İçeriğe atla

Hodinka Havalimanı

Koordinatlar: 55°47′18″K 37°32′00″D / 55.78833°K 37.53333°D / 55.78833; 37.53333
Hodinka Havalimanı
IATA: yok - ICAO: yok
Özet
Havalimanı tipiSivil
İşleticiFGUP "Vladikavkazskoe aviapredpriyatie"
YerHodinka, Rusya
Açılış1910
Rakım (ODS)502 ft / 153 m
Koordinatlar55°47′18″K 37°32′00″D / 55.78833°K 37.53333°D / 55.78833; 37.53333
Harita
Harita
Pistler
YönUzunluk Yüzey
m ft
09/27 1,460 4,790 Beton
Beton

Hodinka Havalimanı (resmi olarak Frunze Central Aerodrome, genelde bilinen adıyla Tsentralny Aerodrome) Moskova, Rusya'da, şehir merkezinin 7 km kuzeybatısında bulunan bir havalimanıdır.

Tarihi

Havalimanı, 17 Haziran 1910'da açıldı. Moskova Askeri Bölge personelinin onayıyla Hodinka alanında yapılan inşaatın maliyetinin büyük bir bölümü, havacılık meraklılarından gelen bağışlar ile karşılandı. Açıldığında havalimanında, 1 pist ve 6 küçük hangar bulunmaktaydı. Havalimanın resmi açılışı, 3 Ekim 1910'da askeri yetkililerin ve birçok Rus havacısının katılımıyla yapılmıştır.

İlk uluslararası uçuş, 3 Mayıs 1922'de Moskova-Königsberg-Berlin arasında gerçekleşti. İlk düzenli iç hat uçuşları 15 Temmuz 1923'te, Moskova-Nizhny Novgorod arasında başladı.[1][2]

Havalimanı, 1923-1926 yılları arasında "Lev Davidovich Trotsky Merkezi Havalimanı" adını taşıyordu. Adı, daha sonra "Mikhail Vasilyevich Frunze Merkezi Havalimanı" olarak değiştirildi.

Havalimanı, Bykovo Havalimanı'nın 1933'te açılışına kadar Moskova'daki tek havalimanı olma özelliğini korudu. Hodinka Havalimanı, 2003'te kapandı ve 2016 yılına kadar diğer kullanımlar için geliştirildi. Havalimanında, Suhoy ve Mikoyan-Gurevich firmalarına ait çok sayıda askeri uçak bulunuyordu.[3]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "История ГЛИЦ (НИИ ВВС)". 19 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2017. 
  2. ^ "Коды московских аэропортов". 7 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2017. 
  3. ^ Боевые самолёты Туполева. Н. В. Якубович. М.: Яуза, Эксмо, 2010—528 с.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Havalimanı</span> Türkiyenin İstanbul ilindeki uluslararası bir havalimanı

Atatürk Havalimanı veya eski adıyla Yeşilköy Havaalanı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda bulunan uluslararası havalimanıydı. 1900'lerin başında Türkiye'de ilk hava ulaşımının başlatıldığı yer olan Yeşilköy Havalimanı, 1953 yılında uluslararası hava trafiğine açılmıştır. 29 Temmuz 1985 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün soyadı dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından havalimanına verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tokat Havalimanı</span> 1993te yapılan havalimanı

Tokat Havalimanı 1987 yılında yapımına başlanılan ilk olarak 1995 yılında Tokat'ta hizmete açılan, 2018 yılında eski havalimanının kuzeydoğusunda inşası başlanarak 25 Mart 2022 tarihinde tekrar hizmete açılan bir havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Çarşamba Havalimanı</span> Havalimanı

Samsun Çarşamba Havalimanı Samsun'un Çarşamba ilçesinde yer alan sivil kategorideki havalimanıdır. 1994-1998 yılları arasında inşa edilip, 15 Aralık 1998'de Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Mesut Yılmaz tarafından resmi açılışı yapılmıştır. Havalimanındaki ilk seferler ise 11 Ocak 1999 tarihinde düzenlenmiştir. Havalimanının pisti beton olup, uzunluğu 3.000 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Koltsovo Havalimanı</span> Rusyanın Yekaterinburg kentindeki havalimanı

Koltsovo Havalimanı Rusya'nın Yekaterinburg kentindedir. Kentin 16 km. güneydoğusundadır. Havalimanı 1928 yılında askeri hava üssü olarak açılmıştır ve 10 Temmuz 1943 tarihinde de sivil havalimanı olarak hizmete girmiştir. Ekim 1993 yılında uluslararası statüsüne girmiştir. 2005 itibarıyla Koltsovo Havalimanı Rusya'daki beşinci büyük havalimanıdır. 2007 yılında 2,345,097 yolcu kullanmıştır. Havalimanından 50'den fazla noktaya uçuş gerçekleştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı</span> Tahran, İrandaki önemli uluslararası havalimanı

İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı Tahran’ın 40 km güneyinde ve Tahran-Kum ve Tahran-Saveh otobanlarının üzerinde yer alan havalimanı. Bu havalimanı İran’ın en büyük havalimanıdır. Havalimanının adı, 1979 yılındaki İran İslam Devriminin lideri Ruhullah Humeyni'den gelmektedir. Bu havaalanının yıllık kapasitesi 5,4 milyon yolcu ve 120 bin ton yüktür ve yolcu kapasitesinin 5,6 milyon kişiye kadar yükseltme imkânı vardır. Bu havaalanının resmi açılışından sonra bütün uluslararası uçuşlar Mehrabad Havalimanından bu havalimanına geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lennart Meri Tallinn Havalimanı</span>

Lennart Meri Tallinn Havalimanı Estonya'nın başkenti Tallinn'dedir. Ülkedeki en büyük havalimanıdır ve Estonya'nın ulusal havayolu Estonian Air'in merkezidir. Tallinn'den uzuaklığı yaklaşık 4 km.'dir. Ülemiste Gölü'nün doğusundadır. Ayrıca havalimanının eski ismi Ülemiste Havalimanı 'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kopenhag Havalimanı</span>

Kopenhag Havalimanı Danimarka'nın başkenti Kopenhag'daki ana uluslararası havalimanıdır. Danimarka'nın Oresund Bölgesi'ndedir. Amager Adası'nda yer alan havalimanı, Kopenhag şehir merkezinden 8 kilometre; Oresund Köprüsü'nün diğer kıyısında yer alan Malmö şehir merkezinden ise 24 kilometre uzaklıktadır. İskandinav ülkeleri'ndeki en büyük havalimanı olup Avrupa'daki en eski uluslararası havalimanlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Nikola Tesla Havalimanı</span> Sırbistan ana uluslararası havalimanı

Belgrad Nikola Tesla Havalimanı Sırbistan’ın en büyük ve en işlek havalimanı olup, başkenti Belgrad şehir merkezinin 18 km batısında yer almaktadır. Surčin banliyösünün yakınında yer almaktadır. Önceden Belgrad Havalimanı ya da Surčin Havalimanı olarak adlandırılan havalimanına “Nikola Tesla” adı, 2006 yılında verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Soçi Uluslararası Havalimanı</span>

Soçi Uluslararası Havalimanı (Rusça: Международный Аэропорт Сочи; Soçi şehrinin tatil beldesi olan Adler District'de kuruludur. Rusya'nın Karadeniz kıyısında Krasnodar Krai sahilinde bulunur. Soçi Uluslararası Havalimanı, yıllık 2.4 milyon yolcu cirosu ile Rusya'daki en büyük on havalimanı arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Strigino Havalimanı</span>

Strigino Havalimanı Rusya'nın Nijniy Novgorod şehrinde hizmet veren uluslararası bir havalimanıdır. Avtozavodsky District kentinin yakınlarında yer alır, Şehir merkezinin 14 km (8.5 mi) güneybatısındadır. Strigino Havalimanı Nijniy Novgorod Oblastı ve 3.281.000 sakinlerinin hizmetinden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Ekrem Pakdemirli Havalimanı</span> Çeşme, İzmirde yapılması planlanan havalimanı

Ekrem Pakdemirli Havalimanı, Türkiye'nin İzmir ilinin Çeşme ilçesinde yapımı planlanan bir havaalanıdır. Yapım ihalesi 20 Nisan 2018'de gerçekleştirildi. Yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilecek olan havalimanının yer alacağı bölgede kamulaştırma çalışmaları tamamlandı. 25 Mayıs 2018'de havalimanına Ekrem Pakdemirli'nin adının verileceği duyuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Çukurova Uluslararası Havalimanı</span> Türkiyenin Mersin ilindeki uluslararası havalimanı

Çukurova Uluslararası Havalimanı, Türkiye'nin Adana, Mersin ve Osmaniye illerine hizmet veren uluslararası havalimanıdır. Mersin'in Tarsus ilçesi sınırları içerisinde, ilçe merkezine 15 km, Adana şehir merkezine 35 km, Mersin şehir merkezine 45 km uzaklıkta yer almaktadır. Adını Çukurova'dan almaktadır. Havalimanının sahibi Devlet Hava Meydanları İşletmesi iken işletmecisi Favori Çukurova Havalimanı İşletmeciliği Anonim Şirketi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Salzburg Havalimanı</span>

Salzburg Havalimanı veya markasal olarak Salzburg Airport W. A. Mozart, Avusturya'nın ikinci büyük havalimanıdır. Avusturya'nın dördüncü en büyük kenti olan Salzburg'a hizmet veren havalimanı, Avusturya'nın kayak alanlarına ulaşım için önemlidir. Salzburg şehir merkezinin 3,1 km güneybatısında ve Avusturya-Alman sınırından 2 km uzaklıktadır. Havalimanı Salzburg belediyesine (%25) ve Salzburg eyaletine (%75) aittir.

<span class="mw-page-title-main">Ljubljana Jože Pučnik Havalimanı</span>

Ljubljana Jože Pučnik Havalimanı veya Brnik Havalimanı olarak da bilinir, Slovenya'nın başkenti olan Ljubljana'da bulunan uluslararası havalimanı. Havalimanı, Brnik köyü yakınlarında, Ljubljana'nın 24 km (15 mi) kuzeybatısında ve Kranj'ın 9,5 km (5,9 mi) doğusunda yer almaktadır. 30 Eylül 2019'e kadar, Slovenya'da bulunan en büyük havayolu olan Adria Airways'in ana merkezi olarak hizmet vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Niş Büyük Konstantin Havalimanı</span>

Niş Büyük Konstantin Havalimanı, Niş şehir merkezinin 4 km (2.5 mi) kuzeybatısında, Medoševac ve Popovac banliyölerinde yer alan uluslararası havalimanı. Belgrad Nikola Tesla Havalimanı'ndan sonra Sırbistan'daki en büyük ve en işlek ikinci havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tivat Havalimanı</span>

Tivat Havalimanı, Karadağ'ın kıyı kenti Tivat ve çevresindeki bölgeye hizmet veren uluslararası havalimanı. Havalimanı, Tivat merkezinin 3 km güneyindedir.

<span class="mw-page-title-main">Budapeşte Ferenc Liszt Uluslararası Havalimanı</span> Macaristandaki en büyük uluslararası havalimanı

Budapeşte Ferenc Liszt Uluslararası Havalimanı eski adıyla Budapeşte Ferihegy Uluslararası Havalimanı veya yaygın adlandırmasıyla Ferihegy, Budapeşte'ye hizmet veren Macaristan'daki en büyük uluslararası havalimanıdır. Havalimanı, Budapeşte merkezinin 16 kilometre güneydoğusunda yer alır ve 2011'de, doğumunun 200. yıl dönümü vesilesiyle ünlü Macar besteci Franz Liszt onuruna yeniden adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aeroflot</span> Rusya merkezli havacılık şirketi

Aeroflot, Rusya Fedarasyonu'nun bayrak taşıyıcı ve en büyük hava yolu şirketidir. 1923'te kurulan Aeroflot, dünyanın en eski aktif hava yollarından birisidir. Merkezi, Şeremetyevo Uluslararası Havalimanı'dır. Hava yolu, kod paylaşımlı hizmetler hariç 52 ülkede 146 varış noktasına uçmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bristol Havalimanı</span> İngilterenin Bristol şehrine hizmet veren ticari havaalanı

Bristol Havalimanı, Kuzey Somerset'teki Mendip Tepeleri'nin kuzey yamaçlarında bulunan Lulsgate Bottom'da yer alan, İngiltere'nin Bristol kentiyle çevresine hizmet veren ticari havalimanıdır. Bristol şehir merkezinin 7 deniz mili güneybatısındadır. Eski bir RAF havalimanı yerine inşa edilmiş olup 1957'de Bristol (Lulsgate) Havalimanı adıyla açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cambridge Şehir Havalimanı</span>

Cambridge Şehir Havalimanı ; Cambridgeshire, İngiltere'nin yerel havalimanıdır. Cambridge'ın doğu eteklerinde, Newmarket Yolu'nun güneyinde ve Teversham köyünün batısında, Cambridge şehir merkezinden 2,8 kilometre (1,7 mi) uzakta ve Londra'dan yaklaşık 80 kilometre (50 mi) uzakta yer almaktadır.