İçeriğe atla

Hit Parader

Hit Parader, 1942 ile 2008 yılları arasında faaliyet gösteren bir Amerikan müzik dergisiydi. Aylık bir yayın olan dergi, 1970'lere kadar genel olarak rock ve pop müziğe odaklandı, daha sonra hard rock ve heavy metale yönelmeye başladı. 1980'lerin başında, Hit Parader yalnızca heavy metale odaklandı[1] ve kısa süreliğine Hit Parader's Heavy Metal Heroes adlı bir yan televizyon programının yapımcılığını üstlendi. Heavy metal müziğinin yüksek düzeyde popülerlik ve ticari başarı elde etmesiyle dergi, her ay yarım milyon kopya satarak 1980'lerin ortalarından sonuna kadar tiraj zirvesine ulaştı.

Kaynakça

  1. ^ "Hit Parader articles, interviews and reviews". Rock's Backpages. 28 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Thrash metal, heavy metal müziğin genel agresifliği ve hızlı temposuyla ayırt edilebilen bir alt türüdür. Thrash metal müzisyenleri şarkılarda genellikle hızlı davul vuruşları, düşük tonda gitar riffleri ve "shredding" tarzında solo gitar tekniği kullanır. Sözel olarak aşırı çeşitlilik olsa da, en yaygın sözel ögeleri toplumsal konular, savaşlar, sistem eleştirileri üstüne kuruludur. Bu tür sözlerde kullanılan dil genelde thrash metalin köklerinden biri olan hardcore punk ile benzerlik gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Grunge</span>

Grunge 1980'lerin ortasında Amerika'nın Washington eyaletinde çoğunlukla da Seattle bölgesinde alternatif rockın bir alt türü olarak ortaya çıkmıştır. İlk grunge oluşumları Seattlelı bağımsız plak şirketi Sub Pop etrafında şekillenmiştir, 1990'lı yılların başında da popülaritesi hızla artarak, Kaliforniya ve birçok Amerikan eyaletine yayılarak daha çok hayran kitlesi toplamış ve büyük plak şirketlerinin ilgisini çekmiştir.

Heavy metal, 1960'lı yılların sonlarında 1970'li yılların başlarında İngiltere ve ABD'de gelişen bir rock müzik türüdür. Kökenleri blues rock, psikedelik rock ve acid rock'a dayanan heavy metal grupları; kalın ve ağır bir ses, distortion, uzun gitar soloları ve yüksek ses gibi kendine özgü elementler geliştirmiştir.

Nu metal, metal müziğin bir türüdür. Alternatif metal müziğin, hip-hop, endüstriyel etkenler, funk ve grunge gibi diğer müzik türleriyle birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Biçimsel olarak, farklı müzik türlerinin ritmik öğeleriyle, post-hardcore gitar rifflerinin buluşması bu müziğin temelini oluşturur. 1990'lı yılların ortasında ortaya çıkan New Wave of American Heavy Metal akımı ile kendini göstermiştir.

Doom metal, genellikle karamsar ve hüzünlü duygu uyandırmayı amaçlayan, yavaş tempolu heavy metal türü. 1980'lerde ortaya çıkan türün en belirgin özelliği, diğer metal türlerine kıyasla daha yavaş tempoya sahip olmasıdır. Türdeki genel tempo 60-90 bpm'dir. Karanlık, hüzünlü bir hava yaratmayı amaçlar ve karamsar temalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rock müzik</span> 1950lerde Amerika Birleşik Devletlerinde "rock and roll" olarak ortaya çıkan popüler müzik türü

Rock, 1950'lerde ABD'de "rock and roll" olarak doğan, 1960'larda ve sonrasında farklı tarzlara ayrılarak özellikle İngiltere ve ABD'de gelişen bir müzik türüdür. Kökleri 1940'ların ve 1950'lerin rock and roll'una dayanır. Rock and roll ise blues, rhythm and blues ve country müzikten yoğun biçimde esinlenmiştir. Rock müzik; electric blues ve folk, caz, klasik müzik gibi diğer müzik kaynaklarından da esinlenir.

Glam Metal pop esintili, akılda kalıcı nakaratlar ve melodilerle ön plana çıkan, 1970'lerin glam rock modası ve imajından alıntılar yapan, bir heavy metal müzik alt türüdür. Kimi zaman pop metal, new wave metal, kimi zaman da hicivli bir şekilde hair metal olarak adlandırılır.

Hard rock veya heavy rock, kökenleri 1960 başları garaj rock'ı ve psikedelik rock'a dayanan bir rock and roll tarzıdır. Elektro gitar, bas gitar ve davulların sert şekilde kullanılması tipik özelliğidir. Hard rock terimi, genellikle punk rock, grunge ve alternatif metal gibi pop rock radyo müziklerinden daha sert olan rock tarzlarını tek bir çatı altında toplayan ana kategorilerdendir. Ayrıca rock, Blues'tan türemiş bir müzik türüdür. Günümüzde rock müziğin en çok dinlenen türlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Mötley Crüe</span>

Mötley Crüe, 1981 yılında Vince Neil, Nikki Sixx, Mick Mars ve Tommy Lee'den oluşan kadrosuysla Nikki Sixx tarafından Los Angeles'da kurulmuş ABD'li glam metal/heavy metal grubu. 1980'lerin en popüler gruplarından biri olan Mötley Crüe, klasik hard rock/heavy metal sounduna sahip 1981 yılında yayınlanan Too Fast for Love ve 1983 yılında yayınlanan Shout at the Devil albümlerinin ardından 1985 yılında yayınlanan üçüncü albümleri Theatre Pain ile 80'lere damgasını vuracak glam metal furyasının ilk temsilcilerinden biri oldu. Albümde yer alan Home Sweet Home şarkısının video klibi MTV'de yüksek çalınma oranlarına erişerek kanalın günlük en çok istek alan video klipler listesinde üç aydan fazla ilk sırada yer alarak bir rekora imza attı. Şarkı, 80'lerin ikinci yarısında power ballad tarzındaki hard rock/heavy metal şarkılarının patlama yapmasında büyük rol oynadı. Grup 1987 yılında yayınlanan Girls, Girls, Girls ve ardından 1989 yılında yayınlanan Dr. Feelgood albümleri ile kariyerlerinin zirvesine ulaştı. Dr. Feelgood albümü ABD'de Billboard 200 albüm satış listesine 1 numaraya kadar yükseldi ve gruba Amerikan Müzik Ödüllerinde en iyi hard rock/heavy metal albümü ödülünü kazandırdı. Albümde yer alan Dr. Feelgood ve Kickstart My Heart şarkıları da en iyi hard rock/heavy metal şarkıları kategorisinde Grammy'ye aday oldu. Grup bu büyük başarının ardından 90'larda çalkantılı bir döneme girdi. Grubun vokali Vince Neil 1992 yılında gruptan ayrıldı. Mötley Crüe'nun, Vince Neil yerine gruba alınan John Corabi ile kaydettiği kendi isimlerini taşıyan albüm 1994 yılında yayınlandı. ABD'de Billboard 200 satış listesine 7 numaradan giriş yapsa da grubun önceki albümleri kadar başarılı olmadı ve hem albümün soundu hem de Vince Neil'in yokluğu nedeniyle birçok hayrandan olumsuz tepkiler aldı. John Corabi, grubun Vince Neil'i geri getirmesini önerdi, onun her zaman grubun sesi olarak görüleceğine inanıyordu. Grup 1997'de Vince Neil ile yeniden bir araya geldi ve Generation Swine albümünü yayınladı. Albüm her ne kadar ABD'de Billboard 200 albüm satış listesine 4 numaradan giriş yapıp grubun Amerikan Müzik Ödülleri'nde canlı bir performans sergilemesine rağmen albüm, kısmen plak şirketinin destek eksikliğinden dolayı ticari açıdan çok başarılı olmadı. 1999 yılında grubun davulcusu Tommy Lee'nin gruptan ayrılması hayranlar üzerinde büyük hayal kırıklığı yarattı. Davulda Randy Castillo'nun yer aldığı New Tattoo albümü 2000 yılında yayınlandı. Tommy Lee'nin gruba geri dönmesinden sonra 2004 yılında tekrar bir araya gelen dörtlü 2005 yılında yeni şarkı If I Die Tomoorowun yer aldığı Greatest Hits albümünü yayınlandı. Grubun son albümü Saints Of Los Angeles 2008 yılında yayınlandı ve ABD'de Billboard 200 albüm satış listesine 4 numaradan giriş yaptı. Grup, alev püskürten gitarlar, roller coaster davul kitleri ve yoğun piroteknik kullanımı içeren ayrıntılı canlı performanslarıyla da bilinmektedir.

Rolling Stone, popüler kültüre odaklanan aylık Amerikan dergisi. 1967'de Jann Wenner ve müzik eleştirmeni Ralph J. Gleason tarafından San Francisco'da kuruldu. İlk dönemlerinde rock müzik yazıları ve Hunter S. Thompson'ın politika yazılarıyla dikkat çekti. 1990'lı yıllarda daha genç bir okur kitlesine hitap etmek amacıyla odak noktasını televizyon programlarına, sinema oyuncularına ve popüler müziğe kaydırdı. Daha sonra yeniden geleneksel tarzına dönerek müzik, eğlence ve politika ekseninde içerik üretmeye başladı.

Gotik metal, bir heavy metal alt türüdür. Heavy metalin agresifliği ile gotik rock'ın karanlık ve melankolik atmosferini kombine eder. 1990'ların başında death/doom çıkışlı bir tür olarak ortaya çıkmıştır. Heavy metalin farklı türlerine gotik tarzın yedirilmesiyle müzikal açıdan kollara ayrılmıştır. Gotik romanlara dayanan şarkı sözlerinde de melodram ve kederden kişisel deneyimlere kadar birçok temaya rastlamak mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Steven Tyler</span> Amerikalı şarkıcı

Steven Tyler,, ünlü Amerikalı şarkıcı, bestekâr, söz yazarı ve multi-enstrümantalist. Boston kökenli hard rock grubu Aerosmith'in frontman'i ve vokalisti olmasıyla bilinen Tyler, grupta aynı zamanda armonika, piyano ve perküsyonla ilgilenmektedir. Ünlü aktris Liv Tyler'ın babasıdır. Şarkıcı "Çığlık Şeytanı" lakabıyla da tanınmaktadır ve aynı derecede sahne akrobasisiyle ünlüdür. Yüksek enerjisiyle geçen performansları sırasında renkli ve parlak kıyafetler giyinir ve kendine özgü bir şekilde mikrofon standına asılı eşarplarıyla bilinir. Tyler, 1970'lerde, hard rock için kilometre taşı olan Toys in the Attic ve Rocksu albümlerini yayınlayan Aerosmith'in frontman'i olarak ön plana çıktı. 70'lerin sonunda ve 80'lerin başında, alkol ve uyuşturucu bağımlılığına yakalandı ve grubun popülaritesi azaldı.

Progresif metal, metal ve progresif rock tarzlarını birleştiren bir melez müzik tarzıdır. Metal müziğin agresif ve yüksek sesiyle progresif rockın daha deneysel ve teknik seslerinin birleşimiyle oluşmuştur. Progresif metal genellikle aşırı teknik parçalara sahiptir ve çoğunlukla kullanılmayan armoniler ve senkoplu karmaşık ritimler kullanılır ayrıca tempo ile ölçü değişimlerine de çokça yer verilir.

<span class="mw-page-title-main">Bon Scott</span> İngiliz-Avustralyalı şarkıcı (1946 – 1980)

Ronald Belford "Bon" Scott Avustralyalı şarkıcı ve söz yazarıydı. 1974'ten 1980'deki ölümüne kadar hard rock grubu AC/DC'nin baş vokalisti ve söz yazarıydı.

Endüstriyel rock, kökeni 1970'lerdeki post-punk gruplarına dayanan, endüstriyel müzik ve alt türlerinin karışımıyla ortaya çıkmış olan bir müzik türüdür. Klavye kullanımı yaygındır ve çalgılara çoğunlukla distortion uygulanır. Rock müziğe deneysel ve sert bir bakış açısıyla yaklaşan bu tür, noise rock'tan ses patlamaları, endüstriyel müzikten de avangart bir altyapı ile kışkırtıcı temalarını almıştır.

Endüstriyel müzik, transgresif ve kışkırtıcı temalar üzerinden yola çıkan deneysel bir müzik türüdür. İlk endüstriyel sanatçıları avangart'dan etkilenmiş, eserlerinde ses ve gürültü üzerinde deneyler yapmış ve faşizmle okültizm gibi tartışmalı konuları ele almıştır. Bu müzik türü en başta türe ismini veren Industrial Records'a bağlı performans sanatçıları ve müzisyenleri tanımlamak için kullanırken, türün yeraltı kültüründe yayılması ile çeşitli sanatçıları etkilemiştir.

Revolver, Future US tarafından bastırılan aylık hard rock ve heavy metal dergisi. Dergi, ilk başladığında popüler müzik tarzları hakkında yayım yapıyordu, ancak sonraları bunu değiştirdi. Dergi, Spin dergisi gibi heavy metal ve punk altkültürleri hakkında yazıyor.

Kerrang!, İngiltere'de, Bauer Media Group tarafından 1981 yılından beri yayınlanan rock müzik dergisidir. Dergi, New Wave of British Heavy Metal ve hard rock gruplarının yükselişinde büyük rol oynamıştır.

Shock rock, rock müzik veya heavy metal müziğin, şok değerini vurgulayan son derece teatral canlı performanslarla birleşimidir. Performanslar, sanatçıların şiddet içeren veya provokatif davranışlarını, kostüm, maske veya yüz boyama gibi dikkat çekici görüntülerin kullanımını veya piroteknik veya sahte kan gibi özel efektleri içerebilir. Shock rock aynı zamanda sıklıkla korku unsurlarını da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Neoklasik metal</span>

Neoklasik metal, klasik müziğin yoğun etkisinde kalmış olan, genel olarak kompleks çalma teknikleri içeren bir heavy metal müzik alt türüdür. Hem klasik müzikten hem de speed metal'den özellikler almıştır. Deep Purple grubunun gitaristi Ritchie Blackmore'un klasik müzik melodilerini ve blues rock tarzını birleştirerek bu türe öncülük ettiği kabul edilir. Sonrasında Yngwie Malmsteen 1980'ler boyunca bu türün gelişmesinde büyük rol oynayacak ve en önemli neoklasik metal müzisyenlerinden biri olacaktı. Türü icra eden diğer önemli sanatçılar olarak Randy Rhoads, John Petrucci, Jason Becker, Tony MacAlpine, Vinnie Moore, Uli Jon Roth, Stéphan Forté, Wolf Hoffmann, Timo Tolkki ve Marty Friedman örnek gösterilebilir.