İçeriğe atla

Hoşköy, Şarköy

Hoşköy
Hora Deniz Feneri
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Türkiyede Bulunduğu Yer
Türkiyede Bulunduğu Yer
Koordinatlar: 40°42′49″N 27°18′48″E / 40.71356°K 27.3132°D / 40.71356; 27.3132
Ülke Türkiye
İlTekirdağ
İlçeŞarköy
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
İdare
 • YöneticiMuhtar[1]
İhtiyar heyeti[1]
Nüfus
 (2022)[1]
1.521
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0282
Posta kodu59800

Hoşköy, Tekirdağ'ın Şarköy ilçesine bağlı mahalledir.

Şarköy'ün merkezine 20 km mesafede, Ganos Dağı'nın denize bakan tarafında, deniz kıyısında bulunan bir kırsal yerleşimdir. 10 kilometrekare alana sahiptir.[2]

Tarihçe

MÖ 1. yüzyılda Eski Yunan koloni yerleşimi olarak kurulmuştur. Rumca adı "Hora" idi. Bizans döneminde Ganos (GaziKöy) ile birlikte Ganohora adıyla bir din merkezi oldu. Eteğinde bulunduğu Ganos Dağı'nda bir çok manastır kuruldu. Manastırlarda yaşayan rahipler zeytin ve şarap üretir; üretim fazlasını deniz ötesi yerleşim yerlerine satardı. Şarapların amforalar ile taşınması sebebiyle bölge bir amfora üretim merkezi haline gelmiştir.[3]

Hoşköy, Osmanlı döneminde bir Rum köyü idi ve büyük bir nüfusa sahipti. Öyle ki, 19. yüzyılda köyde 40 kadar doktor olduğu rivayet edilir [4] Hoşköy'de, denizcilere yol göstermek amacıyla Osmanlı Sultanı Abdülmecit devrinde 1861 yılında bir deniz feneri yapılmıştır. Hora Feneri olarak adandırılan ve Fransızlara yaptırılan fener, günümüzde kullanılmaya devam etmektedir.[2]

19. yüzyıla tarihlenen Hagios Ioannis Theologos Manastırı, yörede günümüze kadar gelebilmiş ender manastır yapılarındandır. Aynı yerde daha önce bulunan bir Bizans manastırının kalıntıları üzerine inşa edilmiş, inşaatı 49 yılda tamamlanmıştır.[5] I. Dünya Savaşı sonrasında Rum çetelerden kaçan bir Türk ailenin sığındığı manastır, 1955 yılında Maliye İdaresi tarafından satışa çıkarılınca o ailenin torunlarından Cem Çetintaş tarafından satın alınarak korunmuştur.[6]

1924 Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi ile bölgedeki Rumlar Yunanistan'a göç etti. Köye Yunanistan'ın Selanik iline bağlı Vardar Nehri yakınındaki köylerden gelen Sari Keçeli Türkmenleri yerleştirildi.[7][]

Köy, 1969 yılında belediye ilan edildi.[2]

Ekonomi

Temel geçim kaynağı balıkçılıktır.[2] Kefal, levrek, çinekop, mezgit, kalkan, lüfer, istavrit, palamut, uskumru gibi balık türleri ile karides avcılığı yapılır. Köyde bir su ürünleri kooperatifi vardır.Bölgenin en büyük balıkçı barınağı da Hoşköy'dedir. Köyde zeytin ve üzüm üretimi de yapılır.

Hoşköy'de turizmden de gelir elde edilmektedir. Köyde piknik alanları, plajlar, yazlık evler, birkaç pansiyon ve motel bulunur.[4]

Nüfus

Hoşköy, Şarköy'ün merkez mahalleri dışında Mürefte'den sonra ikinci büyük nüfusa sahip yerleşimidir.[2] Kilometrekare başı 150 kişi düşer.

Yıllara göre nüfus verileri
2022 1.521
2009 2.013
2007 2.149
2000 2.329
1990 2.331

Gelenekler

Hoşköy'de 11-13 Eylül tarihleri arasında Bağbozumu şenlikleri yapılır.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b "5393 sayılı Belediye Kanunu" (PDF). mevzuat.gov.tr. 3 Temmuz 2005. s. 3. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. 
  2. ^ a b c d e f Nursima Özer, Tuğba Kiper, Suat Çabuk (2023). "Tekirdağ Ganos Bölgesi Kırsal Yerleşmelerinde Tarım ve Turizm Temelli Planlama Yaklaşımına Yönelik Strateji Geliştirme". Journal of Humanities and Tourism Research 2. 13 (1). 21 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2024. 
  3. ^ Günsenin, Nergis (1992). ""Ganos": Bin yıldır Şarap ve Amphora Üreten "Kutsal Dağ"". Türk Arkeoloji Dergisi, 50. 
  4. ^ a b "Hoşköy Mahallesi - Tekirdağ'da Kırsal Turizm". kirsalturizm.tekirdag.bel.tr. 4 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2024. 
  5. ^ "Manastır Bağ Evi". Melenwinery.com. 24 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2024. 
  6. ^ Kalkan, Ersin (12 Ağustos 2001). "Batıktan çıkan marka". Hürriyet. 24 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2024. 
  7. ^ Kıvılcım, Emel (18 Temmuz 2014). "Hoşköy". Hoşköy-Gaziköy-Uçmakdere-Mürefte-Şarköy Facebook Grubu. 24 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Marmara Adası</span> Marmara Denizinde bulunan bir ada

Marmara Adası, Marmara Denizi'nin güneybatısında bulunan Marmara Adaları'nın en büyüğü ve Balıkesir'e bağlı olan bir adadır. Gökçeada'dan sonra Türkiye'nin ikinci büyük adası olup İstanbul'a deniz otobüsüyle 2,5 saat, gemiyle 5 saat; Erdek'e ise gemiyle 1 saat 45 dakika uzaklıktadır. Nüfus yazın artar ve birçok otel, hotel, pansiyona ev sahipliği yapmaktadır. Adanın merkezinden başka, köyleri de turizm amaçlı hizmet verir. 2014 yılında Balıkesir'in büyükşehir olması ile birlikte Marmara Adası'na bağlanan diğer ada ve köyler; Avşa Adası, Ekinlik Adası ve Yiğitler Köyü'dür. Marmara Adası'na yaz sezonunda İstanbul'dan her gün 2 ya da 3 deniz otobusü ve İDO'ya ait gemi tarifeli sefer yapmaktadır, haftasonları ek seferler de konulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bozcaada</span> Çanakkale ilçesi ada

Bozcaada veya eski adıyla Tenedos, Türkiye'nin üçüncü büyük, Ege Denizi'nde ise Gökçeada'dan sonra ikinci en büyük adası ve Çanakkale ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Şarköy</span> Tekirdağın ilçesi

Şarköy, Tekirdağ ilinin bir ilçesi. Tekirdağ'ın güneybatısında, Marmara Denizi kıyısında kurulmuştur. Doğusunda ve güneyinde Marmara Denizi, batısında Gelibolu ilçesi, kuzeyinde Tekirdağ Merkez ilçesi ve Malkara ilçesi ile çevrilmiştir. Şarköy ilçesinde biri ilçe merkezi ikisi kasaba olmak üzere 3 belediye teşkilatı vardır. Bunlar dışında ilçe merkezi 3 mahalleden oluşurken, ilçeye bağlı 26 köy bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cunda</span> Balıkesirin Ayvalık ilçesine bağlı ada

Cunda ya da Alibey Adası, idari bakımdan Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı bir ada. Ayvalık koyundaki Ayvalık Adaları olarak adlandırılan irili ufaklı 22 adanın içerisinde yerleşime açık tek ada Alibey'dir. Türkiye'nin Ege Denizi'nde bulunan sırasıyla Gökçeada, Bozcaada ve Uzunada'dan sonra 4. büyük adasıdır. Konumu gereği Batı Anadolu'da deniz yollarının kesişme noktasında bulunan bir adadır.

<span class="mw-page-title-main">Sümela Manastırı</span> Trabzonda bulunan eski Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi

Sümela Manastırı, Trabzon'un Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi Millî Parkı sınırları içerisinde yer alan Meryem Ana Deresi'nin batı yamaçlarında yer alan, Kara tepesinin üzerinde ve deniz seviyesinden 1.150 m yükseklikte konumlanmış Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksidir. 1923 yılında Rum Kırımı ve Mübadele sorunu'ndan dolayı terk edilmek zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Bölgesi</span> Türkiyenin Marmara Denizi çevresindeki coğrafi bölgesi

Marmara Bölgesi, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Semetli, Süleymanpaşa</span>

Semetli, Tekirdağ ilinin Süleymanpaşa ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Adalar</span> İstanbulun ilçesi ve Marmara Denizinde takımada

Adalar, Prens Adaları, İstanbul Adaları ya da Kızıl Adalar, İstanbul'un Anadolu Yakası'nın güney kıyılarının açıklarında, Marmara Denizi'nin kuzeydoğu kesiminde yer alan, ilin en az nüfuslu ilçesi ve takımadadır.

Uçmakdere, Tekirdağ ilinin Şarköy ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Adaları</span> Türkiyede takımada

Marmara Adaları veya Güney Marmara Adaları Marmara Denizi'nde, Balıkesir iline bağlı takımada. Kapıdağ yarımadasının kuzeyinde yer alır. İrili ufaklı pek çok adanın bulunduğu bu bölgede, Marmara adası, Avşa, Paşalimanı, Ekinlik adalarında yerleşim bulunmaktadır. Marmara Takımadaları 4'ü yerleşime açık 14 adadan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mürefte, Şarköy</span> Şarköy ilçesine bağlı mahalle

Mürefte, Tekirdağ ilinin Şarköy ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Yukarıkalamış, Şarköy</span>

Yukarıkalamış, Tekirdağ ilinin Şarköy ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Eriklice, Şarköy</span> Şarköyde bir mahalle

Eriklice, eski ismi Ereğlice, Tekirdağ ilinin Şarköy ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Alemdar, Gümüşhane</span>

Alemdar, Gümüşhane ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Asmalı, Marmara Adası'nın şirin ve mütevazı bir balıkçı mahallesidir. Asmalı adı eskiden çok meşhur olan asma bahçelerinden gelir, eski ismi Aftoni'dir. Adada yaşayan insanların geneli Karadeniz kökenlidir. Adanın denizi çok temizdir ve birçok koyu vardır fakat turizm açısından zayıftır. Kış mevsiminde nüfusu oldukça düşüktür, yazlık bir mahalledir. Dinlenmek için gelinebilecek sessiz sakin bir tatil yöresidir.

<span class="mw-page-title-main">Kumbağ, Süleymanpaşa</span> Süleymanpaşada bir mahalle

Kumbağ, Tekirdağ ilinin Süleymanpaşa ilçesine bağlı bir mahalledir. 12 Kasım 2012 tarihinde TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile Tekirdağ merkez ilçesinin kaldırılması sonucu Belde statüsünden çıkartılarak Süleymanpaşa ilçesine bağlı olan bir mahalle olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tirilye</span> Mudanyanın mahallesi

Tirilye, Bursa'nın Mudanya ilçesine bağlı bir mahalledir.

Işıklar ya da Ganos Dağı, Tekirdağ ili sınırlarında, Marmara Denizi'nin kuzey kıyıları boyunca kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanan dağ silsilesidir. Işıklar Dağı, Şarköy ilçe sınırlarında vilayete adını veren Tekir Dağları'nın 945 metre yüksekliği ile en yüksek kısmıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kutman Şarap Müzesi</span>

Kutman Şarap Müzesi, Türkiye'nin Şarköy kentinde bulunan özel bir şarap müzesidir. Müze, 2004 yılında Kutman Şarapları tarafından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Hora Feneri</span> Tekirdağdaki bir deniz feneri

Hora Feneri ya da yeni adıyla Hoşköy Feneri, Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinin Hoşköy Mahallesi'nde bulunan, 1861 yılından beri aktif olan rota feneridir. Fener adını Hoşköy'ün eski adı olan "Hora"dan almaktadır.