İçeriğe atla

Hohenzollern Köprüsü

Koordinatlar: 50°56′29″K 06°57′56″D / 50.94139°K 6.96556°D / 50.94139; 6.96556
Hohenzollern Köprüsü
Mavi saatte Hohenzollern Köprüsü'nün görünümü, arkasında Köln Katedrali görülmektedir.

Hohenzollern Köprüsü (Almanca: Hohenzollernbrücke), Almanya'nın Köln şehrinde Ren Nehri'nin üzerinden geçen köprü.

Başlangıçta demiryolu ile karayolu için kullanılan köprü 1945 yılından sonra günümüze kadar sadece demiryolu köprüsü ve yaya geçidi olarak kullanılmaktadır. Almanya'nın en yoğun olarak kullanılan demiryolu köprüsü olup Köln Hauptbahnhof ile Köln Messe/Deutz istasyonlarını birbirlerine bağlamaktadır.

Kapasitesini aşan trafik artışı üzünden eskimiş Dom Köprüsü (Dombrücke)'nün yerine 1907 - 1911 arasında inşa edildi. II. Dünya Savaşı dönemindeki en önemli köprülerden biri olan Hohenzollern Köprüsü hava bombardımanlarına rağmen ağır hasar görmedi. Ancak Müttefik Kuvvetler'in Köln şehrinin batı kıyısını işgal etmeye başladığı 6 Mart 1945'te Alman istihkam birimi tarafından havaya uçuruldu. Savaşın bittiği 8 Mayıs 1945 tarihine kadar yeniden yapılandı ve yaya geçidi açıldı.

Sonraki on bir yıl içerisinde köprü düzeltildi ve 1959'da herhangi bir tam kullanışlı haline getirildi. 1980'li yıllarda köprü iki yeni şeridi ile yenilendi. Günümüzde Hohenzollern Köprüsü günde 1200'den fazla tren geçer.

Olarak bir köprü Köln önemli bir parçası olarak kabul edilir Ren nehrinin diğer tarafında büyük Avrupa kentleri ile Köln merkez istasyonu bağlanır.

Hohenzollern Köprüsü'nün toplam uzunluğu 409,19 metredir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Ren-Vestfalya</span> Almanyada eyalet

Kuzey Ren-Vestfalya, Almanya'nın alana göre dördüncü, nüfusa göre birinci eyaletidir. Başkenti Düsseldorf, en büyük kenti ise Köln'dür. Kuzeyde Aşağı Saksonya, doğuda Hessen, güneyde Renanya-Palatina eyaletleriyle, batıda ise Hollanda ve Belçika ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Konrad Adenauer</span> Almanya Federal Cumhuriyetinin ilk şansölyesi (1949–1963)

Konrad Hermann Josef Adenauer, Alman devlet adamı, şansölye.

<span class="mw-page-title-main">Köln</span> Almanyanın dördüncü, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin en büyük şehri

Köln, eski adıyla Kolonya, Almanya'nın dördüncü, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin en büyük şehri, ayrıca 4 385 082 nüfuslu Köln İdari Merkezi'nin yani Regierungsbezirk Köln 'ün merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Bonn</span> Kuzey Ren-Vestfalyada büyükşehir (Almanya)

Bonn, Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin güneyinde, Ren Nehri'nin her iki yakasına yayılan bir kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Basel</span> İsviçrede bir şehir

Basel, İsviçre'nin kuzeybatısında bulunan bir sınır şehridir. Basel şehri "Basel Stadt" Kantonu'nun başkentidir. 170.000'in üzerinde nüfusu ile İsviçre'nin Zürih ve Cenevre'den sonraki en büyük üçüncü şehridir. Basel, Almanya ve Fransa'ya komşudur. Günlük Basel'e giriş yapan 100.000 kişinin içerisinde bu komşu ülkelerden çalışmak için gelenlerin sayısı önemli rol oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aachen</span> Kuzey Ren-Vestfalyada büyükşehir (Almanya)

Aachen, Almanya'da bir kent. Aachen kenti, Almanya'nın kuzeybatı kesiminde, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde, Belçika ve Hollanda sınırlarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Würzburg</span> Bavyerada bağımsız şehir (Almanya)

Würzburg, Almanya'da Bavyera eyaletinin kuzeyinde yer alan şehir. Bu eyalete bağlı Unterfranken ilinin başkentidir. Würzburg şehri kanunen Würzburg İlçesi (Landkreis)'ne bağlı olmamakla beraber bu ilce arazileri ile çepeçevre çevrilmiştir. Würzburg şehri 124.698 kişi nüfusu ile Bavyera eyaletinin beşinci büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Viyana Taarruzu</span> Savaş

Viyana Taarruzu, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Sovyet 3. Ukrayna Cephesi tarafından Avusturya'nın başkenti Viyana'nın işgali amacıyla girişilen bir taarruzdur. Taarruz, 2 Nisan 1945'te başlatılmış, 13 Nisan 1945'te sona ermiştir. Kent kuşatıldı ve taarruzun büyük bölümde kuşatma altında kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Batı Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

Batı Cephesi, Almanya'nın işgal ettiği Belçika, Hollanda ve Fransa'da Müttefikler ile geçen savaşlar dizisine verilen addır. Cephe iki evreden oluşur. Birinci evre 1940'ta Fransa Seferi ile Fransa'nın Almanlar tarafından işgal edilişi, ikinci evre ise 1944'te Normandiya Çıkarması ile daha çok ABD, Birleşik Krallık ve Kanada'dan oluşan Müttefik Birleşik Ordusu'nun Fransa'yı Almanlardan geri alması ve Almanya'yı işgal etmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Haydarpaşa</span> İstanbul, Kadıköydeki Haydarpaşa Garı ve çevresine verilen isim

Haydarpaşa, İstanbul ilinin Kadıköy ilçesinde Haydarpaşa Garı ve çevresindeki alana verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Dartford</span>

Dartford, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Güney Doğu İngiltere bölgesinde bulunup Kent Kontluğu'na bağlı ikincil Dartford Borough merkezi olan kentsel yerleşim birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Köln Elektörlüğü</span>

Köln Elektörlüğü, 10. yüzyıl ile 19. yüzyıl arasında varlığını sürdüren Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nda bir kilise prensliği. Köln Katolik Başpiskoposluğuna ait topraklardan oluşuyordu. Aynı zamanda elektörlük yetkisini de elinde bulunduran başpiskopos tarafından yönetiliyordu. Elektörlüğün başkenti 1288 yılına kadar Köln'ken bu tarihten sonra Bonn oldu. Alman ilhakı sırasında 1803 yılında bölge laikleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">İşgal Almanyası</span> Almanyaʼnın II. Dünya Savaşı sonrası askeri işgali

İşgal Almanyası, Almanya'nın II. Dünya Savaşı sonrasında Müttefik Devletlerce kontrol edildiği döneme denir. Amerikan, İngiliz, Sovyet ve Fransız güçlerinden müteşekkil Müttefik Tetkik Yönetimi, 1945'ten 1949'a değin ülkeyi idare etti.

<span class="mw-page-title-main">Ústí nad Labem</span>

Ústí nad Labem, Çekya'nın Ústí nad Labem Bölgesi'nde bir şehirdir. Ülkenin 7. en kalabalık şehridir. Ústí, Bílina ve Elbe Nehri'nin (Labe) birleştiği noktada yer alan dağlık bir bölgede yer alır ve aktif bir nehir limanı bulunmasınında yanı sıra, önemli bir demiryolu kavşağı bulunduğu bir yerleşim yeridir.

<span class="mw-page-title-main">Köprü kalesi</span>

Köprü kalesi, bir nehir geçişindeki önemli bir köprünün askeri açıdan korunmasını sağlayan, ayrıca gözetleme ve bölgesel güvenlik açısından da kullanılan tahkimat çeşididir. Bu tür kaleler doğrudan köprünün üzerine veya çok yakınına inşa edilir. Çoğunlukla Geç Orta Çağ döneminde kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Waterloo Köprüsü</span> Londrada Köprü, İngiltere

Waterloo Köprüsü, Londra'da Thames Nehri'nden geçen bir yol ve yaya trafiği köprüsüdür. Köprü Blackfriars ile Hungerford köprüleri arasında yer almakta olup adı Waterloo Savaşı'nda Britanya, Hollanda ve Prusya zaferinin onuruna verilmiştir. Nehrin stratejik konumu sayesinde köprüden Londra'nın görüntüsü yer seviyesinde istenilen noktadan yaygın olarak görülebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Deutz, Köln</span> Köln şehrine bağlı mahalle

Deutz,, Almanya'nın Köln şehrinin Innenstadt ilçesine bağlı, Ren Nehri'nin doğu kıyısında yer alan bir mahalledir. Mahalle, eskiden bağımsız bir kasabaydı.

<span class="mw-page-title-main">Ludendorff Köprüsü</span>

Almanya'da Remagen'deki Ludendorff Demiryolu Köprüsü, 1912'de planlandı. Birinci Dünya Savaşı sırasında 1916 - 1918 yılları arasında Batı Cephesine asker getirmek için inşa edildi. Alman imparatoru Kaiser II. Wilhelm, Ordu Genel Komutanı Erich Ludendorff'un onuruna "Ludendorff Köprüsü" adını verdi. 325 metre uzunluğundaki çelik köprü, nehrin her iki kıyısına inşa edilmiş ayrıntılı taş kulelerle çevriliydi.

<span class="mw-page-title-main">Yaklaşım köprüsü</span> bir nehir veya deniz boğazı üzerindeki bir köprünün karada kalan kısmına, köprüyü karaya bağlanan köprüye verilen teknik bir ifade

Yaklaşım köprüsü, bir nehir veya deniz boğazı üzerindeki bir köprünün karada kalan kısmına, köprüyü karaya bağlanan köprüye verilen teknik bir ifadedir. Sel köprüsü olarak da ifade edilebilen bu yapılar, bir yolun su baskınlarına karşı önleyici olarak korunmasını sağlayan bir köprüdür. Yol, sel sırasında suyun ulaştığı bir yerden geçiyorsa, sel sırasında su altında kalmaması ve geçilemez hale gelmemesi için böyle bir köprü ilavesi ile kara üzerinde uzatılarak inşa edilir. Köprünün, su üzerindeki kısmına ise genellikle ana köprü, nehir köprüsü veya boğaz köprüsü adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Leverkusen Ren Köprüsü</span>

Leverkusen Ren Köprüsü, Almanya'da Köln şehrinin kuzey otoyol çevre yolunun bir parçası olan A1 otoyolunun Ren Nehri üzerinden geçişinde bulunan köprüdür.