İçeriğe atla

Hohl-Sprung mayını 4672

Holz-Sprung mine 4672 veya Hohlladungs-Spring-Mine 4672 (HL.Sp.Mi. 4672) (İngilizcehollow-charge jump mine Türkçesi boşluklu sıçrayan mayın) Alman yapımı olan ve Panzer stab 43 ile ortak kullanılan bir tanksavar mayınıdır. II. Dünya Savaşı sırasında tanksavar savaş başlığına sahip boşluklu imla hakkı mantığında üretilen ilk kara mayınıdır. Mayının eğim çubuklu fünyesi bulunmaktaydı.

Panzerfaust savaş başlığı ahşap tabanı toprağa gömülen metal bir ayak üzerine monte edilmişti. Mayının Ki.Z.43 fünyesi toprağın üzerinden dışarıya çıkmış vaziyette duruyordu. Araç mayının üzerinden geçerken eğimli fünye mayının savaş başlığını içerisindeki kara barutu ateşliyordu. Ateşlenen savaş başlığı toprağın altından çıkarak aracı tam ortasından vuruyordu.

Geniş savaş başlığı dönemin birçok tankının orta kısmında bulunan 100 mmye kadar olan zırhı kolaylıkla delip geçebiliyordu. Almanlar tarafından yapılan testler sonucunda mayının %85lik bir isabet oranına sahip olduğu tahmin edilmiştir.

Alman Ordusu Wehrmacht Kasım 1944 tarihinde mayını ordu servisine aldı. Ancak mayınlar üretimde meydana gelen aksaklıklardan ötürü cephe birliklerine ilk olarak Ocak 1945 tarihinde ulaştırıldı. Sadece 59,000 adet üretildi. Bunun nedeni savaş başlıklarının geliştirilmiş Panzerfaust teknikleri mayına nazaran ile daha verimli kullanılmasıydı.

Özellikleri

  • Ağırlığı: 4.5 kg
  • Patlayıcı ağırlığı: 1.6 kg biçimli patlayıcı
  • Çapı: 0.159 m
  • Yüksekliği: 0.285 m

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anti personel mayını</span>

Anti-personel mayını kara mayını sınıfı içerisinde tanksavar mayınları gibi taşıtlara karşı kullanılan türün dışındaki insan hedeflerine karşı geliştirilmiş bir mayın türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar mayını</span> tank imha etmek için zemine yerleştirilen patlayıcı

Tanksavar mayını,, bir tür kara mayını olup tank ve zırhlı savaş araçlarına hasar vermek veya imha etmek amacıyla geliştirilmiştir.

Riegel mine 43 veya II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından geliştirilen ve kullanılan çelik kasalı bir tanksavar mayınıdır. Mayın uzun kalın dikdörtgen yapının alt ve üst kısmında metal tabla ve bunların arasındaki metal bir kutu içerisindeki patlayıcı maddeden oluşmaktadır. Mayının zıt uçlarında iki adet ZZ42 fünye bulunmaktaydı. Ayrıca ilave olarak üst fünyede takılmaktaydı. Mayın İtalyan yapımı B-2 mayınına benzemektedir. Diğer bir model olan Riegel mine 44 ise farklı bir fünye ile üretilmiştir. Mayın 1943 ile 1945 yılları arasında toplamda 3,051,400 adet üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">TM-35 mayını</span> SSCB yapımı dikdörtgen şekilli bir tanksavar mayın

TM-35 SSCB tarafından geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan dikdörtgen şekilli bir tanksavar mayınıdır. Dikdörtgen kutusunun taşıma sapı ve orta kısmında ise fünyesi ateşleyen baskı tapası bulunmaktaydı. Yeterli baskıya maruz kaldığında baskı tapası aşağıya inmekte ve aynen bir kaldıraçta olduğu gibi diğer ucunda bulunan MUV fünyesine ait pimi çıkartmakta ve mayını patlatmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Tellermine 43</span> Almanya tarafından üretilen dairesel metal kutulu bir tanksavar mayını

Tellermine 43 Almanya tarafından üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan dairesel metal kutulu bir tanksavar mayınıdır. Tellermine 42 modelinin biraz daha geliştirilmiş modeli olan mayının üretimi çok basitti. Almanlar Mart 1943 tarihinden savaşın sonuna kadar toplam olarak 3.6 milyon adet Tellermine 43 mayını üretmiştir. Mayının Danimarka (M/47), Fransa ve Yugoslavya (TMM-1) tarafından kopya modelleri üretilmiştir. Mayın günümüzde Mısır ve Libyada bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Panzer stab 43</span>

Panzer stab 43 Alman yapımı bir tanksavar mayınıdır. Hohl-Sprung mayını 4672 ile birlikte boşluklu imla hakkı mantığıyla çalışan savaş başlığına sahip uzatma çubuklu fünyeli ilk mayındır. Mayın II. Dünya Savaşı sırasında üretilmiştir. Mayın şarap kadehi biçiminde ve ahşap bir kazık üzerinde metal bir savaş abaden bir kasaya sahipti. Mayının yan kısmına monteli L biçiminde uzatma cubuklu fünyesi bulunmaktaydı. 125 mm çapında savaş başlığının içerisinde 1.6 kg patlayıcı bulunan mayın baskı plakalı veya çubuklu fünye ile ateşlenmekteydi.

TM-89 Rus yapımı bir tanksavar mayınıdır. İlk olarak 1993 yılında halkın görüşüne çıkmıştır. Mayın Misznay Schardin etkisi ile çalışan savaş başlığı 100 mmlik zırh üzerinde 60 mm çapında delik açabilir. Mayının iki kannallı manyetik etkili fünyesi bulunmaktadır. GMZ-3 model mayın döşeyeci veya VMR-2 model helikopter mayın döşeyici ile havadan serpilerek istenilen bölgeye yerleştirilir.

MAT-62B, Rumen yapımı metalsiz plastik kasalı dairesel tahripli tanksavar mayınıdır. Görüntü olarak Rus yapımı TM-62P2 mayınına benzemektedir. Mayının merkezi fünyesi bakalit P-62 baskı fünyesidir. İçerisinde CD-11R ateşleyici bulunmaktadır. Bunun yanında mayında yine Rus yapımı TM-62 ve TM-72 model kara mayınlarına ait fünyelerde kullanılabilir. Çok az miktarda metal kullanıldığı için mayın tarama aygıtları ile bulunması zordur. Mayının kutusuz olarak üretilen MAT-76 adında bir modeli daha bulunmaktadır.

Na-Mi-Ba mayını, Çekoslovakya yapımı metalsiz bakalit kasalı dairesel bir tanksavar mayınıdır. Mayının yatay seviyeli fünyesi içerisinde bulunan cam tüp bulunmaktadır. Çok az bir ağırlıkta bile kırılan bu cam çerisindeki asit ana patlayıcıyı harekete geçirecek yardımcı patlayıcıyı ateşler. Mayının sahip olduğu ana patlayıcı aslında diğer tanksavar mayınlarında ilk ateşleyici olarak kullanılacak kadar azdır. Çok düşük çalışma ağırlığında ötürü mayın çoğu zaman anti personel mayını olarak işlev görmektedir.

No 6 mine, İsrail yapımı metal kasalı dairesel bir tahripli tanksavar mayınıdır. Mayın Rus yapımı TM-46 mayınının birebir kopyasıdır. Tek farkı dolgu haznesi TM-46 modelinde kubbe şeklinde No 6da ise yatay ve düzdür. Mayın üzerinde No 61 model basınç fünyesi veya No 62A uzatma çubuklu fünye kullanılır.

NR 25 Hollanda yapımı metal kasalı dairesel bir tahripli tanksavar mayınıdır. Görüntü olarak Alman yapımı Tellermine 43 modeline benzemekle beraber NR 25 daha büyüktür. Mayının orta kısmında kubbe şeklinde baskı plakası ve onun altında NR-29 model mekanik basınç fünyesi bulunmaktadır. Simit şeklindeki ana patlayıcının ortasında patlamayı sağlayan ateşleyici madde bulunur. Mayının alt ve yanında bulunan diğer fünyeler ise tuzaklama amaçlı olup mayının yerinden oynatılması durumunda infilak etmesine neden olur.

PT Mi-P büyük ölçüde Çek yapımı bir tanksavar mayınıdır.Mayın geniş bir yarım küre, taşıma sapı ve bir yüzüne takılı RO-9 model uzatma çubuklu fünyesden oluşur. Misznay Schardin etkisi ile çalışan geniş şekilli patlayıcı savaş başlığı beş milimetrelik çelik plakayı fırlatarak 150 milimetrelik zırhı delebilir. Mayın Çekya ve Slovakya orduları tarafından kullanılmış olup şu an servis dışındadır.

HAK-1 Macar yapımı plastik kasalı tanksavar mayınıdır. Mayının Misznay Schardin etkisi ile çalışan patlayıcı ateşlenmesinin ardından havada kendinden şekillenir. Elektronik akustik ve manyetik etkili fünyesi bulunur. Ayarlandıktan sonra üç saat ile 150 gün arasında ömrü bulunur. Sesle çalışan elektronik algılayıcı yaklaşmakta olan aracı hissediği anda manyetik etkili algılayıcıyı devreye sokar. Manyetik algılayıcı taşıt etkili menzile girdiği anda mayını ateşler. Savaş başlığı 45 mmlik zırhta 130 mm çapında delik açabilir.

Panssarimiina m/36 Fin yapımı bir tür basınçlı tanksavar mayınıdır. Mayınlar Kış Savaşı II. Dünya Savaşı ve Continuation War sırasında kullanılmıştır. Mayın Fin Ordusunda kullanılan ilk tanksavar amaçlı mayındır. Mayın Fin Ordusunda görevli Lieutenant Colonel T. Raatikainen ve Lieutenant Colonel Pylkkänen tarafından geliştirilmiştir. Yapımının karmaşık olmasından ötürü sadece 5,000 adet üretilmiştir. Fünyesi karmaşık ayrıca top mermileri içinde kulanılabilmekteydi. Ayrıca mayının metal kutusunun yapımı çok zordu.

<span class="mw-page-title-main">FFV 028 mayını</span>

FFV 028 çelik kasalı İsveç yapımı elektronik fünyeye sahip bir tür tanksavar mayınıdır. Dairesel şekilli kutusunun altı kısmı ucu kesik bir huniyi andırmaktadır. Bu huni kesim içerisinde ise Misznay Schardin etkisi ile çalışan savaş başlığı bulunmaktadır. Huni içerisinde patlayıcıdan geriye kalan boşlukta ise fünye ve elektronik alıcılar bulunmaktadır. 1970'li yıllarda tasarlanan mayının manyetik etkili fünyesi sayesinde üzerinden geçmekte olan zırhlı araçları alt zırhından vurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">MN-121 mayını</span>

MN-121 Polonya yapımı serpme yöntmi ile döşenebilen bir tür tanksavar mayınıdır. Görüntü ve özellikleri bakımından Alman AT-2 mayınına tıpatıp benzemektedir. Silindir şeklindeki mayının 10 tane örümcek ayağı sayesinden dik vaziyette durur. Sahip olduğu manyetik fünye üzerinden ağır zırhlı bir araç geçişi esnasında mayını patlatır. Ayrıca üzerinde takılan tuzaklama düzeneği sayesinde yerinden oynatılması durumunda infilak eder. Mayın 700 gram ağırlığında RDX patlayıcı bulunan ve Misznay Schardin etkisi ile çalışan bir savaş başlığına sahiptir. Mayın üreticisi firma silahın yarım metre mesafeden 60 mmlik zırhı delebildiğini beyan etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">M21 (mayın)</span>

M21 dairesel şekilli ABD yapımı bir tür tanksavar mayınıdır. Sahip olduğu savaş başlığı Misznay Schardin etkisi ile çalışır. Mayın üzerinde M607 basınç fünyesi bulunur. Fünyeye istenirse uzatman çubuğuda takılabilir. Mayın basınç fünyesine yapılan ortalama 130 kg etki veya uzatma çubuğunun 1.7 den fazla bir kuvvet yardımıyla 20 dereceden fazla yatması durumunda çalışır. Bu hareketler sonucunda M46 patlatıcı içerisinde bulunan disk yay kendisine yapılan etkiyi aşağıya iletir. M46 ilk önce siyah barutu patlatarak dış kutuyu parçalar ve mayının üst kısmını örten toprak kısımıtemirler. Ardından ana patlayıcı olana savaş başlığı ateşlenir. Patlayıcı yüzeyini kaplayan huni çelik tabaka ters yönde ok şeklini alarak üzerinden geçmekte olan zırhlı aracın zırhına çarpar. 530 mmlik mesafeden 76 mmlik zırhı delebilir. ABD tarafından tahmini olarak 200,000 adet üretilen mayının, Güney Kore'de K441 ve K442 adları altında lisanslı olarak üretilen kopyaları bulunmaktadır.

PMR-4 Eski Yugaslavya yapımı bir tür kazıklı anti personel mayınıdır Mayın seri halinde çok fazla üretilmemiş olup sınırlı sayıda üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">PM-43 ve PM-68 mayını</span>

PM-43 ve PM-68 Fin yapımı bir tür parçalı anti personel mayınılarıdır.

VS-SATM1 İtalyan yapımı serpme usulü ile döşenebilen bir tür tahripli tanksavar mayınıdır. Mayın GRILLO-128 model insan tarafından taşınabilen tek tüplü fılatıcı veya helikopterlere takılabilen VS-MDH model serpme sistemi ile çalışır. Mayına bağlı altı adet dışa doğru açılan fin mayının düz durmasını sağlamaktadır.