İçeriğe atla

Hoffmann refleksi

Hoffmann refleksi (Hoffmann işareti veya parmak fleksör refleksi),[1] kortikospinal sistemden kaynaklanan sorunların varlığını veya yokluğunu doğrulamaya yardımcı olabilecek bir refleks testi ile ortaya çıkan nörolojik muayene bulgusudur. Adını nörolog Johann Hoffmann'dan almıştır. Klinik ortamda genellikle patolojik bir refleks olarak kabul edilen Hoffmann refleksi, egzersiz eğitimine yanıt olarak spinal refleks işlemenin (adaptasyon) bir ölçüsü olarak da kullanılmıştır.[2]

Prosedür

Hastanın metakarpo-falengeal eklemi dorsifleksiyona getirilip orta parmağı, işaret ve orta parmak arasına alınır ve ani şekilde fleksiyon yaptırılır. Hastanın aynı elinde başparmak fleksiyonu ve adduksiyonu olduğunda yanıt pozitif kabul edilir.[3]

Yorumlamalar

Pozitif bir Hoffmann refleksi ve parmak titremeleri hipertoniyi düşündürür, ancak sağlıklı bireylerde ortaya çıkabilir ve tek başına yararlı belirtiler değildirler. Serebellar hastalıklarda refleksler pandüler olabilir ve kas kasılması ve gevşemesi yavaş olma eğilimindedir, ancak bunlar serebellar belirtilere duyarlı veya spesifik değildir.[3][4]

Babinski işareti ile karşılaştırılması

Hoffmann'ın işareti genellikle Babinski işaret testinin üst ekstremite eşdeğeri olarak kabul edilir.[5] Hoffmann'ın refleksi genellikle Babinski işaretiyle karıştırılır. Ancak iki refleks oldukça farklıdır ve birbiriyle eş tutulmamalıdır.

Pozitif Babinski bulgusu, bebekler haricinde , üst motor nöron hastalığının patolojik bir bulgusu olarak görülür[6] buna karşın pozitif Hoffmann bulgusu, tamamen normal bir hastada mevcut olabilir. Normal hastalarda pozitif Hoffmann bulgusu, doğal olarak hiper-refleksif olanlarda (örn. 3+ refleksler) daha sık bulunur. Pozitif Hoffmann bulgusu, varlığı asimetrikse veya akut başlangıçlıysa, hastalık sürecinin endişe verici bir bulgusudur.

Hoffmann refleksi ile Babinski belirtisi arasındaki bir diğer önemli fark, refleks mekanizmalarıdır. Hoffmann'ın refleksi, omuriliğin Rexed lamina IX'unda monosinaptik bir refleks yolağı olanderin tendon refleksidir (iğ lifi), azalan girdi ile normalde tamamen inhibe edilir. Öte yandan, plantar refleks daha karmaşıktır ve derin bir tendon refleksi değildir ve yolu hem daha karmaşıktır hem de tam olarak anlaşılmamıştır.[7] Farklı lezyon türleri onları kesintiye uğratabilir. Bu gerçek, bazı nörologların parmak fleksör refleksi ile plantar yanıt arasındaki herhangi bir analojiyi şiddetle reddetmesine yol açmıştır. Hem alt hem de üst nöron hasarı belirtildiğinde, doktorun amyotrofik lateral skleroz gibi bir motor nöron hastalığına işaret etmesine neden olur.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ P. Hoffmann. Über eine Methode, den Erfolg einer Nervennaht zu beurteilen. Medizinische Klinik, March 28, 1915b, 11 (13): 359-360.
  2. ^ Zehr EP (2002). "Considerations for use of the Hoffmann reflex in exercise studies". European Journal of Applied Physiology. 86 (6): 455-468. doi:10.1007/s00421-002-0577-5. PMID 11944092. 
  3. ^ a b Hoffman reflex - A complete guide 24 Haziran 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - MedicosNotes.com
  4. ^ Macleod's Clinical Examination. 13. United Kingdom: Elsevier. 2013. ss. 261-262. ISBN 9780702047299. 
  5. ^ "Neurological manifestations of cervical spondylosis: an overview of signs, symptoms, and pathophysiology". Neurosurgery. 60 (1 Supp1 1): S14-20. 2007. doi:10.1227/01.NEU.0000215380.71097.EC. PMID 17204875. 
  6. ^ New York University School of Medicine. Deep Tendon Reflexes. URL: http://endeavor.med.nyu.edu/neurosurgery/reflexes.html 15 Ekim 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Accessed November 27, 2005.
  7. ^ Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations. 3rd edition. Boston: Butterworths. 1990. ss. Ch 73: The Plantar Reflex. 10 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şizofreni</span> bir akıl hastalığı

Şizofreni, benzer belirtilere sahip birtakım ruhsal hastalıklardır.

<span class="mw-page-title-main">Lupus</span>

Lupus, teknik adıyla Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) veya Yaygın Lupus Kızarıklığı, Otoimmun, Kelebek Hastalığı kökenli multisistem hastalıklarının en sık görülen tipik örneğidir. Lupus sözcüğü, Latincede “kurt” anlamında olup ciltte çıkan yaraların yıkıcı özelliğini ifade eder. 1872 yılında Kaposi, hastalığın sadece cildi değil vücudun değişik organlarını etkileyen bir hastalık olduğunu fark etmiştir. Otoimmun antikorların büyük bölümü ANA niteliğindedir. Sessizce gelişebilir ya da akut olarak başlar. Ateşli ataklar biçiminde alevlenmeler gösterir. Organizmanın tümünü etkileyebilir, ancak deri, eklemler, böbrekler ve seröz zarlar zarar gören başlıca dokulardır.

<span class="mw-page-title-main">Parkinson hastalığı</span> beynin alt kısımlarındaki gri cevher çekirdeklerinin bozukluğuna bağlı bir sinir sistemi hastalığıdır

Parkinson hastalığı (PH) veya kısaca Parkinson, başlıca merkezî sinir sisteminin etkilendiği, uzun süreli bir nörodejeneratif hastalıktır ve hem motor hem de motor olmayan sistemleri etkiler. Semptomlar genellikle yavaş yavaş ortaya çıkar ve hastalık ilerledikçe motor olmayan semptomlar daha yaygın hale gelir.

<span class="mw-page-title-main">Multipl skleroz</span> MS hastalığı

Multiple skleroz, beyni ve omuriliği tutan özbağışıklık hastalığıdır. Kısaca MS olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Omurilik soğanı</span> Soluk alış veriş hızını ve kalp ritmini düzenler.

Omurilik soğanı veya medulla oblongata, ya da basitçe medulla beyin sapının ayrılmaz bir parçasıdır. Beyin sapının alt segmenti olarak konumlanmış olup, beyinciğin önünde ve biraz altında yer alır. Koni şeklindeki bu nöron kümesi, çeşitli otonom (istemsiz) bedensel işlevler için çok önemlidir. Bunlar kusma, hapşırma ve daha fazlası gibi refleks eylemleri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Bel fıtığı</span>

Bel fıtığı, bel bölgesi omurları arasında yer alan disk adlı yapının sinirlerin ve omuriliğin geçtiği kanala doğru yer değiştirmesi sonucu çıkan ağrılı durumların tümüne verilen tanımlamadır. Lomber disk hastalığı fizik tedavi ve rehabilitasyon, nöroşirurji ve algoloji bölümlerinin çalışma sahası içindedir.

<span class="mw-page-title-main">Kalp yetmezliği</span> kalbin karıncıktaki kanı damarlara yeteri kadar gönderememesi sonucu oluşan rahatsızlık

Kalp yetmezliği, kalbin sağ, sol veya her iki karıncığının içindeki kanı, her vuruşunda damarlara yeterli miktarda gönderememesi sonucu oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Beyin ölümü</span> Beyin işlevlerinin geri dönülmemek üzere yitirilmesidir

Beyin ölümü, tüm beyin fonksiyonlarının geri dönüşsüz kaybıdır. İlk olarak 1968 yılında Harvard'da tanımlanmış ve beyin ölümü kriterleri Harvard Kriterleri olarak yerleşmiştir. Bu nedenle Beyin ölümü tanısı dünyanın her yerinde aynı standartlarda konur.

<span class="mw-page-title-main">Amyotrofik lateral skleroz</span> Nöron Hastalığı

Amyotrofik lateral skleroz (ALS), aynı zamanda motor nöron hastalığı olarak da anılan, merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin kaybından ileri gelen bir hastalıktır. Bu hücrelerin kaybı kaslarda güçsüzlük ve erimeye (atrofi) yol açar. Ayrıca erken ya da geç hareketin birinci nöronu da hastalanır. Zihinsel fonksiyonlar ve bellek ise bozulmaz.

Behçet hastalığı, sistemik etkileri olan yangısal bir hastalıktır. Temel bulguları ilk kez Dr. Hulusi Behçet tarafından tanımlanan ve bu nedenle uluslararası literatürde Behçet Hastalığı ya da Behçet Sendromu olarak adlandırılır. Nedeni tam olarak bilinmemektedir; infeksiyon hastalıkları, alerji ya da otoimmun kökenli damar yangıları (vaskülitler) grubuna sokulmaktadır. Bazı araştırmacılar, Behçet hastalığının kalıtsal olabileceğini savunmaktadır. Hastaların çoğu 30-40 yaşlarındaki erkektir. Türkiye'de ve Asya ülkelerinde görece sık görülür. Dünya'da en çok Japonya, Türkiye ve İsrail'de görülür.

<span class="mw-page-title-main">İlkel refleksler</span>

İlkel refleksler, belirli uyaranlara yanıt olarak normal bebekler tarafından sergilenen ama nörolojik olarak sağlıklı olan yetişkinler tarafından gösterilmeyen, doğuştan gelen ve merkezi sinir sistemi kaynaklı istem dışı refleks davranışlarıdır. Çoğunlukla hayatın ilk 4-6 ayında kaybolması beklenen bir ilkel refleksler, çocuk gelişimi sırasında frontal loblar tarafından inhibe edilerek engellenirler. Bu ilkel reflekslere, infantil refleksler veya bebeksi refleksler de denir.

<span class="mw-page-title-main">Babinski bulgusu</span>

Babinski bulgusu, ayağın iç yüzünün künt bir cisimle uyarımıyla ayak başparmağının normalde yaptığı fleksiyon hareketi yerine ekstansiyon hareketi yapmasına denir. Bu bulgu çoğu zaman üst motor nöron hastalığını gösterir. Babinski işareti, beyin ve omuriliği birbirine bağlayan yol olan kortikospinal yolun bütünlüğünü değerlendirmek için kullanılan nörolojik bir testtir. Yenidoğanlarda ise bu bulgu normal olarak görülür.

<span class="mw-page-title-main">Anatomik terminoloji</span> Vikimedya liste maddesi

Anatomik terminoloji, uluslararası alanda anatomist, zoolog ve sağlık uzmanlarınca kullanılması amacıyla hazırlanmış bilimsel bir anatomi terminoloji standardıdır. Anatomik terimler Antik Yunan dönemine ve Latince'ye ait kelimeler, ön ek ve son ekler barındırırlar. Bu terimler uzmanlar arasında anlaşma açısından bir standard sağlar ve anlam karmaşasını ortadan kaldırır. Örneğin, el bileğinde oluşan bir yarayı tarif ederken kullanılan anatomik terimler yaranın tam olarak nerede olduğunu, konunun uzmanlarına kuşkuya yer bırakmayacak şekilde tarif eder. Her uzmanlık alanının kendine has terimleri olur. 1998 yılında hazırlanan standardın adı Terminologia Anatomica yani Anatomik Terminoloji dir. Öte yandan 2017'de yayınlanan makalesinde Strezelec bu standardın içerdiği hataları nedeniyle eleştirilerini sunmuştur.

Psikolojide konfabulasyon, kişinin kendisi ya da dünya hakkında uydurma, çarpık veya yanlış yorumlanmış anılar üretmesi olarak tanımlanan bir bellek hatasıdır. Konfabulasyon sergileyen insanlar, “ince değişikliklerden tuhaf uydurmalara” kadar, geniş bir ölçekte çeşitlenen yanlış anılar sunarlar ve çelişkili olduklarına ilişkin kanıtlara rağmen genellikle hatırladıkları anılardan çok emindirler.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Babinski</span> Fransız nörolog (1857-1932)

Joseph Jules François Félix Babinski, Fransız - Polonyalı nöroloji profesörüdür. En çok kortikospinal sistem hasarının göstergesi olan patolojik bir refleks olan Babinski işaretini (bulgusunun) 1896 yılında tanımlamasıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Menenjizm</span>

Menenjizm, menenjite benzeyen ancak gerçek anlamda menenjitin neden olmadığı bir dizi semptomdur. Menenjit, meninkslerin iltihaplanmasıdır. Menenjizm ise, özellikle çocuklarda ve ergenlerde, genellikle akut ateşli hastalıklarda görülen meninks iltihabı ile ilgisi olmayan bir durumdur. Menenjizm kavramı ense sertliği, fotofobi ve baş ağrısı üçlüsünü içerir. Bu nedenle durumun menenjit ve bazı kafa içi kanama türleri dahil olmak üzere benzer semptomlara sahip diğer SSS problemlerinden ayırt edilmesini gerektirir. İlgili klinik belirtiler arasında Kernig belirtisi ve üç belirtiden oluşan Brudziński bulgusu olarak adlandırılan belirtiler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Diz kapağı refleksi</span>

Diz kapağı refleksi veya patella refleksi, refleks yayı omuriliğin L2, L3 ve L4 segmentlerinden geçen monosinaptik bir derin tendon refleksidir.

Fonksiyonel nörolojik bozukluk veya kısaca FND, hastaların zayıflık, hareket bozuklukları, bayılma gibi duyusal ve nörolojik semptomlar yaşadığı bir durumdur. Fonksiyonel nörolojik bozuklukların semptomları klinik olarak tanınabilir, ancak herhangi bir organik hastalık ile ilişkili değildir. Fonksiyonel nörolojik bozuklukların alt grupları, fonksiyonel nörolojik semptom bozukluğu (FNsD), konversiyon bozukluğu ve psikojenik hareket bozukluğu/ epileptik olmayan nöbetleri içerir. Tanı, bir nörolog konsültasyonu sırasında muayenedeki pozitif belirti ve semptomlara dayanarak konur. Fizyoterapi, özellikle motor semptomları olan hastalar için yararlıdır ve bilişsel davranışçı terapi ise dissosiyatif atakları olan hastalarda daha çok etkilidir.

Brudziński bulgusu, Brudziński belirtisi veya Brudziński refleksi, tümü menenjit veya menenjizmde görülebilen üç tıbbi belirtiden biridir. Üçünün de isim babası Józef Brudziński'dir.

Aşil tendonu kopması, ayak bileğinin arkasındaki Aşil tendonunun kırılmasıdır. Semptomlar topukta ani başlayan keskin ağrıyı içerir. Tendon kırıldığında ve yürüme zorlaştığında bir çatırtı sesi duyulabilir. Rüptür tipik olarak baldır kası devreye girdiğinde ayağın ani bir şekilde yukarı doğru bükülmesi, doğrudan travma veya uzun süreli tendon iltihabının bir sonucu olarak meydana gelir. Diğer risk faktörleri arasında florokinolon kullanımı, egzersizde önemli bir değişiklik, romatoid artrit, gut veya kortikosteroid kullanımı yer alır. Tanı tipik olarak semptomlara ve muayeneye dayanır ve tıbbi görüntüleme ile desteklenir.