
Acara Özerk Cumhuriyeti, Gürcistan'ın güneybatı kesiminde yer alan özerk cumhuriyet. Yönetim merkezi Batum'dur. Türkiye'nin hemen kuzeydoğusunda Artvin ve Ardahan illeri sınırında yer alır. Artvin'in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Sarp Sınır Kapısı Batum'a açılır. Bir süre Osmanlı İmparatorluğu yönetiminde kalmış olan Acara Özerk Cumhuriyeti, 1921'de imzalanan Kars Antlaşması'nın bir sonucu olarak Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adıyla kurulmuş, Sovyetler Birliği'nin dağılıp Gürcistan'ın bağımsız olmasından sonra bugünkü adını almıştır. Gürcistan'ın merkezî yönetimine tabi olan Acara Özerk Cumhuriyeti, Türkiye ile tarihî, dinî ve kültürel yakınlığa sahiptir. 1921 Kars Antlaşması metnine göre Türkiye, bölgeyi dinî toplulukların bütün haklarını garanti altına alan geniş bir yönetimsel özerkliğe sahip olması ve Batum limanından vergisiz şekilde serbest ticaret yapabilmesi koşuluyla Gürcistan'a bırakmıştır.

Keda, Acara Özerk Cumhuriyeti'nde bulunan bir kasabadır. Batum'a 42 kilometre uzaklıktadır.

Güzelyalı, Ordu ilinin Ünye ilçesine bağlı bir mahalledir.

Acara bayrağı, Gürcistan'na bağlı Acara Özerk Cumhuriyeti'nin resmî bayrağıdır. 2004 yılında Acara Yüksek Şurası tarafından kabul edilmiştir. Bayrağın üzerinde dördü mavi üçü beyaz toplam yedi şerit bulunur. Mavi şeritler Karadeniz'i, beyaz şeritler saflığı sembolize eder. Bayraktaki Gürcistan ulusal bayrağı, Acara'nın ülkenin bir bölgesi olduğunu ifade eder.

Acara, Gürcistan’ın tarihsel-coğrafik bölgelerinden biridir. Bu bölge, Acara Çayı (Acaristskali) vadisine yayılır. Günümüzde Acara Özerk Cumhuriyeti sınırları içinde yer alır.

Keda belediyesi, Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti'nde bir belediyedir. Belediyenin merkezî Keda'dır.
Aho Camii, Güneybatı Gürcistan'daki özerk cumhuriyet Acara'da yer alan bir cemaatsel camidir. 1818 yılına tarihlenen yapı, Acara'daki en eski camidir. Bina, kapısındaki dekoratif ahşap oymalar ve minberi ile tanınmaktadır. Osmanlı motifleri ve yerel Gürcü mimarisi unsurlarının birleşmesiyle oluşmuştur. Cami, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.
Kvirike Camii Güneybatı Gürcistan'daki özerk cumhuriyet Acara Özerk Cumhuriyeti'nde yer alan bir cemaatsel camidir. 1861 yılına tarihlenen yapı, günümüzdeki camiler arasında Acara'daki en eski camilerden biridir. Bina, bol miktarda dekoratif ahşap oyma ile süslenmiştir. Cami, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.
Gürcistan'da İslam'ın görünürlüğü 654'te İslam'ın üçüncü halifesi Osman tarafından gönderilen bir ordunun Doğu Gürcistan'ı fethettiği ve Tiflis'te Müslüman yönetimini kurduğu zaman başladı. Halen Müslümanlar Gürcistan nüfusunun yaklaşık %9.9'unu oluşturmaktadır. Diğer kaynaklara göre Müslümanlar Gürcistan nüfusunun %10-11'ini oluşturmaktadır.

Kintrişi Tabiatı Koruma Alanı, Gürcistan'ın Acara bölgesinde, Kobuleti Belediyesi'ndeki, Kintrişi Nehri'nin üst kesimlerinde, Tskhemvani (Tskhemlovana) ve Khino Dağları arasında deniz seviyesinden 300-2.500 metre yükseklikte yer alan bir koruma alanıdır. 1959 yılında relikt ormanı ve Shuamta'nın endemik florasını ve faunasını korumak için kurulmuştur. Kintrishi Koruma Alanları arasında Kintrişi Tabiatı Koruma Alanı ve Kintrişi Milli Parkı bulunmaktadır.

Çakvi veya Çakva, Gürcistan'a bağlı Acara Özerk Cumhuriyeti'nde, Kobuleti Belediyesi sınırları içinde bir kasabadır. Önemli turizm merkezlerinden biridir.

Kolotauri, Gürcistan'ın Acara bölgesindeki Keda Belediyesinde yer alan bir köydür. 450 rakımlı köy, Açaristskali nehrinin sol kıyısında konumlanmıştır. 2014 nüfus sayımlarına göre köyün nüfusu 473'tür.
Aho, Acara'nın Keda Belediyesi'ne bağlı bir köydür. Açaritstskali nehrinin sağ kıyısında, deniz seviyesinden 500 metre yükseklikte konumlanmıştır. Keda kasabasına 18 km uzaklıktadır. Sovyetler döneminde köyde bağcılık gelişmiştir. 2014 nüfus sayımınlarına göre köyün nüfusu 594'tür.
Uçhiti Camii, Gürcistan'ın Acara bölgesindeki Keda kasabasında bulunan iki katlı ahşap bir camidir. Deniz seviyesinden 489 metre yükseklikte konumlanan yapı 7.08 x 8.52 metre ölçülerindedir.
Agara Camii, Gürcistan'ın Acara bölgesindeki Hulo kasabasında bulunan ahşap bir camidir. 1903 yılında Laz ustalar tarafından yapılan cami 1990'larda restore edilmiştir.
Çao Camii, Gürcistan'ın Acara bölgesindeki Çao köyünde bulunan ahşap bir camidir. 1909 ve 1912 yılları arasında Batumlu Laz ustalar tarafından yapılan cami 1993-95 yılları arasında restore edilmiştir. Caminin ilk minaresi 1936'da Sovyet yetkililerin talimatıyla yıkıldı. Aynı yıl köyün camisi ambara, caminin yanındaki medrese ise sosyal kulübe dönüştürüldü. Caminin içi mısır sapı motiflerinden oluşan duvar resimleriyle süslenmiştir.
Ğorcomi Camii, Gürcistan'ın Acara bölgesindeki Hulo kasabasında bulunan ahşap bir camidir. 1902 yılında Laz Ahmed Usta ve Ömer Usta tarafından yapılan cami 1989'da restore edilmiştir. Caminin minaresi ve beş kubbesi vardır. Caminin ilk minaresi 1930'da yıkıldı ve 1989'daki restorasyon sırasında yeniden inşa edildi. 1989'da inşa edilen minare yıkıldığı için 2014'te yeni bir minare yapıldı.
Tshmorisi Camii, Gürcistan'ın Acara bölgesindeki Keda kasabasında bulunan ahşap bir camidir. 1891-92 yıllarında yapılan cami 1990'lar ve 2016-17'de restore edilmiştir. Caminin minaresi vardır.

Zundaga Camii, Gürcistan'ın Acara bölgesindeki Keda kasabasında bulunan ahşap bir camidir. 1860'lı yıllarda Laz Usta Kabaz Ahmed ve köy halkı tarafından yapılan caminin restorasyonuna 2015'te başlanmıştır. Caminin minaresi yoktur.
Zikilia Köyü Camii veya Zikilia Camii, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesindeki Ahıska Belediyesi'nde konumlanmış ev şeklinde bir camidir.