İçeriğe atla

Ho Jong-suk

Ho Jong-suk
허정숙
Ho Jong-suk (1945)
Doğum16 Temmuz 1908(1908-07-16)
Ölüm5 Haziran 1991 (82 yaşında)
MilliyetKoreli
VatandaşlıkKuzey Kore
MeslekGazeteci, yazar, politikacı, başyargıç
Tanınma nedeniJaponya işgali dönemi bağımsızlık aktivisti, kadın hakları savunucusu,
Siyasi partiKore Ulusal Devrimci Partisi
Kore İşçi Partisi
HareketGeunwoohoe
Singanhoe
DinYok, Marksist-Leninist ateizm

Ho Jong-suk (Korece: 허정숙; d. 16 Temmuz 1908 - ö. 5 Haziran 1991), Koreli Japonya işgali dönemi bağımsızlık aktivisti, kadın hakları savunucusu, gazeteci, yazar, politikacı ve başyargıç. Kore Savaşı'ndan önce Geunwoohoe, Singanhoe gibi pek çok bağımsızlık yanlısı örgütte aktif olarak yer aldı. Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin (Kuzey Kore) kurulmasının ardından siyasetçi ve başyargıç olarak pek çok konumda çalışmalar yürüttü. Özgür aşk kavramının teorisyenlerinden biri olarak anılır.

hakkında

Gerçek adı "Jongja" (정자; 貞子) olan[1] Jong-suk 16 Temmuz 1908 tarihinde dünyaya geldi. Gençlik yıllarında Tokyo'daki Kwansei Okulu'nda okumak için Japonya'ya gitti. Daha sonra buradan ayrıldı ve sonraki yıllarda mezun olduğu Şangay Yabancı Lisesi'ne giriş yapmak için Çin'e gitti.[2] Ardından ülkesine döndü ve 1921'de Kore'de gelişen kadın hareketine ve Kore Komünist Partisi'ne girdi. O dönemde Kore'deki işgalci Japonya hükûmeti Komünist Parti'yi yasa dışı ilan etti ve Jong-suk dikkat çekmemek için parti faaliyetlerinden bir süre uzak kaldı ve kadın hareketine yoğunlaştı. 8 Mart 1925'te Seul'de düzenlenen Dünya Kadınlar Günü etkinliğine katıldı. Aynı dönemde Japonya işgaline karşı kurulan pek çok örgütte çalışmalar yürüttü.[3] 1936'da Kore Ulusal Devrimci Partisi'ne (Korece>: 조선 민족 혁명당) katılmak üzere Çin'e gitti.[2] 1938 yılında gitti Çin'deki Hebei kentinde bağımsızlık ittifakı örgütlenmelerine katıldı. 1945'te Seul'e geçti, ancak burada gerçekleşen antikomünist katliamlardan korunmak adına Kuzey Kore'ye geçti. 1948'de Kuzey Kore'nin kurulmasının ardından pek çok politik mevkide görev aldı. Kuzey Kore Yüksek Mahkemesi'nde görevler yürüttü.[4][5]

Hayatı boyunca kadınların esaretten kurtuluşu, bağımsızlık hareketlerinde kadının rolü, dinin kadınlara yönelik baskıları, evlilik sisteminin ve ailenin eleştirisi, ekonomik bağımsızlık, sosyalizm ve feminizmin ilişkisi gibi pek çok alanda kayda değer çalışmalara imza attı.

Ölümü

Ho Jong-suk 5 Haziran 1991 tarihinde öldü. Günümüzde halen kadın hareketi için önemli bir referans sayılmaktadır ve özellikle Kuzey Kore toplumunda yeri büyüktür.

Eserleri

  • Zerafetli Aşık (은혜로운 사랑 속에서)
  • Demokratisizmin Kurucu Günleri (민주건국의 나날에)
  • Büyük Aşkların Tarihi Anıları (위대한 사랑의 력사를 되새기며)

Kaynakça

  1. ^ Ho Jong-suk (Korece), Erişim tarihi: 7 Ağustos 2019.
  2. ^ a b Ho Jong-suk (Korece), Erişim tarihi: 7 Ağustos 2019.
  3. ^ Ho Jong-suk 28 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Erişim tarihi: 7 Ağustos 2019.
  4. ^ Scalapino, Robert A.; Lee Chong-Sik (1972). Communism in Korea: The society. 2. Berkeley: University of California Press. s. 1366. ISBN 978-0-520-02274-4. 20 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2019. 
  5. ^ Service, United States. Foreign Broadcast Information (1960). Daily Report: Foreign Radio Broadcasts. 29 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore</span> Doğu Asyadaki bölge

Kore, Doğu Asya'da bir bölge. 1945'ten beri iki ayrı bağımsız devlete bölünmüş durumdadır: Kuzey Kore ve Güney Kore.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Kuzey Kore, resmî adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nda bir devlet. Yüzölçümü 120.540 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kim İl-sung</span> Kuzey Kore diktatörü (1948–1994)

Kim Il-sung, asıl adı Kim Song Ju Kuzey Kore'nin eski devlet başkanı ve Kore İşçi Partisi'nin eski Genel Sekreteri.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kuzey Kore'nin bayrağı 8 Eylül 1948 tarihinde çıkarılan yasa ile ülkenin resmî bayrak ve simgesi ilân edilmiştir. Beyaz çember içindeki kırmızı yıldız komünizmin sembolüdür. Bayrağın zeminindeki kırmızı renk devrimci vatanseverliği, mavi renkli şeritler bağımsızlık,barış ve kardeşlik idealleri için mücadele eden dünya halklarını, beyaz şeritler ise Kore ulusunun uzun tarihe yayılan kültürel bütünlüğünü simgeler.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Asya</span> Asya kıtasının alt bölgesi

Doğu Asya, Asya kıtasının doğu bölgesidir. Çin, Tayvan, Japonya, Kore, Uzak Doğu Rusya ve Moğolistan ülkelerini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">1 Mart Hareketi</span>

1 Mart Hareketi, Samil Bağımsızlık Hareketi olarak da bilinir, Kore'nin Japon egemenliğinden kurtulması ve ulusal bağımsızlığına kavuşması amacıyla düzenlenen gösteriler dizisi.

<span class="mw-page-title-main">Syngman Rhee</span>

Yi Seungman, Güney Kore'nin ilk devlet başkanı.

<i>Juche</i> Kuzey Kore Devlet İdeolojisi

Juche veya Cuçe, hükûmet tarafından "Kim İl-sung'un ulusal ve uluslararası düşünceye özgün, mükemmel ve devrimci katkısı" olarak nitelendirilen Kuzey Kore'nin resmi devlet ideolojisidir. "İnsan kaderinin efendisidir", Kore halkının "devrimin ve inşaatın ustaları" olarak hareket etmeleri ve kendine güvenmek ve güçlü olmak suretiyle bir ulusun gerçek sosyalizmi elde edebileceğini ileri sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kore İşçi Partisi</span> Kuzey Koredeki iktidar siyasi parti

Kore İşçi Partisi (KİP), genelde Kuzey Kore olarak bilinen Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nde iktidarda olan siyasi partidir. Yüksek Halk Meclisinde temsil edilen en büyük partidir ve Anavatanın Birleşmesi için Demokratik Cephe'yi oluşturan diğer iki yasal parti ile birlikte de jure ile bir araya gelmektedir. Bu küçük partiler KİP'ye tamamen bağımlıdır ve KİP'nin “öncü rolünü” varlıklarının bir koşulu olarak kabul etmektedir. Parti, ülkenin kurulmasından beri iktidardadır ve liderleri Kim İl-sung (1949-1994), oğlu Kim Jong-il (1994-2011) ve torunu Kim Jong-un (2011-) olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kim Jong-un</span> Kuzey Korenin üçüncü ve mevcut diktatörü

Kim Jong-un, 2011'den bu yana Kuzey Kore Lideri ve 2012'den beri Kore İşçi Partisi Başkanı olan Kuzey Koreli siyasetçidir. Kim, Ko Yong-hui (1952–2004) ve 1994'ten 2011'e ülkenin ikinci lideri olan Kim Jong-il'in (1941–2011) ikinci çocuğudur. 1948'den 1994'e kadar Kuzey Kore'nin kurucusu ve ilk lideri olan Kim İl-sung'un torunudur. Kim, ülkenin kuruluşundan sonra dünyaya gelen ilk Kuzey Kore lideri ve aynı zamanda dünyadaki en genç ikinci hükûmet başkanıdır.

Secret Garden SBS yayınlanan bir 2010 Güney Kore TV dizisidir.

<span class="mw-page-title-main">Lee Jong-suk</span> Güney Koreli model ve oyuncu

Lee Jong-suk, Güney Koreli model ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Yoo Jae-suk</span> Güney Koreli komedyen, sunucu

Yoo Jae-suk Güney Koreli komedyen, sunucu ve şarkıcı. Kore'de Infinite Challenge, Running Man, Happy Together ve Hangout With Yoo gibi daha birçok programda sunuculuk yapmıştır. Güney Kore'nin en iyi komedyenlerinden biri olarak bilinmektedir. K-pop grubu SSAK3'ün bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Anti-Emperyalist Ulusal Demokratik Cephe</span>

Anti-Emperyalist Ulusal Demokratik Cephe (AEUDC) Güney Kore'de yasaklı bir aşırı-sol bir siyasi parti ve örgüttür.

<span class="mw-page-title-main">Ho Ka-i</span>

Alexei Ivanovich Hegai, Ho Ka-i olarak da bilinir, Kuzey Kore'de (DPRK) bir Sovyet siyasi operatörü ve Kuzey Kore'nin erken siyasi yapısı içinde Sovyet Kore hiziplerinin lideriydi. İddiaya göre Pyongyang'da intihar etti.

Mrs. Cop 2 is a baş rollerinde Kim Sung-ryung ve Kim Min-jong bulunan 2016 yapımı Güney Kore dizisi.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Kuzey Kore ilişkileri</span> Çin ve Kuzey Kore arasındaki diplomatik ilişkiler

Çin-Kuzey Kore ilişkileri, Kuzey Kore'nin nükleer programı nedeniyle son yıllarda bazen gergin olmasına rağmen genel olarak dostane olmuştur. Yakın bir ilişkileri vardır ve Çin genellikle Kuzey Kore'nin en yakın müttefiki olarak kabul edilir. Çin ve Kuzey Kore'nin karşılıklı yardım ve işbirliği anlaşması vardır, bu şu anda her iki ülkenin herhangi bir ulusla sahip olduğu tek savunma anlaşmasıdır. Çin'in Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da bir büyükelçiliği ve Chongjin'de bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Çin'deki Kuzey Kore büyükelçiliği Pekin'in Chaoyang Bölgesi'nde, bir başkonsolosluk ise Şenyang'da bulunuyor.

Kore'deki Esperanto dilinin kullanımı 20. yüzyılın başlarına kadar uzanır.

<i>Doctor Stranger</i>

Doctor Stranger Lee Jong-suk, Jin Se-yeon, Park Hae-jin ve Kang So-ra'nın oynadığı 2014 Güney Kore televizyon dizisidir. 5 Mayıs - 8 Temmuz 2014 tarihleri arasında SBS'de Pazartesi ve Salı günleri saat 21:55'te (KST) 20 bölüm boyunca yayınlandı.