İçeriğe atla

Hmeymim Hava Üssü

Koordinatlar: 35°24′45″K 35°56′30″D / 35.41250°K 35.94167°D / 35.41250; 35.94167
Hmeymim Hava Üssü
Авиабаза «Хмеймим»
القاعدة الجوية الحميمين
Hmeymim hava üssünde bir Rus Su-24 bombardıman uçağı.
IATA: yok - ICAO:
Suriye üzerinde Hmeymim Hava Üssü
Hmeymim Hava Üssü
Hmeymim Hava Üssü
Hmeymim Hava Üssünün Suriye'deki konumu
Özet
Havalimanı tipiAskeri
Sahibi Suriye Hava Kuvvetleri
İşleticiRusya Hava Kuvvetleri
YerHmeymim, Lazkiye, Suriye
Kullanıcılar Suriye Hava Kuvvetleri
Rus Hava Kuvvetleri
Rakım (ODS)47,85 m / 15.699 ft
Koordinatlar35°24′45″K 35°56′30″D / 35.41250°K 35.94167°D / 35.41250; 35.94167
Harita
Harita

Hmeymim Hava Üssü veya Hmeymin Hava Üssü (Arapça: القاعدة الجوية الحميمين), Suriye'nin Hmeymim kentinde, Lazkiye'nin güney doğusunda yer alan, şu anda Rusya tarafından işletilen bir Suriye hava üsssü. Hava üssü, Basil Esad Havalimanı ile bazı hava alanı tesislerini paylaşıyor. Üssün yasal statüsü, Rusya ve Suriye tarafından Ağustos 2015'te imzalanan bir anlaşma ile düzenlenmiştir. 2017 yılının sonunda Rusya, Hmeymim üssünü Suriye'de bulunan daimi askerî birliğinin bir parçası haline getirmeye karar verdiğini söylemiştir.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">İncirlik Hava Üssü</span> Türk Silahlı Kuvvetlerine ait hava üslerinden biri

İncirlik Hava Üssü, Türkiye'nin Adana şehrinin İncirlik semtinde bulunan, 3320 dönümden biraz daha büyük bir Türk hava üssüdür. Üs, 1,7 milyon nüfuslu bir kentsel alan içerisinde, şehir merkezinin 10 km (6 mi) doğusunda ve Akdeniz'den 32 km (20 mi) içeride yer almaktadır. Hava üssünün başlıca kullanıcıları Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetleri olmakla birlikte, zaman zaman Kraliyet Hava Kuvvetleri ve Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri tarafından da kullanılmaktadır. Aynı zamanda İspanyol Ordusu'nun 74. Uçaksavar Topçu Alayı'na da ev sahipliği yapmaktadır. Üs, üzerindeki tüm tesislerle birlikte Türkiye Cumhuriyeti'ne aittir.

<span class="mw-page-title-main">Lazkiye</span> Lazkiye ili, Suriyede bir şehir

Lazkiye, Suriye'nin önemli liman kentlerinden biridir. Hatay sınırına yaklaşık 80 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tartus</span>

Tartus, Suriye'nin batısında yer alan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Vietnam Halk Ordusu</span>

Vietnam Halk Ordusu, Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti'nin silahlı kuvvetleridir. 484,000'ü aktif olmak üzere toplam 9,564,000 personelden oluşmaktadır. Birinci Çinhindi Savaşı, Vietnam Savaşı ve Üçüncü Çinhindi Savaşı'ndaki tecrübeler sayesinde, gerilla savaşı konusunda uzmandır. 22 Aralık 1944'te Kuzey Vietnam'da kurulmuş, 1976 yılında Güney Vietnam ile olan birleşme sonucu yeni kurulan Vietnam Sosyalist Cumhuriyetinin silahlı kuvvetleri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Lazkiye Havaalanı</span>

Lazkiye Havalimanı (IATA: LTK, ICAO: OSLK), ayrıca Bassel Al-Assad Havalimanı olarak bilinir. Suriye'nin kuzeyinde, liman şehri Lazkiye'ye hizmet vermekte olan uluslararası bir havalimanıdır. Eski Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad'in büyük oğlu ve şimdiki Devlet Başkanı Beşşar Esad'in kardeşi olan Basil Esad'in adı bu havalimanına verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin hava gücü

Türk Hava Kuvvetleri, Türkiye'yi havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 3. kuvvettir. Türk Hava Kuvvetleri, barışta hava sahasını korumak ve gözetlemek, savaşta ise kara ve deniz kuvvetlerine destek olmak amacıyla kurulmuştur. Türk Hava Kuvvetleri'nin karargâhı Ankara'da bulunmaktadır. 2024 sayımlarına göre envanterinde 537 uçak ve 78 helikopter ile birlikte çok sayıda insansız hava aracı bulundurmaktadır. Avrupa ülkeleri arasında en kalabalık insansız hava aracı filosuna sahiptir. Göktürk-1 ve Göktürk-2 isimli uydular da hava kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. Göktürk-3 ise geliştirme aşamasındadır.

<span class="mw-page-title-main">2015 Rus Suhoy Su-24 uçağının düşürülmesi</span>

2015 Rus Su-24 uçağının düşürülmesi, 24 Kasım 2015 tarihinde Rusya Hava Kuvvetleri'ne ait Suhoy Su-24 tipi uçağın sınır ihlali gerçekleştirmesinden dolayı Türk Hava Kuvvetleri tarafından düşürülmesi olayıdır. Aynı zamanda 1950'li yıllardan beri ve Soğuk Savaş süreci sonrası ilk kez bir NATO üyesi ülke tarafından doğrudan Rus uçağı düşürüldü. Rusya, Suriye İç Savaşı'na müdahil olduğundan beri ilk ciddi kaybını bu olay neticesinde yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">Lazkiye Taarruzu (2015-16)</span> Suriye Ordusu ve müttefiklerinin Kasım 2015te, Suriyeli muhaliflere karşı başlattığı saldırı

2015-16 Lazkiye taarruzu ya da Bayır-Bucak saldırısı, Suriye Ordusu ve müttefiklerinin Kasım 2015'te, Suriyeli muhaliflere karşı başlattığı saldırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Suriye ilişkileri</span>

Rusya-Suriye ilişkileri Rusya ve Suriye arasındaki ikili ilişkiyi ifade eder. Suriye Moskova'da büyükelçiliğe, Rusya ise Şam'da bir büyükelçiliğe sahiptir. Arap ülkelerinin çoğu ile Arap Baharı kadar olduğu gibi Rusya, Suriye ile tarihsel açıdan güçlü, istikrarlı ve dostane ilişkilere sahiptir. Karadeniz Filosu için Rusya'nın tek Akdeniz deniz üssü Suriye'nin Tartus limanında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lipetsk (hava üssü)</span>

Lipetsk Hava Üssü Rusya'nın 12 km kuzeybatısında yer alan, Lipetsk Oblastı'nda bir hava üssü. Burada ABD Hava Kuvvetleri'nin Nellis Air Force Base'e benzer Rus Hava Kuvvetleri savaş eğitim merkezi vardır.

Şeyret ve Tiyas hava üssü pususu, Suriye İç Savaşı sırasında 25 Kasım 2011 tarihinde Özgür Suriye Ordusu tarafından Humus ilindeki Suriye Hava Kuvvetleri üssüne yapılan silahlı bir saldırı. Suriye hükûmeti, yabancı gazetecilerin devlete girişini yasakladığından, saldırının yeri tam olarak bilinmemektedir. Ancak, Humus ve Palmira arasındaki Humus ilinde yer alan 34°31′30″K 37°37′22″D koordinatlarında askerî bir hava üssüne yapıldığı tahmin edilmektedir. On Suriye Hava Kuvvetleri görevlisi öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Migalovo Hava Üssü</span>

Migalovo, Rusya'da, Tver Oblast'ta, Tver'in 10 km batısında bulunan bir hava üssü. SSCB döneminde inşa edilen hava üssü büyük bir askeri hava nakil üssüdür. Şu anda Rusya'nın tüm Antonov An-22 filosuna ev sahipliği yapmaktadır. Bazı Antonov An-12 uçaklarının da depolandığı bir İlyuşin İl-76 üssüdür.

<span class="mw-page-title-main">2017 İdlib kimyasal saldırısı</span>

2017 İdlib kimyasal saldırısı veya Han Şeyhun kimyasal saldırısı, 4 Nisan 2017 tarihinde Suriye İç Savaşı sırasında İdlib'in Han Şeyhun beldesinde düzenlen kimyasal saldırı. İdlib Sağlık Otoritesi, sarin veya benzeri bir maddeyi içeren zehirli gazın salınımı sonucu en az 74 kişinin öldüğünü ve 557'den fazla kişinin yaralandığını açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">2017 Şayrat bombardımanı</span> ABDnin 7 Nisan 2017de Suriyeye füze atması

2017 Şayrat bombardımanı, Suriye İç Savaşı'nın devam ettiği dönemde Suriye Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen İdlib kimyasal saldırısı sonrası 7 Nisan 2017 sabahı Birleşik Devletler'e bağlı Akdeniz'de görev alan USS Porter ve USS Ross isimli iki savaş gemisi tarafından, Suriye Silahlı Kuvvetleri ve de facto Beşşar Esad hükûmetine bağlı Shayrat Hava Üssü'ne 59 adet Tomahawk gemi roketi ile bombalanması olayı. Saldırı emri, Birleşik Devletler Başkanı Donald Trump tarafından, 4 Nisan 2017'de Han Şeyhun'a atılan kimyasal bomba saldırısına yanıt olarak emredildiği açıklandı.

<span class="mw-page-title-main">Şayrat</span>

Şayrat ya da Sha'irat, yönetimsel olarak Hama Valiliği'nin bir parçası olan ve Hama'nın güneydoğusunda, Suriye Çölünün batı kenarlarında yer alan Suriye'ye ait bir kasabadır. Çevresindeki bölgeler arasında batıda Dardahan, kuzeybatıda Munzur ve Rama, güneyde Sadad ve güneybatıda Hamrat bulunur. Merkezi İstatistik Bürosu'na göre (CBS), Şayrat; 2004 nüfus sayımında 1443 nüfusa sahiptir. Ayrıca Şayrat, 1838'de İngiliz bilim insanı Eli Smith tarafından terk edilmiş bir köy ya da belde olarak sınıflandırılmıştır. Şayrat'ta Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait askeri hava üssü, Nisan 2017 İdlib kimyasal saldırısı sonrası Suriye'de bulunan ABD Deniz Kuvvetleri tarafından Nisan 2017'de vurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Şayrat Hava Üssü</span> Suriyede bir askeri üs

Şayrat Hava Üssü, Suriye'nin Humus Vilayeti'nin Humus ilçesi'nin Şayrat kasabasında bulunan askerî bir hava üssü. Üs, Suriye'nin en büyük üçüncü şehri Humus'un 31 km güneydoğusunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Minniğ Askerî Hava Üssü</span>

Minniğ Askeri Hava Üssü, Minniğ Askeri Havaalanı veya Minek Hava Üssü, Minek köyü yakınlarında Halep iline bağlı Azez'in 6 kilometre güneyinde kurulu bir hava üssü. Minniğ Hava Üssü, MBB 223 Flamingo eğitici uçak ve Mil Mi-8 helikopterleri ile donatılmış olan 4. Uçuş Eğitim Sahasına ev sahipliği yapıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Devrimciler Ordusu</span>

Devrimciler Ordusu veya Ceyş'ül-Süvar, Suriye Demokratik Güçleri içerisinde yer alan ve Suriye İç Savaşı'nda YPG ile ittifak içinde pek çok çatışmaya giren askeri koalisyon.

<span class="mw-page-title-main">2020 İdlib saldırısı</span> Suriyede Türk güçlerine yönelik gerçekleştirilen hava saldırısı

İdlib saldırısı, 27 Şubat 2020'de Rusya ve Suriye Silahlı Kuvvetleri'nin, Suriye'nin İdlib ilinde, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı tabura düzenlediği hava saldırısı. Otuz altı Türk askerinin ölümüyle sonuçlanan saldırı Türkiye'nin Suriye İç Savaşı kapsamında tek seferde en büyük kaybı olarak tanımlanmaktadır.