İçeriğe atla

Hizmetçi

Şömine temizleyen bir hizmetçi
Banksy: Sweep at Hoxton, 2008

Hizmetçilik veya hizmetçi, kadınların evinin günlük işlerine yardım etmek üzerine çalışan kadın personeldir. Hizmetçiler geçmişte hiyerarşinin hüküm sürdüğü büyük evlerde yaygınca görülen bir iş koluydu.[1] Ancak günümüzde hizmetçiler üst gelir grubunun yanında orta gelir grubunun da çalıştırabileceği bir meslek grubu haline gelmiştir. Ancak geçmişe göre şekil değiştirerek gündelikçi kavramı ortaya çıkmıştır. Bu kavramla birlikte evin her gün işlerine yardım eden bir çalışan yerine, haftanın belirli günlerinde evde çalışılması yaygınlaşmıştır. Hizmetçilik ülkeler arası, kırsaldan kente veya sosyo-ekonomik duruma göre çeşitlilik göstermektedir. Hizmetçiler evde ütü, ev temizliği, yıkama, market alışverişi, çocuklarla ilgilenme, ev hayvanlarıyla ilgilenme, yemek pişirme gibi işleri yaparlar. Bazı hizmetçiler yaşlı insanların bakımını da üstlenebilirler.

Hizmetçi türleri

Hiyerarşinin bulunduğu evlerde:

  • Baş hizmetçi
  • Hizmetçi olmak üzere ayrım bulunmaktadır.

Bunların dışında:

  • Dadı hizmetçisi
  • Bulaşık hizmetçisi
  • Çamaşır hizmetçisi
  • Hemşire hizmetçi
  • Mutfak hizmetçisi
  • Hanımın hizmetçisi

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Occupations: census returns for 1851, 1861 and 1871". 26 Ekim 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Etnik grup veya etnisite, kendilerini diğer gruplardan ayıran ortak nitelikler temelinde birbirleriyle özdeşleşen bir grup insandır. Bu nitelikler, ikamet ettikleri alanda ortak gelenekler, soy, dil, tarih, toplum, kültür, ulus, din, fiziksel farklılıklar veya sosyal özellikleri içerebilir.

Osmanlı devlet teşkilatı, Osmanlı İmparatorluğu'nun idari, askeri ve siyasi olarak teşkilatlanmasını, yapılanmasını bütünüyle ele alan konudur. Osmanlı, genel olarak merkeziyetçi bir yapıya sahipti. Padişah, devlet teşkilatında en üst mertebede sayılmasına rağmen Harem, Divan ve çeşitli odakların fikirleri baskın olabiliyordu. II. Abdülhamid, kendi devrinde devletin yönetim şeklini değiştirerek meşrutiyet şeklini getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Hiyerarşi</span> birbirine bağlı birden çok seviyeye veya kademeye sahip elemanlar sistemi

Hiyerarşi ya da aşama sırası, oluşum açısından kelimesine dayanan, bir toplumdaki ya da kuruluştaki bireylerin belirli faktörlere bağlı olarak statü, görev, alt ve üst arası ilişkiler sınıflandıran ve bu sınıflara bağlı standartlar sunan yapı.

<span class="mw-page-title-main">Bürokrasi</span> devlet kurumlarında çalışan üst düzey yöneticiler topluluğu

Bürokrasi, bir toplumda tabandan yukarıya çıktıkça daralan bir yapı içinde örgütlenmiş olan; kişisel olmayan genel kurallar ve işleyiş ilkelerine göre çalışan sistem ve kurallar grubudur. Amacı resmî olarak idari işlevlerle olsa da uygulamada yorumlamalar nedeniyle bazen resmî olmayan etkilere açık olabilmektedir. Kavram olarak özellikle politika ve sosyoloji alanlarında tartışmalara yol açmıştır. Bunlardan en önemlilerinden biri Max Weber'in öne sürdüğü hiyerarşi ve ideoloji içerikli çalışmadır. Günümüzde yaygın olan bürokratik sistemlere örnek olarak devlet, silahlı kuvvetler, hastaneler, bakanlıklar, okullar ve büyük şirketler verilebilir.

<i>Ölüm Hattı</i> 2004 yapımı gerilim filmi

Ölüm Hattı (film), Cellular 2004 yapımlı gerilim filmidir.Filmin neden kaçırıldığını bilmeyen bir kadının bulduğu parçalanmış telefon kablolarını birleştirmesiyle Ryan diye bir adama ulaşması ve ondan yardım istemesi konu alınıyor.David R. Ellis'in yönettiği filmin başrollerinde Kim Basinger ve Chris Evans vardır.Filmin senaryosunu Chris Morgan ve Larry Cohen yazmıştır ki, aynı ikili Telefon Külübesi isimli yine telefonla ilgili bir filmin de senaristleriydi.

<i>Work</i> (film, 1915)

Work, (İş), Charles Chaplin'in yazdığı, yönettiği ve rol aldığı 1915 yapımı sessiz bir filmdir. Chaplin' in Essanay Studios' daki 8. filmidir.

Vali ya da ilbay bir ili ya da federal devletlerde bir eyaleti devlet tüzel kişisini temsilen yöneten en üst düzey idari amirdir. Valiler, yürütme erkinin bir organı olup, devlet hiyerarşisinde devlet başkanının hemen ardından gelir. Belediye başkanı gibi kendi özerk tüzel kişiliği yoktur, onun yerine devlet tüzel kişisine bağlıdır. Bir vali, seçimle ya da atamayla göreve gelebilir. Valilerin yetki alanları ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. Bazı valiler, bölgesel hükûmetin tümü üzerinde topyekün kontrole sahipken kimilerinin göreviyse tamamen semboliktir. Kavram olarak eski Türklerdeki İlteber kavramı ile benzerlik göstermektedir.

<i>Pay Day</i> (film, 1922)

Pay Day, Charles Chaplin' in First National'da çalıştığı dönemde çektiği; yapımcılığı, yönetmenliği ve senaryosu ona ait olan 1922 yapımı sessiz bir komedi filmidir.

<i>Diğerleri</i> (film)

Diğerleri, yönetmenliğini Alejandro Amenábar'ın yaptığı, başrode Nicole Kidman'ın oynadığı korku filmi.

Kuruluş, kurum, organizasyon veya teşkilat; ortak bir amaç çerçevesinde kurulmuş, ortak bir çalışma düzenine sahip, kendi verimini yönetebilen toplumsal bir düzendir. Organizasyonlar sosyoloji, iktisat, işletme, siyaset bilimi ve psikoloji gibi birçok sosyal bilim dalının araştırma konusudur.

Hawthorne etkisi, Elton Mayo, Fritz J. Roethlisberger ve William J. Dickson adlı endüstri psikologları tarafından 1927 ile 1932 yılları arasında, Hawthorne'da (ABD) bulunan Western Electric Şirketi'nde yapılan ve grup dinamiklerinde "gözlenmenin", "birey olarak algılanıp, sayılmanın" önemine dikkat çeken ünlü bir çalışma ile keşfedilen grup psikolojisi kavramıdır.

<i>Ölüm Sessiz Geldi</i> İngiliz yazar Agatha Christie tarafından 1920 yılında yayınlanan polisiye romanı

Ölüm Sessiz Geldi, Agatha Christie'nin hem ilk yazdığı, hem de ilk Hercule Poirot'lu romandır.

<span class="mw-page-title-main">Hanım Olan Hizmetçi</span>

Hanım Olan Hizmetçi Napolili İtalyan besteci Giovanni Battista Pergolesi tarafından bestelenmiş olan 2 sahnelik intermezzo buffo janrında bir operadır. Librettosu "Gennaro Antonio Federico" tarafından "Jacopo Angello Nelli"'nin bir oyunundan uyarlanarak hazırlanmıştır. Opera sadece tek bir perdelik eser gibi 45 dakika sürmekte ve bir başka opera eserinin temsili sırasında oynanmak üzere, yani intermezzo olarak bestelenmiştir.

<i>Milanoda Mucize</i>

Milano'da Mucize, 1951 İtalya yapımı fantastik güldürü filmidir. Özgün adı Miracolo a Milano olan filmin uluslararası İngilizce adı Miracle in Milan'dır. Film için bazı Türkçe kaynaklarda Milano Mucizesi ve Milano'da Bir Mucize adları da kullanılmıştır, Film, Mart 1993'teki 12. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde ve Nisan 2002'deki 21. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde de gösterilmiştir.

<i>Ayaşlı ile Kiracıları</i> roman

Ayaşlı ile Kiracıları Memduh Şevket Esendal'ın kitap olarak yayımladığı ilk romandır. Önce Vakit gazetesinde tefrika edilmiş; 1934'te kitap olarak yayımlanmıştır.

<i>Türk Malı</i> (dizi, 2017) 2017 yapımı Türk televizyon dizisi

Türk Malı, Süreç Film imzalı, 28 Mayıs 2017’de Star TV’de yayımlanmaya başlayan durum komedisi türündeki Türk televizyon dizisidir. 15 Mart 2010’da Show TV'de yayımlanmaya başlayan ve 7 Ocak 2011’de 33. bölümü ile sona eren Türk Malı’nın 2. versiyonudur. Dizide Abiye’den boşanan Erman Kuzu’nun yeni hayatı anlatılmaktadır. Dizi, 2 sezondan oluşmaktadır ve 27 Eylül 2017’de yayımlanan 8. bölümü ile final yaparak sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ev işçisi</span>

Ev işçisi, evde çeşitli işler gerçekleştiren ve genellikle, işverenin evinde yaşayan personeldir. Büyük evlerde, villa ve malikanelerde çeşitli işleri gerçekleştiren çok sayıda hizmetçilerden, genellikle iç hiyerarşi oluşturur. Ev yardımcıları, birey veya bir aile için çeşitli ev hizmetlerini yerine getirir. Çocuk bakımı, temizlik ve ev bakımı gibi işler yaparlar. Diğer sorumluluklar arasında kapıcılık, aşçılık, dadı, mürebbiye, çamaşır yıkama ve ütüleme, yemek alışverişi, bahçıvan, koruma, şoför'lük ve diğer ev işleri yer alabilir.

<span class="mw-page-title-main">Babür Haremi</span>

Babür Haremi, Hint Yarımadası'nda Babür imparatorlarının haremiydi. Arapça: حريم ḥarīm, "dokunulmaz kutsal yer; ailenin kadın üyeleri" ve Arapça: حرام Haram, "yasak; kutsal" anlamına gelen kelimelerden türemiştir. Aynı zamanda evin 'iç dairesi' anlamına gelen Sanskritçe anthapura kelimesine de benzer. Genellikle çok eşli bir evde yaşayan kadınlar alanı ve erkeklere yasak olan ayrılmış mahalleler anlamına geliyordu.

Yalnızlar veya orijinal adıyla Lıgırdadzı, yazar Zaven Biberyan'ın yazdığı, 2000 yılında Aras yayıncılık tarafından basılan edebi romandır.

Hizmetçi servisi, temizlik servisi, apartman temizliği ve temizlik hizmeti, bireylere, işletmelere ve derneklerin yanı sıra konut tesislerine özel bir hizmet sağlayan, uzmanlaşmış bir dış hizmeti daha modern bir şekilde tanımlayan terimlerdir.