İçeriğe atla

Hisseli Harikalar Kumpanyası

Hisseli Harikalar
YazarHaldun Dormen
İlk gösterim3 Mart 1980
ÜlkeTürkiye
Orijinal dilTürkçe
KonuAnadolu'da bir çadır kumpanyasının assolist arayışı ve bir köy ağasının assoliste aşkı ile gelişen komik olaylar
TürMüzikal komedi

Hisseli Harikalar Kumpanyası, Haldun Dormen'in yazdığı, ilk kez 3 Mart 1980'de İstanbul Şan Sineması'nda Dormen yönetmenliğinde sahnelenmiş bir müzikaldir.

Anadolu'da turne yapan bir çadır tiyatrosunun assolisti başka bir gazinoya transfer olunca kumpanyanın yeni assolist arayışı ve bir köy ağasının yeni assoliste aşık olmasıyla gelişen olayları konu edinir.[1] 1980-1982 yılları arsında 40 kişilik kadro ile döneminin en büyük sahne yapımlarından biri olarak sahnelenmiş ve Türkiye'nin en çok izlenen müzikallerinden birisi olmuştur.[2]

Besteleri Melih Kibar'a, şarkı sözleri Çiğdem Talu'ya, düzenlemeleri ve müzik yönetimi Esin Engin'e ait olan müzikalin 1980'deki sahnelenişinde dönemin popüler şarkıcısı Erol Evgin de rol aldı ve kötü bir Erol Evgin kopyası olan "Erol Sevgin"' karakterini canlandırdı. Evgin'in müzikalde seslendirdiği "Hep Böyle Kal" ve "Söyle Canım" şarkıları daha sonra pop müziği parçaları olarak dinlenmeye devam etti.

Geçmişi

1980 versiyonu

Müzikal, Egemen Bostancı'nın Haldun Dormen'den "Huysuz Virjin" adıyla tanınan Seyfi Dursunoğlu için bir rol yazmasını istemesi ile kaleme alındı. Ancak Dursunoğlu'nun müsait olmaması nedeniyle rolü o dönemde Mehmet Ali Erbil oynadı. Egemen Bostancı ve Haldun Dormen tarafından sahneye konan eseri Haldun Dormen yönetti.

Başlıca rolleri Erol Evgin (Erol Sevgin), Nevra Serezli (Süheyla Deniz), Mehmet Ali Erbil (Cafer), Adile Naşit (Adile), Ayşen Gruda (Prenses Mehtap), İlyas Salman (Hüseyin Ağa), Belkıs Dilligil (Şebnem), Asuman Arsan (Hilda), Turgut Boralı (Emin) ve Kartal Kaan (Çığırtkan) üstlendi. Türkiye'nin birçok yerinde altı yüzden fazla kez sergilendi ve yarım milyon kişi tarafından izlendi.[3] Müzikalin 1980 versiyonunun video kaydı 1981 yılının Ekim ayında TRT tarafından yayınlandı.

Televizyon müzikali

1989 yılında Haldun Dormen, "Hisseli Harikalar Kumpanyası'nın devam niteliğinde bir televizyon müzikalinin senaryosunu Kemal Uzun’la birlikte yazdı. Müzikler yine Melih Kibar, şarkı sözlerini Çetin Akçan tarafından yazıldı. Beş bölümlük televizyon müzikalinde aynı oyuncu kadrosu rol aldı ancak vefat eden Adile Naşit’in rolü yerine Sevil Üstekin'e farklı bir rol yazıldı ve Cafer rolünü Necati Bilgiç üstlendi. Dizi, seyircilerden fazla ilgi görmedi.[4]

2007 versiyonu

Eser, 2007 Haziran ayından itibaren BKM yapımcılığında tekrar sahnelenmeye başlandı. Müzikleri Firuz İsmailov tarafından yeniden düzenlendi. Eserin yeni versiyonunda 80 kişilik bir kadro görev aldı. İlk sahnelenişindeki kadrodan Erol Evgin ve Kartal Kaan daha önceki rolleriyle, Ayşen Gruda, daha önce Adile Naşit'in canlandırdığı "Adile" rolüyle 2007'deki yapımda rol aldı. Süheyla rolünü Ayça Varlıer üstlendi. Ruhsar Öcal, Nazlı Tosunoğlu, Selahattin Taşdöçen, Nuri Gökaşan, Umut Kurt (Cafer), Metin Keçeci, Ethel Mulinas Araf, Pelin Öztekin, Jinet Bahar, Barış Perker, Ezgi Mola, Cem Akkaş ve Nevin Özlem yeni yapımda rol aldı.[3] Eser, bu sahnelenişinde seyirciden fazla ilgi görmedi.[4]

Broadway'de sahnelenişi

Müzikal 13 Haziran 2009 tarihinde New York'ta yerleşik Türk oyucularından oluşan kadro tarafından New York'taki Beacon Tiyatrosu'nda sergilenerek Broadway'de sahnelenen Türkiye'den ilk müzikal oldu. Yönetmenliğini Gülçin Hatıhan, yapımcılığını İbrahim Yazıcı, koreografisini Korhan Başaran ve müzikal direktörlüğünü Onur Selçuk'un üstlendiği bu yapımda pop sanatçısı Burak Kut, "Murat Kurt" rolüyle yer aldı.[5]

Opera ve Bale olarak sahnelenişi

Besteci ve orkestra şefi Kıvanç Tepe'nin müzik düzenlemelerini yaparak senfonik orkestraya uyarladığı müzikal Devlet Opera ve Balesi repertuvarına alındı ve opera olarak ilk defa 2019 yılında Samsun'da, Şahan Gürkan'ın yönetmenliğinde Samsun Opera ve Balesi'nde sahnelendi.[6]

Diğer

Müzikal, Türkiye'de çeşitli okul grupları tarafından da sahnelenmiştir.[7][8]

Kaynakça

  1. ^ "Hisseli Harikalar Kumpanyası". Operabale.gov.tr. 28 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2021. 
  2. ^ "'Hisseli Harikalar' opera sahnesinde". Cumhuriyet.com.tr, 30 Kasım 2019. 25 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2021. 
  3. ^ a b "Eski günlere iç geçirenlere "Hisseli Harikalar Kumpanyası"". Milliyet.com.tr, 27 Temmuz 2007. 25 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2021. 
  4. ^ a b Tok, Yavuz Hakan. "Harikalar dünyası burası". Dizidoktoru.com sitesi, 5 Eylül 2020. 25 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2021. 
  5. ^ "Hisseli Harikalar Broadway'de". Turkiyeturizm.com sitesi, 15 Haziran 2009. 25 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2021. 
  6. ^ "Hisseli Harikalar Kumpanyası" opera sahnesinde". Hürriyet gazetesi, 29 Kasım 2019. 30 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2021. 
  7. ^ "Turkish musical play Broadway blockbuster". Hürriyet Gazetesi. 19 Haziran 2009. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2020. 
  8. ^ "Vee perde açılıyor". Seymenkoleji.com sitesi. 10 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Melih Kibar</span> Türk bestekâr ve söz yazarı (1951–2005)

Melih Kibar, Türk bestecidir. Çiğdem Talu ile Erol Evgin için bestelediği şarkılarla bilinir. Ayrıca başta Hababam Sınıfı olmak üzere birçok filmin müziğini yaptı. ‘Hep Böyle Kal’ ve ‘Söyle Canım’ 45'lik plak çalışmaları Altın Plak kazanan Kibar, 1984 yılında da Sopot’ta ‘En Başarılı Orkestra Şefi’ ödülünü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Haldun Dormen</span> Türk oyuncu ve yönetmen

Ahmet Haldun Dormen, Türk tiyatro oyuncusu ve yönetmeni, oyun yazarı, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Adile Naşit</span> Türk sinema sanatçısı (1930–1987)

Adile Naşit gerçek adıyla Adela Özcan, Türk sinema oyuncusu, tiyatro sanatçısı ve televizyon sunucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Esin Engin</span> Türk besteci, aranjör, şarkıcı, orkestra şefi ve müzisyen

Esin Engin,, Türk besteci, aranjör, şarkıcı, orkestra şefi ve müzisyen.

<i>Mavi Boncuk</i> (film, 1974) 1974 yapımı Türk komedi filmi

Mavi Boncuk, 1 Ocak 1975 tarihinde vizyona giren, yönetmenliğini Ertem Eğilmez'in üstlendiği ve senaryosunu Sadık Şendil'in yazdığı 1974 yapımı Türk komedi ve romantik filmidir. Başrollerinde Emel Sayın, Tarık Akan, Zeki Alasya, Münir Özkul, Metin Akpınar, Kemal Sunal, Halit Akçatepe, Adile Naşit ve Perran Kutman yer almaktadır.

Dormen Tiyatrosu, İstanbul'da 1957-1977 ve 1987-2001 arasında oyunlar sahneleyen özel tiyatro topluluğu.

<span class="mw-page-title-main">Turgut Boralı</span> Türk oyuncu

Turgut Boralı, Türk oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Tayfun Sav</span> Türk oyuncu ve balet

Murat Tayfun Savlıoğlu, Türk oyuncu ve balet.

Umut Kurt, Beynelmilel filmi ve Hatırla Sevgili dizisiyle tanınan Türk oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Erol Evgin</span> Türk pop müziği sanatçısı

Mehmet Erol Evgin, POPSAV'ın kurucusu olan Türk pop müziği sanatçısıdır. Sunuculuk, oyunculuk ve mimarlık da yapmıştır.

Ayça Elif Varlıer, Türk oyuncu, şarkıcı, besteci ve sunucudur.

Ruhsar Öcal,, Türk opera solisti, tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

Melda Gür Türk oyuncu ve pop müzik şarkıcısı.

Gülçin Hatıhan, Türk tiyatro ve dizi oyuncusu.

<i>Şahane Züğürtler</i> (oyun)

Şahane Züğürtler, Fransız bulvar tiyatrosunun öncülerinden aktör, yazar ve yönetmen Jacques Deval'in 1933'te yazdığı komedi tarzındaki tiyatro oyununun Türkiye'deki adı.

Hisseli Harikalar Kumpanyası ilk olarak 1980 yılında Hisseli Harikalar Kumpanyası adıyla müzikal bir oyun olarak sergilendi. 1988 yılında TRT 1'de aynı isimle Haldun Dormen'in yönetmenliğini üstlendiği ve senaryosunu yazdığı dizi versiyonunda ise Erol Evgin, Nevra Serezli ve Ayşen Gruda gibi oyuncular başrollerini paylaştı.

Egemen Bostancı, Türk gazeteci, yapımcı ve organizatör.

<span class="mw-page-title-main">Pelin Öztekin</span> Türk oyuncu

Şükran Pelin Öztekin, Türk oyuncu.

Bülent Bilgiç, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Sokak Kızı Irma (müzikal)</span>

Sokak Kızı İrma, ilk defa 1956'da Paris'te sahnelenmiş olan müziği Marguerite Monnot'e, sözleri Alexandre Breffort'a ait iki perdelik bir Fransız müzikalidir.