Bu liste, egemen devletlere genel bir bakış sağlamaktadır ve ülkelerin egemenliklerinin tanınması hakkında bilgi veren bir listedir.
Karakalpakya veya Karakalpakistan, resmî adıyla Karakalpakistan Cumhuriyeti, Özbekistan’a bağlı özerk bir cumhuriyettir. Özbekistan’ın batı kesiminde yer alır. Başkenti Nukus'tur. Karakalpakya, tarihsel Harezm topraklarını kapsar. Yüzölçümü 165.000 km²dir. Karakalpakistan'ın nüfusu yaklaşık 1.800.000'dir. Bu nüfusun 500.000'i Karakalpak, 400.000'i Özbek, 300.000'i Kazak 100.000'i de değişik unsurlardır.
Nukus (Rusça) = No'kis (Karakalpakça) Özbekistan Cumhuriyeti'nin sınırları içinde olan şehirdir. Nüfusu 312.100'dir (2018). Aynı zamanda Karakalpakistan'ın başkentidir.
Özbekistan arması, 2 Temmuz 1992'de kabul edilmiştir. Özbekistan SSC armasına oldukça benzemektedir.
Türkistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti veya Türkistan ÖSSC, Rusya SFSC içinde 30 Nisan 1918'de kurulan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti. Orta Asya'da ilk olarak kurulmuş Sovyet devleti, ayrıca "Türkistan" ismiyle kurulmuş SSCB'ye bağlı ilk büyük Türk devletidir. Başkenti Taşkent'tir.
Karakalpak Özerk Oblastı veya Karakalpak ÖO, Türkistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Harezm Sovyet Halk Cumhuriyeti topraklarında Rusya SFSC'ye bağlı Kazakistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti içinde kurulan Sovyet Sosyalist Özerk Bölge'dir. Başkenti Nukus'tur.
Karakalpaklar , Özbekistan'ın kuzeybatısındaki Karakalpakistan'a özgü bir Türk etnik grubudur. 18. yüzyılda, Ceyhun Nehrinin alt kısımlarına ve Aral Denizi'nin Güney kıyısındaki Ceyhun'un (eski) deltasına yerleştiler. "Karakalpak" adı iki kelimeden gelir: siyah anlamına gelen "kara" ve şapka anlamına gelen "kalpak". Karakalpaklar dünya çapında yaklaşık 620.000 kişidir ve bunların yaklaşık 500.000'i Özbek Karakalpakistan Cumhuriyeti'nde yaşamaktadır.
Sovyetler Birliği Özerk Cumhuriyetleri, Sovyetler Birliği içindeki bazı halklar için oluşturulan yönetim birimleridir. Bu özerk cumhuriyetlerin statüsü ülkeyi oluşturan cumhuriyetlerden düşük olup, ülkedeki özerk oblastlardan ve özerk okruglardan daha yüksektir.
Özbekistan 12 il (viloyat), 1 özerk cumhuriyet ve 1 bağımsız şehirden (Taşkent) oluşur.
Amuderya İlçesi ; Özbekistan'ın Karakalpakistan Özerk Cumhuriyet'indeki ilçe.
Konurat, Özbekistan Cumhuriyetine bağlı olan Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti'nde bulunan şehirdir.
Beruni, Özbekistan Cumhuriyetine bağlı olan Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti'nde bulunan şehir.
Çimbay, Özbekistan Cumhuriyetine bağlı olan Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti'nde bulunan şehirdir.
Dörtgöl, ; Özbekistan Cumhuriyetine bağlı olan Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti'nde bulunan şehirdir. 1873-1918-yıllarda şehrin adı Petro-Aleksandrovsk idi.
Âli Meclis, Özbekistan parlamentosudur. 1994'ten sonra Özbekistan Yüksek Şurası yerine kurulmuştur, Ocak 2005'teki reforma kadar tek kamaralı olarak görev yapmıştır.
'Senato, Özbekistan Âli Meclis'inin üst yasama organı. Senato 100 üyeden oluştur, 84 üye bölgelerden, Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti ve başkent Taşkent'ten seçilmekte, 16 üye Özbekistan Cumhurbaşkanı tarafından atanmaktadır.
Sovyetler Birliği Özerk Oblastları birkaç küçük millet için yaratılmış idari birimlerdi.
Karakalpak Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, 20 Mart 1932'de Sovyetler Birliği içerisinde yer alan Karakalpak Özerk Oblastı'nda kurulmuş özerk cumhuriyetti.
Musa Tajetdinovich Yerniyazov - Sovyet, daha sonra Özbek devleti siyasi figürü, Karakalpakstan Cumhuriyeti Jokargi Kenges (Parlamento) Başkanı. Senato Üyesi, Özbekistan Cumhuriyeti Oliy Meclis Senatosu Başkan Vekili. Karakalpakstan Cumhuriyeti Jokargi Kenges Başkanı.