İçeriğe atla

Hobi Manastırı

Koordinatlar: 42°20′09″K 41°54′25″D / 42.33583°K 41.90694°D / 42.33583; 41.90694
Hobi Manastırı
ხობის მონასტერი
Hobi Manastırı
Harita
Temel bilgiler
KonumNocihevi, Hobi Belediyesi, Samegrelo-Zemo Svaneti, Gürcistan
Koordinatlar42°20′09″K 41°54′25″D / 42.33583°K 41.90694°D / 42.33583; 41.90694
Mimari
Mimari türSalon kilisesi

Hobi Manastırı (Gürcüce: ხობის მონასტერი) veya resmi adıyla Nocihevi Meryem'in Ölümü Manastırı (ნოჯიხევის ყოვლადწმინდა ღვთისმშობლის მიძინების სახელობის დედათა მონასტერი), Batı Gürcistan'daki Hobi şehrinin yakınlarında konumlanmış bir Gürcü Ortodoks manastırıdır. Kilise binasının tarihi 13. yüzyıla dayanmaktadır. Dış kısmı taş oymalarla, iç kısmı ise fresklerle süslenmiştir. Manastır, Megrelya Prensliği'nden Dadiani hanedanına manastır olarak hizmet vermiştir. Manastır, birkaç rölik ve ikonaya ev sahipliği yapmaktadır. Manastır, Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.[1]

Tarihi

Kilisenin içi.

Hobi kilisesi, Gürcistan'ın Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesindeki Hobi belediyesinde yer alan Hobi kasabasının 3 km kuzeyinde konumlanmış Nocihevi köyünde bulunmaktadır. Bölge, tarihi ve kültürel Megrelya bölgesinin bir parçasıdır.[2]

Sonraki dönemde "Hopi" olarak bilinen ve piskoposu "Egnate" olarak adlandırılan Hobi manastırından ilk kez, 1212 ve 1222 yılları arasına tarihlenen Haç Manastırı'ndaki Gürcüce belgede bahsedilmiştir. Kilisenin yapıldığı tarih kesin olarak bilinmemekle birlikte, tarihçi Vahant Beridze'ye göre, 13. yüzyılın sonlarında manastır ilgi çekmeye başlamıştır. Manastır, Megrelya hanedanı Dadiani'nin aile manastırı ve aile mezarlığı olarak hizmet etmiştir. 17. yüzyılda Megrelya'yı ziyaret edenler, Hobi'nin içerdiği Hristiyan röliklerine hürmet ettiklerini belirtmiştir. Örnek olarak Meryem Ana cübbesi ve Aziz Marina ve Cyriakus'un vücut parçaları verilebilir.[2] Sovyetler Birliği döneminden sonra, Hobi kilisesi yenilenerek Hristiyan kullanımına açıldı ve günümüzde rahibe manastırı olarak kullanılmaktadır.

Planı

Mermer bir sütun başlığı, Ziçya'dan getirilmiş 14. yüzyıldan kalma bir savaş ganimeti.

Hobi, çapraz tonozlu, kubbesiz bir salon kilisesidir. Kuzeybatı ve güneybatı köşeleri, ayrık şapellere (eukterion) atanmıştı, ancak daha sonra her ikisi de merkez dikmeye bağlanmıştır. Batı ve güney cephelerinin tamamı, güney cephenin doğu ucundaki kapalı şapelde sona eren açık bir galeriye ev sahipliği yapmaktadır. Cepheler, oyma taş işçiliği ile dekore edilmiştir. İç duvarlar, Bizans Paleologan sanatından etkilenmiş 13-14. yüzyıl freskleri ve 17. yüzyıldan kalma fresklerle süslenmiştir. Dini resimlerin dışında, Dadiani hanedanının üyelerini Gürcüce yazıtlarla resmeden freskler de vardır.[2] Güneydeki şapelin üzerine Orta Çağ Gürcü alfabesi asomtavruli ile yazılmış uzunca bir yazıtta, I. Vamek Dadiani'nin (ö. 1396) Ziçya'ya karşı kazandığı zaferden getirdiği ganimetlerden bahsetmektedir. Büyük bir mermer sütun koleksiyonu, vaiz kürsüsü parçası ve sütun başlıkları bu ganimetlerden bazılarıdır. Bazıları Bizans kökenli olan 5. yüzyıldan kalma bu eserler, şapelin duvarlarını süslemek için kullanılmıştır.[3] Komplekste, ana kiliseden çok uzakta olmayan 14-17. yüzyıldan kalma bir çan kulesi, 17. yüzyıldan kalma bir piskoposluk sarayının kalıntıları ve 2016 yılında hükûmet tarafından yürütülen bir projede restore edilen bir duvarın kalıntıları vardır.[4]

Kaynakça

  1. ^ "List of Immovable Cultural Monuments" (PDF) (Gürcüce). National Agency for Cultural Heritage Preservation of Georgia. 12 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 25 Temmuz 2019. 
  2. ^ a b c Beridze, Vakhtang (1973). "ხობის მონასტრის ისტორიისათვის" [History of the Khobi Monastery]. Matsne (Gürcüce). Cilt 2. ss. 72-88. 
  3. ^ Khruskhova, Lyudmila G. (2007). "The Spread of Christianity in the Eastern Black Sea Littoral (Written and Archaeological Sources)". Ancient West & East. Cilt 6. s. 202. doi:10.2143/AWE.6.0.2022799. 30 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2019. 
  4. ^ "Ancient residence of Georgian church leaders restored in Gov't project". Agenda.ge. 30 Haziran 2016. 13 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Oşki Manastırı</span>

Oşki Manastırı, tarihsel Tao bölgesinde, günümüzde Erzurum ilinin Uzundere ilçesine bağlı ve eski adı Oşki olan Çamlıyamaç köyünde eski Gürcü manastırıdır. Manastırın 963-973 yılları arasında inşa edilmiş olan ana kilisesi Vaftizci Yahya'ya adanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Parhali Manastırı</span> Gürcü Ortodoks Manastırı

Parhali Manastırı, tarihsel Tao bölgesinde, Türkiye'nin Artvin ilinin Yusufeli ilçesine bağlı Altıparmak köyünde bulunan Gürcü Ortodoks manastırıdır. 9-10. yüzyıllarda inşa edilen manastır yapı topluluğundan ana kilise ile iki şapel günümüze ulaşmıştır. Parhali kelimesi Türkçede Barhal biçimini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Doliskana Manastırı</span>

Doliskana Manastırı, tarihsel Gürcistan’ın güneybatı kesiminde, tarihsel Klarceti bölgesinde, Doliskana köyünde orta çağ Gürcü manastırıdır. Günümüzde Artvin ilinin merkez ilçesine bağlı Hamamlı köyünde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Zarzma Manastırı</span> manastır

Zarzma Başkalaşım Manastırı, zarzmis p'erists'valebis monasteri) güneybatı Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde yer alan Zarzma köyündeki bir Orta Çağ Ortodoks Gürcü manastırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Timotesubani Manastırı</span>

Timotesubani Manastırı Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesindeki Borjomi Vadisinin manastırla aynı adı taşıyan köyünde konumlanmış, Orta Çağ döneminden kalma Gürcü Ortodoks manastır kompleksidir.

<span class="mw-page-title-main">Pitareti Manastırı</span> Manastır

Pitareti Manastırı Gürcistan'daki Orta Çağ Ortodoks Hristiyan manastırıdır. Kvemo Kartli bölgesinde yer alan Ağbulak şehrinin yaklaşık 26 km güneybatısında konumlanmıştır. Başkent Tiflis'in de güneybatısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Ninotsminda Katedrali</span> Gürcistanda katedral

Ninotsminda Katedrali Gürcistan'a bağlı Kaheti bölgesinin Sagareco köyünde konumlanmış bir katedraldir.

<span class="mw-page-title-main">Martvili Manastırı</span>

Martvili Manastırı Gürcistan'ın Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesine bağlı Martvili Belediyesinin merkezindeki Gürcü manastır kompleksidir. Çevredeki en yüksek tepeye konumlanmıştır ve stratejik öneme sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Bedia Katedrali</span>

Bedia Katedrali, Abhazya'nın Tkvarçeli rayonuna bağlı Bedia köyünde yer alan bir Orta Çağ Gürcü Ortodoks katedralidir. Gürcistan'ın altbölümlerine göre Oçamçire Belediyesinde yer alan katedral, Karadeniz sahillerindeki tartışmalı bir bölgede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Betania Manastırı</span>

Betania Meryem'in doğumu Manastırı ayrıca bilinen adıyla Betania veya Bethanya (ბეთანია) Doğu Gürcistan'daki başkent Tiflis'in 16 km güneybatısında yer alan bir Orta Çağ Gürcü Ortodoks manastırıdır. 11 ve 12. yüzyıllarda, Gürcistan Krallığı'nın "Altın Çağ”ı döneminde yapılan bu eserin ilgi çekici bir mimarisi vardır. Çağdaş Gürcü hükümdarlarının grup portrelerini içeren duvar resimleri de dikkate değerdir.

<span class="mw-page-title-main">Tsalenciha Katedrali</span>

Tsalenciha Başkalaşım Katedrali Gürcistan'ın Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesindeki Tsalenciha kentinde yer alan bir Orta Çağ Gürcü Ortodoks katedralidir. Katedral, Gürcü Ortodoks Kilisesi'ne bağlı Zugdidi ve Tsaişi Piskoposluğu tarafından yönetilmektedir. Katedral, en çok benzersiz duvar resimleriyle bilinmektedir. Duvar resimleri, Bizans Paleologan stilini ve Gürcistan'daki sanatçıların doğrudan yaptığı resimlerin örneklerini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kazreti Manastırı</span>

Kazreti Manastırı Gürcistan'ın Kvemo Kartli bölgesindeki Kazreti şehrinin yanında yer alan Bolnisi belediyesinde konumlanmış bir Gürcü manastır kompleksidir. Ayrıca Kazreti Teslis Manastırı olarak da bilinen manastır, Kral Giorgi Laşa tarafından 13. yüzyılda inşa ettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gudarehi Manastırı</span>

Gudarehi Manastırı Güney Gürcistan'daki bir 13. yüzyıl Gürcü Ortodoks manastırıdır. Kvemo Kartli bölgesine bağlı Tetritskaro belediyesindeki Gudarehi köyünün batısında konumlanmıştır. Manastır kompleksi, ana salon kilisesi, bağımsız çan kulesi, saray, hücreler, şapeller, ahırlar ve şarap mahzeni gibi çeşitli yapıların kalıntılarından oluşmaktadır. Kilise, Orta Çağ taş oymaları ve yazıtlarla süslenmiştir. Kompleks, Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tiri Manastırı</span>

Tiri Manastırı, günümüzde tartışmalı Güney Osetya bölgesinde bulunan, Tshinvali'nin yanında konumlanmış bir 13. yüzyıl kilisesidir. Salon kilise planında Gürcü Ortodoks manastırı olarak inşa edilen kilise, Orta Çağ freskleri ve Gürcüce yazıtlar içermektedir. 2008 yılındaki Rus-Gürcü savaşından sonra, Gürcüler manastıra erişimini kaybetmiştir. 2015 yılında kilise binası, özgünlüğünü bozan ve fresklerine kısmen zarar veren bakım çalışmalarına maruz kalmıştır. Bu çalışmalar, Tshinvali'de tartışmaya ve Gürcistan'da protestolara yol açmıştır. Manastır, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tsirkoli Meryem Ana Kilisesi</span>

Tsirkoli Meryem Ana Kilisesi, Ksani nehri vadisindeki Tsitkoli köyünün yanında konumlanmış bir 8-9. yüzyıl Gürcü Ortodoks kilisesidir. Kubbesiz ve kubbeli kilise tasarımlarının özelliklerini birleştiren kilise, Orta Çağ Gürcü mimarisinin "geçiş dönemine" ait olarak sınıflandırılmaktadır. Kilisenin bulunduğu bölge, Ağustos 2008'deki yılındaki Rus-Gürcü Savaşı savaşında Rus ve Güney Oset birliklerinin kontrolü altına giren Ahalgori belediyesinin parçasıdır. Savaşla beraber, Gürcü din adamları ve kilise cemaati kiliseye erişimlerini kaybetmiştir. Kilise, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

Pirğebuli Manastırı Gürcistan'ın Kvemo Kartli bölgesindeki Hrami nehri vadisinde bulunan bir Orta Çağ Gürcü Ortodoks manastırıdır. 12. yüzyılın sonlarına veya 13. yüzyılın başlarına tarihlenen manastır, farklı koruma durumlarındaki çeşitli yapılardan oluşmaktadır. Ana kilise, dışı zengin taş oymalarla süslenmiş büyük bir salon kilisesidir. Manastır, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mğvimevi Manastırı</span>

Mğvimevi Manastırı, Batı Gürcistan'ın İmereti bölgesindeki Çiatura kentinin yakınlarında konumlanmış, kısmen kayaya oyulmuş bir Gürcü Ortodoks manastırıdır. Meryem'in doğuşunu adanmış olan kilise, 13. yüzyılda kalma iki nefli bir bazilikadır. Kompleks ayrıca küçük bir kilise, çan kulesi ve bir savunma duvarı içermektedir. Manastır günümüzde rahibe manastırı olarak kullanılmaktadır. Kilisenin dışını birçok mimari heykel süslemektedir. Mğvimevi kompleksi, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hirsa Manastırı</span>

Hirsa Aziz Stephen Manastırı Doğu Gürcistan'ın Kaheti bölgesindeki bir Gürcü Ortodoks manastırıdır. Manastırın temelinin, 6. yüzyılda yaşamış On Üç Süryani Babadan biri olan keşiş Stephen'a dayandığı düşünülmektedir. Kubbeli bir kilise olan mevcut yapı, 886 ve 1822 arasındaki bir dizi yeniden yapılanmanın sonucudur. Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

I. Giorgi Dadiani 13. yüzyılın sonlarından öldüğü tarihe kadar Megrelya'nın eristaviliğini ("dük") yapmış Dadiani hanedanı üyesidir.

I. Vamek Dadiani 1384'ten ölümüne kadar Megrelya'nın eristaviliğini yapmış Dadiani hanedanı üyesidir.