İçeriğe atla

Hitit Bilgisayar Hizmetleri

Hitit Bilgisayar Hizmetleri A.Ş.
TipAnonim şirket
Menkul değer sembolüBIST: HTTBT
EndüstriBilişim teknolojisi
Kuruluş1968
Genel merkeziİstanbul, Türkiye
Hizmet alanları
  • Yolcu Hizmet Sistemleri
  • Havayolu ve seyahat endüstrileri
    için ticari ve operasyonel BT sistemleri
Önemli kişiler
  • Nur Gökman
  • (CEO)
  • Sezer Tuğ Özmutlu
  • (CFO)
  • Nevra Onursal Karaağaç
  • (Satış ve Pazarlama Müdürü)
  • Özgür Çuhadar
  • (CTO)
  • Semra Kandemir
  • (CSO)
  • Semih Sakız
  • (Altyapı ve Operasyon Uzmanı)
  • Atilla Lise
  • (HTS)
Gelirartış 2,786 milyar (2020)
Alt kuruluş(lar)SAAS Tourism Services
Web sitesihitit.com

Hitit Bilgisayar Hizmetleri A.Ş., Türkiye merkezli bir seyahat teknolojisi şirketidir. Şirket, 1994 yılında kurulmuş olup havayolu ve seyahat endüstrisi için ticari ve operasyonel bilgi teknolojisi sistemleri sağlayamaktadır. Şirketin merkezi İstanbul'un Sarıyer ilçesinde İTÜ Arı Teknokent'te yer almaktadır.

Tarihçe

Hitit, 1994 yılında Türk Hava Yolları yöneticileri tarafından bir havayolu ve seyahat bilişim şirketi olarak kuruldu.[1] Şirketin geliştirdiği ilk çözüm, 2012 yılına kadar dünyanın en yaygın kullanılan havayolu LMS'si haline gelen, sık uçan yolcu programları için bir Sadakat Yönetim Sistemi (LMS) olan Crane FF'ydi.[2] Hitit, 2004 yılında yeni nesil havayolu rezervasyon sistemini tanıttı. Şirket, Orta Doğu'daki havayolu müşterilerinin sayısının artması nedeniyle Dubai'de bir ofis açtı. Hitit, Türkiye'nin en büyük yazılım ihracatçılarından biridir: Müşteri tabanının %83'ü yurtdışından ve gelirlerinin %92'si ihracattan gelen şirket, 2011'in 3. büyük hizmet ihracatçısı oldu.[3][4]

Şirketin, Hitit'in Sadakat Bölümü'nün Amadeus IT Group tarafından satın alındığı 8 Nisan 2014 tarihine kadar iki bölümü bulunmaktaydı.[5] The Airline Division of Hitit remains independent and continues to sell software to airlines and travel companies from Europe, Middle East, Africa and Asia.[6] Hitit'in havayolu bölümü bağımsızlığını sürdürüyor ve Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Asya'daki havayollarına ve seyahat şirketlerine yazılım satmaya devam etmektedir. Şirket 2013 yılında Deloitte'un Teknoloji Fast 500 EMEA listesinde yer aldı[7] ve aynı zamanda Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği Stratejik Ortağıdır.[8] Şirket günümüzde yolcu hizmet sistemlerinden finansal, operasyonel ve sadakat yönetim sistemlerine kadar uzanan bir yelpazede ürünler satmaktadır.[9][10] Son zamanlarda Pakistan International Airlines (PIAC), Hitit tarafından sağlanan hizmetleri satın aldı.

Hitit, Mart 2022'den beri Borsa İstanbul'da halka açıktır.[11]

Kaynakça

  1. ^ Erdinc, Ersun (Ağustos 2012). "Suya Konan Turna". Forbes Turkiye. ss. 104-105. 
  2. ^ "Archived copy". 14 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2024. 
  3. ^ "2011 Ödülleri". 10 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2024. 
  4. ^ "Hitit Bilgisayar'a Hizmet İhracatı Dalında Ödül". 14 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2024. 
  5. ^ O'Neil, Sean (8 Nisan 2013). "Amadeus acquires Hitit Loyalty". Phocuswire. 6 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2024. 
  6. ^ "Hitit Computer Services - Airline IT Solutions". 31 Mayıs 1997 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Technology Fast 500™ EMEA Winners - Deloitte Global - Technology, Media and Telecommunication". Deloitte. 26 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2024. 
  8. ^ "IATA - Directory of Strategic Partners". 13 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2024. 
  9. ^ "New routes, new revenues, new business models - Aviation Festival 2017". Terrapinn.com. 9 Ağustos 2017. 13 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2024. 
  10. ^ sitesi, milliyet.com.tr Türkiye'nin lider haber. "Hitit Şirketler Grubu Amadeus ile anlaştı". Milliyet.com.tr. 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2024. 
  11. ^ "CSD of Türkiye Public Disclosure Platform - Company Information". kap.org.tr. 19 Nisan 2022. 13 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Corendon Airlines</span>

Corendon Turizm Grubu bünyesinde kurulan Corendon Airlines, Türk tescilli bir hava yolu operatörüdür. Corendon Turizm Grubu çatısı altında ayrıca Hollanda ve Belçika merkezli tur operatörleri; Avrupa, Türkiye ve Karayipler'de otelleri bulunan bir otel zinciri ile incoming şirketi yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">ASL Airlines Belgium</span>

ASL Airlines önceden TNT Havayolları, TNT Express'in bir alt kuruluşu olarak kargo ve yolcu taşıyan Belçika merkezli bir havayolu şirketidir. TNT Havayolları 1999 yılında kurulmuştur. Çoğunluğu Avrupa olmak üzere 67'den fazla uçuş noktasına kargo taşımacılığı yapmaktadır. 2004'ten bu yana yolcu taşımacılığına yapmaktadır. Filosunda 38 uçak bulunmaktadır. Toplam 90 uçuş noktasında faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nauru Airlines</span>

Nauru Airlines, merkezi Yaren'de bulunan Nauru'nun ulusal havayolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Yolları</span> Türkiyenin bayrak taşıyıcı hava yolu

Türk Hava Yolları, Türkiye'nin ulusal, bayrak taşıyıcı hava yolu şirketidir. Merkezi İstanbul'da bulunan şirketin uçuş ağı Avrupa, Orta Doğu, Uzak Doğu, Kuzey Afrika, Orta Afrika, Güney Afrika, Okyanusya, Kuzey ve Güney Amerika'ya kadar uzanmaktadır. 2015 yılında 61,2 milyon, 2018 yılında 75,2 milyon, 2019 yılında 74,3 milyon, 2020 yılında 28 milyon, 2021 yılında 44,8 milyon yolcu taşımıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ethiopian Airlines</span> Etiyopyanın ulusal ve bayrak taşıyıcı havayolu şirketi

Ethiopian Airlines ya da kısaca Ethiopian, Etiyopya'nın ulusal ve bayrak taşıyıcı havayolu şirketi. 21 Aralık 1945'te Ethiopian Air Lines (EAL) adıyla kurulan şirket, 1965'te günümüzde de kullandığı Ethiopian Airlines ismini almıştır. IATA ile Afrika Havayolları Birliği (AFRAA) üyelikleri bulunan Ethiopian, Aralık 2011'den beri Star Alliance üyesidir. Uçuşlarını Addis Ababa Uluslararası Havalimanı merkezli gerçekleştiren Ethiopian, 2014 yılında yaklaşık 6 milyon yolcu trafiğine ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Novy Havalimanı</span> Havalimanı

Khabarovsk Novy Havalimanı Rusya'nın Khabarovsk Krai bölgesinin Khabarovsk şehrinin doğu taraflarında yer alır. Khabarovsk Novy Airport, büyük borçlardan ötürü hükûmet tarafından kapatılan Rusya havayolunun Dalavia ana merkezi oldu. Vladivostok Havayolları, Dalavia'nın yerini almış olan Vladivostok Hava'nın yerini almış ve Khabarovsk şu anda Vladivostok Air için ikincil bir merkez haline getirilmiştir ve şu anda 13 yerli ve 5 uluslararası varış noktasına hizmet etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Xiamen Air</span> Çin merkezli bir havayolu şirketi

XiamenAir, Çin merkezli bir havayolu şirketidir. Şirket, 25 Temmuz 1984 tarihinde kurulmuş olup SkyTeam'in bir üyesidir. Merkezi Xiamen'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Havayolu bağlantı merkezi</span>

Havalimanı bağlantı merkezi, bir veya daha fazla hava yolu tarafından belirli bir havaalanındaki yolcu trafiğini ve uçuş operasyonlarını yoğunlaştırmak için kullanılır. Yolcuları nihai varış noktalarına götürmek için aktarma merkezleri olarak hizmet ederler. Bir havayolu, bazı bağlantı merkezi dışındaki şehirlerden merkez havalimanına uçuş gerçekleştirir ve gidilmek istenen şehre varmak için yolcuların bu havalimanı üzerinden bağlanması gerekir

SriLankan Airlines, Sri Lanka'nın bayrak taşıyıcısı ve Oneworld havayolu birliğinin bir üyesidir. Şu anda Sri Lanka'daki filo ve destinasyon sayısıyla en büyük havayolu şirketidir. 1998'de Emirates tarafından kısmi olarak satın alındıı, bunun ardından 2008 yılında Sri Lanka hükûmeti havayolu şirketinin tüm hisselerini Emirates'ten satın aldı. Emirates, ortaklığını bitirdikten sonra yeni adını ve logosunu kullanmaya devam etti. Sri Lankan Airlines haftada 560'tan fazla uçuş gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hawaiian Airlines</span> ABDdeki ticari havayolu şirketi

Hawaiian Airlines ABD'nin Hawaii eyaletindeki bayrak taşıyıcısı ve en büyük havayolu şirketidir. ABD'nin en büyük onuncu ticari havayolu şirketidir ve merkezi Honolulu, Hawaii'de bulunmaktadır. Havayolunun ana merkezi Oʻahu adasındaki Daniel K. Inouye Uluslararası Havalimanı, ikincil merkezi ise Maui adasındaki Kahului Havaalanı'dır. Havayolu şirketi ayrıca Los Angeles Uluslararası Havalimanı'nda bir mürettebat üssü kurmuştur. Hawaiian Airlines; Asya, Amerikan Samoası, Avustralya, Fransız Polinezyası, Hawaii, Yeni Zelanda ve ABD ana karasına uçuşlar gerçekleştirmektedir. Hawaiian Airlines, Hawaiian Holdings, Inc. şirketine aittir.

SmartWings, merkezi Prag'ın Ruzyně bölgesinde bulunan Václav Havel Havalimanı'nda bulunan düşük bütçeli bir Çek havayoludur. Çekya'daki en büyük havayolu şirketidir ve çoğunlukla gündelik yerlere tarifeli ve charter seferler düzenlemekte ve ayrıca diğer havayollarına uçak kiralamaktadır. Aynı zamanda Czech Airlines'ın %98'ine sahiptir ve Polonya, Macaristan ve Slovakya'da iştirakleri vardır, ayrıca Fransa, Kanarya Adaları ve İsrail'de de faaliyet göstermektedir.

Bir havayolu ittifakı, önemli düzeyde işbirliği yapmayı kabul eden iki veya daha fazla havayolu arasında bir yapılan havacılık endüstrisi anlaşmasıdır. Birlikler, yolcular için havayolları arasında kod paylaşımlı uçuşlar düzenlemek pazarlama markası sağlayabilir. Bu markalaşma, üye uçakların ortak uçak boyamalarını içerebilir.

Ariana Afghan Airlines Co. Ltd., aynı zamanda Ariana olarak da bilinir, Afganistan'ın en büyük havayolu şirketi ve ülkenin bayrak taşıyıcı havayoludur. 1955 yılında kurulan Ariana, Afganistan'ın en eski havayolu şirketidir. Şirketin ana üssü Kabil Uluslararası Havaalanı'dır; bu havaalanından ülke uçuşlar ve aynı zamanda Afganistan'ın Hindistan, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerle bağlantısını sağlayan uluslararası uçuşları düzenler. Hava yolunun merkezi Shāre Naw, Kabil olup tamamen Afgan hükûmetine aittir. Ariana Afghan Hava Yolları Ekim 2006 Avrupa Birliği'nde uçması yasaklanan hava taşıyıcıları listesinde yer almaktadır.

Caribbean Airlines Limited, Trinidad ve Tobago'nun devlet havayolu ve bayrak taşıyıcısıdır. Merkezi Piarco House'da bulunan havayolu, Piarco Uluslararası Havalimanı'ndaki tabanından Karayipler, Kuzey Amerika ve Güney Amerika'ya uçuşlar gerçekleştiriyor. Halen Caribbean Airlines 1.700'den fazla kişiyi istihdam etmektedir ve Karayipler'deki en büyük havayolu şirketidir.

Fiji Airways, Fiji'nin bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir ve Fiji'deki merkezlerinden Avustralya, Yeni Zelanda, Samoa, Tonga dahil 13 ülkeye ve 23 şehre uluslararası hizmetler sunmaktadır. Bu ülkelerden bazıları Tuvalu, Kiribati, Vanuatu ve Solomon Adaları (Okyanusya), Amerika Birleşik Devletleri, Hong Kong ve Singapur'dur. 108 uluslararası destekten oluşan geniş bir ağa sahiptir. Şirket 3 Temmuz 2018'de Japonya'ya (Tokyo-Narita) doğrudan uçuşlarına başladı. Fiji Airways grubu, Fiji'ye uçan tüm ziyaretçilerin yüzde 64'ünü getiriyor, 1000'den fazla çalışan istihdam ediyor ve 815 milyon FJD'nin üzerinde gelir elde ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Africa World Airlines</span> Ganada bir havayolu

Africa World Airlines, merkezi Akra'da ve ana merkezi Akra'daki Kotoka Uluslararası Havaalanı'nda bulunan bir Ganalı havayolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Cargolux</span>

Cargolux, resmi adı Cargolux Airlines International S.A., genel merkezi ve bağlantı merkezi Lüksemburg Havalimanı'nda bulunan bir Lüksemburg kargo havayolu şirketidir. Küresel bir ağ ile Avrupa'nın en büyük tarifeli sadece kargo hizmeti veren havayolundan biridir. Charter uçuşlar ve müşterilere bakımı hizmeti de verir. Cargolux, 2018 itibarıyla 50'den fazla ülkede 85 ofise sahiptir ve 250'den fazla noktaya küresel taşımacılık ağı işletmektedir.

China Cargo Airlines, merkezi Çin Halk Cumhuriyeti, Şangay'daki Hongqiao Uluslararası Havaalanı'nda bulunan bir kargo havayolu şirketidir. Çin'in sadece kargo hizmeti veren ilk havayolu şirketidir; China Eastern Airlines rotalarını kullanarak özel nakliye hizmetleri sunmaktadır. Şanghay Hongqiao Uluslararası Havaalanı'nda merkezi, Şanghay Pudong Uluslararası Havaalanı'nda ise bir üssü bulunur.

Bu, Nepal Sivil Havacılık Otoritesi tarafından hava operatörü sertifikası verilen faal havayolu şirketlerinin bir listesidir.

Bu, Özbekistan merkezli faal havayolu şirketlerinin bir listesidir.