İçeriğe atla

Holi

   Holi
Utah County, Utah'daki Sri Sri Radha Krishna Tapınağı'nda Holi Festivali, Mart 2013
KutlayanlarHindular, Sihler, Jainistler, Nevar Budistleri ve çeşitli seküler kişiler
TürüHindu

Holi, popüler bir antik Hindu bahar festivali.[1][2][3] Festival, iyiliğin kötülüğe karşı zaferini, sevgiyi ve bağışlayıcılığı temsil eder.[4][5] Hindistan'da ortaya çıkmış festival ağırlıklı olarak bu bölgede kutlanır ancak aynı zamanda Hint yarımadası diasporası aracılığıyla Asya'nın ve Batı dünyasının diğer bölgelerine de yayılmıştır.

Holi, bir yıldız yılı bazlı Hindu ay takvimi olan Vikram Samvat Takvimi'nin Phalguna ayına düşen Purnima akşamında (dolunay günü) başlar.[6] Bu gün, Miladi takvimde Mart ayının ortalarına düşer. Holi bir gece ve bir gün sürer.

Amaç

Holi, baharın gelişini, kışın sonunu ve sevgiyi kutlar ve birçokları için başkalarıyla tanışmak, oynamak, gülmek, unutmak, affetmek ve kırık ilişkileri onarmak için şenlikli bir gündür.[7][8] Festivalde aynı zamanda iyi bir bahar hasat sezonunun başlangıcı da kutlanmaktadır.

Coğrafi dağılım

Holi, ağırlıklı olarak Hindistan altkıtasında kutlanır ancak Hindu olmayanlar, diğer Güney Asyalılar ve Asya dışındaki diğer topluluklar arasında da popülerlik kazanmaktadır.[7] Hindistan ve Nepal'e ek olarak festival Jamaika,[9] Surinam, Guyana, Trinidad ve Tobago, Güney Afrika, Malezya, Birleşik Krallık, ABD, Kanada, Mauritius ve Fiji'de de diaspora tarafından kutlanır.[1][10] Son yıllarda festival bahar, aşk, eğlence ve renklerin kutlaması olarak Avrupa ve Kuzey Amerika'nın bazı bölgelerine yayılmıştır.[10][11][12]

Kutlamalar

Holi'yi kutlayan iki kadın

Holi kutlamaları, Holika Dahan olarak adlandırılan, Holi'den bir gece öncesinde insanların toplandığı bir şenlik ateşinin önünde dini ritüeller gerçekleştirmeleri ile başlar. Toplanan kişiler, kendi içlerindeki kötülüklerin şeytan kralı Hiranyakaşipu'nun kız kardeşi Holika'nın ateşte öldürülmesi gibi yok edilmesi için dua ederler.

Ertesi sabah bir "renk festivali" olan Rangwali Holi kutlanır.[7] Bu kutlamlarda insanlar birbirlerini ıslatır ve renkli tozları birbirlerine atarlar. Su tabancaları ve su dolu balonlar da kutlamalar esnasında kullanılabilir.

Renk savaşı sokaklarda, parklarda ve tapınak ile binaların dış kısımlarında meydana gelir. Gruplar davul ve diğer müzik enstrümanlarını taşır, seyahat eder, şarkı söyler ve dans ederler. Aile ziyaretleri ve Holi'ye özel yiyecek ve içeceklerin yenmesi de gelenekler arasındadır.[13][14] Aralarında bhang'ın da yer aldığı bazı geleneksel içecekler, psikoaktif bir madde olan kenevir içerir.[15][16]

Kaynakça

  1. ^ a b Yudit Greenberg, Encyclopedia of Love in World Religions, Volume 1, 978-1851099801, p. 212
  2. ^ The New Oxford Dictionary of English (1998) 0-19-861263-X p. 874 "Holi /'həʊli:/ noun a Hindu spring festival ...".
  3. ^ The Life of Hinduism. University of California Press. 2006. s. 102. ISBN 978-0-520-24914-1. 3 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2020. , Quote: "Holi, he said with a beatific sigh, is the Festival of Love!"
  4. ^ What Is Hinduism? (İngilizce). Himalayan Academy Publications. 2007. s. 230. ISBN 978-1-934145-27-2. 
  5. ^ "Festivals for Spring: Holi and Basant Kite Festival: Holi". 16 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Holi celebrates love, forgiveness, and triumph of good over evil 
  6. ^ "Celebrate Holi! Nepal's Most Colorful Festival". HimalayanWonders.Com. 16 Mart 2015. 29 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2020. 
  7. ^ a b c Ebeling, Karin (2010), Holi, a Nepali and Indian Festival, and its Reflection in English Media; Die Ordnung des Standard und die Differenzierung der Diskurse: Akten des 41. Linguistischen Kolloquiums in Mannheim 2006, 1, 107, 978-3631599174
  8. ^ Wendy Doniger (Editor), Merriam-Webster's Encyclopedia of World Religions, 2000, 978-0877790440, Merriam-Webster, p. 455
  9. ^ Jamaica: The people. Crabtree Publishing Company. 2004. s. 18. ISBN 978-0-7787-9331-1. 
  10. ^ a b Holi Festivals Spread Far From India 19 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The Wall Street Journal (2013)
  11. ^ A Spring Celebration of Love Moves to the Fall – and Turns Into a Fight 19 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Gabriele Steinhauser, The Wall Street Journal (3 October 2013)
  12. ^ Holi Festival of Colours 31 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Visit Berlin, Germany (2012)
  13. ^ Constance Jones, Holi, in J Gordon Melton (Editor), Religious Celebrations: An Encyclopedia of Holidays Festivals Solemn Observances and Spiritual Commemorations, 978-1598842067
  14. ^ Celebrating Life Customs around the World. ABC-CLIO. 2016. s. 75. ISBN 978-1-4408-3659-6. 3 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2020. 
  15. ^ Ayyagari (2007). ""Hori Hai": A Festival of Colours!! (review)". Asian Music. Johns Hopkins University Press. 38 (2): 151-153. 
  16. ^ "High on Holi with bhang". The Times of India. 8 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nepal</span> Güney Asyada Çin ile Hindistan arasında yer alan bağımsız bir ülke

Nepal, resmî adıyla Nepal Federal Demokratik Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. Büyük bölümü Himalayaların eteklerinde, bir bölümü ise Hint-Ganj Ovası'nda konumlanmıştır. Dünyanın en kalabalık 49. ve en geniş 93. ülkesidir. Denize kıyısı bulunmayan Nepal kuzeyde Çin'e bağlı Tibet; güney, doğu ve batıda Hindistan ile komşudur. Bangladeş Nepal'in güneydoğu ucundan sadece 27 km uzaklıkta olmasına rağmen sınırdaşı değildir, Bhutan da Hindistan'ın Sikkim eyaletiyle ayrılmıştır. Verimli ovalar, subalpin kuşak ormanları ve en yüksek on dağdan sekizini bulunduran Nepal zengin bir coğrafi çeşitliliğe sahiptir. Dünyanın en yüksek dağı olan Everest Dağı da bunlara dahildir. Başkenti ve en büyük şehri Katmandu'dur. Resmi dil Nepalcedir, ancak ülke birçok etnik gruba ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hayvan kurbanı</span>

Hayvan kurbanı, dini anlamda bir tanrıyı yatıştırmak veya iyiliğini sürdürmek için bir veya daha fazla hayvanın ritüel olarak öldürülmesi ve sunulmasıdır. Geç Antik Çağ'da Hristiyanlığın yayılmasına kadar Avrupa ve Eski Yakın Doğu'da hayvan kurban etme yaygındı ve bugün bazı kültürlerde veya dinlerde devam ediyor. Kurban ritüeli bazı kültürlerde insanların kurban edilmesini kapsıyordu ve muhtemelen tarih içerisinde hayvan kurbanı ile yer değiştirmişti.

<span class="mw-page-title-main">Durga</span>

Durga Hinduizm'de bir Devi, ulu tanrıça, formudur. Bir aslanı süren ve birçok kolunda öldürücü silahlar taşıyan, yüzünde bunların tam tersi barışcı ve güven verici bir ifade taşıyan, elleri mudra şeklinde bir kadın olarak tasvir edilir. Tanrıçanın bu formu dişil ve yaratıcı enerjinin (Şakti) tecessümü yani cismanileşmesi, vücut bulmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gotama Buda</span> Budizmin kurucusu olan dinî öğretmen

Sidarta Gotama, yaygın olarak Buda olarak bilinir, MÖ 6 veya 5. yüzyılda Hindistan'da yaşadığı tahmin edilen ve Budizm'in kurucusu olduğu düşünülen din adamı. "Buda" bir lakap olup kendisine ölümünden yüzyıllar sonra atfedilmiştir. Sanskritçede "uyanmış kişi" anlamına gelen Buda, peşine düştüğü yaşam ve ölümün ardındaki gerçeğin arayışı sonucu Sidarta Gotama'da oluşan ruhani aydınlanmayı anlatmak için kullanılan bir ünvandır.

<span class="mw-page-title-main">İlkbahar</span> Kış ve yaz arasında bir mevsim

İlkbahar, bahar veya ilkyaz, doğa döngüsünde kış ile yaz arasındaki mevsim. Kuzey yarım kürede 21 Mart ve 21 Haziran arasıdır. İlkyaz, kıştan sonra ve yazdan önceki dört ılıman mevsimden biridir. Baharın çeşitli teknik tanımları vardır ancak terimin yerel kullanımı yerel iklime, kültürlere ve geleneklere göre değişir. Kuzey Yarımküre'de bahar olduğunda, Güney Yarımküre'de güzdür veya tam tersidir. İlkbaharda, ekinoks, günler ve geceler yaklaşık on iki saat sürer, mevsim ilerledikçe gündüz uzunluğu artar ve gece uzunluğu azalır.

<span class="mw-page-title-main">Yılbaşı</span> yeni yılın ilk günü

Yılbaşı, Miladi takvim kullanan ülkelerde 31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan geceye denmektedir. Yılbaşı, Jülyen takvimine göre Hristiyanlık öncesi Roma'da, Ocak ayının da adının verildiği geçit ve başlangıç tanrısı Janus'a adanmıştı. Hristiyan aleminin Miladi takviminde bir tarih olarak, hâlen Anglikan ve Lutheran kiliselerinde İsa'nın Adlandırma ve Sünnet Bayramı olarak törenlerle kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Festival</span> belli bir sanat dalına ya da sanatçıya ayrılmış gösteri dizisi

Festival, genellikle yerel bir topluluk tarafından belirlenmiş ve geleneksel olmuş gün ve tarihlerde kutlanan, yapıldığı yörenin imgesi hâline gelmiş etkinlikler bütünüdür. Festival kelimesi Latince festa kelimesinden gelir. İlk kez 1200'lü yılların başında kullanıma girmiş ve yerleşmiştir. Festivaller genelde doyasıya yemeklerin yendiği, çevrenin en güzel şekilde süslenip, temizlendiği olgulardır.

<span class="mw-page-title-main">Ganj</span> Hindistanın kuzey topraklarından ve Bangladeşten geçen 2.700 km uzunluğundaki akarsu

Ganj Nehri, Hindistan'ın kuzey topraklarından ve Bangladeş'ten geçen 2.704 km uzunluğundaki akarsu. Doğu yönünde, Bengal Körfezi'ne doğru akar ve Brahmaputra Nehri ile birlikte 4/5'i Bangladeş'e ait olan, 45.000 km²'lik bir delta yaparak körfeze dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Güney Asya</span> Asya kıtasının güney bölgesi

Güney Asya, hem coğrafi hem de etno-kültürel terimlerle tanımlanan Asya'nın Güney bölgesidir. Bölge Hindistan, Bangladeş, Bhutan, Nepal, Pakistan, Sri Lanka ve Maldivler ülkelerinden oluşmaktadır. Topografik olarak, Hint levhası hakimdir ve büyük ölçüde güneyde Hint Okyanusu ve kuzeyde Himalayalar, Karakurum ve tarafından doğal sınırları vardır. kuzeyinde yükselen Ceyhun, kuzeybatı sınırının bir parçasını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Cemmu ve Keşmir</span>

Cemmu ve Keşmir, Hint altkıtasının kuzey kesiminde yer alan ve Hindistan kontrolündeki bir eyaletti. Eyalet, 2019 yılında çıkarılan yeni düzenleme sonucunda feshedilerek Cemmu ve Keşmir ile Ladakh olmak üzere merkezi hükûmetçe yönetilen iki birlik toprağına dönüştürülmüştür. Büyük çoğunluğu Himalaya Dağları üzerinde bulunmuş olan eyaletin başkenti kışın Cemmu, yazın ise Srinagar'dı. Eyalet 222,236 km2 alana sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Hindular</span>

Hindular, kendilerini kültürel, etnik veya dini olarak Hinduizm'in yönlerine bağlı gören kişilerdir. Tarihsel olarak, terim aynı zamanda Hindistan alt kıtasında yaşayan insanlar için coğrafi, kültürel ve daha sonra dini bir tanımlayıcı olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hint alt kıtası</span> Güney Asyadaki fizyografik bölge

Hint alt kıtası, çoğunlukla Hindistan levhası üzerinde yer alan, Himalayalar ile Hint Okyanusu arasında kalmış coğrafi bölgeyi tanımlamak için kullanılan terim. Söz konusu bölgenin sınırlarına ilişkin fikir ayrılıkları varsa da, genel kabullere göre bu tabir ile Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Nepal, Bhutan, Sri Lanka ve Maldivler'i de kapsayan bölge kastedilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hindu düğünü</span>

Hindu düğünü, vivaha olarak adlandırılır, , ve düğün törenine vivaah sanskar denir. Geleneksel olarak düğün törenlerinin tamamı ya da en azından bir kısmı Hindular tarafından kutsal kabul edilen Sanskritçe dilinde yapılır. Katılan kişilerin yerel dilleri de kullanılır. Hindular evliliğe önem verir, törenlerin çok renkli olmasına özen gösterir ve kutlamalar birkaç güne yayılabilir. Gelin ve damat evinin girişi, kapısı, duvarları, döşemeleri ile çatısı bazen renklerle, balonlarla ve diğer süslemeleri ile dekore edilir.

<span class="mw-page-title-main">Fener Festivali</span>

Fener Festivali, Çin ay-güneş takviminde ilk ayın 15. gününde kutlanan bir Çin festivalidir. Genellikle, Gregoryen takvime göre Şubat veya Mart ayı başında, geleneksel Çin Yeni Yılı kutlamalarının son gününe denk gelmektedir. İlk olarak Batı Han Hanedanı'nın başlarında, büyük önem taşıyan bir festival haline gelmiştir. Fener Festivali sırasında çocuklar geceleri kâğıt fenerler taşır ve fenerlerdeki bilmeceleri çözmeye çalışmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Nepal-Türkiye ilişkileri</span>

Nepal-Türkiye ilişkileri, Nepal ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. İkili diplomatik ilişkiler 1962 yılında kuruldu. Türkiye'nin Yeni Delhi'deki Hindistan Büyükelçisi Nepal'e, İslamabad'daki Nepal Büyükelçiliği ise Türkiye'ye akredite edilmiştir.

Hinduizm'de tanrı kavramı, bir mezhepten diğerine değişen çok çeşitli ve karmaşıktır. Hinduizm, Henoteizm, monoteizm, politeizm, panenteizm, panteizm, pandeizm, monizm, agnostisizm, ateizm ve nonteizm gibi çok çeşitli inançları kapsar.

Pohela Boishakh, Bangladeş'in resmi takvimi de olan Bengal takviminin ilk günüdür. 14 Nisan'da Bangladeş'te ve 15 Nisan'da Hindistan'ın Batı Bengal, Tripura ve Assam eyaletlerinde her dinden Bengalli tarafından kutlanır.

Krishna Dvaipayana, daha çok Vyasa olarak bilinir veya Vedavyasa, Hindu geleneğinde tasvir edilen merkezi ve saygı duyulan bir bilgedir. Geleneksel olarak Hindu destanı Mahabharata'nın yazarı olarak kabul edilir. Ayrıca Hindu geleneği tarafından bir dizi eserin derleyicisi olarak kabul edilir. Vishnu'nun bir Shaktyavesha Avatarı (śaktyāveśa-avatāra) olarak Vedaların mantralarının derleyicisi ve on sekiz Purana ile Brahma Sutrasının yazarı olarak kabul edilir. Yedi Chiranjeevis'ten biridir.

Varṇa, Hinduizm bağlamında, hiyerarşik kast sistemi içindeki herhangi bir sosyal sınıfı ifade eder. İdeoloji, dört varnayı tanımlayan ve sıralayan, mesleklerini, gerekliliklerini ve görevlerini veya Dharma'yı belirleyen Manusmriti gibi metinlerde özetlenmiştir.

Navaratri baş tanrıça Adi Parashakti'nin bir parçası olan tanrıça Durga'nın onuruna her yıl kutlanan bir Hindu festivalidir. İlki Chaitra ayında ve bir de Ashvin ayında (Eylül-Ekim) on gün dokuz gece devam eder. Hint kültürel alanının çeşitli yerlerinde farklı şekillerde gözlemlenir ve farklı şekilde kutlanır. Teorik olarak dört mevsimin de Navaratrisi vardır. Ancak Navaratri pratikte Sharada Navaratri adı verilen muson sonrası sonbahar festivalidir. Ayrıca 2 Gupta Navaratri vardır; biri Magha Ayının Shukla Paksha Pratipada zamanında başlar ve diğeri Jyestha Ayının Shukla Paksha Pratipada döneminde başlar.