İçeriğe atla

Hitler Şansölyeliği

Şansölyelik mührü

Hitler Şansölyeliği aynı zamanda Kanzlei des Führers der NSDAP olarak da bilinen bir Nazi Partisi örgütüydü. Privatkanzlei des Führers ("Führer'in Özel Şansölyeliği") olarak da bilinir. Örgüt, Adolf Hitler'in özel bakanlığı olarak görev yaptı. Parti yetkililerine yönelik şikayetler, parti mahkemelerinden gelen temyizler, resmi kararlar, NSDAP üyelerinin af dilekçeleri ve Hitler'in özel işleri gibi farklı konuları ele alıyordu. Führer'in Şansölyeliği de Nazi ötenazi programında önemli bir fiɡürdü.

Şansölyelik, Kasım 1934'te Berlin'de, Hans Lammers yönetimindeki Alman Reich Şansölyeliğine ve Martin Bormann liderliğindeki Nazi Partisi Şansölyeliğine (1941'e kadar: "Führer Yardımcısı Personeli") paralel olarak ayrı bir temsilcilik olarak kuruldu.[1] Kanzlei des Führers'a, Chef der Kanzlei des Führers der NSDAP unvanını taşıyan SS-Obergruppenführer Philipp Bouhler başkanlık ediyordu.[2] Bouhler'in emir subayı SS-Sturmbannführer Karl Freiherr Michel von Tüßling'di.[3] Başlangıçta KdF, Lützow Ufer'deki Berlin ofisinde faaliyet gösteriyordu.[4]

Kaynakça

  1. ^ McNab 2009, ss. 78–80.
  2. ^ Miller 2006, ss. 155, 157.
  3. ^ Merker 1972, s. 310.
  4. ^ Friedlander 1997, s. 40.

İlgili Araştırma Makaleleri

Führer, Adolf Hitler'in, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin ve Üçüncü Alman İmparatorluğu'nun yöneticisi olduğu dönemde kullandığı ve “önder” anlamına gelen unvan. Führer, “tek halk, tek imparatorluk, tek önder” ilkesinin gerektirdiği şekilde, tüm yurttaşların temsilcisi olmakla beraber halkın, partinin ve devletin önderidir. Ulusal toplumculuk' ta halkın ulusal ve toplumsal bütünlüğünü ile eşitliğini sağlamakla sorumlu olan Führer, halkın ve devletin lehine işlerde bulunmakla görevlidir. Kesin kararlar alır. O, halkın isteklerini kendi benliğinde hissederek gerçekleştirir ve dikkate alır. Ulusun yol göstericisidir ve ulusu için çalışır. Führer, ulusunun parçası olan insanların yaşadığı ülke için en iyi olanı yapmalıdır. Kanunları Führer yapar ve denetler.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Goebbels</span> Alman siyasetçi

Dr. Paul Joseph Goebbels, 1933-1945 yılları arasında Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı yapmış Alman politikacı ve Nazi Almanyası'nın ikinci şansölyesi. Adolf Hitler'in en yakın arkadaşlarından biri ve en sadık yandaşıydı. Kendisi coşkulu ve enerjik hitabet yeteneği, topluluk önünde konuşma becerisi, sert anti-semitik görüşleri ve kitlesel propagandanın Büyük Yalan olarak bilinen tekniğini kullanmadaki ustalığıyla bilinirdi. Hitler intihar ettikten sonra bir günlüğüne III. Reich'in başına geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Allgemeine-SS</span>

Allgemeine-SS, Nazi Almanyası'nda Genel SS örgütüdür. Bu örgüt bir çeşit polis görevi yaptı. SS'in II. Dünya Savaşı'nda soykırım suçu işledikleri iddia edilen bölümü Allgemeine-SS'e bağlı idi. Genelde ordu kökenli değildi. Waffen-SS mensupların sahip olduğu yevmiye defteri (Soldbuch) ve askerlik cüzdanı (Wehrpaß) sadece Allgemeine-SS'e bağlı olanlara verilmedi. SS'in kendine bağlı 3 alt örgütü vardı. Bunlar:

<span class="mw-page-title-main">Reichssicherheitsdienst</span>

Reichssicherheitsdienst (RSD), Nazi Almanyası'nın bir SS güvenlik kuvvetiydi. Başlangıçta Adolf Hitler'in kişisel korumalığını yaptı ve sonra, Nazi Rejiminin diğer yüksek dereceli bireylerini korudu.

<span class="mw-page-title-main">Julius Schaub</span>

Julius Schaub 30 Nisan 1945'te diktatörün intiharına kadar Adolf Hitler'in başyardımcısı ve emir subayı idi.

<span class="mw-page-title-main">Reichsparteitag</span>

Reichsparteitag veya Nürnberg Mitingleri, Weimar Cumhuriyeti'nde ve Nazi Almanyası'nda 1923'ten 1938 yılına kadar Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin (NSDAP) düzenlediği yıllık mitingi idi.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Berchtold</span>

Joseph Berchtold, ilk kıdemli Nazi görevlilerinden biri ve hem Sturmabteilung hem de Schutzstaffel'in kurucularından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Julius Schreck</span> Alman asker

Julius Schreck, ilk üst düzey Nazi görevlilerinden biri, Adolf Hitler'in şoförü ve yakın sırdaşı olan Alman askerdir.

<span class="mw-page-title-main">Erhard Heiden</span> Nazi Partisi üyesi ve Schutzstaffelin üçüncü komutanı

Erhard Heiden, Nazi Partisi'nin ilk üyelerinden ve Sturmabteilung'un paramiliter kanadı olan Schutzstaffel'in (SS) üçüncü komutanıdır. 1927'de SA'nın elit bir alt bölümü olan SS'in başına getirildi. O dönemde SS'lerin sayısı binden azdı ve Heiden çok daha büyük olan SA ile baş etmekte zorlanıyordu. Heiden görevinde başarılı olamadı ve SS üyeliği onun liderliğinde önemli ölçüde düştü. Resmî olarak "ailevi nedenlerle" 1929 yılında görevinden alındı. 1933'te Nazilerin iktidara gelmesinden sonra tutuklandı ve aynı yıl idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Albert Bormann</span> Nazi subayı

Albert Bormann, II. Dünya Savaşı sırasında Gruppenführer (Korgeneral) rütbesine yükselen bir Alman Nasyonal Sosyalist Sürücüler Kolordusu (NSKK) subayıydı. Bormann, Adolf Hitler'in yardımcısıydı ve Martin Bormann'ın küçük kardeşiydi.

Franz Schädle 5 Ocak 1945 tarihinden 2 Mayıs 1945'te 38 yaşına kadar Adolf Hitler'in özel koruma ekibi olan Führerbegleitkommando'nun (FBK) son komutanıydı.

Georg Betz, II. Dünya Savaşı sırasında SS-Obersturmbannführer rütbesine yükselen bir SS subayıydı. Betz, Adolf Hitler'in özel pilot yardımcısıydı ve Hans Baur'un yerine geçmişti. Betz, Nisan 1945'ün sonunda Berlin'de Führerbunker'de bulundu. 1 Mayıs 1945'te Betz, Berlin'deki Reich Şansölyeliği çıkışında yer aldı. 2 Mayıs 1945'ten itibaren Betz, Sovyet birliklerinin ağır ateş altında olan Weidendammer Köprüsü'nü geçerken yaralandı ve öldü.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in koruması</span> Adolf Hitlerin güvenliğinin sağlanması

Nazi Almanyası'nın diktatörü Adolf Hitler, Avrupa'daki II. Dünya Savaşı'nın ve Holokost'un merkezindeydi. Zulüm gören düşmanlarından ve hatta kendi ordu komutanlarının birçoğundan nefret ediyordu, ancak 25 yıl içinde kimse onu öldürmeyi başaramadı. Bir ana koruma birimi olan İngiltere'nin başbakanı Winston Churchill'in aksine, Hitler'in koruması binlerce kişiyi de içine alacak şekilde büyüdü.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in iktidara yükselişi</span> Adolf Hitlerin iktidara yükselişini anlatan olaylar dizisi

Adolf Hitler'in iktidara yükselişi, Almanya'da Eylül 1919'da Hitler'in daha sonra Deutsche Arbeiterpartei - DAP olarak bilinen siyasi partiye katılmasıyla başladı. İsim 1920'de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei - NSDAP olarak değiştirildi. Anti-Marksistti ve Weimar Cumhuriyeti'nin savaş sonrası demokratik hükûmetine ve Versay Antlaşması'na karşıydı, aşırı milliyetçiliği (Pancermenizmi) ve aynı zamanda antisemitizmi savunuyordu. Hitler, Reichstag'ın o ay 1933 Yetki Kanununu kabul etmesinden sonra Mart 1933'te iktidara geldi ve genişletilmiş yetkiler aldı. Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg, bir dizi parlamento seçimleri ve ilgili arka oda entrikalarından sonra 30 Ocak 1933'te Hitler'i Şansölye olarak atadı. Yetki Kanunu - acımasızca ve otoriterce kullanıldığında - Hitler'in bundan sonra anayasal olarak yasal itiraz olmaksızın diktatörlük yetkisini kullanabileceği imkanına kavuştu.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Wilhelm Bohle</span>

Ernst Wilhelm Bohle, 1933'ten 1945'e kadar Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin Dış Örgütü'nün lideriydi.

<span class="mw-page-title-main">Altın Parti Rozeti</span>

Altın Parti Rozeti, Ekim 1933'te bir kararnameyle Adolf Hitler tarafından oluşturuldu. Bu rozet, 9 Kasım 1933 itibarıyla sayıları 1'den 100.000'e kadar olan ve kesintisiz Parti üyeliğine sahip olan tüm Nazi Partisi üyelerine verilen özel bir ödüldü. Alıcının parti numarası rozetin arkasına yazılmıştır. Sadece 20.487 erkek ve 1.795 kadına bu şartlarda rozet verildi.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in kişilik kültü</span>

Adolf Hitler'in kişilik kültü, Nazi Almanyası'nın (1933–1945) öne çıkan bir özelliğiydi, ve 1920'lerde Nazi Partisi'nin ilk günlerinde başladı. Führerprinzip'e dayanarak, aralıksız Nazi propagandasının her zaman öne sürerek, liderin her zaman haklı olduğu ve Hitler'in Almanya'nın ekonomik sorunlarını çözmedeki bariz başarısıyla, İkinci Dünya Savaşı öncesinde dış politikadaki kan dökmeden elde ettiği zaferleriyle pekiştirildi ve savaşın başlarında Polonya ve Fransa'daki hızlı askeri başarıları, sonunda Alman halkının Nazi kontrolünün merkezi bir yönü haline geldi.

Arthur Kannenberg, Adolf Hitler'in evinin yöneticisiydi.

Parti Şansölyeliği, 12 Mayıs 1941'de Alman Nazi Partisi'nin (NSDAP) genel merkezinin adıydı. Bu ofis daha önce Führer Yardımcısı'nın Kurmay Başkanlığı olarak vardı, ancak Rudolf Hess'in Adolf Hitler'in izni olmadan bir barış anlaşması müzakere etmek amacıyla İskoçya'ya uçmasından sonra yeniden adlandırıldı. Hess, Hitler tarafından suçlandı, eski makamı feshedildi ve yerine Hess'in eski yardımcısı Martin Bormann altında yeni Parti Şansölyeliği kuruldu.