İçeriğe atla

Hitler'in Son 10 Günü

Hitler'in Son 10 Günü
Hitler: The Last Ten Days
Hitler: The Last Ten Days
Hitler'in Son 10 Günü film posteri
YönetmenEnnio De Concini
YapımcıWolfgang Reinhardt
YazarGerhard Boldt
Ennio De Concini
Maria Pia Fusco
Ivan Moffat
Wolfgang Reinhardt
OyuncularAlec Guinness
Simon Ward
Adolfo Celi
Diane Cilento
Gabriele Ferzetti
MüzikMischa Spoliansky
Görüntü yönetmeniEnnio Guarnieri
KurguKevin Connor
StüdyoTomorrow Entertainment
West Film
DağıtıcıParamount Pictures
Çıkış tarih(ler)i2 Mayıs 1973 (1973-05-02) (Birleşik Krallık)
9 Mayıs 1973 (1973-05-09) (ABD)
31 Ağustos 1973 (1973-08-31) (İtalya)
Süre105 dakika[1]
ÜlkeBirleşik Krallık
İtalya
Dilİngilizce
Hasılat$2,250,000 (ABD/Kanada)[2]

Hitler'in Son 10 Günü (İngilizce: Hitler: The Last Ten Days), Adolf Hitler'in intiharına giden günleri anlatan 1973 yapımı İngiliz-İtalyan biyografik drama filmi. Filmde Alec Guinness ve Simon Ward rol alıyor ve Alistair Cooke tarafından sunulan bir tanıtım yer alıyor. Orijinal müzik Mischa Spoliansky tarafından bestelendi. Film, Hitler'in Son Günleri: Führerbunker'den kurtulan Alman Ordusu subayı Gerhard Boldt'un (ilk olarak 1973'te İngilizceye çevrildi) Göz Gören Hesabı adlı kitabına dayanıyor. Filmin çekim yerleri arasında Roma'daki De Laurentiis Stüdyoları ve İngiltere'nin bir kısmı bulunmaktadır.

Konusu

Film, 20 Nisan 1945'te Hitler'in 56. doğum günü ile başlıyor ve 10 gün sonra intiharıyla 30 Nisan'da sona eriyor.

Oyuncular

Kullanılabilirlik

Bu filmin bir DVD'si 3 Haziran 2008'de dağıtıma girmiştir.[3] Blu-ray Eylül 2015'te piyasaya sürüldü.[4]

Ayrıca bakınız

  • The Last Ten Days (1955), film
  • The Death of Adolf Hitler (1973), İngiliz tv filmi
  • The Bunker (1981), CBS tv filmi
  • Downfall (2004), film

Kaynakça

  1. ^ "HITLER - THE LAST 10 DAYS (A)". British Board of Film Classification. 16 Nisan 1973. 26 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2013. 
  2. ^ "Big Rental Films of 1973", Variety, 9 Ocak 1974 p 19
  3. ^ Hitler: The Last Ten Days (DVD bas.). 3 Haziran 2008. 30 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2019. 
  4. ^ "Hitler: The Last Ten Days Blu-ray". 1 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Joseph Goebbels</span> Alman siyasetçi

Dr. Paul Joseph Goebbels, 1933-1945 yılları arasında Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı yapmış Alman politikacı ve Nazi Almanyası'nın ikinci şansölyesi. Adolf Hitler'in en yakın arkadaşlarından biri ve en sadık yandaşıydı. Kendisi coşkulu ve enerjik hitabet yeteneği, topluluk önünde konuşma becerisi, sert anti-semitik görüşleri ve kitlesel propagandanın Büyük Yalan olarak bilinen tekniğini kullanmadaki ustalığıyla bilinirdi. Hitler intihar ettikten sonra bir günlüğüne III. Reich'in başına geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Magda Goebbels</span>

Johanna Maria Magdalena Goebbels, Nazi Almanyası'nda Propaganda Bakanı olarak görev yapan Joseph Goebbels'in eşi. Magda Goebbels Adolf Hitler'e olan hayranlığıyla da bilinir.

<i>Çöküş</i> (film)

Çöküş, 1945 yılı Nazi Almanyası'nda Adolf Hitler'in son günlerini ve Berlin'in düşüşünü anlatan 2004 yılı yapımı Almanca tarihi bir savaş drama filmidir. Oliver Hirschbiegel'in yönetmenliğini yaptığı filmin senaryosu Joachim Fest isimli tarihçinin yazdığı Inside Hitler's Bunker adlı eserden esinlenilmiştir. Son günlere ait anılar kısmen Albert Speer'in kısmen de Hitler'in sekreteri Traudl Junge'nin Until the Final Hour adlı kitaplarına dayanmaktaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alec Guinness</span>

Alec Guinness, İngiliz tiyatro ve sinema oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Rochus Misch</span>

Rochus Misch, Nazi Almanyası'nda asker. II. Dünya Savaşı sırasında 1. SS Panzer Tümeni'nde Oberscharführer rütbesinde görev yaptı. 1940 ila 1945 yılları arasında Alman lider Adolf Hitler'in kuryesi, koruması ve telefon operatörü olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Helmuth Weidling</span> Nazi Almanyası Wehrmacht Generali

Helmuth Otto Ludwig Weidling, II. Dünya Savaşı'nda Alman general.

<i>Führerbunker</i> Nazi Almanyası Führeri Adolf Hitlerin Berlindeki yer altı sığınak kompleksi

Führerbunker, Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler'in ve eşi Eva Braun'un II. Dünya Savaşı'nın son aylarını geçirdiği ve 30 Nisan 1945'te birlikte intihar ettikleri Berlin'de bulunan yer altı sığınağıdır. İki aşamalı olarak inşa edilen ve 1936 ve 1944'te tamamlanan bir yer altı sığınak kompleksinin parçasıydı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Adolf Hitler tarafından kullanılan Führer Karargahının (Führerhauptquartiere) sonuncusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Hans Fritzsche</span>

Hans Fritzsche, Alman gazeteci. Nazi Almanyası döneminde Propaganda Bakanlığı üst düzey görevlisi.

Wilhelm Zander, II. Dünya Savaşı sırasında Martin Bormann'ın yardımcısıydı. 1974 yılında Münih'te öldü.

Gerhard Boldt, II. Dünya Savaşı sırasında yaşadığı deneyimler hakkında kitap yazmış olan Alman Ordusu'nda (Heer) bir subaydı.

Hans-Erich Voss, 1945 yılında Berlin Savaşında Führerbunker'in son kalanlarından biri olan bir Alman amiraliydi. Ayrıca, Adolf Hitler ve Joseph Goebbels'i intihar etmeden önce canlı gören son kişiler arasındaydı.

Theodor von Dufving Theoderich Heinrich August Wilhelm von Dufving, II. Dünya Savaşı sırasında Wehrmacht'ın bir Alman subayı idi. Mayıs 1945'te Adolf Hitler'in ölümünden kısa süre sonra Führerbunker'den çıkan son Almanlardan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in ölümü</span> Adolf Hitlerin ölümüne genel bakış

Adolf Hitler, 1921'den 1945'e kadar Nazi Partisinin lideri, 1933'ten 1945'e kadar Almanya Şansölyesi ve 1934'ten 1945'e kadar Nazi Almanyası'nın Führer'i ('Lider') olan Avusturyalı-Alman bir politikacıydı. Adolf Hitler, 30 Nisan 1945'te Berlin'deki yer altı sığınağı Führerbunker'de kendini vurarak intihar etti. Kendisiyle birlikte eşi Eva Braun da siyanür alarak kendini öldürdü. Hitler'in daha önceden vermiş olduğu talimatlar doğrultusunda cesetleri, aynı gün öğleden sonra sığınağın acil çıkışının merdivenlerinden dışarı çıkarıldı ve Reichskanzlei'nin bahçesinde üzerine benzin dökülerek ateşe verildi. Sovyet arşivlerindeki kayıtlar, yanmış kalıntıların 1946 yılına kadar toparlandığını ve birbirini takip eden yerlere defnedildiğini göstermektedir. 1970 yılında yeniden mezardan çıkarılıp yakıldı ve külleri dağıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası'nda propaganda</span>

Nazi Almanyası'nda propaganda, NSDAP'nin iktidara gelmeden önce çoğunlukla Joseph Goebbels'in ve Adolf Hitler'in yürüttüğü II. Dünya Savaşı'nın öncesinde ve savaştaki zaman zarfını teşkil eden dönemde nasyonal sosyalizm öğütleri doğrultusunda yapılan antisemitik, antikapitalist ve antikomünist konuşmalar ve propagandalardır.

<i>Kurtarma Ekibi Avustralyada</i> 1990 yapımı Amerikan animasyon filmi

Kurtarma Ekibi Avustralya'da, Walt Disney Feature Animation tarafından üretilen 1990 yapımı Amerikan animasyon filmidir. The Rescuers devam filmidir. Film 16 Kasım 1990 yılında Walt Disney Pictures tarafından dağıtılmıştır ve Walt Disney Animasyon Klasiklerinin 29. filmidir. 1 Ağustos 2000 tarihinde "Kurtarıcılar Avustralya'da" DVD formatında satışa sunulmuştur. 21 Ağustos 2012 tarihinde "Kurtarıcılar Avustralya'da" Blu-ray formatında satışa sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in son dileği ve vasiyeti</span>

Adolf Hitler, son vasiyetini, eşi Eva Braun ile intihar etmeden önceki gün 29 Nisan 1945'te Berlin'deki yeraltı sığınağı olan Führerbunker'de imzalamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in ölümüyle ilgili komplo teorileri</span>

Adolf Hitler'in ölümüyle ilgili komplo teorileri, 30 Nisan 1945'te Führerbunker'da intihar ettiği gerçeğiyle çelişmektedir. Bu teorilerin çoğu, Hitler ve eşi Eva Braun'un hayatta kaldığını, Almanya ve Avrupa'dan kaçtığını savunuyor. Bu teoriler popüler kültürde bir miktar teşhir edilmiş olsa da, bu bakış açıları tarihçiler ve bilimsel uzmanlar tarafından çürütülmüş saçak teoriler olarak görülüyor.

Göring Telgrafı, 23 Nisan 1945'te Adolf Hitler'in halefi Hermann Göring tarafından gönderilen ve çökmekte olan Üçüncü Reich'ın liderliğini üstlenmek için izin isteyen bir mesajdı. Telgraf, Hitler'in seçilmiş halefini görevden almasına ve yeni siyasi halefler Joseph Goebbels ve Karl Dönitz'in atanmasına neden oldu.

The Bunker, 1975 yılında James P. O'Donnell'in The Bunker adlı kitabına dayanan Time-Life Productions tarafından üretilen 1981 Amerikan yapımı tarihi savaş filmidir. George Schaefer tarafından yönetilen ve John Gay tarafından beyazperdeye uyarlanan film, Adolf Hitler'in Berlin'deki yeraltı sığınağında ve çevresinde geçen haftalarda Berlin Savaşı öncesi ve sırasında geçen olayları anlatan bir dramatizasyondur. Filmde Hitler rolünde Anthony Hopkins'in yanı sıra Richard Jordan, Susan Blakely ve Cliff Gorman yer alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in iddia edilen dublörleri</span>

Nazi lideri Adolf Hitler, yaşamı boyunca yaptığına dair bir kanıt olmamasına rağmen, benzerleri siyasi tuzaklar olarak kullanmış olabilir. Sovyetler Birliği, Hitler'in intihar ettiği Berlin Savaşı'nın ardından Hitler'e benzeyen cesetlerin bulunduğunu çeşitli şekillerde iddia etti. En belirgin kanıt, Reich Şansölyeliği bahçesinde bulunan Gustav Weler olarak tanımlanan bir cesedin Sovyet görüntüleridir. Weler'in Reich Şansölyesinde, belki de bir aşçı olarak çalıştığı söyleniyordu. Komplo teorisyenleri, Hitler'in Almanya'dan kaçtığına dair iddia edilen kanıtların bir örneği olarak bu bedeni dublörü olarak gösterdiler. Uzmanlar genel olarak Hitler'in dublörü olduğu ve Hitler'in Almanya'dan kaçtığı iddiasını reddederler.