İçeriğe atla

Hodophobia

Hodophobia, bir çeşit korku ya da fobi.[1] Hodophobia ayrıca seyahat fobisi ya da seyahat korkusu olarak da bilinir.[2] Hodophobia seyahat nefreti ile karıştırılmamalıdır.[3][4]

Seyahatin yol açtığı akut anksiyete anti-anksiyete ilaçla tedavi edilebilir.[5]

Belirtileri

Seyahat etme korkusu olan kişiler seyahat ederken ve/veya seyahat sırasında yoğun, sürekli korku veya endişe yaşarlar.[6][7]

İlişkili fobiler

  • Uçuş korkusu
  • Sürüş fobisi
  • Tren korkusu
  • Thalassophobia - deniz seyahati fobisi
  • Agorafobi - kişinin kendini güvende hissettiği yerden ayrılma korkusu

Nedenleri

Hodophobia nedenleri diğer fobiler gibi karmaşıktır.[6][8]

Tanı

Hodofobinin belirtilerinin, yaygın anksiyete bozukluğu veya başka bir anksiyete bozukluğunun belirtisi olup olmadığını belirlemek genellikle zordur.[6][9]

Sınıflandırma

Hodofobi DSM-5 olarak sınıflandırılan Özgül fobidir.[10]

Tedavisi

Seyahatin neden olduğu akut anksiyete anti-anksiyete ilaçla tedavi edilebilir.[5][11] Aynı zamanda bilişsel davranışçı terapiyle de tedavi edilebilir.[5][11][12] Rahatlama teknikleri de diğer yaklaşımlar ile birlikte yararlı olabilir.[7][12][13]

Toplum ve kültür

Sigmund Freud, ünlü nörolog ve psikanaliz kurucusu, seyahat etmekten korktuğunu yazdığı bir mektupta açıklamıştır.[14] Bunun için "seyahat kaygısı" ya da Almancada "seyahat korkusu" anlamına gelen "Reiseangst" terimini kullandı.[15] Ancak Freud'un anksiyetesi "gerçek" bir fobi değildi.[15]

Ayrıca bakınız

Seyahatle ilgili diğer bozukluklar şunlardır:

  • Seyahat nefreti - seyahate karşı duyulan güçlü bir nefret
  • Seyahat hastalığı insanlarda
  • Ulaşım Tetani hayvanlarda olan

Kaynakça

  1. ^ multiple sources
  2. ^ "healthcentral: Hodophobia - The fear of traveling". healthcentral.com. 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2018. 
  3. ^ "WebMD_The Fear Factor: Phobias". WebMD. WebMD. 24 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2018. 
  4. ^ "EscapeTheIvoryTower: The difference between fear and aversion". EscapeTheIvoryTower.com. 23 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2018. 
  5. ^ a b c "Huffington Post: You Won't Believe What Could Cure Your Fear of Flying". Huffington Post. Huffington Post. 6 Ocak 2014. 10 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2018. 
  6. ^ a b c Singh H, Awayz H, Murali T (2017). An Unusual Case of Phobia: Hodophobia (PDF) (Volume 4, Issue 2, No. 95 bas.). International Journal of Indian Psychology. ss. ISSN:2349-3429 (p). ISBN 978-1-365-84231-3. 25 Haziran 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2018. 
  7. ^ a b Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; HealthCentral.com: Hodophobia isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )
  8. ^ Bozman, Edward. "CommonPhobias - Hodophobia". Common-Phobias.com. 2 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2018. 
  9. ^ "From Fear To There: What is hodophobia?". fromfeartothere.com. 21 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2018. 
  10. ^ *"CommonPhobias: Hodophobia". 2 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2018.  *"Theravive: Specific Phobia DSM-5 300.29". Theravive.com. 3 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2018.  *"UPenn: Specific Phobias". www.med.upenn.edu. 2 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2018. 
  11. ^ a b Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; PsychologyToday: Anti-Anxiety Medication and Flying isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )
  12. ^ a b "Psycom - specific phobias". psycom.net. 21 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2018. 
  13. ^ "Calm Clinic - Introduction to Travel Anxiety: Causes and Cures". www.calmclinic.com. 23 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2018. 
  14. ^ Bulletin of the Menninger Clinic, Volumes 16-18, p. 73 12 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  15. ^ a b Paul C. Vitz, Sigmund Freud's Christian Unconscious, . 25 19 Kasım 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar

Sınıflandırma
Dış kaynaklar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fobi</span> Bir nesne veya durumun sürekli ve aşırı korkusu ile tanımlanan anksiyete bozukluğu

Fobi, korku ya da yılgı, bir şeye karşı duyulan korkunun, bireyin gündelik yaşamını olumsuz yönde etkilemesi hali. Fobi kelimesi, Yunanca Phobos kelimesinden gelir. Phobos, Yunan mitolojisinde korku tanrısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Araknofobi</span> Örümcek korkusu

Araknofobi veya Araknofobya bir spesifik fobidir, Örümcek korkusuna verilen addır.

Sosyal fobi veya sosyal anksiyete bozukluğu (SAB), sosyal ortamlarda başkaları tarafından olumsuz değerlendirilmekten yoğun şekilde kaygı duyma ve korkulan durumlardan kaçınma eğilimi ile tanımlanabilecek bir anksiyete bozukluğudur. Bu korkular, başkalarından algılanan veya gerçekten yapılan bir gözlemleme ile tetiklenebilir. Sosyal anksiyete bozukluğu olan bireyler, diğer insanların onlar hakkında olumsuz bir şekilde düşünmelerinden korkarlar.

<span class="mw-page-title-main">Agorafobi</span> Ruhsal hastalık, fobi

Agorafobi kişinin kendini güvende hissettiği ortamlar dışında bulunması ile gelişen bir anksiyete bozukluğudur. Açık alanlardan, kalabalık yerlerden uzak durma, evde tek başına kalmak istememe gibi durumlar görülür. Dışarıya yalnız çıkmaktan korkar ve sosyal olmaktan kaçınır.

Aerofobi, uçma korkusu ya da uçakta olma korkusu veya bir helikopter gibi diğer uçan araçlarda uçuş sırasında bulunma korkusu.

Aquafobi veya su korkusu (Yunanca:ὕδωρ+φόρος), suya karşı olan anormal bir korkudur. Aquafobi, hastanın kontrolünün ötesinde veya günlük yaşantıya müdahale edebilecek düzeyde korku içeren özel bir fobidir. İnsanlar birçok açıdan aquafobi hastalığına uğrarlar ve bir okyanusta, nehirde ya da hatta bir küvette suyun yakın bir tehdit oluşturmadığını fark etmiş olsa da deneyimleyebilirler. Botla dolaşma, yüzme gibi aktivitelerden veya temel yüzme becerilerine hakim olmasına rağmen, derin okyanusta yüzmekten kaçınırlar. Bu endişenin kaynağı genellikle ıslanmaya, beklenmeyen bir su geldiğinde sıçramaya ya da bir su kütlesine itilmesine ya da atılmasına kadar uzanır.

Kara ve su kurbağası korkusu kabul edilen bir fobi türüdür. Kurbağa fobisi veya ranidafobi olarak da bilinir. Pek çok kültürde batıl inanç olarak da yer almaktadır. Psikiyatri literatüründe özel bir terim yerine "kurbağa korkusu" olarak kullanılmaktadır. Batrakofobi terimi 1953 psikiyatri sözlüğünde de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Entomofobi</span>

Entomofobi, bir veya daha fazla böcek türüne karşı aşırı veya gerçekçi olmayan korku ile karakterize edilen bir fobidir. DSM-5 tarafından fobi olarak sınıflandırılmıştır. Daha spesifik durumlar apifobi ve myrmecopfobi nu içerir. Bir kitap, ABD nüfusunun %6'sının bu fobiye sahip olduğunu iddia etmektedir.

Autofobi aynı zamanda monofobi, isolofobi veya eremofobi, olarak adlandırılan, yalnız kalma fobisidir; bencil olma korkusu veya yalnız kalma korkusudur. Hastaların fiziksel olarak hasta olmaları gerekmez, ama göz ardı edildiklerini ya da sevilmediklerini düşünürler. İfade edilenin aksine, kelimenin anlamı, autofobiyi "kendinden korkma" olarak tanımlamaz. Bozukluk tipik olarak diğer anksiyete bozukluklarından kaynaklanır ve bunlarla ilişkilidir.

Equinofobi veya hippofobi atlara karşı duyulan psikolojik bir fobidir. Equinofobi Yunancadaki φόβος (phóbos), anlamı "korku" ve Latin kelimesi equus, anlamı "at"'ın birleşmesiyle oluşmuştur. Hippofobi kelimesi ise Yunancadaki phóbos kelimesi ile Yunancadaki at anlamına gelen, ἵππος (híppos) kelimesinin birleşmesi ile oluşmuştur.

Ornitofobi veya kuş korkusu; kuşlardan rahatsız ve tedirgin olunan, korkulan fobi türü. ornitho- eki, "kuşlarla ilgili" anlamına gelir, Antik Yunancada, ὄρνις anlamına gelir.

Maruz bırakma terapisi, davranışçı terapide anksiyete bozukluklarını tedavi etmek için kullanılan bir tekniktir. Maruz bırakma terapisi, hedef hastayı herhangi bir tehlikeye neden olmaksızın kaygı kaynağına veya bağlamına maruz bırakmayı içerir. Bunu yapmanın, endişelerini veya sıkıntılarını aşmalarına yardımcı olduğu düşünülmektedir. Prosedürel olarak, laboratuvar kemirgenleri üzerinde geliştirilen korku yok olma paradigmasına benzer. Çok sayıda çalışma, genel anksiyete bozukluğu, sosyal anksiyete bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk, TSSB ve spesifik fobiler gibi bozuklukların tedavisinde etkinliğini göstermiştir.

Özgül fobi, belirli nesnelere veya durumlara maruz kalmayla ilgili mantıksız veya irrasyonel bir korkuya denk gelen her türlü kaygı bozukluğuna verilen isimdir. Sonuç olarak, etkilenen kişi nesnelerle veya durumlarla ve ciddi vakalarda herhangi bir söz veya tasvirle temastan kaçınma eğilimindedir. Korku, kişileri günlük yaşamlarında verimsiz hale getirebilir.

<span class="mw-page-title-main">Dentofobi</span>

Dişçi korkusu ve ya dişte meydana gelen bazı semptonlardan korkma.

Ruh sağlığı uzmanları genellikle genelleştirilmiş sosyal fobi ile özgül sosyal fobi arasında ayrım yapar. Genel sosyal fobisi olan insanlar, çok çeşitli sosyal durumlarda büyük sıkıntı yaşarlar. Özgül sosyal fobisi olanlar, yalnızca birkaç durumda kaygı yaşayabilir. "Özgül sosyal fobi" terimi, klinik olmayan sosyal kaygının spesifik formlarına da karşılık gelebilir.

<span class="mw-page-title-main">İğne korkusu</span>

İğne korkusu ya da tripanofobi enjeksiyona karşı duyulan korkudur. İğne korkusu; kişinin aşı olmak ve kan vermekten kaçınmasına sebep olur. Bazen amofobi olarak anılır, ancak bu terim aynı zamanda keskin uçlu nesnelerden daha genel bir korkuya da atıfta bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Gefirofobi</span> köprü korkusu ile karakterize edilen özgül fobi

Gefirofobi köprü ve tünel korkusu ile karakterize edilen anksiyete bozukluğu veya özgül fobidir. Sonuç olarak, gefirofobi hastaları, kendilerini köprülerden geçirecek rotalardan kaçınabilir veya yolcularsa, bir köprüden geçerken çok endişeli davranabilirler. Gefirofobi terimi, "köprü" anlamına gelen Yunanca γέφυρα (gephura) ve "korku" anlamına gelen φόβος (phobos) sözcüklerinden gelir.

DSM-IV ruhsal bozukluk sınıflamasına göre yaralanma fobisi, kan-enjeksiyon-yaralanma tipi, özgül bir fobidir. Anormal ve patolojik boyutta bir yaralanma korkusudur.

İhtiyofobi veya balık korkusu, balık yeme korkusu, çiğ balığa dokunma korkusu veya ölü balık korkusu gibi kültürel fenomenlerden irrasyonel korkuya kadar değişir. Selakofobi veya galeofobi ise, köpekbalıklarına özel gelişen korkudur.

Uyku fobisi veya somnifobi, uyku veya uykuya dalmaya karşı oluşan korku ve isteksiz duyguları içerir.