İçeriğe atla

Hollanda'da Türk İşçi Sendikası

Hollanda'daki Türk İşçi Sendikası (Türkçe: Hollanda Türk İşçiler Birliği (HTIB), Felemenkçe: Turkse Arbeidersvereniging in Nederland), 1974 yılında bir grup Türk işçi tarafından kurulmuş sol görüşlü bir örgüttür. Birinci amacı, Hollanda'daki Türk işçilerini bağımsız ve demokratik bir Türkiye mücadelesine adamak ve Türk işçilerini örgütleyerek hakları için mücadelelerinde onlara yardımcı olmaktı. HTİB (Truth) Gerçek dergisini çıkardı.[1]

2010 yılına kadar icracı üyeleri arasında Faslı bir ailede doğmasına rağmen Groenlinks milletvekili Tofik Dibi de vardı. 2001 yılından bu yana bugünkü başkanı, 1974 yılında kurucu üyeleri arasında yer alan Mustafa Ayrancı'dır.[2]

Kaynakça

  1. ^ Şablon:Lang-nl, International Institute of Social History (IISH)
  2. ^ (Felemenkçe) Aan het woord : Mustafa Ayranci 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Landelijke Cliëntenraad

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Surinam</span> Güney Amerika ülkesi

Surinam veya resmî adıyla Surinam Cumhuriyeti, Güney Amerika kıtasının Atlantik kıyısında yer alan egemen bir devlettir. Güneyde Brezilya, batıda Guyana ve doğuda Fransız Guyanası ile sınırı vardır. 165.000 km²'lik yüzölçümü ile Güney Amerika'nın en küçük ülkesidir. Surinam'ın nüfusu yaklaşık 575.990'dır ve çoğunluğu ülkenin kuzey kıyısında yaşamaktadır. Paramaribo ülkenin başkenti olup, en yüksek nüfusa sahip kentidir.

27 Aralık, Miladi takvime göre yılın 361. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 4 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda</span> Karayiplerde toprakları bulunan Kuzeybatı Avrupada bir ülke

Hollanda, Batı Avrupa'da ve kısmen Karayipler'de bulunan bir ülkedir. Hollanda Krallığı'nı meydana getiren dört ülkeden en büyüğüdür. Hollanda, Avrupa'da doğuda Almanya'ya, güneyde Belçika'ya ve kuzeybatıda Kuzey Denizi'ne komşu olan on iki vilayetten ve Karayipler'de Bonaire, Sint Eustatius ve Saba adaları olmak üzere üç özel belediyeden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Felemenkçe</span>

Felemenkçe, Hint-Avrupa dil ailesinin Cermen dilleri grubundan dil. Hollandaca ve Flamanca gibi lehçeleri vardır, bunlar özellikle yazılı dilde birbirine oldukça yakındır. Felemenkçe ve lehçeleri; Hollanda, Belçika ve Surinam'da resmî dil konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Komünist Partisi (1920)</span> Türkiyede bir siyasi parti (1920–1987)

Türkiye Komünist Partisi, 1920 yılında kurulan, Türkiye'de faaliyet göstermiş komünist siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu</span> Türkiyede bir işçi sendikaları konfederasyonu

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, 13 Şubat 1967 tarihinde Türk-İş'ten ayrılan Maden-İş, Lastik-İş, Basın-İş ve bağımsız Gıda-İş, Türk Maden-İş (Zonguldak) sendikaları ve onların genel başkanları olan Kemal Türkler, Rıza Kuas, İbrahim Güzelce, Mehmet Alpdündar ve Kemal Nebioğlu tarafından kurulan işçi sendikaları konfederasyonudur. 12 Eylül Askeri Darbesi ile kapatılmasının ardından 19 Ocak 1992 tarihinde yeniden kurulmuştur. DİSK, bağımsız bir sınıf ve kitle örgütüdür.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu</span> 1960ların ikinci yarısında kurulmuş silahlı sosyalist örgüt

Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu ya da THKO, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, Sinan Cemgil, Alparslan Özdoğan, Kadir Manga, Taylan Özgür, Cihan Alptekin ve Mustafa Yalçıner tarafından kurulan silahlı Marksist-Leninist örgüt. Örgüt, kuruluşunu, gerçekleştirdiği bir dizi eylemden sonra 4 Mart 1971 tarihinde yayımladığı bir bildiri ile kamuoyuna duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">FC Twente</span>

FC Twente Hollanda Enschede'de kurulan futbol kulübü. 1965 yılında kurulan kulüp Hollanda 1. Ligi Eredivisie'de yer almaktadır.

Türkiye Yazarlar Sendikası, merkezi İstanbul'da olan bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi</span> 1898-1918 tarihleri arasında Rusyada faaliyet göstermiş sosyalist–marksist işçi partisi

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi, 1898'de kurulan, Rusya'nın ilk Marksist partisi. Daha sonra Bolşevik ve Menşevik olmak üzere ikiye bölünmüştür.

Avrupa'daki Türkler, Avrupalı Türkler ya da Avrupa Türkleri, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları veya Türkiye kökenli insanlar.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda'nın illeri</span>

Hollanda'nın illeri, Hollanda'nın en üst düzey idari bölümleridir. İller, merkezi hükûmet ile belediyeler arasında idari bir katman görevi görürler.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Krallığı</span> Avrupa ve Karayiplerde bağımsız bir devlet

Hollanda Krallığı, yaygın olarak bilinen adıyla Hollanda, Batı Avrupa ve Karayipler'de toprağı bulunan bir egemen devlet ve anayasal monarşi. Aruba, Curaçao, Hollanda ve Sint Maarten olmak üzere dört ülkeden oluşmaktadır. Ancak uygulamada, krallığın işlerinin çoğunu nüfusunun ve yüz ölçümünün %98'ini oluşturan Hollanda yönetmektedir. Bu nedenle diğer üç ülke, bir dereceye kadar kendi parlamentoları aracılığıyla özerk olsa da dış siyaset ve savunma konularında Hollanda'ya bağımlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Genel İstihbarat ve Güvenlik Servisi</span> Hollanda gizli servisi

Genel İstihbarat ve Güvenlik Servisi (Felemenkçe: Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, Felemenkçe telaffuz: [ˈɑlɣəmeːnə ˈɪnlɪxtɪŋə ɛn ˈvɛi̯ləxɦɛi̯dzdinst], eskiden İç Güvenlik Servisi olan Hollanda gizli servisidir. Merkezi Zoetermeer'de bulunmaktadır. Ulusal Güvenlik Bürosu selefi olarak 1945-1947'de oluşturuldu.

<span class="mw-page-title-main">Treble (müzik grubu)</span>

Treble, Hollandalı pop müzik grubu. Grup üyeleri Caroline Hoffman, Niña van Dijk ve Djem van Dijk'ten oluşmaktadır. 2006 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hollanda'yı "Amambanda" adlı şarkıyla temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda'daki Türkler</span> Hollandada yerleşik Türkler

Hollanda'daki Türkler Hollanda'da yaşayan Türk etnik kökenlileri ifade eder. Ülkedeki en büyük etnik azınlık grubunu oluştururlar; bu nedenle Türkler, etnik Hollandalılardan sonra Hollanda'daki en büyük etnik gruptur. Hollandalı Türklerin çoğunluğu Türkiye Cumhuriyeti'nden gelmektedir; ancak, Türk azınlıklardan Osmanlı sonrası modern ulus devletlerden Hollanda'ya da göç olmuştur. Özellikle etnik Türk toplulukları, Balkanlar'dan, Kıbrıs adasından ve Levant'ın diğer bölgelerinden Hollanda'ya gelmiştir. Daha yakın zamanlarda, Avrupa göçmen krizi sırasında, Suriye ve Kosova'dan Türk azınlıklar da Hollanda'ya geldi. Ayrıca Türk diasporasından Hollanda'ya göç olmuştur; çok sayıda Türk-Belçikalı ve Türk-Alman vatandaşı Belçikalı ve Alman vatandaşı olarak Hollanda'ya geldi.

<span class="mw-page-title-main">Wim Schermerhorn</span> Hollandalı siyasetçi

Willem "Wim" Schermerhorn Hollanda İşçi Partisi (PvdA) politikacısı. 1945-1946 yılları arasında Hollanda Başbakanı olarak görev yaptı. II. Dünya Savaşı'ndan sonra ilk Başbakan oldu. Harry W. Laidler'a göre, Schermerhorn'un başkanlığında hükûmet "emek, finans, konut, yaşlılık aylığı ve sosyal hizmetler alanlarında önemli sonuçlar elde etti".

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Senatosu</span> Hollanda yasamasının üst meclisi

Hollanda Senatosu Hollanda yasamasının üst meclis yapısını oluşturur Hollanda Genel Devletleri. 75 üyesi, eyalet seçimlerinden sonra üç ay içinde her dört yılda bir 12 eyalet tarafından seçilir.

Hollanda'daki Faslılar, Fas kökenli Hollandalılar veya Hollanda'da bir şekilde yaşayan Faslıları ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Yurdu</span>

Atatürk Yurdu, Amsterdam'ın kuzeyinde bulunan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün adını taşıyan, Hollanda'daki Türk işçiler için inşa edilen bir kompleksti. 1965 yılında açılan yurt, inşaat işçilerini ve Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij çalışanlarını barındırıyordu. İşçilerin çoğu ailelerini Hollanda'ya getirmişti. 1972'de bir Türk aşçının kovulması ve kalan aşçıların yalnızca Hollanda yemekleri yapması üzerine yurt sakinleri ile çalışanlar arasında bir gerginlik yaşandı. Bu kriz yeni bir Türk aşçının işe alınmasıyla sona erdi. Yurt, ekonomik sorunlar nedeniyle 1978 yılında kapatıldı ve binaları yıkıldı. Yurdun kapatılmasıyla birlikte işçiler, aileleriyle birlikte başka yerlere taşındı. Bulunduğu yere Atatürk'ün anısına bir anıt dikildi.