İçeriğe atla

Hollanda Festivali

Hollanda Festivali (İngilizce: Holland Festival) her haziran ayında Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da düzenlenen ülkenin en eski ve büyük sanat festivalidir.[1] Festival kapsamı tiyatro, modern dans, opera ve müzikten oluşmaktadır. Son yıllarda festivale çoklu ortam, görsel sanatlar ve filmler de festival kapsamına alınmıştır. Festival 1947 yılından bu yana düzenlenmekle beraber, festivale dünyaca tanınmış sanatçıların yanı sıra daha az tanınmış sanatçılar da katılmaktadırlar. Festival kapsamında düzenlenen organizasyonlar şehir tiyatrosu, operası, Concertgebouw ve Muziekgebouw'de düzenlenmektedir. Modern bir bakış açısıyla festivalde, klasik ve modern bir arada yer almaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Events in Amsterdam". amsterdam.org. 3 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Bursa'da 1962'den bu yana gerçekleştirilen uluslararası bir sanat etkinliğidir. 1 Haziran -1 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşir. Festival kapsamında müziğin tüm dalları, sahne sanatları ve plastik sanatlar alanındaki etkinlikler yer alır.

Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) 1964 yılından 1985 yılına kadar Antalya Belediyesi önderliğinde gerçekleştirilen Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne kurumsal bir kimlik kazandırmak amacıyla 1995 yılında kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kültür Sanat Vakfı</span> kültür sanat vakfı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Nejat Eczacıbaşı önderliğinde kurulmuş kâr amacı gütmeyen ve kamu yararına çalışan bir kültür kurumudur. Vakfın temel amaçları İstanbul'u dünya kültür-sanat başkentleri arasında ön sıralara taşımak, kültür ve sanat yoluyla ulusal ve evrensel, geleneksel ve çağdaş değerler arasında sürekli ve kalıcı bir etkileşim sağlamak ve kültür politikalarının oluşturulmasında etkin rol oynamaktır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Film Festivali</span> Film Festivali

İstanbul Film Festivali, eskiden (1984-88) Uluslararası İstanbul Sinema Günleri ve Uluslararası İstanbul Film Festivali, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından 1982'den beri düzenlenmekte olan festival. Her sene nisan ayı içinde çeşitli sinemalarda gerçekleştirilir, ayrıca festivalin içeriğinde ulusal ve uluslararası olarak iki ayrı yarışma barındırır. Festivalin direktörlüğünü 2015 yılı itibarıyla Kerem Ayan üstlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Caz Festivali</span> her yıl İstanbulda düzenlenen uluslararası caz festivali

İstanbul Caz Festivali, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından 1994 yılından beri her yıl temmuz ayının ilk yarısında İstanbul’un değişik konser ve etkinlik mekânlarında gerçekleştirilen caz ağırlıklı müzik festivalidir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Kavruk</span>

Hasan Kavruk,, Türk ressamı ve eğitimcisi. Çağdaş Türk resim sanatında lirik soyutlamacı anlayışın öncülerinden olan ressam, Modern Figüratif akımın en ısrarlı icracı ve takipçilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Tiyatro Festivali</span>

İstanbul Tiyatro Festivali, İstanbul'da yapılan bir tiyatro festivalidir. 1989'dan bu yana İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenmektedir. 2001 yılına dek her yıl yapılan festival, bu yıldan itibaren iki yılda bir düzenlenmeye başlandı. Bünyesinde tiyatro oyunlarının yanında atölye çalışmaları, seminerler, konferans ve sergilerin de yer aldığı festivale, dünyanın çeşitli bölgelerinden tiyatro toplulukları katılır.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Altın Çağı</span>

Hollanda Altın Çağı, Hollanda tarihinde 1585-1702 yılları arasındaki döneme verilen ad. Bu dönemde Hollanda bilim, ticaret ve sanat dallarında dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri haline gelmiştir.

Akbank Caz Festivali, ilki 1991 yılında İstanbul’da düzenlenen ve yıllar içinde Türkiye’nin farklı şehirlerinde de konserlere ev sahipliği yapan caz festivali. Akbank'a ait olan festivalin organize edilmesi ve içeriklerinin planlaması Pozitif tarafından yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Viyana Uluslararası Film Festivali</span>

Viyana Uluslararası Film Festivali kısaca Viennale Avusturya'nın başkenti Viyana'da 1960 yılından beri her ekim ayında düzenlenen film festivalidir. Ortalama ziyaretçi sayısı 75.000 kişidir. Festivalin sonunda Viyana Film ödülü sahiplerine verilir. Festival kapsamında ulusal ve uluslararası pek çok filmin galası yapılır. Yeni film gösterimlerinin yanı sıra belgeseller, kısa-filmler de festival kapsamında gösterilmektedir. Her yıl Avusturya Film Müzesinde geçmişte yapılan çalışmalar izlenir. Avusturyalı Der Standard gazetesi festival kapsamında ödül vermektedir. Ayrıca festivalde uluslararası film yıldızlarıyla yerel ziyaretçilerin buluşabildiği toplantılar düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Diagonale</span>

Diagonale her yıl Mart ayında Avusturya'nın Graz kentinde düzenlenen film festivalidir. Festival daha önceleri Salzburg'ta düzenlenmekteydi, ancak 1998 yılından bu yana Graz'da düzenlenmektedir.Festivalin sonunda Avusturya film ödülleri dağıtılmaktadır. Bu ödüller değişik dallarda 120.000 Euronun üzerindedir. Bu festival kapsamında yeni filmlerin galaları yapılmaktadır.

Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali 1988 yılından bu yana her yıl Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da düzenlenen dünyanın en büyük belgesel festivalidir.

Londra Film Festivali Birleşik Krallık'ta düzenlenen en büyük film organizasyonudur. Festival kapsamında 60 ülkeden 300'ü aşkın film gösterilir. Festival 50 yılı aşkındır her yıl düzenlenirken, festivalin günümüzdeki sponsoru The Times gazetesidir. 2008 Londra Festivali 15 Ekimde başlamış, 30 Ekimde sona ermiştir. Festivalde dünya sinemasından yeni filmler gösterilirken, forumlar, ünlü röportajları da düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Devlet Opera ve Balesi</span>

Samsun Devlet Opera ve Balesi, Türkiye'de Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösteren altı opera-bale müdürlüğünden biridir. Kurum temsillerini, İlkadım ilçesinde yer alan 2001 yılında yapımı tamamlanmış, 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne devredilmiş, mimarisi opera binası olacak şekilde tasarlanmış olan Samsun Atatürk Kültür Merkezi binasında gerçekleştirmektedir. Sahnelenen ilk eser, librettosu Aytaç Yalman'a, bestesi Hasan Niyazi Tura'ya ait olan, 'Şehitler Oratoryosu' olmuş, ilk 'Dünya Prömiyeri' ise 2010/2011 Sanat Sezonunda 5 Mayıs 2011 tarihinde 'Amazonlar' isimli bale eseri ile gerçekleştirilmiştir.

Ünye Uluslararası Kültür Sanat ve Turizm Festivali, kısa adıyla Ünye Festivali, 1991'den bu yana Ordu'da düzenlenen Türkiye'nin en önemli turizm festivallerinden biridir. Festivaller Ordu iline bağlı Ünye Belediyesi tarafından her yılın Haziran-Temmuz aylarında ilçenin çeşitli yerlerinde yapılmaktadır.

Kemal Sunal Kültür ve Sanat Ödülü, Türk tiyatrocu, komedyen ve sinema sanatçısı Kemal Sunal'ın anısına her yıl Vefa Lisesi’nin düzenlediği törende verilen ödül.

<span class="mw-page-title-main">Görgün Taner</span>

Görgün Taner, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Genel Müdürü ve Avrupa Kültür Vakfı eski Başkanı.

Türkiye'deki festivaller, Türkiye'de düzenlenen dans, film, tiyatro ve kültür-sanat festivallerini kapsamaktadır. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya gibi şehirlerde uluslararası festivaller düzenlenmekte olup, düzenlenen festivallerin en çok olduğu şehir İstanbul'dur.

<span class="mw-page-title-main">Amsterdam Onur Yürüyüşü</span> Amsterdamda yıllık düzenenlenen LGBT etkinliği

Amsterdam Onur Yürüyüşü, Amsterdam'da Ağustos ayının ilk haftası düzenlenen LGBT festivali. İlk olarak 1996 yılında düzenlenen festival, her yıl birkaç yüz bin ziyaretçi çekmekte ve Hollanda'nın en büyük halka açık yıllık olaylarından birisidir. Amsterdam genelindeki nehirlerde Ağustos ayının ilk cumartesi günü teknelerinde yer aldığı büyük bir geçit töreni yapılır. Festival süresince partiler ve konserlerinde olduğu birçok etkinlik düzenlenmektedir.

Inside Out, kâr amacı gütmeyen kayıtlı bir vakıf olup kendisini queer sinema aracılığı ile hayatları değiştirmeye ve LGBTlere yönelik tutumlara meydan okumaya adamıştır. Kurum her yaştan, ulustan ve seviyeden lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) topluluklarını ve film yapımcılarını, LGBT filmlerinin tanıtımı, yapımı ve sunumu aracılığı ile destekler. Kurumun en çok bilinen sunumları arasında her yıl düzenlenen Toronto LGBT Film Festivali ve Ottawa LGBT Festivali yer alır. Bu iki festival her yıl toplamda 35.000'in üzerinde katılımcıyı bir araya getirir. Inside Out ayrıca yılın geri kalan dönemlerinde özel etkinlikler, topluluk inisiyatifleri, okul programları ve TIFF Bell Lightbox'ta her iki ayda bir düzenlenen film gösterimlerini de organize eder.