İçeriğe atla

Hitler ve Mannerheim kaydı

Wilhelm Keitel (solda), Adolf Hitler, Carl Gustaf Emil Mannerheim ve Risto Ryti Hitler'in özel dönüştürülmüş uçağının önünde.

Hitler ve Mannerheim kaydı, Nazi Almanyası Führeri Adolf Hitler ile Finlandiya Savunma Kuvvetleri Komutanı Carl Gustaf Emil Mannerheim'ın Devam Savaşı sırasında 4 Haziran 1942'deki 75. doğum gününü onurlandıran gizli bir ziyaretin ses kaydıdır. Finlandiya yayın şirketi Yle'nin mühendisi Thor Damen, Hitler'in ilk 11 dakikasını ve Mannerheim'ın özel görüşmesini kaydetti. Damen resmî doğum günü konuşmalarını ve Mannerheim'ın yanıtlarını kaydetmek için görevlendirilmişti. Ancak Damen, konuşma resmî görevden özel konulara geçtikten sonra -Hitler'in bilgisi olmadan- kayıt yapmaya devam etti. Hitler'in gayriresmî bir tonda konuştuğu bilinen tek kaydıdır.

Hitler'in ziyareti

Öğle yemeğinin yapıldığı salonun içi.

Haziran 1941'de Nazi Almanyası Sovyetler Birliği'ni işgal etti. Seferin ilk ve ezici başarısına rağmen, Sovyetler Almanların Moskova'ya yönelik saldırısını püskürttü ve Alman ilerlemesini durdurdu.[1][2][3] Hitler, müttefiklerinin muazzam Sovyet askeri makinesini olabildiğince fazla sürede tutmasını istedi.[4] 1942'de Hitler, aşırı gizlilik altında, 75. doğum gününde Mannerheim'i tebrik etmek için Finlandiya'yı ziyaret etti. Mannerheim bir devlet ziyareti gibi göründüğü için anakarargah'ında Hitler'i selamlamak istemedi.[5] Bu nedenle toplantı Güney Finlandiya'daki Imatra'da gerçekleşti.[6] Immola Havaalanı'nda Hitler'e cumhurbaşkanı Risto Ryti ve diğer devlet ve askeri yetkililer tarafından Mannerheim'ın doğum günü yemeği ve müzakerelerin yapıldığı özel treninde karşıladı ve eşlik etti.

Mikrofon

Hitler ve Mannerheim trende konuşuyor

Resmî selamlar ve konuşmalar gerçekleştikten sonra, diğer Alman ve Fin yetkilileri eşliğinde Hitler ve Mannerheim, Mannerheim'ın puro, içki ve öğle yemeği için özel vagonuna girdiler.[5][7] Bu vagonda, Fin ses mühendisi Thor Damen tarafından büyük ve görünür bir mikrofon kuruldu. Mikrofon, Hitler'in Mannerheim ile yaptığı özel görüşmenin ilk 11 dakikasını kaydetti.[5] Kasette Hitler Barbarossa Harekâtı, Afrika, Yugoslavya ve Arnavutluk'taki İtalyan yenilgilerinin başarısızlığı, Sovyetler Birliği'nin binlerce tank üretme kabiliyetine olan şaşkınlığı ve Romen petrol kuyuları hakkındaki stratejik kaygılarını tartışıyor.

Damen, Hitler'in Mannerheim'a resmî konuşmasını ve doğum günü mesajını kaydetmekle görevlendirilmişti. Hitler, resmî konuşmalardan sonra mikrofonun hala kayıt yaptığını bilmiyordu, ancak Damen özel konuşmayı kaydetmeye devam etti. 11 dakika sonra Hitler'in SS muhafızları Damen'in ne yaptığını anladı. Kaydı kesmesini isteyerek müdahalede bulundular.[5] SS muhafızları bandın imha edilmesini istedi, ancak Yle'nin bandı bir daha asla açmayacağına söz vererek mühürlü bir kapta tutmasına izin verdiler.[5] Kaset, devlet sansür bürosunun başındaki Kustaa Vilkuna'ya verildi. 1957'de kaset Yle'ye verildi ve birkaç yıl sonra halka açık hale getirildi. Hitler'in gayriresmî bir tonda konuştuğu bilinen tek kaydı ve Hitler'in sesini yükseltmeden bir anlatıda bulunduğu çok az kayıttan biridir.

Güvenilirlik

Kaset halka açıklandıktan sonra, bazı kesim sahte olduğuna inanıyordu çünkü Hitler'in sesi çok yumuşak geliyordu. Etkinlik gününde çekilen fotoğraflar Hitler'in alkol içtiğini, nadiren içtiği için bu da sesini etkileyebilirdi.[8] Kaydı dinledikten sonra, Hitler'in eski koruması ve radyo operatörü Rochus Misch şunları söyledi:

"Normal konuşuyor, ama tonla ilgili sorunlar yaşıyorum; tonlama pek doğru değil. Bazen iyi görünüyor, ama diğer noktalarda değil. Hitler'i taklit eden biri gibi hissediyorum ... Eğer birisi onu taklit etmiş ise, gerçekten kulağa hoş geliyor. "[9]

Rochus Misch

BKA (Alman Federal Kriminal Polis Bürosu) daha sonra kaseti inceledi ve Frekanslar Başkanı Dr. Stefan Gfroerer "bunun Hitler'in sesi olduğu bizim için çok açık" dedi.

Toplantının yapıldığı yer

Popüler kültürde

Mannerheim'ın toplantının yapıldığı salon yolcu vagonunun diğeri, Sastamala'daki Fin ulusal karayolu 12'de bir Shell servis istasyonunun dışında sergileniyor. 1969'dan beri halka açıktır.[10]

Kaydın yapıldığı özel vagon Mikkeli'de bulunuyor. Yılda sadece bir kez, 4 Haziran'da Mannerheim'ın doğum gününde halka açıktır.[11]

Kayıt, 2004 filmi Çöküş'teki rolü için Hitler'in konuşma şeklini prova ederken İsviçreli aktör Bruno Ganz tarafından kullanıldı.[5]

Kaynakça

  1. ^ Reinhardt 1992, s. 227.
  2. ^ Chapman, Clare (15 Ekim 2004). "Finnish Radio To Air Unique Hitler Recording"". The Guardian. 26 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2014. 
  3. ^ Glantz, David M. (11 Ekim 2001). The Soviet-German War 1941-1945: Myths and Realities: A Survey Essay. A Paper Presented as the 20th Anniversary Distinguished Lecture at the Strom Thurmond Institute of Government and Public Affairs. Clemson University. 18 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2014. 
  4. ^ Virkkunen 1994, s. 41
  5. ^ a b c d e f "Conversation Secretly Recorded in Finland Helped German Actor Prepare for Hitler Role" 19 Ağustos 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Helsingin Sanomat. Retrieved 2014-24-04.
  6. ^ Weinberg 1980, s. 195
  7. ^ Lindfors, Jukka (5 Haziran 2017). "Hitlerin salaa tallennettu keskustelu Suomessa". Yle (Fince). 19 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2018. 
  8. ^ Dietrich 2010, s. 171.
  9. ^ Staff (ndg) "Hitler's Secret Voice Recording" 12 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. National Geographic. Retrieved 2017-03-10.
  10. ^ "Marskin Salonkivaunu" 17 Haziran 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (in Finnish) Kiskokabinetti. Retrieved 10 Eylül 2014.
  11. ^ "Marsalkka Mannerheimin salonkivaunu | The saloon car of Marshal Mannerheim". salonkivaunu.mikkeli.fi. 20 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2019. 

Bibliyografi

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya</span> Kuzey Avrupa ya da diğer adıyla İskandinavya yarım adasında yer alan devlet, ülke

Finlandiya, resmî adıyla Finlandiya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'daki bir İskandinav ülkesi. Doğuda Rusya, kuzeyde Norveç ve batıda İsveç'le komşudur. Batıda Botniya ve güneyde Finlandiya körfezlerine kıyısı vardır. Yüz ölçümü 338.455 km² ve nüfusu 5,5 milyondur. Helsinki ülkenin başkenti ve en büyük şehridir. Finlerin ana dili olan Fince, yeryüzündeki az sayıda Baltık-Fin dilinden biridir. Finlandiya'nın iklim özellikleri enleme göre değişkenlik gösterir: Güneyde nemli karasal iklim, kuzeyde kutup altı iklimi görülür. Ülke genel olarak tayga biyomuna dahildir. Ayrıca Finlandiya'da 180 binden fazla göl bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Helsinki</span> Finlandiyanın başkenti

Helsinki, Finlandiya'nın başkenti ve en büyük şehridir. Şehir, Finlandiya'nın güneyinde Finlandiya Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2016 yılı itibari ile 642.045 olup metropol alanının nüfusu ise 1.47 milyondur.

<span class="mw-page-title-main">Kış Savaşı</span> 1939-1940 yılları arasında Finlandiya ile Sovyetler Birliği arasında geçen savaş

Kış Savaşı ya da Fin-Sovyet Savaşı, II. Dünya Savaşı'nın başlarında Finlandiya ile Sovyetler Birliği arasında yaşanan savaştır. Savaş, II. Dünya Savaşı ve Sovyetlerin Polonya İstilasından iki ay sonra, 30 Kasım 1939'da Sovyetlerin saldırısıyla başladı ve 13 Mart 1940'ta Moskova Barış Antlaşması'yla sona erdi. Milletler Cemiyeti saldırıyı yasa dışı olarak kabul etti ve 14 Aralık 1939'da Sovyetler Birliği'ni cemiyetten attı.

<span class="mw-page-title-main">Magda Goebbels</span>

Johanna Maria Magdalena Goebbels, Nazi Almanyası'nda Propaganda Bakanı olarak görev yapan Joseph Goebbels'in eşi. Magda Goebbels Adolf Hitler'e olan hayranlığıyla da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Yle</span> televizyon kanalı

Yleisradio Oy, Yle olarak kısaltılır, Türkçe dilinde Fin Yayın Şirketi, 1926'da kurulan, Finlandiya'nın ulusal kamu yayıncılığı şirketidir. %99,99'i Finlandiya devletine ait olan ve Finlandiya'da yaklaşık 3.200 kişiye istihdam sağlayan bir anonim şirkettir. Yle, örgütsel özelliklerinin çoğunu, büyük ölçüde model aldığı İngiliz muadili BBC ile paylaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Carl Gustaf Emil Mannerheim</span> 6. Finlandiya cumhurbaşkanı

Carl Gustaf Emil Mannerheim, Fin asker ve devlet adamı. II. Dünya Savaşı'nda çok üstün Sovyet güçleri karşısında Finlandiya'nın savunulmasına başarıyla önderlik etmiş ve 1944-1946 arasında cumhurbaşkanlığı yapmıştır. Mannerheim'ın savaş suçları davasında yargılanması gerektiği talep edildi, ancak Sovyetler Birliği yargılanmayacağını belirtti.

<span class="mw-page-title-main">Rochus Misch</span>

Rochus Misch, Nazi Almanyası'nda asker. II. Dünya Savaşı sırasında 1. SS Panzer Tümeni'nde Oberscharführer rütbesinde görev yaptı. 1940 ila 1945 yılları arasında Alman lider Adolf Hitler'in kuryesi, koruması ve telefon operatörü olarak görev yaptı.

Karelya filatelide pek çok zaman gözüktü, ilki 1922 tarihinde Sovyet Rusya'dan cumhuriyet olarak ayrılışlıyla, daha sonra Doğu Karelya Finlandiya tarafından 1941 den 1945 yılına kadar devam eden savaş içindeki Devam eden Savaş döneminde işgal edildi ve Sovyet dönemi öncesinde dönemde geçici pullar ve külkedisi pulları basıldı. İlave olarak orada Zemstvo posta pulları Karelya Cumhuriyeti'nin çağdaş topraklarında 20nci yüzyılın başlarında kullanılıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Leningrad Kuşatması</span> 8 Eylül 1941 - 27 Ocak 1944 arası Leningrad’ın Mihver Devletleri tarafından kuşatılması

Leningrad Kuşatması, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde yer alan bir şehir muhasarasıdır. Leningrad kenti, Mihver Devletler'e bağlı kuvvetlerce 8 Eylül 1941 tarihinde son kara bağlantısı da kesilerek kuşatılmıştır. Her ne kadar Sovyet kuvvetleri kente 18 Ocak 1943 tarihinde dar bir kara koridoru açmayı başardıysa da Alman kuşatması, 27 Ocak 1944 tarihine kadar 872 gün sürmüştür. Leningrad kuşatması, modern tarihin en uzun süreli ve en yıkıcı kent kuşatmalarından biridir ve en ağır kayıplarla sonuçlanmış üçüncü kuşatmasıdır. II. Dünya Savaşı'nın diğer en kanlı kuşatmaları, Stalingrad Muharebesi ve Berlin Muharebesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Devam Savaşı</span> 25 Haziran 1941-19 Eylül 1944 tarihleri arasında meydana gelen ve Kış Savaşının devamı niteliğindeki savaş

Devam Savaşı, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde 25 Haziran 1941 - 19 Eylül 1944 tarihlerinde gerçekleşen savaştır. Kış Savaşı'nın devamı niteliğinde olduğu için bu isimle adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Simo Häyhä</span> Fin keskin nişancı

Simo Häyhä, Kızıl Ordu tarafından Beyaz Ölüm diye bilinen bir Fin keskin nişancısıdır. Kış Savaşı'nda modifiyeli bir Mosin-Nagant tüfeğiyle 505 Sovyet askerini öldürerek bir savaşta onaylanmış en yüksek sayıda düşman askeri öldürme rekoruna sahip olmuştur. Ayrıca daha sonrasında hafif makineli bir tüfek olan 9 mm'lik Suomi ile 200 düşman askeri daha öldürmüş ve teyit edilmiş toplam öldürülen asker sayısını 705'e çıkartıp bu sayıya 100 günden daha az bir sürede ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Risto Ryti</span> 5. Finlandiya cumhurbaşkanı

Risto Heikki Ryti, hukuk eğitimi almış, Fin politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Krista Siegfrids</span> Fin şarkıcı

Kristin "Krista" Siegfrids, 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Finlandiya'yı "Marry Me" adlı şarkı ile temsil eden Fin şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Finlandiya</span>

II. Dünya Savaşı'nda Finlandiya, üç büyük savaşa girdi. Bunlardan ilk ikisi Sovyetler Birliği'ne karşı yapıldı. Son savaşını ise müttefik olduğu Almanya'ya karşı yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Johan Wilhelm Rangell</span> 15. Finlandiya başbakanı

Johan Wilhelm (Jukka) Rangell, 1941-1943 yılları arasında Finlandiya Başbakanı olarak görev yaptı. Bir avukat olarak eğitilmiş, savaş öncesinde Başkan Risto Ryti ile yakın bir ilişki kurmuş ve ilk kariyerini Finlandiya Bankası'nda bankacı olarak yapmıştır. Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) Tokyo'nun seçilmesini geri çekmesinden sonra Helsinki'de düzenlenen 1940 Yaz Olimpiyatları'nda gösterilen çabalarda rol oynamıştır.

Franz Schädle 5 Ocak 1945 tarihinden 2 Mayıs 1945'te 38 yaşına kadar Adolf Hitler'in özel koruma ekibi olan Führerbegleitkommando'nun (FBK) son komutanıydı.

Johannes Hentschel Alman führer Adolf Hitler'in eski Başbakanlık dairelerinde ana elektromekanik şefi görevini üstlendi. 1945'te Hitler'in Führerbunker'inde aynı kapasitede görev yapıyordu. 2 Mayıs 1945'te Sovyet Kızıl Ordu askerlerine teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in ölümü</span> Adolf Hitlerin ölümüne genel bakış

Adolf Hitler, 1921'den 1945'e kadar Nazi Partisinin lideri, 1933'ten 1945'e kadar Almanya Şansölyesi ve 1934'ten 1945'e kadar Nazi Almanyası'nın Führer'i ('Lider') olan Avusturyalı-Alman bir politikacıydı. Adolf Hitler, 30 Nisan 1945'te Berlin'deki yer altı sığınağı Führerbunker'de kendini vurarak intihar etti. Kendisiyle birlikte eşi Eva Braun da siyanür alarak kendini öldürdü. Hitler'in daha önceden vermiş olduğu talimatlar doğrultusunda cesetleri, aynı gün öğleden sonra sığınağın acil çıkışının merdivenlerinden dışarı çıkarıldı ve Reichskanzlei'nin bahçesinde üzerine benzin dökülerek ateşe verildi. Sovyet arşivlerindeki kayıtlar, yanmış kalıntıların 1946 yılına kadar toparlandığını ve birbirini takip eden yerlere defnedildiğini göstermektedir. 1970 yılında yeniden mezardan çıkarılıp yakıldı ve külleri dağıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya-Rusya ilişkileri</span>

Finlandiya-Rusya ilişkileri, 18. yüzyılın başlarında İsveç ve Rusya arasındaki savaşlardan ve 19. yüzyılın başlarında Napolyon döneminde Finlandiya Büyük Dükalığı'nın Rusya İmparatorluğu içinde planlı bir şekilde kurulması ve ilhakından, Rusya'nın son çarı 1917'de tahttan indirildikten sonra Rusya ve Finlandiya arasındaki kişisel birliğin dağılmasına ve ardından Bolşevik (Sovyet) Rus hükûmetinin desteğiyle modern Finlandiya'nın doğuşuna kadar yüzyıllar boyunca yürütülmüştür. Finlandiya, Sovyet Rusya'nın küçük çaplı katılımıyla kendi iç savaşını yaşadı, daha sonra SSCB tarafından işgal edildi ve iç siyaseti ondan etkilendi. O zamandan beri ilişkiler hem sıcak hem de soğuk bir şekilde ilerledi. Rusya'nın Helsinki'de büyükelçiliği, Turku'da bir başkonsolosluğu ve Lappeenranta ve Mariehamn'da konsoloslukları bulunmaktadır. Finlandiya'nın Moskova'da bir büyükelçiliği, Saint Petersburg'da bir başkonsolosluğu ve konsolosluğun iki şubesi bulunmaktadır.

Finlandiya, 2023 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Käärijä'nın seslendirdiği "Cha Cha Cha" adlı şarkısıyla katılmıştır. Fin yayıncı Yleisradio (Yle) tarafından Birleşik Krallık'ın Liverpool kentinde yapılacak 2023 yarışması'nda Finlandiya'yı temsil eden katılımcı Uuden Musiikin Kilpailu 2023 yarışması'nın kazananı olmuştur.