İçeriğe atla

Hogmanay

Hogmanay, İskoç kültürüne özgü bir yeni yıl kutlamasıdır. Her yıl aralık ayının otuz birinci günü kutlanır.

Bu günde İskoç aileleri geleneksel kıyafetlerini giyerler. Bu güne özel yemekler ve tatlılar yapılır. Bu günde özellikle Atholl brose adı verilen bir İskoç içeceği tüketilir. Eve gelecek olan misafirlerden uzun boylu, koyu renk saçları olan bir erkek çocuğu ev sahibine kömür ve "black bun" adlı bir meyveli kek getirir. Kömürün yeni yıl için şans getirdiğine inanılır. Meyveli kek ise kuş üzümü, kuru üzüm, badem, yeni bahar, turunçgil kabukları, zencefil, tarçın ve biber içerir. Hogmanay günü gece yarısı evdeki herkes dans eder ve dansın sonunda 'Auld Lang Syne' adlı şarkıyı söyler. Şarkı aslında İskoç dilinde yazılmış olsa da, İngilizceye çevrilmiştir ya da İngilizce hâli basitleştirilmiştir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Viski</span> Fermente tahıl püresinden yapılma damıtılmış alkollü meşrubat türü

Viski, arpa, buğday, çavdar veya mısırdan damıtılarak yapılan ve meşe fıçılarda dinlendirilerek olgunlaştırılan bir tür damıtılmış alkollü içecektir. İsmi İrlanda ve İskoçya lehçelerinde "yaşam suyu" anlamına gelen "uisge beatha"dan gelmektedir. Viski yapmak için mısır, arpa, çavdar ve hatta karabuğday gibi çeşitli tahıllar kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kivi (bitki)</span> Meyve

Kivi, asma benzeri odunsu bir tırmanıcı bitki türü olan Actinidia deliciosa'dan ve A. deliciosa ile diğer Actinidia türleri arası melezlerden elde edilen kültivar grubundaki bitkiler ile bu bitkilere ait yenilebilir meyvelerin ortak adıdır. Kivinin ifade ettiği kültivar grubu ve bu grup içinde yer alan ticari açıdan en önemli kültivarların tam adları şöyledir:

  • Kültivar: Actinidia deliciosa 'Hayward'
  • Kültivar: Actinidia deliciosa 'Chico'
  • Kültivar: Actinidia deliciosa 'Saanichton 12'
<span class="mw-page-title-main">Nilüfer (şarkıcı)</span> Türk şarkıcı

Nilüfer Yumlu ya da bilinen adıyla Nilüfer, Türk şarkıcı, söz yazarı ve yapımcıdır. Ayrıca UNICEF Türkiye'nin ilk iyi niyet elçisidir. 1970'li yılların başından itibaren Türk pop müziğinin önde gelen yorumcularından biri oldu. 1972 yılında yayımladığı ilk 45'liğinin ardından, 1973'te “Dünya Dönüyor” ile asıl çıkışını yakaladı. “Dünya Dönüyor”un yanı sıra, 70'ler boyunca yayımladığı “Göreceksin Kendini”, “Başıma Gelenler”, “Boşver”, “Kim Arar Seni” gibi şarkılar Türk pop müziği klasikleri arasına girdi. 1978'de Eurovision'a katıldı.Nilüfer '84 albümünde “Kar Taneleri” şarkısını söylediği ve 90'ların sonuna kadar birlikte çalıştığı Kayahan müzik kariyerinde önemli bir yer tuttu. Nilüfer, 80'ler ve 90'ların ilk yarısına kadar büyük satış yakalayan pek çok albümün ardından, zirvesini Nilüfer'le albümüyle yaşadı. Pek çok müzisyenle çalıştığı bu albüm, “Mavilim”, “Çok Uzaklarda”, “Namussuz Akşamlar” gibi hitlerin de etkisiyle 750 binin üzerinde satarak yılın en çok satan albümlerinden biri oldu. Bir sonraki albümüyle 1970'li yıllardaki hitlerini yeni düzenlemeleriyle yeni nesle taşıyan Nilüfer, 2000'lerdeki birkaç albümün ardından 2011'de yeni nesil rock müzik grup ve şarkıcılarıyla birlikte seslendirdiği 12 Düet albümü oldukça iyi tepkiler topladı. Bunun ardından bir devam albümü daha olan 13 Düet albümü geldi. Şarkıcı 2015 yılında DMC etiketiyle yayınlanan "Kendi Cennetim" albümünü piyasaya sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Fanta</span> meşrubat

Fanta, The Coca-Cola Company firmasının ürettiği ve ilk kez 1940 yılında Nazi Almanyası'nda tanıtılan meyveli meşrubat markasıdır. Yedigün (Mirinda), Sunkist, Crush, Slice, Tango, Bluna, iOrange gibi markalar Fanta ile rekabette olmaya çalışmaktadırlar. Dünya çapında 100'den fazla Fanta Citrus ve Fanta lezzetleri mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Azerbaycan</span>

Azerbaycan ilk katılımı 2008 yılından günümüze 12 kez Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Azerbaycanlı Ulusal Yayıncısı İctimai Televizyon ve Radyo Yayımları Şirketi (İTV) her yıl gösteriyi yayınlamakla birlikte Azerbaycanlı katılımcıyı da belirlemektedir. Azerbaycan, Kafkasya'da yarışmaya katılan son ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Höganäs</span>

Höganäs, İsveç'in güneyinde yer alan bir şehirdir. Şehir, İsveç ile Danimarka arasında, Baltık Denizi kıyılarında ormanlık bir alanda kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Passiflora edulis</span>

Passiflora edulis, çarkıfelekgiller (Passifloraceae) familyasından çarkıfelek cinsinin en yaygın olan türüdür. "Maruçya" olarak da adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Chorley, Lancashire</span>

Chorley, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Kuzey Batı İngiltere bölgesinde 34.667 kişi nüfuslu bir kentsel yerleşkedir. İdari bakımdan birinci seviyeli yerel idare olan Lancashire Kontluğu'na bağlı olan ikinci seviyeli metropoliten olmayan yerel idare bölgesi olan Chorley (borough)'nin merkezî kentidir.

Ermenistan'ın, 2012 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımı konusunda şüpheler bulunmaktaydı. Çünkü ev sahibi ülke Azerbaycan ile uzun süredir devam eden bir savaş hali bulunmaktadır ve Ermenistan, güvenlik konusunda teminat bekliyordu. 17 Ocak günü Ermenistan'ın yarışmaya katılacağı bildirildi. Temsilci seçiminin, devlet kanalı ARMTV tarafından belirleneceği açıklandı. Ancak 7 Mart 2012 tarihinde Ermenistan yarışmadan çekildiğini duyurdu. Sebep olarak ise Ermeni bir askerin Azerbaycanlı keskin nişancı tarafından öldürülmesi gösterildi. Ancak ölen askerin başka bir Ermeni asker tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı. Buna rağmen Ermeni şarkıcılar tarafından boykot kararının söz konusu olduğu belirtilerek karardan dönülmedi. Daha sonra ise Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev'in "Bizim baş düşmanımız tüm dünyadaki Ermenilerdir" şeklindeki açıklaması belirtilerek "düşman olarak karşılanacağımız bir ülkeye temsilci yollamanın herhangi bir mantığı olmadığını belirtmek gerekiyor" denildi. Yeni Azerbaycan Partisi Başkan Yardımcısı Ali Ahmedov, Ermenistan'nın kararına yönelik tepkisini: "Ermenistan'ın çekilmek için hiçbir geçerli sebebi yok. Bu karar Ermenistan'ın zaten kötü olan imajını daha da bozacak" diyerek dile getirdi. Eurovision Şarkı Yarışması'nın başkanı Jon Ola Sand ise Ermenistan'ın yarışmadan çekilme kararından büyük üzüntü duyduklarını açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Misket (üzüm)</span>

Misket üzüm familyası, yüzyıllardır dünyada şarap üretimi, kuru üzüm ve sofralık üzüm olarak tüketilen Vitis vinifera türüne ait 200'den fazla üzüm çeşidini içerir. Renkleri, Muscat Ottonel gibi beyazdan, Moscato Giallo gibi sarıya, Moscato rosa del Trentino gibi pembeye ve siyaha yakın olan Hamburg Misketi 'ne kadar değişir. Misket üzümleri ve şarapları neredeyse her zaman belirgin tatlı çiçek aromalıdır. Misket üzüm çeşidinin çokluğu ve sayısı belki de en eski evcilleştirilmiş üzüm çeşidi olduğunu akla getirir. Vitis vinifera üzüm çeşidindeki çoğu familyanın Misket çeşidinden geldiğine dair teoriler vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kuru üzüm</span> kurutulmuş meyve

Kuru üzüm, bir kurutulmuş meyve türüdür. Üzümün kurusudur ve kuruyemiş olarak kabul edilmese de onun gibi çiğ tüketildiği gibi, üzüm hoşafı olarak ya da üzümlü ekmek ve üzümlü keklerde de kullanılır. Rengine göre beyaz kuru üzüm ve siyah kuru üzüm olmak üzere iki temel gruba ayrılır. Halk dilinde kişmiş de denir.

Kenneth McKellar İskoç tenor.

<span class="mw-page-title-main">Merlot</span> Merlot bir şarap çeşidi yapmada veya yemede kullanılan bir üzümdür.

Merlot hem tek çeşit (sepaj), hem de harmanlanmış (kupaj) üzümlerle şarap yapımında kullanılan lacivert renkli şaraplık bir üzüm çeşididir. Merlot ismi Fransızcada karatavuk anlamına gelen merle kelimesine küçültme eki eklenmesiyle oluşturulmuş olup muhtemelen üzümün rengi dolayısıyla bu ismi almıştır.

Kiduş,, Şabat ve Yahudi bayramlarını bereketlendirmek için şarap veya üzüm suyu üzerinde okunan bir duadır. Ayrıca, ayinden sonra ve yemekten önce Şabat veya bayram sabahları yapılan küçük bir tövbe olarak atfedilir.

<span class="mw-page-title-main">Meyveli kek</span>

Meyveli kek, şekerlenmiş veya kurutulmuş meyve, fındık ve baharatlarla yapılan, isteğe bağlı olarak alkollü içeceklere batırılmış bir kek çeşididir. Birleşik Krallık mutfağında dondurulmuş meyveli kek ve laktozsuz meyveli kek çeşitleri yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gamay</span>

Gamay kırmızı şarap yapmak için kullanılan mor renkli bir üzüm çeşididir özellikle Beaujolais'de ve Tours çevresinde Loire Vadisi'nde yetiştirilir. Tam adı Gamay Noir à Jus Blanc'dır. 15. yüzyıldan beri adı geçen çok eski bir kültür bitkisidir. Bol üretim sağladığı için sık sık ekilmiştir, bununla birlikte asidik topraklara ekildiğinde üzümün doğal olarak yüksek asitliğini yumuşatmaya yardımcı olan üstün şaraplar yapar.

<span class="mw-page-title-main">Sultaniye üzümü</span>

Sultaniye "beyaz", oval çekirdeksiz üzüm çeşididir aynı zamanda sultanina, Thompson çekirdeksiz, Lady de Coverly (İngiltere) ve oval meyveli Kishmish ) olarak adlandırılır. Bu çeşit İzmir çevresinde yoğun olarak yetiştirildiği için Türkiye'de İzmir üzümü olarak da bilinir. Daha sonra Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçası olan 'dan kaynaklandığı varsayılmaktadır. Bazı ülkelerde özellikle İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerinde ondan veya iri çekirdeksiz üzümlerden yapılan kuru üzümlere verilen addır; bu tür çekirdeksiz kuru üzümlere genellikle sadece sultan veya sultaniye denir. Bunlar tipik olarak Zante kuş üzümü'nden daha büyüktür ve Thompson çeşidi birçok çekirdekli kuru üzümden daha küçüktür. ABD ve Kanada'da "kuru üzüm" adı tüm kuru üzümlere denir bu nedenle Avustralya, Yeni Zelanda ve Birleşik Krallık'ta "sultana kepeği" olarak bilinen kahvaltılık gevrekler Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da kuru üzüm kepeği olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcü şarabı</span>

Gürcistan, dünyada en erken şarap üretimine başlayan ülkelerden biridir. Transkafkasya'nın verimli vadileri 8000 yıldır üzüm yetiştiriciliğine ve şarap üretimine ev sahipliği yapmaktadır. Gürcistan tarihinde binlerce yıldır şarap üretimi ve onun önde gelen ekonomik rolü nedeniyle, Gürcistan'da şarap ulusal kimlikle iç içe ve ayrılmaz olarak kabul edilir.

Hırvat mutfağı heterojendir ve bölgelerin mutfağı olarak bilinir, çünkü Hırvatistan'ın her bölgesinin kendine özgü bir mutfak geleneği vardır. Kökleri çok eski zamanlara dayanmaktadır. Gıda maddelerinin seçimi ve pişirme biçimlerindeki farklılıklar en çok anakaradakiler ile kıyı bölgelerindekiler arasında dikkat çekicidir. Anakara mutfağı daha çok, önceki Slav mutfağı ve Macar ve Türk mutfağıyla daha yakın ilişkiler içendedir, yemek pişirmek için domuz yağı, karabiber, kırmızı biber ve sarımsak gibi baharatlar ile karakterize edilir.

<span class="mw-page-title-main">Panettone</span>

Panettone aslen İtalya'nın Milano kentinden gelen, genellikle Batı, Güney ve Güneydoğu Avrupa'da ve ayrıca Güney Amerika, Eritre, Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da Noel ve Yeni Yıl'da hazırlanan ve tüketilen bir tür İtalyan şekerli ekmeği ve meyveli kektir.