İçeriğe atla

Hollanda Antilleri

Netherland Antilles
Nederlandse Antillen
Hollanda Antilleri
1954-2010
Netherland Antilles bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
Hollanda Antilleri adlı özerk bölgenin içerdiği topraklar.
Hollanda Antilleri adlı özerk bölgenin içerdiği topraklar.
BaşkentWillemstad
HükûmetÖzerk Monarşi
Kraliçe 
• 1954-1980
Kraliçe Juliana
• 1980-2010
Kraliçe Beatrix
Cumhurbaşkanı 
• 1954-1968
Efraïn Jonckheer
• 1973-1977
Juancho Evertsz
• 2006-2010
Emily de Jongh-Elhage
Yasama organıHollanda Antilleri Millet Meclisi
Tarihçe 
• Kuruluşu
1954
• Kuruluş
15 Aralık 1954
• Aruba'nın ayrılışı
1 Ocak 1986
• Hollanda Antilleri'nin Dağılışı
10 Ekim 2010
• Dağılışı
2010
Yüzölçümü
• Toplam
800 km2
Nüfus
• Sayılan
198965
Para birimiHollanda Antilleri guldeni
Öncüller
Ardıllar
Çuraçao ve Tabi Bölgeler
Aruba
Curaçao
Sint Maarten
BES Adaları

Hollanda Antilleri (FelemenkçeNederlandse Antillen), eski adıyla Hollanda Batı Hint Adaları, Karayip denizinde iki ada topluluğu olarak Küçük Antiller'in bir parçası olup Hollanda Krallığı'nın özerk bir bölgesini oluşturmaktaydı. Adaların ekonomileri genellikle turizm, kıyı bankacılığı ile petrol rafinerilerine (Aruba, Kurasao'da) dayalı olmaktaydı ve yasa dışı uyuşturucu kaçakçılığının da önemli bir gelir kaynağı olduğu öne sürülmekteydi.

Ancak 10 Ekim 2010'da yapılan referandum sonucunda, Hollanda Antilleri dağılmış, Bonaire, Saba ve Sint Eustatius adaları BES Adaları'nı meydana getirip Hollanda'nın üç özel belediyesi olmuştur. Aruba (1986'da Hollanda Antilleri'nden ayrıldı), Curaçao, Sint Maarten ise doğrudan Hollanda Krallığı'na bağlı 3 özerk bölge olmuştur.

Tarih

Adalar önce İspanya sonra bazıları Büyük Britanya, sonra da 17. yüzyılda Hollanda sömürgeleri olmuştur.

Hollanda Batı Hint Ortaklığınca Afrika'dan Amerika'ya köle taşımacılığında aktarma noktaları olarak kullanılmışlardır. Bu durum köleliğin yasaklandığı 1863 yılına dek sürmüştür.

1954 yılında, adalar sömürge konumundan Hollanda Krallığı'na bağlı özerk bölgeler konumuna yükseltilmişlerdir.

Aynı Krallığa bağlı Hollanda ile sözde eşit konumda olmalarına karşın, altyapı, hayat standardı, sağlık güvencesi gibi konularda Hollanda'dan çok gerisinde idi. Son yıllarda, turizme bağlı olarak hızlı gelişme göstermelerine rağmen; Hollanda'nın yardımları gelirlerinde önemli yer tutmaktaydı.

Aruba adası 1986 yılında Hollanda Antilleri'nden ayrılıp, doğrudan Hollanda Krallığı'nın özerk bölgesi olmuştur. Öteki adalar da, zaman zaman konumlarını sorgulamakta, tam bağımsızlıktan, özerkliğin bile olmadığı "Hollanda ili" olmaya kadar değişen seçenekler tartışılmaktadır.

Yıkılış

İlk olarak, 1982'deki Ada Düzenlemesi, Hollanda Antilleri'ne bağlı 4 bölgeyi belirledi, Bonaire, Curaçao, Aruba ve Rüzgârüstü Adaları. Ancak 1983'te Rüzgârüstü Adaları 3'e ayrıldı ve Bonaire, Curaçao ve Aruba ile birlikte Sint Maarten, Sint Eustatius ve Saba'da Hollanda Antilleri bölgelerine eklendi. 1 Ocak 1986'da, Aruba, Hollanda Antilleri'nden ayrıldı ve direkt Hollanda Krallığı'na bağlı özerk ülke oldu ve böylece ilk ayrılık gerçekleşmiş oldu. Bu sayede Hollanda Antilleri'ne bağlı bölge sayısı 6'dan 5'e düştü ve diğer bölgelerde özerk olma fikrini düşünmeye başladı. 2005'teki ilk referandumda, Hollanda Antilleri'nin dağılmamasına karar verildi.

Ancak, 10 Ekim 2010'da yapılan referandum sonucunda, Hollanda Antilleri dağılmış, Bonaire, Saba ve Sint Eustatius adaları BES Adaları'nı meydana getirip Hollanda'nın üç özel belediyesi olmuştur. Aruba (1986'da Hollanda Antilleri'nden ayrıldı), Curaçao, Sint Maarten ise doğrudan Hollanda Krallığı'na bağlı 3 özerk bölge olmuştur. İşte oluşan yeni bölgeler;

Bayrak İsim Başkent Yüzölçümü (km2) Notlar
CuraçaoWillemstad444 Hollanda Antilleri'nin başkenti idi.[1]
BES Adaları Kralendijk288
Bonaire, Saba ve Sint Eustatius
Sint MaartenPhilipsburg34 1 Ocak 1983'e kadar, Windward Adaları Bölgesi'nin bir parçasıydı.
ArubaOranjestad193 1 Ocak 1986'da ayrıldı.
Hollanda Antilleri Willemstad993

Politika

Ülkenin baş yöneticisi yerel olarak vali tarafından temsil edilen Hollanda kral ya da kraliçesi idi. Aynı sistem ise oluşan yeni bölgelerde de geçerli olacak.

Vali, Yerel Bakanlar Kuruluna da başkanlık yapmaktaydı. Yasama ise iki düzeyde yapılır; üst düzeyde, her adanın bir yetkilisinin bulunduğu Hollanda Antilleri Bakanlar Kurulunca yapılırdı, yerel olarak ise her adanın kendi Bakanlar Kurulunca yapılırdı.

Hollanda Antilleri'nin gelecekteki konumu

2004 yılında Hollanda Antilleri ile Hollanda'nın oluşturduğu bir kurul Hollanda Antilleri'nin gelecekteki konumu konusunda bir rapor hazırlamıştır. Kurul raporda, Hollanda Krallığı'nın tüzüğünün Hollanda Antilleri'nin kaldırılması yönünde değiştirilmesini salık vermiştir. Öneriye göre Hollanda Krallığı'na bağlı iki yeni özerk bölge oluşturulmalıdır: Kurasao ile Sint Maarten. Bonaire, Saba ile Sint Eustatius ise doğrudan (kendisi de Hollanda Krallığı'na bağlı olan) Hollanda'ya bağlanmalıdır.

8 Nisan 2005'te yapılan %54 katılımlı halk oylamasında, Kurasaolıların %70'i Kurasao'nun özerk bölge olarak (arada Hollanda Antilleri olmadan) Hollanda Krallığı'na bağlanması, %23'ü ise doğrudan (bir ili olarak) Hollanda'ya bağlanması yönünde oy kullanmışlardır. Bu halk oylaması bağlayıcı olmasına karşın uygulanma tarihi yönünde daha açıklama yapılmamıştır. Sint Eustatius'ta ise, yaşayanların %76'sı şu andaki durumu koruyarak, Hollanda Antilleri'nin parçası olarak kalmak istediklerini belirtmişlerdir.

10 Ekim 2010'da yapılan referandum sonucunda, Hollanda Antilleri dağılmış, Bonaire, Saba ve Sint Eustatius adaları BES Adaları'nı meydana getirip Hollanda'nın üç özel belediyesi olmuştur. Aruba (1986'da Hollanda Antilleri'nden ayrıldı), Curaçao, Sint Maarten ise doğrudan Hollanda Krallığı'na bağlı 3 özerk bölge olmuştur.

Adalar

Adalar üç bin kümeden oluşuyordu:

Venezuela açıklarında (Aruba'ya yakın):

  • Bonaire, ("Küçük Bonaire" adı verilen küçük adacığıyla birlikte).
  • Curaçao, ("Küçük Kurasao" adı verilen küçük adacığıyla birlikte).

Kuzeyde, Porto Riko'nun doğusunda yer alan:

Coğrafya

Adaların tümü yanardağla oluşmuş olup, dağlık olduğu için tarıma elverişli alanları sınırlıydı.

Hollanda Antilleri'nin ikliminde tüm yıl boyunca ılık ve sıcak olup, yaz aylarında kasırgalar görülüyordu.

Ekonomi

Turizm, petrol taşımacılığı ve rafinerileri (Kurasao'da) yanı sıra kıyı bankacılığı ekonomideki ana etkinliklerindendi.

Adalar bölgedeki öteki ülkelerle karşılaştırıldıklarında kişi başına gelir düzeyi ile altyapı olarak daha gelişmiş olmakla birlikte, Hollanda'ya göre daha geride idi. Hemen hemen bütün tüketim/üretim ürünleri dış alımla sağlanmaktaydı. Dış alım, özellikle Venezuela, ABD, Meksika ile adalara önemli ölçüde yardım eden Hollanda'dan yapılıyordu. Adalardaki toprağın niteliksizliği ile yeterli su olmaması tarımın gelişmesini engellemekteydi. Hollanda Antilleri Guldeni, değişmez bir oranla (1.70:1) ABD dolarına bağlanmıştır.

Toplumsal yapı

St. Eustatius, Hollanda Antilleri.

Kamunun çoğunluğunun (%85'i) kökeni, 17. ile 19. yüzyıllar arası Afrika'dan getirilen kölelere dayanmaktaydı. Kamunun geri kalanının kökeni ise Karayipler yerlileri, Avrupalılar ile Asyalılara dayanmaktaydı.

Yasal dil Felemenkçe, Papiamento ve İngilizce olmasına karşın, Curaçao ile Bonaire'de yaygın dil Papiamento'nun (Karayio yerli dili) yanı sıra İngilizce ile İspanyolca da konuşulmaktaydı. Sint Maarten, Saba ile Sint Eustatius'da ise İngilizce en yaygın dildi.

En yaygın ve resmi din katolik ve Protestan Hristiyanlık olmasına karşın, özellikle Curaçao'da Müslüman ve Museviler de bulunmaktaydı.

Son 20-30 yılda, özellikle, gençler ya da iyi eğitimliler arasında Hollanda Antilleri'nden Hollanda'ya olan göçün büyük oranda artması, adalarda toplumsal, ekonomik sorunlara yol açmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Curaçao</span> Karayiplerde bulunan ada, Hollanda Krallığını oluşturan dört ülkeden biri

Curaçao, Karayip Denizi'nin güneyinde ve Venezuela'nın kuzeyinde yer alan bir ada. Hollanda Krallığı'nı meydana getiren dört ülkeden biridir. Başkenti Willemstad şehridir. Yüzölçümü 444 km2 (171 sq mi) olan adanın nüfusu 150.000'den fazladır.

<span class="mw-page-title-main">Aruba</span> Karayiplerde bulunan, Hollanda Krallığını oluşturan dört ülkeden biri

Aruba, Karayip Denizi'nin güneyinde, Küçük Antiller'in yaklaşık 1.600 kilometre batısında ve Venezuela'nın 29 kilometre kuzeyinde yer alan bir ada. Kuzeybatı ile güneydoğu ucu arası 32 kilometre, en geniş noktası ise 10 kilometre uzunluğundadır. Bonaire ve Curaçao ile birlikte ABC Adaları olarak adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Antiller</span> Karayip denizindeki Batı Hint Adalarını oluşturan adalar topluluğu parçası

Küçük Antiller, Karayip denizinde bulunan, Büyük Antiller ve Lucayan Adaları ile birlikte Batı Hint Adalarını oluşturan adalar topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Bonaire</span> Karayiplerde Hollandaya bağlı özel bölge statüsüne sahip ada

Bonaire, Karayip Hollandasında, Venezuela'nın kuzeyinde bir adadır. Batısında, birlikte Küçük Antiller adalarının güneyini oluşturduğu Aruba, Curaçao adaları yer alır. Bu üç ada ABC Adaları olarak da anılırlar.

Papiamento Hollanda'ya bağlı Aruba, Kurasao, Bonaire adalarındaki en yaygın dildir. Ana olarak Portekizceden ve yerli dillerden etkilenmiş olmasına karşın son yıllarda İspanyolca, Hollanda, Afrika ile İngilizcenin etkileri de artmıştır. Portekizce ve İspanyolca arasındaki sözcük benzerliklerinden dolayı, her kelimenin tam olarak kökenini ayırt etmek zordur. Kökeni hakkında farklı teoriler olmasına rağmen, çoğu dil bilimci Papiamento'nun Batı Afrika kıyılarındaki Portekiz kreol dilleri kökenli olduğunu düşünüyor.

<span class="mw-page-title-main">.nl</span> Hollandanın üst düzey alan adı

.nl, Hollanda'nın internet kod harfleridir. 25 Nisan 1986'da delege edilmiştir. ASCII karakterlerini başa veya sona kısa çizgi gelmemek koşuluyla destekler. IDN desteği mevcut değildir. Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) tarafından yönetilir.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Antilleri millî futbol takımı</span>

Hollanda Antilleri'ni uluslararası organizasyonlarda temsil eden futbol takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sint Eustatius</span> Karayiplerde Hollandaya bağlı özel bölge statüsüne sahip ada

Sint Eustatius, yaklaşık 2500 kişilik yaşayanıyla Hollanda'ya bağlı BES Adalarının bir parçasıdır. Başkenti Oranjestad'dır.

<span class="mw-page-title-main">Karayipler Futbol Birliği</span>

Karayipler Futbol Birliği, Karayipler ulusal futbol federasyonlarının çek çatı altında toplandığı bir organizasyondur. FIFA tarafından tanınan 25 ve tanınmayan 5 ülkeden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Saba (ada)</span> Karayiplerde Hollandaya bağlı özel bölge statüsüne sahip ada

Saba, Karayiplerde, Puerto Riko'nun doğusunda, Hollanda'ya bağlı küçük bir adadır. Küçük Antillerin bir parçasını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Karayipleri</span>

Hollanda Karayipleri Hollanda Krallığı'nın Karayipler'de bulunan altı ada ülkesi ve belediyesidir. Hollanda Karayipleri -Hollanda yasalarındaki durumları göz ardı edilerek- Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius ve Saba'dır. Bu terim bazen Karayip Hollandası'nın yerine kullanılabilmektedir, Karayip Hollandası bu adalardan sadece Hollanda'nın özel belediyeleri Bonaire, Sint Eustatius ve Saba'yı belirtir.

Curaçao millî futbol takımı, Curaçao'yu uluslararası alanda temsil eden ve Curaçao Futbol Federasyonu tarafından kontrol edilen futbol takımı. Curaçao, CONCACAF üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Krallığı</span> Avrupa ve Karayiplerde bağımsız bir devlet

Hollanda Krallığı, yaygın olarak bilinen adıyla Hollanda, Batı Avrupa ve Karayipler'de toprağı bulunan bir egemen devlet ve anayasal monarşi. Aruba, Curaçao, Hollanda ve Sint Maarten olmak üzere dört ülkeden oluşmaktadır. Ancak uygulamada, krallığın işlerinin çoğunu nüfusunun ve yüz ölçümünün %98'ini oluşturan Hollanda yönetmektedir. Bu nedenle diğer üç ülke, bir dereceye kadar kendi parlamentoları aracılığıyla özerk olsa da dış siyaset ve savunma konularında Hollanda'ya bağımlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sint Maarten</span> Hollanda Krallığını oluşturan dört ülkeden biri, Karayipler adası St. Martinin güney bölümü

Sint Maarten, Hollanda Krallığı'nı meydana getiren dört ülkeden biri. Karayipler'deki Saint Martin adasının %40'lık bölümünü kaplamaktadır. Başkenti Philipsburg'dur.

<span class="mw-page-title-main">Karayip Hollandası</span> Karayiplerde Hollandaya bağlı, her biri özel bölge statüsüne sahip adalar topluluğu

Karayip Hollandası Hollanda'nın üç özel belediyesidir. Karayip Denizi'nde bulunurlar. Bonaire, Sint Eustatius ve Saba, adalarının birleşimiyle oluşur. "Karayip Hollandası" terimi bazen Hollanda Karayiplerini belirtmek için kullanılır. Yasal olarak üç ada ayrıca BES adaları olarak da bilinir. Adalar Hollanda'nın kamu yönetimleri olarak sınıflandırılmıştır ve Avrupa Birliği'ne Bağlı Denizaşırı Ülkeler ve Topraklar kümesine dâhil olmasına karşın AB yasaları uygulanmaz.

<span class="mw-page-title-main">Krallık Oyunları</span>

Krallık Oyunları Hollanda Krallığı'nın bir parçası olan ülkelerdeki gençlerin katılabildiği ve her iki yılda bir düzenlenen bir çok sporlu etkinliktir. 2009'da yapılan etkinliklerde, bu ülkeler Hollanda, Hollanda Antilleri ve Aruba olmuştur. 2010 Hollanda Antilleri'nin Dağıtılması olayı, 2011 ve 2013 Oyunlarının iptal edilmesine yol açmıştır ve nihayetinde 2014 yılında Oyunlar durdurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Anayasası</span>

Hollanda Krallığı Anayasası, Hollanda'yı yöneten iki temel belgeden biri, Hollanda Krallığı'nın Avrupa topraklarının temel yasasıdır. Ana hatlarıyla anayasal monarşi teşkil eden anayasa, 1815'te çıkarılandan doğrudan türetilmiş olarak görülür; Dünya çapında hala kullanımda olan üçüncü en eski anayasadır.

Bu sayfa Kuzey Amerika'da kullanılan ulusal ve uluslararası bayrakları gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Rüzgârüstü Adaları (Antiller)</span>

Rüzgârüstü Adaları, Küçük Antiller'in kuzey kısmına verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Rüzgâraltı Adaları (Antiller)</span>

Rüzgâraltı Adaları, Karayipler'de Güney Amerika'nın kuzey kıyısında ve Küçük Antiller'in güney kesiminde bulunan bir grup adadır. Rüzgârüstü Adaları gibi Alizeler rüzgârlarından etkilenmezler ve bu nedenle çok daha kuru bir iklime sahiptirler. İngilizcede, Rüzgârüstü Adaları'nın bir parçası olan "Leeward Adaları" ve "Windward Adaları" nın aksine, adalar "Leeward Antilleri" olarak ifade edilmektedir.