kaptır. Ambalajda pek çok tip karton kullanılır. Bazen karton bardak veya karton kutu da denir. Karton ayrıca selofan veya polistiren ile de kaplanabilir.

Sanatsal mecra, sanat mecrası veya sanatsal ortam sanatçıların, zanaatkarların veya tasarımcıların eserlerini oluştururken kullandıkları malzemelere denir.

Bu, yaygın kullanılan yapı malzemeleri listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Selüloz asetat</span> kimyasal bileşik

Biyokimyada, selüloz asetat, genellikle selüloz diasetat olan selülozun herhangi bir asetat esterini ifade eder. İlk olarak 1865'te hazırlanmıştır.