Vikingler ya da Norslar, İskandinavyalı korsan ve tüccar kavimlerdir. Aslında "Viking" veya "Nors" bir millet adı değildir; Danlara, Norveçlilere, İsveçlilere ve diğer İskandinavlara kim olduklarına bakmaksızın verilen isimdir. Bu adlandırma Eski Norsçadaki Vikingr (yağmacı) sözcüğünden gelir ve Viking Çağı boyunca tüm Kuzey Cermenleri bu adla anılmıştır. Vikinglerin ataları antik Cermen halkları, konuştukları dil(ler) ise Cermen dil ailesine bağlı İskandinav dilleridir. Vikingler ömürlerinin büyük bir kısmını denizlerde geçirmiş olan savaşçı bir halktır. 8 - 11. yüzyıllar arasında kuzeybatı Avrupa'da birçok yeri ele geçirmişlerdir. Viking akınları ile birlikte birçok manastır yok olmuştur. Olaya tanıklık eden ve hayatta kalarak Avrupa'nın çeşitli bölgelerine dağılan keşişlerin dramatik ve trajik anlatımları, yüzyıllarca sürecek bir Viking korkusu ve düşmanlığı yaratmıştır. Vikingleri kaba, ilkel, medeniyetten uzak bir kavim olarak betimlemişlerdir. Bu anlatımların etkisiyle, Avrupalıların Viking kültürüne uzun süre kayıtsız kaldıkları anlaşılmaktadır. Göçebe ve savaşçı bir kavim olan Vikinglerin yazılı geleneği olmayışı, kültür izlerinin sürülmesini güçleştirmektedir. Yazılı kaynakların zayıflığına ve Batılı kaynaklardaki olumsuz Viking imajına karşılık, arkeolojik veriler, incelikli bir Viking maddi kültürünün varlığına işaret etmektedir.
İskandinav mitolojisinde Meili Odin'in oğullarından biri ve Thor'un kardeşi olan tanrıdır. Meili, Büyük Edda 'da ve Nesir Edda 'da geçmektedir. Odin ve Thor ile olan akrabalığı dışında kaynaklarda kendi hakkında başka bir bilgi yoktur.
İskandinav mitolojisinde Óðr ya da Óð, ingilizleştirilmiş haliyle Odr veya Od, ana tanrıça Frejya ile ilişkili olan figürdür. Nesir Edda ve Heimskringla 'nın ikisinde de freyja'nın kocası ve kızları Hnoss'un babası olarak geçmektedir. Heimskringla 'ya göre çiftin ayrıca Gersemi adından bir kızları daha bulunmaktadır.
İskandinav mitolojisinde Víðarr Æsir arasında intikam ile ilişkilendirilen tanrı.
İskandinav mitolojisinde Vili ve Vé, Óðinn'in kardeşi, Bölþorn'ün kızı Bestla ile Búri'un oğlu Borr'un oğullarıdır:
- Eski Norsça: Hann [Borr] fekk þeirar konu er Bettla hét, dóttir Bölþorns jötuns, ok fengu þau þrjá sonu. Hét einn Óðinn, annarr Vili, þriði Vé.
Cermen mitolojisinde Fulla ya da Volla bir tanrıçadır. İskandinav mitolojisinde Fulla, dişbudak kutuya eğilirken belindeki altın kemer ve ayağında tanrıça Frigg'e ait ayakkabı ile betinlenmiştir. Frigg sırları konusunda Fulla'ya güvenmektedir. Fulla, Büyük Edda, Nesir Edda ve skaldik şiirlerde yer almaktadır. Volla, 10. yüzyılda Eski Yüksek Almanca yazılmış anonim eser Merseburg Büyülü Sözleri'nde Phol'un tayının iyileşmesine yardım eden kişi ve Frigg'in kız kardeşi olarak geçmektedir.
Germen mitolojisi de dahil olmak üzere Germen folklorunda cüce, dağlarda ve yeryüzünde yaşayan bir varlıktır. Bu varlık; bilgelik, demircilik, madencilik ve zanaatkarlık ile çeşitli şekillerde ilişkilidir. Cüceler bazen kısa ve çirkin olarak tanımlanırken bazı bilim insanları, bunun varlıkların komik tasvirlerinden kaynaklanan daha sonraki bir gelişme olup olmadığını sorgulamıştır. Cüceler; modern popüler kültürde, çeşitli medyada tasvir edilmeye devam etmektedir.
Narfi, ayrıca Nörfi, Nari veya Nörr, İskandinav mitolojisinde bir jötunn ve kişileştirilmiş karakteri ve gece olan Nótt'un babasıdır.
Vár veya Vór, İskandinav mitolojisinde,, yeminler ve anlaşmalarla ilişkili bir tanrıçadır. 13. yüzyılda daha önceki geleneksel kaynaklardan derlenen Şiirsel Edda'da karakterize edilmiştir.
Syn, İskandinav mitolojisinde savunma reddi ile ilişkili bir tanrıçadır. 13. yüzyılda daha önceki geleneksel kaynaklardan derlenen Nesir Edda'da karakterize edilmiştir.
Yngvi, Eski Norsça [Yŋɡwe], Eski Yüksek Almanca Ingwin ve Eski İngilizce Ingƿine, tanrı Freyr'in eski adı gibi görünen bir teonym ile ilgili isimlerdir.
Gullveig, Æsir ve Vanir arasındaki efsanevi çatışmayla ilişkili İskandinav mitolojisinde bir kadın figürüdür. 13. yüzyılda daha önceki geleneksel kaynaklardan derlenen Şiirsel Edda'da karakterize edilmiştir.
Hnoss, İskandinav mitolojisinde Freyja ve Óðr'ın kızlarından biridir.
Alvaldi İskandinav mitolojisinde Þjazi'nin babası olarak sunulan bir jötunn'dur.
Aurboða İskandinav mitolojisinde bir jötunn'dur. Gymir ile evlidir ve Gerðr'in annesidir.
Baugi İskandinav mitolojisinde bir jötunn'dur. Odin'in şiir şarabını aldığı dev Suttungr'ın kardeşidir.
Beli İskandinav mitolojisinde bir jötunn'dur. Eddic şiirinde tanrı Freyr tarafından öldürüldüğü söylenir.
Býleistr, İskandinav mitolojisindeki Loki'nin kardeşidir.
Norðri, Suðri, Austri ve Vestri, İskandinav mitolojisinde, Nesir Edda'nın Gylfaginning bölümünde adı geçen dört cüceledir. Birlikte, jötunn Ymir'in kafatasından yaratılan gök kubbeyi savunurlar. Kozmik ağaç Yggdrasil'in dört geyiğine karşılık gelen dört rüzgarı temsil ederler.
İskandinav mitolojisinde, Árvakr ve Alsviðr, her gün güneşi veya Sól'un arabasını gökyüzüne çeken atlardır. Tanrıların, iki atın omuzlarının altına, binerken onları serinletmek için körük yerleştirdiği söylenir.