İçeriğe atla

History 101

History 101
Tür
  • Tarih
ÜlkeBirleşik Krallık
Diliİngilizce
Sezon sayısı1
Bölüm sayısı10
Yapım
Gösterim süresi20–23 dakika
Yapım şirketiITN Productions
Dağıtımcı firmaNetflix
Yayın bilgileri
Yayın tarihi22 Mayıs 2020 (2020-05-22)
Dış bağlantılar

History 101, ilk olarak 22 Mayıs 2020'de Netflix'te yayınlanan bir belgesel televizyon dizisidir. İlk sezon, arşiv kayıtları ile çeşitli konular hakkındaki gerçekleri ve grafikleri içeren mini tarih dersleri etrafında dönüyor.[1][2]

Çıkış Tarihi

History 101, 22 Mayıs 2020'de Netflix'te yayınlandı.[1]

Bölümler

Belgeselde yer alan her bölüm, kendi içerisinde aşağıdaki sorulara yanıt bulmaya çalışıyor.[3]

1. Bölüm - Hazır Yemekler

Ucuz, hızlı ve lezzetli hazır yemekler 1950'lerde bir mutfak çılgınlığı haline geldi. Fakat rahatlık arayışımız geri dönüşü olmayan bir sağlık krizi yarattı mı?

2. Bölüm - Uzay Savaşları

15 uluslararası kuruluş, her yıl uzay yolculuğuna 62 milyar dolar harcıyor. Evreni keşfetmeye yönelik pahalı ve tehlikeli çabalarımızı körükleyen nedir?

3. Bölüm - Çin'in Yükselişi

21. yüzyılda Çin, küresel bir ekonomik güç merkezi haline geldi. Neden dünyanın geri kalanı, Çin'in zirveye yükseldiğini fark etmek için bu kadar yavaştı?

4. Bölüm - Plastikler

Plastikler yaşama şeklimizi değiştirdi ancak ilerlemenin yüksek bir bedeli var: 7,8 milyar ton atık. Plastik bir mucize mi, bir felaket mi?

5. Bölüm - Petrol ve Orta Doğu

Petrol, Orta Doğu'ya büyük bir zenginlik getirdi ve büyük savaşları tetikledi. Bölge ve dünyanın geri kalanı için bir lütuf mu yoksa bir lanet mi?

6. Bölüm - Robotlar

Gezegeni kendi kendine giden arabalardan cerrahi kollara kadar tahmini 9 milyon robotla paylaşıyoruz. Bir gün tamamen insanların yerini alabilirler mi?

7. Bölüm - Feminizm

Feminizm, dünyadaki kadınların haklarını güvence altına alarak topluma yönelik geniş kapsamlı değişiklikleri başlattı. Daha ne kadar ileri gitmeliyiz?

8. Bölüm - Nükleer Enerji

Dünya elektriğinin %10'undan fazlası nükleer enerjiden geliyor. Ancak radyoaktif atıklar ve nükleer erime tehdidi ile ateşle mi oynuyoruz?

9. Bölüm - AIDS

Yaklaşık 40 milyon insan HIV ile yaşıyor. Onlarca yıllık araştırma ve aktivizmden sonra bir çare bulmak ve önyargılara karşı savaşmak için ne kadar ilerledik?

10. Bölüm - Genetik

DNA analizi bize; hastalıkların haritasını çıkarmak, suçları çözümlemek ve daha fazlası için araçlar verdi. Fakat DNA kodunu çözmek için düşünmeden hareket ediyor olabilir miyiz?

Kaynakça

  1. ^ a b "Stream It Or Skip It: 'History 101' on Netflix, a Mini-Doc Infotainment Series About Stuff and Other Things". Decider. 27 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2020. 
  2. ^ "History 101 season 1 review – Like Netflix's Explained but for History". Ready Steady Cut. 29 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2020. 
  3. ^ "History 101". 1 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Geri dönüşüm</span> Kullanılmayan atıkları tekrar kullandırabilen yöntem

Geri dönüşüm terim olarak, kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile ham madde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Plastik</span>

Plastik; karbon (C), hidrojen (H), oksijen (O), azot (N) ve diğer organik ya da inorganik elementlerin oluşturduğu monomer adı verilen; basit yapıdaki moleküllü gruplardaki bağın koparılarak polimer adı verilen uzun ve zincirli bir yapıya dönüştürülmesi ile elde edilen malzemelere verilen isimdir. Plastik kelimesi, "şekillendirilebilen veya kalıplanabilen" anlamına gelen Yunanca πλαστικός (plastikos) ve "kalıplanmış" anlamına gelen πλαστός (plastos) kelimesinden türetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fosil yakıt</span> Milyonlarca yıl önce ölmüş bitki ve hayvanlardan oluşan yakıt

Fosil yakıt veya mineral yakıt, hidrokarbon ve yüksek oranlarda karbon içeren doğal enerji kaynağı. Kömür, petrol ve doğalgaz; bu türden yakıtlara başlıca örnektir. Ölen canlı organizmaların oksijensiz ortamda milyonlarca yıl boyunca çözülmesi ile oluşur. Fosil yakıtlar endüstriyel alanda çok geniş bir kullanım alanı bulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Radyoaktif atık</span> İstenmeyen veya kullanılamayan radyoaktif maddeler

Radyoaktif atıklar, serbestleştirme sınırlarının üzerinde aktivite konsantrasyonu içeren ve bir daha kullanılması düşünülmeyen nükleer ve radyoaktif maddeler ile radyoaktif madde bulaşmış ya da radyoaktif olmuş yapı, sistem, bileşen ve malzemelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Elektronik atıklar</span>

Elektronik atık veya e-atık, elektronik cihazların kullanım ömrünün tamamlanması ya da bizim bildiğimiz haliyle çöpe dönüşmesidir. Günlük hayatta kullandığımız televizyon, radyo, bilgisayar, yazıcı, çamaşır makinesi, buzdolabı vs gibi elektronik eşyalar, kullanım ömrü bittiğinde elektronik atık sınıfına girmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde e-atığın gayri resmi olarak işlenmesi, olumsuz insan sağlığı etkilerine ve çevre kirliliğine yol açabilir.

<span class="mw-page-title-main">Biyokütle</span> Yaşayan ya da yakın zamanda yaşamış organizmalardan elde edilen biyolojik materyal

Biyokütle, yaşayan ya da yakın zamanda yaşamış canlılardan elde edilen fosilleşmemiş tüm biyolojik malzemenin genel adıdır. Biyokütle, bir enerji kaynağıdır ve endüstriyel anlamda biyokütle, bu biyolojik maddelerden yakıt elde edilmesi ya da diğer endüstriyel amaçlarla kullanılması ile ilgilidir. Yaygın olarak, biyoyakıt elde etmek amacı ile yetiştirilen bitkiler ile lif, ısı ve kimyasal elde etmek üzere kullanılan hayvansal ve bitkisel ürünleri ifade eder. Biyokütleler, bir yakıt olarak yakılabilen organik atıkları da içerir. Buna karşın, fosilleşmiş ve coğrafi etkilerle değişikliğe uğramış, kömür, petrol gibi organik maddeleri içermez. Genellikle kuru ağırlıkları ile ölçülürler.

<span class="mw-page-title-main">Çevre kirliliği</span> Doğa sorunu

Çevre kirliliği, çevrenin doğal olmayan bir şekilde insan eliyle doğallığının bozulmasıdır. Bu ekosistemi bozma eylemleri; kirlenme şeklinde tabir edilmektedir.

<i>Megas XLR</i>

Megas XLR, Cartoon Network için Jody Schaeffer ve George Krstic tarafından yapılan bir Amerikan animasyon televizyon serisidir. Punk ve Rock kültürünü taşıyan seri, 1 Mayıs 2004 ve 15 Ocak 2005 tarihleri arasında toplam 2 sezon olarak Toonami kuşağında yayınlanmış, düşük reytinglerden dolayı seri iptal edilmiştir. Türkiye'de ise Cartoon Network kanalında 28 Ocak 2008 tarihinde yayınlanmaya başlamış ve sonradan TNT kanalında da gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Toshiba</span> çokuluslu bir Japon üretim şirketi

Toshiba Corporation Japonca: 株式会社東芝, çokuluslu bir Japon üretim şirketidir. Genel merkezi Tokyo, Japonya olan şirket tüketici ürünleri elektronik cihazlar ve parçaları konusunda Dünyanın sayılı markalarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Atık</span>

Atık, kullanılmış, artık istenmeyen ve çevre için zarar oluşturan her türlü maddedir. Biyoloji'de ter, üre, dışkı gibi canlı artıkları da atık olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Biyoenerji</span> Yakın zamanda yaşamış organizmalardan elde edilen enerji

Biyoenerji, biyolojik kaynaklardan elde edilen malzemelerden sağlanan yenilenebilir enerjidir. Biyokütle, güneş ışığını kimyasal enerji şeklinde depolayan herhangi bir organik malzemedir. Yakıt olarak odun, odun atıkları, saman ve diğer mahsul artıkları, gübre, şeker kamışı ve çeşitli tarımsal işlemlerden elde edilen diğer birçok yan ürünü içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya enerji tüketimi</span> Küresel enerji üretimi ve tüketimi

Dünya enerji tüketimi‭ ‬bütün insan‭ ‬uygarlığı‭ ‬tarafından kullanılan toplam‭ ‬enerji‭yi ‬ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik üretimi</span>

Elektrik üretimi, elektrik ve diğer kaynaklardan birincil enerji üretme sürecidir. Elektrik üretiminin temel ilkeleri İngiliz bilim insanı Michael Faraday tarafından 1820'lerde ve 1830'ların başında keşfedildi. Onun temel yöntemi bugün hâlâ kullanılmaktadır: Elektrik, bakır gibi iletken bir telin manyetik bir alan içinde hareket ettirilmesi ile üretilir. Elektrik jeneratörü, bir mıknatıs içinde dönen sarılı iletken tellerin bulunduğu ve bu tellerin mıknatıs içinde dönmesiyle elektrik akımı üreten bir makinedir. Evlerimizde, işyerlerimizde, endüstride gereksinim duyduğumuz büyük miktardaki elektrik enerjisini elde etmek için, elektrik jeneratörlerini döndürecek büyük güç santrallarına ihtiyaç duyarız. Çoğu güç santrali, jeneratörü döndürmek için ısı üretiminde bulunurlar. Fosil yakıtlı santrallar ısı üretimi için doğal gaz, kömür ve petrol yakarlar. Nükleer santrallar da uranyum yakıtını parçalayarak ısı üretirler. Ancak bütün bu değişik tip santrallar ürettikleri ısıyı, suyu buhar haline dönüştürmek için kullanırlar. Oluşan buhar ise elektrik jeneratörüne bağlı olan türbine verilir. Su buharı, türbin şaftı üzerinde bulunan binlerce kanatçık üzerinden geçerken daha önce üretilen ısıdan almış olduğu enerjiyi kullanarak, türbin şaftını döndürür. İşte bu dönme, jeneratörün elektrik üretmek için gereksinim duyduğu mekanik harekettir. Jeneratörde oluşan elektrik ise iletim hatları denilen iletken teller ile kullanılacağı yere gönderilir. Türbinden çıkan, enerjisi diğer bir deyişle basınç ve sıcaklığı azalmış buhar ise yoğunlaştırıcı (kondenser) denilen bölümde soğutulup su haline dönüştürüldükten sonra, tekrar kullanılmak üzere santralın ısı üretilen bölümüne geri gönderilir. Yoğunlaştırıcıda soğutma işini sağlayabilmek için deniz, göl veya ırmaklarda bulunan su kullanılır. Su kaynaklarından uzak bölgelerde ise santralın hemen yanında bulunan ve uzaktan bakıldığı zaman geniş dev bacalara benzeyen soğutma kuleleri kullanılır. Bu kulelerin üzerinde görülen beyaz duman ise su buharıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'da enerji</span>

Kazakistan'da enerji Kazakistan'da enerjiyi ve elektrik üretimi, tüketimi ve ithalatını açıklar. Kazakistan enerji politikası enerji ile ilgili Kazakistan siyasetini anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Çevre sorunları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, insan faaliyetlerinin, biyofiziksel çevre üzerindeki zararlı etkilere sebep olan çevre sorunlarının bir listesidir. Genel anlamda; sorunlar, etkileri ve hafifletici unsurlar olarak sınıflandırılırlarsa da, etkilerin birbirine bağlı olduğu ve yeni etkilere neden olabilecekleri gözden uzak tutulmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Enerji güvencesi</span> Enerji mevcudiyetine ilişkin ulusal güvenlik değerlendirmeleri

Enerji güvencesi ulusal güvenlik ile enerji tüketimi için doğal kaynakların bulunabilirliği arasındaki ilişkidir. (Nispeten) ucuz enerjiye erişim, modern ekonomilerin işleyişi için zorunlu hale gelmiştir. Bununla birlikte, enerji kaynaklarının ülkeler arasında eşit olmayan dağılımı, ciddi kırılganlıklara neden olmuştur. Uluslararası enerji ilişkileri, hem enerji güvenliği hem de enerji kırılganlığına yol açan dünyanın küreselleşmesine katkıda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'da enerji</span>

Rusya'da enerji, Rusya'daki enerji ve elektriğin üretim, tüketim ve ihracatını açıklar. Rusya'nın enerji politikası, Rusya siyasetindeki enerji politikasını daha ayrıntılı olarak açıklamaktadır.

Better Than Us, Arisa adlı gelişmiş bir empatik android hakkında Andrey Junkovsky tarafından yaratılan 2018 Rus bilimkurgu televizyon dizisidir. Rus devlet kanalı C1R için Sputnik Vostok Production işbirliği içinde üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan coğrafyası</span>

Kazakistan, Orta Asya ve Doğu Avrupa'da 48°K 68°D koordinatlarında yer almaktadır. Yaklaşık 2.724.900 km2 bir alana sahip olan Kazakistan, diğer dört Orta Asya ülkesinin toplam büyüklüğünün iki katından ve Alaska'dan %60 daha büyüktür. Ülke güneyde Türkmenistan, Özbekistan ve Kırgızistan ile; Kuzeyde Rusya; Batıda Hazar Denizi; Doğuda ise Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ile sınır komşusudur.

<span class="mw-page-title-main">Inside Bill's Brain: Decoding Bill Gates</span>

Inside Bill's Brain: Decoding Bill Gates, Davis Guggenheim tarafından yaratılan ve yönetilen 2019 üç bölümlük belgesel yayın yapan bir dizidir.