İçeriğe atla

Hitlerjunge Quex

Hitlerjunge Quex
Hitlerjunge Quex
Film afişi
YönetmenHans Steinhoff
YapımcıKarl Ritter
YazarBobby E. Lüthge
SenaristKarl Aloys Schenzinger
Baldur von Schirach
MüzikHans-Otto Borgmann
Görüntü yönetmeniKonstantin Irmen-Tschet
KurguMilo Harbich
StüdyoUFA
DağıtıcıUFA
Çıkış tarih(ler)i19 Eylül 1933
Süre95 dakika
87 dakika (Birleşik Devletler)
ÜlkeNazi Almanyası
DilAlmanca
Bütçe320,000 RM

Hitlerjunge Quex (Türkçe: Hitler Gençliği Quex), Karl Aloys Schenzinger'in benzer isimli 1932 tarihli Der Hitlerjunge Quex romanından uyarlanan ve Hans Steinhoff tarafından yönetilen 1933 yapımı bir Nazi propaganda filmidir. Film ABD'de Bayrağımız Bizi İleriye Götürür adıyla gösterilmiştir.

Konusu

Heini Völker, annesi ve babasıyla birlikte yoksulluk içinde yaşayan genç bir çocuktur. Heini'nin Büyük Savaş gazisi olan babası, işsiz bir Komünist Parti destekçisidir. Yerel komünist şubenin organizatörü Stoppel adında bir adam Heini ile arkadaş olur ve onu yüzme, kamp yapma ve oyun oynama vaatleriyle kır gezisine davet eder. Heini kabul eder ve ertesi gün tren istasyonuna gider. Aynı trene binen Hitler Gençliği de oradadır.

Komünistler kendi kamplarına vardıklarında sadece sigara, içki ve dans vardır. Erkekler ve kızlar Heini'nin beklediği oyunların aksine iskambil gibi oyunlar oynarlar. Heini hoş karşılanmadığını hisseder ve oradan uzaklaşır. Ormanın başka bir yerinde, Heini bir göl kenarında kamp yapan ve yaz ortasında şenlik ateşi yakan Hitler Gençliği ile karşılaşır. Heini onları uzaktan izler, ancak onlar tarafından yakalanır ve kampa götürülür, ancak onu komünistlerle birlikte seyahat etmiş olarak tanırlar ve bu yüzden onu da gönderirler. Heini onları, katılmayı umduğu her şeyi, yani 'sağlıklı' kamp ve yüzme gibi şeyleri yaparken görür. Şarkı söylemeleri onu büyüler. Sabah, Heini Hitler Gençliği'nin sabah etkinliklerini izler, ancak Stoppel onu aramaya gelir. Stoppel'den saklanır ve onun yerine bir yabancının arabasına atlayıp şehre gider. Heini evine döndüğünde annesine Hitler Gençliği'nden bahseder ve ona şarkılarından birini söyler, ancak babası buna kulak misafiri olur ve onu döver.

Heini Hitler Gençliği'ne katılmak ister ve Hitler Gençliği üyelerinden birinin evini ziyaret ederek yeni kulüp evlerinin açılışına gelme sözü verir. Ancak, tam da komünistler Hitler Gençliği üyelerine saldırırken geç kalır. Saldırıyla hiçbir ilgisi olmamasına rağmen polis tarafından tutuklananlar arasında yer alır. Polis Hitler Gençliği'nden bazılarını tutuklar ama komünistleri tutuklamaz. Polis onu serbest bıraktığında, Hitler Gençliği üyeleri tarafından tanınır ve onu saldırı sırasında komünistlerle işbirliği yapmakla suçlarlar.

Stoppel, Heini'nin polise kargaşayı başlatanların komünistler olduğunu söylememiş olmasından etkilenir. Komünistlerin o gün ilerleyen saatlerde Hitler Gençliği'ne saldırmayı planladıklarını söyler, ancak Heini çılgına döner ve saldırıyı Hitler Gençliği'ne anlatmakla tehdit eder. Ulla'yı telefonla uyarmaya çalışır, ancak Fritz konuyu geçiştirir. Heini polise de haber verir ama polis de ona inanmaz. Sonunda Ulla, Fritz'i bir şeyler yapmaya ikna etmiş gibi görünmektedir çünkü komünistlerin silah deposu havaya uçurulmuştur.

Stoppel, Heini'nin Hitler Gençliği'ni uyarmış olması gerektiğini anlar ve Heini'nin evine giderek annesine onu öldüreceğini ima eder. Ancak daha sonra Stoppel fikrini değiştirir ve komünistlere Heini'ye karşı misilleme yapmamalarını emreder. Heini'nin annesi o kadar çılgına döner ki, geceleri evlerinin pencerelerini kapatıp gazı açık bırakarak oğlunu ve kendisini öldürmeye karar verir. Kadın öldürülür ama Heini hayatta kalır.

Heini'nin babası, Heini'yi hastanede görmeye gittiğinde Heini'nin Hitler Gençliği lideri Kass ile karşılaşır. Heini'nin babası burada savaşta yaralandığını ve bu yüzden çalışamadığını açıklar. Kass, Heini'nin babasını Nazilere katılması için ikna etmeye çalışır. Heini, Hitler Gençliği tarafından işletilen bir pansiyona taşınmaya karar verir ve burada Hitler Gençliği'nin tüm üyelerinin sandığı kadar yüksek ahlaki değerlere sahip olmadığını dehşetle keşfeder. Ona Quex derler, aslında bir hakaret olarak "Quecksilber"in kısaltmasıdır.

Hitler Gençliği lideri Heini'yi komünistlerin yaşadığı bölgeye göndermemeye özen gösterir, ancak nerede kaldığını öğrenirler. Stoppel Heini'yi sokakta arar ve onu komünistlere dönmeye ikna etmeye çalışır. Heini bunu reddeder ve Stoppel onu komünistlerin bölgesine dönmemesi konusunda uyarır. Bir gün, Hitler Gençliği'nden biri afiş asarken komünistler tarafından dövülür ve Heini liderini afiş dağıtmak için komünist bölgeyi ziyaret etmesine izin vermeye ikna eder. Ancak Hitler Gençliği'nden arkadaşı Grundler, komünist kız Gerda tarafından kandırılmıştır ve tüm el ilanlarını nehre atar. Bunun üzerine Heini gece boyunca tüm afişleri yeniden basmayı teklif eder ve sabah olmadan afişleri asar. Bunu duyan komünistler onu kovalar ve bıçaklarlar. Hitler Gençliği onu yüzüstü yatmış ölmek üzereyken bulur.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Reinhard Heydrich</span> Alman SS Generali ve siyasetçi

Reinhard Tristan Eugen Heydrich, Alman asker ve siyasetçi. SS-Obergruppenführer. Sicherheitspolizei ve Sicherheitsdienst 'nin birleşme sonucu kurulan Reichssicherheitshauptamt başkanı. Reichsprotektorat Böhmen und Mähren Genel Vali Vekili. Holokost'un başmimarlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Himmler</span> Alman Nazi politikacı, Schutzstaffel lideri ve Yahudi soykırımının ana mimarı (1900-1945)

Heinrich Luitpold Himmler, Alman politikacı ve askerdi. Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisinin (NSDAP) liderlerindendi ve 1929-1945 yılları arasında Schutzstaffel'in (SS) başkomutanlığını yapmıştı. Nazi Almanyası'ndaki en güçlü devlet adamlarından ve Holokost'un baş mimarlarından biriydi.

<i>Schutzstaffel</i> Koruma Timi

Schutzstaffel, Adolf Hitler ve Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) altında Nazi Almanyası'nda ve daha sonra Alman işgali altındaki Avrupa'da önemli bir paramiliter örgüttü. Örgüt, Münih'teki parti toplantılarına güvenlik sağlaması için NSDAP gönüllülerinden oluşan ve Saal-Schutz olarak bilinen küçük bir koruma birimi olarak başladı. 1925'te Heinrich Himmler birime katıldı, bu zamana kadar birim reforme edilmiş ve son adı verilmişti. Himmler'in yönetimi (1929-1945) altında örgüt Weimar Cumhuriyeti içerisinde küçük bir paramiliter kuruluştan Nazi Almanyası'ndaki en güçlü örgütlerden birine dönüştü. NSDAP'nin yükselmesinden 1945'te yönetimin çökmesine kadar, SS Almanya'nın ve Alman işgali altındaki Avrupa'nın en önemli güvenlik, gözetim ve terör organıydı.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Göring</span> Alman siyasetçi, Reichstag Başkanı ve savaş suçlusu

Hermann Wilhelm Göring, Nasyonal Sosyalist Partinin ileri gelenlerinden Alman siyasetçi, Nazi Almanyası'nın hava kuvvetleri komutanı ve hüküm giymiş savaş suçlusudur. 1933'ten 1945'e kadar Almanya'yı yöneten Nazi Partisi'nin en güçlü isimlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Hitler Gençliği</span>

Hitler Gençliği, genç Alman erkeklere nasyonal sosyalist ilkeleri öğretmek ve onları bu ilkeler doğrultusunda yetiştirmek amacıyla Baldur von Schirach'ın 1922'de kurduğu bir örgüttür. Örgüt Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin alt kuruluşu olarak doğrudan Adolf Hitler'e bağlıydı. 1933'ten itibaren Almanya'da 8,7 milyon üyesiyle devlet tarafından tanınan tek gençlik derneği haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sturmabteilung</span> Nazi Partisinin orijinal paramiliter kanadı

Sturmabteilung, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin, Weimar Cumhuriyeti zamanında nasyonal sosyalistlerin yükselişinde önemli rol oynamış yarı askerî örgütü. Mensupları kahverengi gömlekler giydiği için Kahverengi Gömlekliler adıyla da anılır oldu. Ernst Röhm en bilinen Sturmabteilung lideri olarak "Stabschef" ünvanına sahipti ve Ocak 1931'den, Temmuz 1934'e kadar SA operasyonlarını yöneten kişiydi.

<i>August Rush</i>

August Rush yönetmeni Kirsten Sheridan olan 2007 yapımı film. Nick Castle, Jim Hart, Kirsten Sheridan ve Paul Castro filmin senaryosunu yazarken, filmin yapımcılığını Richard B. Lewis yapmıştır. Film ABD'de 21 Kasım 2007'de, Türkiye'de ise 29 Şubat 2008'de gösterime girdi.

<span class="mw-page-title-main">Birahane Darbesi</span> Adolf Hitler önderliğinde yapılan başarısız darbe girişimi

Birahane Darbesi, Adolf Hitler, General Erich Ludendorff ve diğer Kampfbund liderleri tarafından Bavyera eyâletinin yönetimine el koymak amacıyla 8-9 Kasım 1923 tarihinde gerçekleştirdiği başarısız bir darbe girişimidir. Yaklaşık iki bin Nazi, şehir merkezindeki Feldherrnhalle'ye yürüdü, ancak bir polis kordonuyla karşı karşıya kaldılar, bu da 16 Nazi Partisi üyesi ve 4 polis memurunun ölümüyle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Joachim Peiper</span>

Joachim Peiper, daha çok Jochen Peiper olarak bilinen II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nda savaş suçlusu ve kıdemli Waffen-SS Albayı.

<span class="mw-page-title-main">Baldur von Schirach</span> Alman siyasetçi

Baldur Benedikt von Schirach, 1931-1940 yılları arasında Hitler Gençliği (Hitlerjugend) lideriydi.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Hanfstaengl</span>

Ernst Franz Sedgwick Hanfstaengl, Nazi Almanyası'nda Adolf Hitler için çalışan yabancı basın sekreteri. Daha sonra Franklin D. Roosevelt için çalıştı ve bir kez yazar Djuna Barnes ile meşgul oldu.

<span class="mw-page-title-main">Horst Wessel</span>

Horst Ludwig Wessel, ölümünden sonra Joseph Goebbels'in girişimleriyle nasyonal sosyalist hareket tarafından kahraman ilan edilen bir Alman Nazi aktivisti, NSDAP ve SA üyesi.

<i>Hitler: The Rise of Evil</i> 2003 yapımı Kanadalı televizyon minidizisi

Hitler: The Rise of Evil, 2003 yılı Kanada yapımı bir televizyon filmidir. CBS'nin katkılarıyla hazırlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Fana Koçovska</span> Makedon komünist direnişçi

Fana Koçovska - Zvetkovik Makedon komünist direnişçi, Yugoslav Partizanı ve ulusal kahraman. Yugoslavya'nın ulusal kahramanları arasında en genç kişidir. Çocuk yaşta Nazilere karşı mücadelede gösterdiği kahramanlıklarıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Fritz Thyssen</span>

Friedrich "Fritz" Thyssen, Almanya'nın önde gelen sanayici ailelerinden biri olarak dünyaya gelen bir Alman iş insanıydı.

<i>Tavşan Jojo</i> Taika Waititi’nin yönettiği 2019 yapımı film

Tavşan Jojo, Christine Leunens'in Gökyüzü Hapsi adlı kitabından uyarlanmış, Taika Waititi tarafından yazılmış ve yönetilmiş bir 2019 Amerikan komedi-drama filmidir. Roman Griffin Davis, bir Hitler Gençliği üyesi olan ana karakter Johannes "Jojo" Betzler'i canlandırmaktadır. Jojo'nun annesi bir Yahudi kızını çatılarında gizlemektedir. Bunun üzerine Jojo bir yandan inançlarını sorgularken, bir yandan da hayali arkadaşı olan daha gerçek dışı bir Adolf Hitler (Waititi) ile yüzleşmek zorundadır. Filmde ayrıca Rebel Wilson, Stephen Merchant, Alfie Allen ve Sam Rockwell yer alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in kişilik kültü</span>

Adolf Hitler'in kişilik kültü, Nazi Almanyası'nın (1933–1945) öne çıkan bir özelliğiydi, ve 1920'lerde Nazi Partisi'nin ilk günlerinde başladı. Führerprinzip'e dayanarak, aralıksız Nazi propagandasının her zaman öne sürerek, liderin her zaman haklı olduğu ve Hitler'in Almanya'nın ekonomik sorunlarını çözmedeki bariz başarısıyla, İkinci Dünya Savaşı öncesinde dış politikadaki kan dökmeden elde ettiği zaferleriyle pekiştirildi ve savaşın başlarında Polonya ve Fransa'daki hızlı askeri başarıları, sonunda Alman halkının Nazi kontrolünün merkezi bir yönü haline geldi.

Nasyonal sosyalizm ideolojisinde sosyalizmin ne anlama geldiği veya neden bu ismin tercih edildiği, Naziler hakkında yapılan tartışmalara konu olmuştur. Sık görülen bir düşünceye göre; amaç sadece o dönem sosyalizm sözcüğünün popülerliğinden, işçi sınıfını olumlu biçimde etkilemesinden ve alt sınıfı partiye kazandırma isteğinden dolayı ideolojiye ve partinin ismine sosyalizmin entegre edildiğidir.