İçeriğe atla

Hohenheim Üniversitesi

Hohenheim Üniversitesi
Harita
Kuruluş1818
TürDevlet
Eğitim dil(ler)iAlmanca, İngilizce
RektörProf. Dr. Stephan Dabbert
Akademik personel941 (123 profesör) (2015/16)
Öğrenciler9759 (2015/16)
KonumStuttgart, Almanya
Web sitesiwww.uni-hohenheim.de

Hohenheim Üniversitesi (Almanca: Universität Hohenheim), Stuttgart'ın en eski üniversitesidir. 1818 yılında açılan üniversite Times Higher Education tarafından dünyanın en iyi 200 üniversitesi arasında gösterilmiş, QS üniversite sıralamasında ise tarım bilimleri alanında dünyanın en iyileri arasında listelenmiştir.[1][2]

Botanik bahçesi, egzotik bahçe ve üzüm bağları ile birlikte 3490 dönümlük araziye yayılan üniversite yerleşkesi Almanya'nın en güzel üniversite kampüslerinden biri olarak anılmaktadır.[3] Üniversitenin, kendi ürettiği bir de şarap markası vardır.

Tarihçe

1815 yılında Endonezya'da yaklaşık 100 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan Tambora Yanardağı'nın patlaması nedeniyle dünyada iklim değişiklikleri gözlemlenmiş, Avrupa'da Yazsız Yıl olarak anılan bir 1816 yılı yaşanmıştır. Dönemin Württemberg Kralı Wilhelm I ise tarımsal kıtlığın üstesinden gelebilmenin öncüsü olması için Hohenheim'da tarım akademisi kurmuş ve yerleşke olarak Hohenheim Kalesi'ni bağışlamıştır. 16 öğrenci ve 3 profesörle eğitim hayatına başlayan akademi, 1847'de Tarım ve Ormancılık Akademisi, daha sonraları ise Tarım Koleji olarak adlandırılmıştır.

1964 yılında Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi, 1968'de İktisadi, İdari ve Beşeri Bilimler Fakültesi kurulmuş, Hohenheim Üniversitesi adına da 1967 yılında kavuşmuştur. 1918 yılından beri doktora, 1919'dan beri ise Almanya'da doktora sonrası öğrenimin (post-doc) eşdeğeri olan habilitasyon derecesi vermektedir.

Ayrıca Almanya'nın ilk kadın profesörü olan Margarete von Wrangell de unvanını bu üniversitede elde etmiştir.

Hohenheim Üniversitesi ile Bağlantılı Önemli Kişiler

  • Wilhelm Conrad Röntgen, Nobel Fizik Ödülü sahibi fizikçi: Hohenheim Üniversitesi'nde profesörlük yaptı.
  • Jürgen Stark, Avrupa Merkez Bankası Başekonomisti (2006-2012): Hohenheim Üniversitesi'nde Ekonomi eğitimi aldı.
  • Wilhelm Hertenstein, İsviçre Devlet Başkanı (1888)
  • Bernhard Mattes, Ford Almanya CEO'su: Ekonomi mezunu, 1982.
  • Winfried Kretschmann, Baden-Württemberg valisi (2011-günümüze): 1977 mezunlarından
  • Stefan Mappus, Baden-Württemberg valisi (2010-2011): Hohenheim Üniversitesi Ekonomi 1993 mezunu.
  • Muhterem Aras, Baden-Württemberg Eyalet Meclisindeki Türkiye kökenli ilk milletvekili: Hohenheim Ekonomi mezunu.

Galeri

Eğitim

Üniversite tarım bilimleri, doğa bilimleri, iktisadi ve idari bilimler alanlarında toplam 12 lisans, 25 yüksek lisans programı sunmakta ve 2014 yılı itibarıyla 118 profesör ve 835 öğretim görevlisiyle öğretim vermektedir.[4] 2013/2014 dönemi istatistiklerine göre toplam öğrenci sayısı 9918 olup[5] bunların 1200'e yakını yabancı öğrencidir.

Lisans Bölümleri

Yüksek Lisans Bölümleri

  • Beslenme Tıbbı
  • Biyobazlı Ürünler ve Biyoenerji
  • Biyoloji
  • Çevre Bilimleri - Toprak, Su ve Biyolojik Çeşitlilik
  • Çevre Koruma ve Tarımsal Üretim
  • Enzim Biyoteknolojisi
  • Ekonomi
  • Ekonomi Öğretmenliği
  • Gıda Bilimleri ve Teknolojileri
  • İşletme
  • İşletme Enformatiği
  • İletişim Yönetimi
  • Moleküler Gıda Bilimleri
  • Organik Besin Zinciri Yönetimi
  • Organik Tarım ve Besin Sistemleri
  • Sürdürülebilir Tarım ve Entegre Havza Yönetimi
  • Tarım Bilimleri
  • Tarım Ekonomisi
  • Tarım İşletmeciliği
  • Tarımsal Ürün Bilimleri
  • Tropikal ve Astropikal Bölgelerde Tarım
  • Uluslararası İşletmecilik ve Ekonomi
  • Yer Sistemi Bilimleri

Yukarıda listelenen tüm lisans bölümleri B.Sc., tüm yüksek lisans bölümleri ise M.Sc. olarak derecelendirilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "THE Ranking 2021". 23 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2016. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2009. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2014. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gıda mühendisliği</span>

Gıda mühendisliği, bilimsel bilgiler ve mühendislik bilgileri yardımıyla gıdaların güvenilir bir şekilde üretimini, hazırlanmasını, işlenmesini, paketlenmesini, dağıtılmasını ve gıdalardan uygun bir şekilde yararlanılmasını sağlayan mühendislik dalıdır. Temel amacı insanların sağlıklı beslenmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Haliç Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Haliç Üniversitesi, 1998 yılında Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

Doğu Akdeniz Üniversitesi ya da kısaca DAÜ, 1979 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulan bir Yüksek Teknoloji Enstitüsü olarak faaliyete geçen bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Afyon Kocatepe Üniversitesi</span> Afyonkarahisarda kurulu devlet üniversitesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), 1992 yılında Afyonkarahisar'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temelleri 1974 yılında Anadolu Üniversitesi'ne bağlı bir birimin devamı olarak atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Heidelberg</span> Baden-Württembergde büyük şehir (Almanya)

Heidelberg, Güneybatı Almanya'da yer alan bir şehirdir. 1386'da kurulup Almanya'nın en eski üniversitesi olma vasfını taşıyan Heidelberg Üniversitesi bu şehirdedir. Şehri ikiye bölen Neckar Nehri ve sarayı ile birlikte tablo güzelliğinde olan kent aynı zamanda Almanya'nın en romantik kenti diye de anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çankırı Karatekin Üniversitesi</span> Çankırıda kurulu devlet üniversitesi

Çankırı Karatekin Üniversitesi Çankırı ilinde 2007 yılında kurulan bir devlet üniversitesidir. Kurucu rektörü Gazi Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç'tır.

<span class="mw-page-title-main">Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi</span> Osmaniyede kurulu devlet üniversitesi

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Ak Parti Hükûmetinin "her ile bir üniversite" projesi kapsamında, 5662 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 28 Mayıs 2007 tarihinde Zamanın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir. Osmaniye ili Merkez İlçesi Fakıuşağı Mahallesi'nde Nur Dağları'nın eteğinde şimdilik 560 dekarlık kampüsünde eğitim öğretim hizmetleri verilmektedir. Üniversitenin 12000 öğrencisi, 158 akademik ve 187 idari personeli bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kırklareli Üniversitesi</span> Kırklarelide kurulu devlet üniversitesi

Kırklareli Üniversitesi, Kırklareli'de yer alan bir devlet üniversitesi. 5662 sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 29 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bingöl Üniversitesi</span> Bingölde kurulu devlet üniversitesi

Bingöl Üniversitesi Bingöl'de bulunan bir devlet üniversitesi. 29 Mayıs 2007 tarihinde kuruldu. Üniversite bünyesinde 10 fakülte, 1 yüksekokul, 5 enstitü, 6 meslek yüksekokulu, 24 araştırma ve uygulama merkezi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tübingen Üniversitesi</span>

Tübingen Üniversitesi Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletindeki Tübingen şehrinde bulunan bir araştırma üniversitesidir. Almanya'nın en iyi 10 üniversitesinden biri olarak bilinmektedir. German Excellence Universities olarak adlandırılan Almanya'daki 11 elit üniversiteden biridir. Tübingen Üniversitesi özellikle teoloji, tıp, hukuk ve edebiyat fakülteleriyle bilinmektedir. Mezunları arasında önemli başkanlar, bakanlar, bilim insanları ve Federal Anayasa Mahkemesi üyeleri bulunmaktadır. Üniversite özellikle tıp ve kimya alanında 11 Nobel Ödülü sahibine ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hitit Üniversitesi</span> Çorumda kurulu devlet üniversitesi

Hitit Üniversitesi, 17 Mart 2006 tarihli ve 5467 sayılı yasayla, Çorum'da kurulmuş bir devlet üniversitesi. Kurucu rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç olan üniversitenin şu andaki rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk'tür.

Innsbruck Üniversitesi, Almanca tam ismi Leopold-Franzens-Universität Innsbruck'dur.

<span class="mw-page-title-main">Ulm Üniversitesi</span>

Ulm Üniversitesi, Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletinde Ulm şehrinde bulunan yükseköğretim kurumudur. Üniversite 1967 yılında kurulmuş olup, fen bilimleri, tıp, mühendislik, matematik, ekonomi ve bilgisayar bilimleri üzerine odaklanmıştır. 7.200 öğrencisiyle Almanya'daki küçük üniversitelerden biri olarak gösterilse de, ülke içi sıralamalarda fen bilimlerinde önde gelen üniversiteler arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">ETH Zürih</span> İsviçre, Zürihte kurulu devlet üniversitesi

ETH Zürih Türkçe olarak Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü olarak da bilinen, İsviçre'nin Zürih kentinde kurulu üniversite. Bu isim Almanca orijinal ismi Eidgenössisches Polytechnikum ya da İngilizce Federal Polytechnic Institute 'dan gelmektedir. Üniversite kantona bağlı bir üniversite değil, direkt İsviçre Federal İçişleri Bakanlığı'na bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Newcastle Üniversitesi</span>

Newcastle Üniversitesi, kuzeydoğu İngiltere'de Newcastle'da yer alan araştırma odaklı bir üniversitedir. Üniversite 1834 yılında Tıp Okulu adı altında kurulmuştur. Ağustos 1963'te alınan kararla birlikte Newcastle upon Tyne Üniversitesi haline geldi. Newcastle Üniversitesi Russell Grubu'na üyedir. Üniversite bir kamu üniversitesi olup; 14.000 lisans, 5.600 yüksek lisans öğrencisi eğitim görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Viyana Teknik Üniversitesi</span>

Viyana Teknik Üniversitesi, 1815 yılında Viyana'da kurulan bir teknik üniversitedir. Viyana Teknik Üniversitesi, Avrupa’nın en iyi 10 teknik üniversitesi arasında gösterilmektedir. 20.000′den fazla öğrenci ve 2.000′in üzerindeki akademik kadrosu ile Avusturya’nın en büyük bilimsel-teknik araştırma ve eğitim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Teknik Üniversitesi</span>

Berlin Teknik Üniversitesi veya kısaca TUB veya TU Berlin, Almanya'nın Berlin şehrinde yer alan teknik ve araştırma üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu vakıf üniversitesi

Avrasya Üniversitesi, Trabzon'da yerleşik; Maçka İmar, Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmet Vakfı tarafından kurulmuş kamu tüzel kişiliğine haiz bir vakıf üniversitesi'dir. Yükseköğretim Kurulu'na 2010 yılında yapılan başvuruyu takiben mevzuatta öngörülen süreçler tamamlanmış ve TBMM Genel Kurulunda kanunla Avrasya Üniversitesi'nin kurulması kabul edilmiştir. Kanunun 28.01.2011 tarihli Resmî Gazetede 27829 sayı numarasıyla yayımlanmasıyla Avrasya Üniversitesi tüzel kişiliğini kazanmıştır. Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyeti tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Gül Üniversitesi</span> Kayseride kurulu devlet üniversitesi

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ), 2010 yılında Kayseri'de kurulan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi</span> Konyada kurulu vakıf üniversitesi

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ), Bilimsel Araştırma Teknoloji Eğitim ve Kültür Vakfı (BARTEK) tarafından 2013 yılında Konya'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 18 Haziran 2013 tarihli ve 28681 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Türkiye'nin gıda ve tarım alanındaki ilk ihtisas üniversitesidir ve eğitim dili İngilizcedir.