İçeriğe atla

Hizmet olarak yazılım

Hizmet olarak yazılım (SaaS) kullanıcılara internet üzerinden bulut tabanlı uygulamalara erişim ve kullanım olanağı sağlayan,[1] merkezi olarak barındırılan (hosting), aboneliğe bağlı bir lisanslama ve dağıtım modeli olarak tanımlanmaktadır. E-posta servisleri, elektronik takvim ve çeşitli ofis uygulamaları yaygın kullanım alanlarıdır.

Dağıtım ve fiyatlandırma

Bulut (veya SaaS) modeli fiziksel olarak dağıtılmadığı ve neredeyse anında dağıtıldığı için dolaylı dağıtıma ihtiyaç duymaz, böylece geleneksel ortaklara ve satıcılara olan ihtiyacı ortadan kaldırır.[2][3] Genellikle peşin ücretlerle (ve devam eden destek için ek ücretlerle) kalıcı bir lisans olarak satılan geleneksel yazılımın aksine, SaaS satıcıları uygulamaları genellikle aylık veya yıllık olmak üzere bir abonelik ücreti kullanarak fiyatlandırır.[4][5]

Çok kiracılı bir ortamda kullanıcı ilk katılımının (yani yeni bir müşteri kurmanın) nispeten düşük maliyeti, bazı SaaS satıcılarının şunları sunmasına olanak tanır freemium modelini kullanan uygulamalar.[6] Bu modelde, sınırlı işlevselliğe veya hacme sahip ücretsiz bir hizmet sağlanır ve genişletilmiş işlevsellik veya hacim için bir ücret alınır.[7]

Kaynakça

  1. ^ "What is SaaS". Microsoft. 3 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2020. 
  2. ^ "Nine Most Amazing B2b Saas Changing How We See The World". republiktekno.com. 9 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2023. 
  3. ^ "Web 3.0, SaaS and fintech will be big focus areas for 2022, even though early-stage investments are expected to slow down". www.inventiva.co.in. 23 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2023. 
  4. ^ "SaaS – Software as a service". mark-whitfield.com. 28 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2023. 
  5. ^ "How do SaaS Startups Make Money?". www.shaunnestor.com. 1 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2023. 
  6. ^ "How Much Does It Cost To Start A SaaS Startup? Discover The Capital Expenditures And Startup Costs". finmodelslab.com. Erişim tarihi: 19 Eylül 2023. 
  7. ^ "Software as a Service and the Pricing Strategy for Vendors". www.researchgate.net. 14 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özgür yazılım</span> belirli kullanıcı kullanım, kopyalama, değiştirme, yeniden dağıtma özgürlüğünün (değiştirilmiş dahil) mevcut olduğu yazılım

Özgür yazılım, kullanıcısına yazılımı herhangi bir amaç için çalıştırma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri tanıyan yazılım türüdür. Tersi, özel mülk yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">Sunucu (bilişim)</span> bilgisayar ağlarında, diğer ağ bileşenlerinin (kullanıcıların) erişebileceği, kullanımına ve/veya paylaşımına açık kaynakları barındıran bilgisayar birimi

Sunucu, bilişim alanında "istemci" denilen diğer program ve cihazlara çeşitli işlevler sunan bilgisayar donanımları veya yazılımlarıdır. Bu mimariye istemci-sunucu modeli denir. Sunucular, istemciler arasında veri veya kaynak paylaşımı, bir istemci için hesaplama yapma gibi çeşitli işlevleri yerine getirebilirler. Bu işlevlere genellikle "servis" veya "hizmet" denir. Tek bir sunucu çok sayıda istemciye hizmet verebilir, tek bir istemci de çok sayıda sunucudan hizmet alabilir. İstemci ve sunucu aynı cihaz üzerinde çalışabileceği gibi, istemci ağ üzerinden farklı bir cihazdaki sunucuya da bağlanabilir. Tipik sunucular arasında veritabanı sunucuları, dosya sunucuları, e-posta sunucuları, yazdırma sunucuları, web sunucuları, oyun sunucuları ve uygulama sunucuları sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak</span> ücretsiz dağıtım ve ürüne erişim hakkında felsefe

Açık kaynak, kaynak kodun; kopyalanması, değiştirilebilmesi ve yeniden dağıtım için serbestçe kullanıma sunulmasıdır. Açık kaynak yalnızca kaynak koda erişim anlamına gelmez. Kodların başkaları tarafından herhangi bir telif ücreti ödemeden kullanılabilmesi, değiştirilmesi ve yeniden dağıtımı gibi çeşitli haklar vermesi gerekir. Bunun için ürün, açık kaynak tanımına uyan bir lisans kullanmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak yazılım</span> açık kaynak lisansıyla yayınlanmış programlama kodu

Açık kaynak yazılım ya da açık kaynak kodlu yazılım, telif hakkı sahibinin kullanıcılara yazılımı ve kaynak kodunu herhangi bir amaç için kullanma, inceleme, değiştirme ve dağıtma haklarını verdiği bir lisans kapsamında yayınlanan bilgisayar yazılımıdır. Kullandıkları lisans gereğince isteyen kişi ve grupların yazılımı kendi kişisel ihtiyaçlarına uyarlamalarına ve sonunda değişikliği benzer tercihlere sahip kullanıcılar için bir çatal olarak yayınlamalarına olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">Bulut bilişim</span> internet tabanlı bilişim hizmeti

Bulut bilişim, bilgisayarlar ve diğer cihazlar için, istendiği zaman kullanılabilen ve kullanıcılar arasında paylaşılan bilgisayar kaynakları sağlayan, internet tabanlı bilişim hizmetlerinin genel adıdır. Bulut bilişim bu yönüyle bir ürün değil, hizmettir; temel kaynaktaki yazılım ve bilgilerin paylaşımı sağlanarak, mevcut bilişim hizmetinin; bilgisayarlar ve diğer aygıtlardan elektrik dağıtıcılarına benzer bir biçimde bilişim ağı üzerinden kullanılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Google Play</span> Googleın dijital dağıtım servisi

Google Play, Google'ın Android işletim sistemi için geliştirdiği bir paket yöneticisi ve elektronik medya dağıtım/satış platformudur. Kullanıcılara Android SDK ile geliştirilen ve Google üzerinden yayınlanan uygulamalara göz atmasına ve indirmesine olanak tanır ve Android işletim sisteminin resmi uygulama mağazası olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Azure</span>

Microsoft Azure hem açık çevre ortamlarından hem de İnternet'ten tüketilebilen çok çeşitli İnternet hizmetini sağlamakta" olan bir bulut platformu hizmetidir. Microsoft Online Services hizmetinin lansmanından sonra gelen bulut bilgi işlemi içine alınan Microsoft'un ilk adımıdır. Kısaca bir hizmet olarak Microsoft yazılım firmasının altyapısıdır. Azure, Ekim 2008'de açıklandı ve 1 Şubat 2010 tarihinde Windows Azure olarak serbest bırakıldı.

Ağ istihbaratı (Aİ) kavramı ve derin paket kontrolü (DPI), paket yakalama ve iş zekası (BI) teknikleri üzerine inşa edilmiş bir teknolojidir. Gerçek zamanlı olarak inceleyen, protokolleri kullanılan tanımlama ve veri ilişkileri ve iletişim kalıplarının hızlı çözümlenmesi için paket içeriği ve meta ayıklanması yoluyla iletişim ağları çapraz IP veri paketlerini gerektirir. Ayrıca, bazen ağ hızlandırma veya korsanlık olarak anılacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Popcorn Time</span> BitTorrent istemcisi

Popcorn Time bir açık kaynak, multi-platform destekli ve medya oynatıcı entegre edilmiş bir BitTorrent istemcisidir. Program torrent istemcisinden videoları indirirken aynı zamanda oynatmayı sağlar. Program arayüzünde popüler ve türlere göre film ve dizi listelenmekte. Altyazı özelliği bulunan Popcorn Time ile altyazılı olarak izleyebilme olanağı sağlar. Türkçe dahil birçok dil desteği bulunmaktadır.

Özel mülk yazılım ya da sahipli yazılım, yazılımın yaratıcısının, yayıncısının veya diğer hak sahibi ortaklarının fikrî mülkiyet hakkını ve telif hakkını kendi elinde tuttuğu bilgisayar yazılımıdır. Yazılımın alıcılarına, yazılımı özgürce paylaşma veya değiştirme hakkı vermez. Özel mülk yazılımlar, mülk sahipleri tarafından ücretli ya da ücretsiz olarak yayınlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Zoho Corporation</span> Zoho Corporation, (1996, Kaliforniya) Sridhar Vembu ve Tony Thomas tarafından kurulmuş SaaS hizmetleri sunan teknoloji şirketi

Zoho Corporation, 1996 yılında kurulmuş, SaaS hizmetleri sağlayan Kaliforniya merkezli teknoloji şirketi. Sridhar Vembu ve Tony Thomas tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">RapidMiner</span>

RapidMiner makine öğrenmesi, veri madenciliği, metin madenciliği, tahmin edici analiz ve iş analizi amaçlarına yönelik olarak geliştirilmiş bir yazılım platformudur. Yazılım aynı isme sahip firma tarafından üretilmiştir. Yazılım genel olarak iş ve ticari uygulamalarda kullanıldığı gibi aynı zamanda araştırma, eğitim, hızlı prototipleme ve uygulama geliştirme gibi amaçlarla da kullanılabilir. Ayrıca, veri madenciliği sürecinin tüm adımları yazılım tarafından desteklenmektedir, bu yüzden veri hazırlama, sonuçları görselleştirme, doğrulama ve optimizasyon gibi amaçlarla da yazılımın kullanılması mümkündür. RapidMiner açık çekirdek modeli ile geliştirilmiştir ve RapidMiner Temel Sürümü AGPL lisansı ile indirilebilir . Profesyonel versiyonu ise mevcut haliyle $1,999'dan temin edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft 365</span> Microsoftun ofis araçları yazılımları ve hizmetleri aboneliği için kullandığı marka adı

Microsoft 365, Microsoft'un ofis araçları yazılımları ve hizmetleri aboneliği için kullandığı marka adıdır; Birlikte yaratıcılık yazılımı ve ilgili hizmetleri abonelere sunmaktadır. Tüketiciler için bu hizmet, Windows ve macOS'ta Microsoft Office uygulamalarının kullanılmasına izin vermekte ve Microsoft'un bulut depolama hizmeti OneDrive'da 1 TB depolama alanı sağlamaktadır.

Çevrimiçi ofis paketi bir hizmet olarak yazılım biçiminde web siteleri tarafından sunulan bir ofis paketi türüdür. Herhangi bir işletim sistemini çalıştıran herhangi bir İnternet uyumlu cihazdan çevrimiçi erişilebilirler. Bu, insanların dünya çapında ve her zaman birlikte çalışmasını sağlar ve böylece uluslararası web tabanlı işbirliği ve sanal ekip çalışmasına yol açar. Genellikle, temel sürümler ücretsiz olarak sunulur ve daha gelişmiş sürümler için nominal bir abonelik ücreti ödemek zorunludur.

Yazılım paketi veya uygulama paketi birlikte satılan veya dağıtılan iki veya daha fazla yazılım uygulamasıdır. genelde uygulama yazılımı veya programlama yazılımı olan bilgisayar programlarından oluşan bir koleksiyon olup, çoğunlukla az ya da çok ortak bir kullanıcı arayüzü ve birbirleriyle sorunsuzca veri alışverişinde bulunma becerisi paylaşmaktadır. Uygulamalar, ortak kullanıcı arabirimi özelliklerini ve temayı paylaşır ve kullanıcıların ilgili görevleri gerçekleştirmesine veya otomatikleştirmesine yardımcı olan ilgili ve genellikle entegre işlevsellik sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Teams</span> İşyeri sohbeti, toplantılar, notlar ve eklentileri birleştiren bir platform

Microsoft Teams videokonferans ve videotelefon, iş yeri sohbeti, toplantılar, notlar ve eklentileri birleştiren bir platformdur. Ayrıca önemli bir uzaktan çalışma ve uzaktan eğitim platformudur. Microsoft tarafından Slack'e rakip olarak tasarlandı ve Kasım 2016'da resmen duyuruldu. Hizmet, Microsoft Office ve Skype dahil olmak üzere şirketin Office 365 abonelik büro verimlilik paketiyle ve Microsoft dışı ürünlerle entegre olabilen eklentileri ile entegre oldu. Microsoft Teams, web tabanlı bir masaüstü uygulamasıdır. GitHub'dan Electron çerçevesi üzerine geliştirildi. Bu, Chromium oluşturma motorunu ve Node.js JavaScript platformunu birleştirir. Teams, Skype for Business ve Microsoft Classroom dahil olmak üzere kurumsal mesajlaşma ve işbirliği platformlarının yerini alıyor.

YouTube Premium, YouTube video platformu tarafından sunulan bir abonelik iş modeli hizmetidir. Hizmet, içeriğe reklamsız erişimin yanı sıra, premium YouTube Originals programına erişim, mobil cihazlarda video indirme, arka planda video oynatma ve YouTube Music müzik akışı hizmetine erişim sağlar. Hizmet 100'den fazla ülkede kullanılır ve her ülkede farklı aylık veya yıllık ücretler var.

<span class="mw-page-title-main">Amazon Luna</span>

Amazon Luna, Amazon tarafından geliştirilen bulut oyun servisidir. 24 Eylül 2020 duyurulan servis 2020 Ekim ayında 100 farklı oyunla hizmete başlaması planlanmaktadır. Twitch entegrasyonuyla PC, Mac, Amazon Fire TV ve iOS'ta çalışabilecek servis gelir modeli olarak abonelik modeli belirlenmiş ücreti temel paket için aylık 5,99 $ olarak ücretlendirilmiştir. Amazon Luna altyapı olarak AWS'yi kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım kategorileri</span>

Yazılım kategorileri, yazılım gruplarıdır. Yazılımın bu kategoriler açısından anlaşılmasını sağlamaktadırlar. Farklı sınıflandırma şemaları, yazılımların farklı yönlerini dikkate alır.

<span class="mw-page-title-main">Yemek aboneliği</span>

Yemek aboneliği, bir şirketin müşterilere önceden porsiyonlanmış ve bazen kısmen hazırlanmış gıda malzemeleri ve tarifleri ev yapımı yemekler hazırlamak için gönderdiği bir abonelik hizmetidir. Pişirilmiş yemek gönderen hizmetlere yemek dağıtım hizmetleri denir. Bu abonelik modeli, giderek daha yaygın ve daha popüler hale gelen yiyecek ve içecek endüstrisinin kişiselleştirilmesine bir örnek olarak gösterildi.