İçeriğe atla

Hollanda-Türkiye ilişkileri

Hollanda–Türkiye ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Netherlands ve Turkey

Hollanda

Türkiye
Diplomatik Misyon
Hollanda'nın Ankara BüyükelçiliğiTürkiye'nin Lahey Büyükelçiliği
Temsilcilik
Hollanda'nın Türkiye Büyükelçisi Marjanne de KwaastenietTürkiye'nin Hollanda Büyükelçisi Şaban Dişli

Hollanda-Türkiye ilişkilerinin tarihi XVII. yüzyıla uzanmaktadır. İkili ilişkiler ilk kez 1612 yılında başlamış ve Hollanda, elçisi Cornelis Haga'yı İstanbul'a atanmıştır. Aynı yıl Padişah I. Ahmet tarafından Hollandalılara Ahidnâme verilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk daimi temsilcisi ise 1859 yılında Lahey Elçisi olarak atanan Yahya Karaca Paşa olmuştur.[1]

İlişkilerin tarihçesi

Osmanlı Dönemi

İlişiklerin tarihçesi Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları'ndan bu yana Osmanlı İmparatorluğu tarihini de kapsayan şekilde günümüze kadar devam etmiştir. 1648 yılında Hollanda'yı devlet olarak tanıyan ilk devlet Osmanlı İmparatorluğu olmuştur.[2] Yine, Osmanlı Devleti ekonomik alanda Hollanda'dan ilk dış borcu 1788 yılında almıştır.[3]

Günümüzde ilişkiler

2013 yılı Hollanda Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) verilerine göre Hollanda'da 395.302 Türk yaşamaktadır. Türk azınlığın %79'u (313.368) çifte vatandaştır.[1]

Referandum kampanyası anlaşmazlığı

Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği

Mart 2017'de 65. Türkiye Hükûmeti yetkililerinin Türkiye'deki anayasa değişikliği referandumuna 'evet' oyu toplamak için Hollanda'daki Türkler ile toplantı yapmak istemesi, Hollanda Hükûmeti tarafından hoş karşılanmadı. Hollanda Başbakanı Mark Rutte tarafından yapılan "Hollanda'nın kamusal alanları, başka ülkelerin siyasi kampanya alanı değil." şeklindeki açıklamaya rağmen Türkiye Hükûmeti'nin referandum kampanyası yapma konusundaki ısrarı üzerine Hollanda, 11 Mart'ta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun önce planlanmış toplantısını sonra da uçuş iznini iptal etti.[4][5] Aynı gün Türkiye'nin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ise propaganda için Almanya'dan Hollanda'ya karayoluyla geçmek istedi ancak Kaya, Hollanda tarafından persona non grata ilan edilerek sınır dışı edildi.[6] Bunun üzerine iki ülke arasındaki kriz derinleşti; Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuyu hızlıca değerlendirerek Hollanda yönetimi için "Bunlar Faşist, bunlar Nazi kalıntısı." dedi.[7] Türkiye ayrıca izinli olarak Türkiye dışında bulunan Hollanda'nın Türkiye büyükelçisinin bir müddet görevine dönmemesini istedi.[8]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b Türkiye Dışişleri Bakanlığı. "Türkiye-Hollanda Siyasi İlişkileri". 26 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2017. 
  2. ^ "Hollanda Türk -Müzesi açılma kararı nasıl alındı?" (PDF). Turks Museum Nederland. 12 Mart 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2017. 
  3. ^ "Osmanlı-Hollanda Münasebetleri". Menkibeler. 13 Temmuz 2011. 12 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2017. 
  4. ^ "Hollanda Başbakanı: Türkiye'nin isteği kabul edilemez". Sabah Avrupa. 4 Mart 2017. 13 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2017. 
  5. ^ "Hollanda, Çavuşoğlu'nun iniş iznini iptal etti". NTV.com.tr. 11 Mart 2017. Erişim tarihi: 13 Mart 2017. []
  6. ^ "Hollanda, Bakan Fatma Betül Sayan Kaya'ya kara yolunu da kapattı!". Habertürk. 11 Mart 2017. 11 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2017. 
  7. ^ "Bunlar Faşist, Bunlar Nazi kalıntısı". Sabah. 11 Mart 2017. 12 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2017. 
  8. ^ "No: 73, 11 Mart 2017, Hollanda'yla ilişkilerimiz hk". Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı. 11 Mart 2017. 22 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Kemal Unakıtan,, Türk siyasetçi ve ekonomist. 2002 ve 2008 yılları arasında Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan hükûmetlerde maliye bakanı olarak görev yaptı.2002 ve 2007 Türkiye genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde yer aldı. 12 Ekim 2016 tarihinde 70 yaşında öldü.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Esat Işık</span>

Hasan Esat Işık ya da Hasan Fikret Işık, Türk diplomat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">İlter Türkmen</span> Türk diplomat ve siyasetçi

İlter Türkmen, Türk diplomat ve siyasetçi. 1980-83 yılları arasında Türkiye Dışişleri Bakanı olarak görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Vahit Melih Halefoğlu</span> Türk diplomat, emekli büyükelçi ve dışişleri bakanı

Vahit Melih Halefoğlu, Türk diplomat, emekli büyükelçi ve dışişleri bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan'ın, 1821'de bağımsızlığını kazanmasından itibaren Türk-Yunan ilişkileri kısa dönemli uzlaşmalar hariç, genellikle gerginlikler ve savaşlarla belirlenmiştir. Bu savaşlar sırasıyla 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı, I. Balkan Savaşı, I. Dünya Savaşı, Türk Kurtuluş Savaşı ile birlikte doğrudan olmasa da dolaylı olarak 1974 Kıbrıs Harekâtı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye-Rusya ilişkileri temelleri 15. yüzyıl sonlarında Osmanlı Devleti ile Çarlık Rusyası arasında başlayan ilişkilerine dayanan ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Türkiye ilişkileri</span> ABD ile Türkiyenin arasındaki diplomatik ilişkiler

Amerika Birleşik Devletleri-Türkiye ilişkileri, Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye'nin Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlayan ve 1947 yılından bu yana aktif sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya-Türkiye ilişkileri</span>

Almanya-Türkiye ilişkileri, Türkiye'nin Almanya Federal Cumhuriyeti'yle süregelen uluslararası politikalarını içerir. Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkiler üst düzey ziyaretler aracılığıyla yoğun olarak gerçekleşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan-Türkiye ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Ermenistan-Türkiye ilişkileri, Ermenistan ile Türkiye'nin 1918 yılından bu yana sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Fas-Türkiye ilişkileri</span> Fas ve Türkiyenin diplomatik ilişkileri

Fas-Türkiye ilişkileri, Türkiye'nin Fas'la 1956 yılından bu yana sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir. Fas Krallığı'nın Ankara'da ve Türkiye'nin de Rabat'ta elçilikleri bulunur. Her iki ülke de Akdeniz İçin Birlik projesinin tam üyesidir. Fas, Türkiye'den birçok ürün ithal eder. Uluslararası alanda Türkiye, Fas'a yardım etmektedir ve Fas'a destek de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mevlüt Çavuşoğlu</span> Türk siyasetçi

Mevlüt Çavuşoğlu, Türk siyasetçi, diplomat, ekonomist, iş insanı ve eski Türkiye Dışişleri Bakanıdır. Bu görevinden önce 2013-2014 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı ve 2010-2012 tarihleri arasında ise Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanlığı görevlerini yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Betül Sayan Kaya</span> Türk siyasetçi

Fatma Betül Sayan Kaya, Türk mühendis, doktor ve siyasetçi. 2016-2018 yılları arasında 65. Türkiye Hükûmeti'nde Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak görev yapmış ve 2015 - 2023 Yılları Arasında Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul II. Bölge milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev yapmıştır Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından mesleği doktor değil, mühendis olarak belirtilmiştir.

Kostaki Karaca Bey, Osmanlı İmparatorluğu'nun Berlin ve Lahey büyükelçisidir.

<span class="mw-page-title-main">2017 Hollanda-Türkiye diplomatik krizi</span>

2017 Hollanda-Türkiye diplomatik krizi, Mart 2017'de Türkiye Hükûmeti yetkililerinin sonraki ay gerçekleşecek anayasa referandumuna 'evet' oyu toplamak için Hollanda'daki Türkler ile toplantı yapmak istemesi ve Hollanda Hükûmeti yetkililerinin yabancı ülke temsilcilerinin kendi ülkelerinde siyasi kampanya yürütmesinden rahatsızlık duyması sonucunda ortaya çıkan siyasi gerginlik.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kurtuluş Savaşı'nda Sovyetler Birliği-Türkiye ilişkileri</span> Türk-Sovyet politik ve askeri ilişkileri

Türk Kurtuluş Savaşı'nda Sovyetler Birliği-Türkiye ilişkileri, Türk Kurtuluş Savaşı döneminde Sovyetler Birliği ve Türkiye hükûmetleri arasındaki politik ve askerî ilişkilerdir. 1917'deki Ekim Devrimi sonrasında kurulan Sovyetler Birliği dünyadaki tüm komünist ayaklanmalara destek vermiş, bununla birlikte sömürgeci ve emperyalist müdahalelere karşı da mücadele etmiştir. Ekim Devrimi'nin ardından Sovyetlerde Rus İç Savaşı (1918-1922) sürerken aynı yıllarda Anadolu'da Türk Kurtuluş Savaşı (1919-1922) devam etmekteydi. Bu dönemde yeni kurulan Sovyetler, kendi gibi İtilaf Devletlerinin önde gelenleriyle savaşan Türkiye heyeti ile diplomatik ilişkiler geliştirdi ve Türkiye'ye para, silah ve mühimmat yardımı gönderdi.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Türkiye ilişkileri</span>

Avusturya–Türkiye ilişkileri; tarihi geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan, uzun ve köklü bir diplomatik ilişkiler zinciridir. Bugünkü Avusturya ve Türkiye'nin temelleri, Habsburg ve Osmanlı hanedanlarına dayandığı için, bu iki modern devlet arasındaki bağlantıları bütün kökleriyle ele almak gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yemen ilişkileri</span>

Türkiye-Yemen ilişkileri, Türkiye ile Yemen arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Paraguay-Türkiye ilişkileri</span>

Paraguay-Türkiye ilişkileri, coğrafî uzaklık ve Paraguay'ın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra uyguladığı kapalı politika sebebiyle uzun yıllar boyunca ilişkiler sınırlı bir seviyede kalmıştır. Türkiye'nin son dönemlerde Latin Amerika ve Karayipler bölgesine açılma politikası sebebiyle ilişkiler gelişmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Umman ilişkileri</span>

Türkiye-Umman ilişkileri, Umman'ın 1970 yılında bağımsızlığını ilan etmesi ve Türkiye'nin, Umman'ı ilk tanıyan ülkelerden birisi olması ile birlikte başlamıştır. İki ülkenin ilişkileri, bulundukları jeostratejik konumların da etkili olması ile, karşılıklı yarar için ortak çalışmalara dayalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kosta Rika-Türkiye ilişkileri</span>

Kosta Rika-Türkiye ilişkileri, Kosta Rika ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerdir.