İçeriğe atla

Hohensax Kalesi

Koordinatlar: 47°13′49″K 9°26′37″D / 47.23028°K 9.44361°D / 47.23028; 9.44361
Hohensax Kalesi
İsviçre
Switzerland üzerinde Hohensax Kalesi
Hohensax Kalesi
Hohensax Kalesi
Hohensax Kalesi (Switzerland)
Koordinatlar47°13′49″K 9°26′37″D / 47.23028°K 9.44361°D / 47.23028; 9.44361
Yükseklik750 m above the sea
Yapı tarihçesi
İnşa1200

Hohensax (Almanca: Ruine Hohensax ya da Burg Hohensax) İsviçre kantonu St. Gallen'deki Sennwald'de harap bir kaledir. Kale, Sax baronları tarafından 1200 civarında inşa edilmiş ve 1446'da yıkılmıştır. 1248'de kale, soylu ailenin Sax-Hohensax soyunun kurucusu Ulrich von Sax'a geçmiştir. Kale 1393 yılındaki bir kan davasında yağmalanmış ve Sax ve Gams köyleriyle birlikte Avusturya düklerine satılmıştır. 1446'da Eski Zürih Savaşı'nda, Appenzell halkı kaleyi ele geçirmiştir. Sonrasında, Hohensax baronları, Salez yakınındaki Forstegg kalesinde ikamet etmiştir. 1798'de Helvetik Cumhuriyeti'nin Linth kantonunun kurucu parçalarından biri olan Sax-Forstegg'in baronluğuna ve daha sonra St. Gallen kantonuna geçmiştir. Sax, Salez ve Gams köylerini kapsıyordu.

Galeri

Ayrıca bakınız

  • İsviçre'deki kaleler listesi

Kaynakça

  • Jakob Obrecht: «Die Bauuntersuchung an Turm und Schildmauer der Ruine Hohensax, Sennwald SG, 2008». İçinde: Mittelalter. Zeitschrift des Schweizerischen Burgenvereins . 14. Jhg. / No. 4. Basel 2009.

Şablon:Castles of St. Gallen

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bodrum Kalesi</span> Bodrum ilçesinde tarihi bir yapı

Bodrum Kalesi, Türkiye'nin liman kenti Bodrum'da yer alan ve 1402 yılında St. Jean Şövalyeleri tarafından Aziz Peter Kalesi adıyla inşa edilmiş kale. Bodrum'un simgesi haline gelmiş kale, 1960 yılından beri "Sualtı Arkeoloji Müzesi" olarak kullanılanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şebinkarahisar Kalesi</span> Giresunun Şebinkarahisar ilçesinde bir kale

Şebinkarahisar Kalesi, Giresun ili Şebinkarahisar İlçe merkezinin güneyini kuşatan Hacıkayası üzerine kurulan kale, iç ve dış kale olarak iki kısımdan oluşmaktadır.

İsviçre'nin kantonları, İsviçre'nin en üst düzey idari bölümleridir. Kantonlar, İsviçre Konfederasyonu'nun üye devletleridir.

<span class="mw-page-title-main">Fribourg</span> İsviçrede şehir ve belediye

Fribourg, İsviçre'de, Fribourg kantonunun merkezi kent.

<span class="mw-page-title-main">Sankt Gallen</span> İsviçrede şehir ve belediye

St. Gallen, İsviçre'nin doğusunda aynı ismi taşıyan St. Gallen kantonunun başkentidir.

İsviçre tarihi bugünkü İsviçre Konfederasyonu topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Eski İsviçre Konfederasyonu</span> Kanton denen küçük bağımsız devletlerden oluşan en eski İsviçre Konfederasyonu

Eski İsviçre Konfederasyonu, kanton denilen küçük bağımsız devletlerin oluşturduğu en eski İsviçre konfederasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Rohrer</span> İsviçreli fizikçi

Heinrich Rohrer, Gerd Binnig ile taramalı tünelleme mikroskobunu tasarlayıp 1986 Nobel Fizik Ödülü'nü paylaşan İsviçreli bilim insanı.

İsviçre Federal Anayasası, İsviçre'nin üçüncü ve şimdi geçerli olan anayasasıdır. Bu anayasa 26 kantondan oluşan İsviçre Konfederasyonunun hukuksal çerçevesini tanımlar, bireysel ve grup haklarını içeren temel bir belgedir. Ayrıca kantonlar ve konfederasyonun sorumluluklarını ve federal devlet kurumlarının nasıl oluşacağını belirler.

<span class="mw-page-title-main">Villmergen Muharebeleri</span>

Villmergen Muharebeleri, İsviçre'nin Katolik ve Reform yanlısı kantonları arasında gerçekleşen iki çatışma. Birincisi 24 Ocak 1656'da, ikincisi ise 24 Temmuz 1712'de gerçekleşen çatışmaların ikisi de Aargau kantonunun Villmergen kasabasında oldu.

<span class="mw-page-title-main">St. Gallen Üniversitesi</span>

St. Gallen Üniversitesi ya da tam adıyla Universität St.Gallen – Hochschule für Wirtschafts-, Rechts- und Sozialwissenschaften sowie Internationale Beziehungen, kısa adıyla HSG; İsviçre, St. Gallen şehrinde Rosenberg'de bulunan üniversite. Tüm İsviçre içindeki en küçük üniversitelerden biri olmasın karşın Almanca konuşulan bölgenin en büyük işletme ve ekonomi fakültesine sahiptir. Financial Times'a göre üniversite dünyanın önde gelen işletme okullarından biri ve Avrupa'daki işletme eğitiminde 7. sıradadır. Gazete ayrıca üniversitenin işletme master'ında (SIM) dünya birincisi, finsan master'ında (MBF) dünya beşincisi olarak sıralamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aracılık Yasası</span>

Aracılık Yasası veya Arabuluculuk Yasası, İsviçre'nin özerkliğini büyük oranda geri veren ve 19 kantondan oluşan bir konfederasyonun kurulmasını öngören yasa. Arabuluculuk Yasası Ancien Rejimi ve Cumhuriyeti arasında Napolyon'un girişimi bir uzlaşma oldu. İsviçre tarihinin bu geçiş aşaması 1815 Restorasyonuna kadar sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Bellinzona Kaleleri</span> Birden fazla inşa edilmiş obje kompleksi

Bellinzona Kaleleri İsviçre'nin, Ticino kantonunda Bellinzona şehrinin çevresinde bulunan savunma amaçlı bir grup kale ve koruma duvarından oluşan tahkimattır. Grup Castelgrande, Montebello kalesi, Sasso Corbaro kalesi ile koruma duvarlarından oluşur. Castelgrande vadiyi kuşbakışı gören kayalık bir tepededir ve şehri koruma amacıyla yapılmış duvarlarıyla eski şehri korurken Montebello kalesine bağlanır. Üçüncü kale olan Sasso Corbaro kalesi ise diğer iki kaleden izole olmuş, diğer iki kalenin güneydoğusunda kayalık bir çıkıntıda yer alır. Bellinzola kaleleri denilen üç kale UNESCO Dünya Mirası listesi listesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Polonya Müzesi, Rapperswil</span>

Polonya Müzesi, Rapperswil İsviçre'nin St. Gallen kantonundaki Rapperswill kasabasında 23 Ekim 1870’te kurulmuş Polonya kültürü müzesi.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Alpleri</span>

Geleneksel olarak İsviçre Alpleri olarak anılan İsviçre Alp bölgesi, ülkenin önemli doğal bir özelliğini temsil etmektedir ve İsviçre Platosu ve İsviçre'nin üç ana fizyografik bölgesinden biri olan Jura Dağları'nın İsviçre kısmından oluşmaktadır. İsviçre Alpleri bazen Merkez Alpler olarak adlandırılan bir alanı kaplayarak hem Batı Alpleri'ne hem de Doğu Alpleri'ne kadar uzanır. Bern Alpleri'nden Appenzell Alpleri'ne kadar olan kuzey siradağları tamamen İsviçre'de bulunurken, Mont Blanc sıradağlarından Bernina sıradağlarına kadar uzanan güney menzilleri Fransa, İtalya, Avusturya ve Lihtenştayn gibi diğer ülkelerle paylaşılmaktadır.

Anna Göldi Avrupa'da cadılık suçlamasıyla başı kesilerek idam edilmiş son kişi olan İsviçreli kadın. 2007 yılında İsviçre parlamentosu tarafından mahkemenin adli bir hata olduğuna kadar verildi ve ölümünden 226 yıl sonra aklandı. 2007 yılında adına bir vakıf kuruldu; 2010 yılında ise öldürüldüğü yer olan Glarus'ta Anna Göldi müzesi açıldı.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre'de turizm</span>

Turistler, faaliyetlerin yanı sıra İsviçre'nin çeşitli manzaralarına da çekilmektedir. En ilginç olanı, özellikle kayak ve dağcılık için Alp iklimi ve manzaralarıdır.

Graubünden Kantonu İsviçre'nin en büyük ve en doğudaki kantonudur. Fransızca ismi Grisons, İtalyanca ismi Grigioni, Romanşça ismi ise Grischun'dur. İtalya, Avusturya ve Lihtenştayn ile uluslararası sınırları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Thurgau</span> İsviçre kantonu

Thurgau, İsviçre'nin kuzeydoğu kesiminde kanton. Kuzeyde Konstanz Gölü (Bodensee), kuzeybatıda Ren Nehri, güneyde Sankt Gallen kantonu, batıda da Zürich ve Schaffhausen kantonları ile çevrilidir. Yüzölçümü 991 km²'dir. Kanton merkezi Frauenfeld'tir.

<span class="mw-page-title-main">Meiringen</span> İsviçrede belediye

'Meiringen, İsviçre Almancası'na has bir dialekt olan Bern'in kırsal alan lehçesinde 'Meiringe' ya da an der Gasse' olarak geçen , İsviçre'nin Bern kantonu'nda bulunan, Interlaken-Oberhasli idari bölgesine bağlı bir belediyedir.