Kuzey Afrika, Afrika'nın kuzeyindeki bölgeye verilen isim. Bugün Kuzey Afrika'da Fas, Cezayir, Tunus, Libya, Mısır ve Sudan devletleri bulunmaktadır. Bölgede Müslümanlar çoğunluktadır. Bölgedeki yaygın diller Arapça, Berberice ve Kıpticedir.
Endülüs, 711-1492 yılları arasında İber Yarımadası'nda Berberi milletinin de katkısı ile Arapların etkisi altında bulunan bölgelere verilen isimdir. Müslümanların İber Yarımadası'ndaki varlığı en son Moriskoların 1609 yılında İspanya'dan Müslümanlığı bırakmadıkları için göçe zorlanarak sınır dışı edilmesiyle son bulmuştur.
İspanya İç Savaşı, 17 Temmuz 1936–1 Nisan 1939 tarihleri arasında, demokratik seçimle başa gelmiş İkinci İspanyol Cumhuriyeti’ne sadık Cumhuriyetçiler ile General Francisco Franco liderliğinde isyancı bir grup olan Milliyetçiler arasında yaşanmıştır. Savaşı Milliyetçiler kazanmıştır ve Franco, 1939’dan öldüğü yıl olan 1975’e kadar İspanya’yı yönetmiştir.
Mağrip, Arap dünyasının batı kısmıdır. Bölge, Cezayir, Libya, Moritanya, Fas ve Tunus dahil olmak üzere Batı ve Orta Kuzey Afrika'yı kapsar. Mağrip ayrıca Batı Sahra'nın tartışmalı bölgesini de içerir. 2018 itibarıyla bölgenin nüfusu 100 milyondan fazlaydı.
Gallia Narbonensis, günümüz Fransa'sının güneyindeki Languedoc ve Provence bölgesinde yer alan antik Roma İmparatorluğu eyaleti.
Hispania günümüzde Portekiz, İspanya, Andorra ve Cebelitarık'ın bulunduğu İber Yarımadası'na Romalılar tarafından verilen isimdir. Ayrıca Roma döneminde Hispania iki bölgeye ayrılmıştır: Hispania Citerior ve Hispania Ulterior. Günümüzde İspanya'nın eski ismi olarak da kullanılır.
İspanyol İmparatorluğu, beş kıtada toprağı olan, dünyanın ilk küresel imparatorluğudur. İspanyol İmparatorluğu, İspanya veya İspanya hükümdarları tarafından fethedilen, miras kalan veya el konan arazileri kapsar. Bu arazilere Kuzey ve Güney Amerika'nın geniş kesimleri de dahildir. Hak iddia edilen ancak hiç ele geçirilemeyen topraklar da mevcuttur. Toplam arazilerin yüzölçümü 18. yüzyılın sonunda 18 milyon kilometre kare civarındadır. 16. ve 17. yüzyıllardaki kıtalararası yapısına rağmen koloni imparatorluğu deyimi 1768 yılı itibarıyla kullanılmaya başlanmıştır. 19. yüzyılda ise devlet yapısı tamamen kolonisel bir yapıya dönüşmüştür.
Constans, İmparator Honorius'a karşı imparatorluğunu ilan eden gaspçı III. Constantinus'un oğlu ve 409 - 411 yılları arasında babası tarafından müşterek imparator ilan eden Romalı.
İspanya tarihi, İspanya'da tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan dönem boyunca yaşanan olayları kapsar.
Hispania Baetica, Hispania'da bulunan üç Roma İmparatorluğu eyaletinden biri.
İber Yarımadası ya da İberya, Avrupa kıtasının Akdeniz'e uzanan üç yarımadasından biridir. İber Yarımadasında İspanya ve Portekiz devletleri yer almaktadır. Yarımadanın en güneyinde yer alan Cebelitarık, Birleşik Krallık'ın idaresindedir.
Portekiz tarihi, bugünkü Portekiz Cumhuriyeti topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.
Hispania Ulterior, Roma Cumhuriyeti döneminde, kabaca Baetica ve modern İspanya'nın Guadalquivir vadisi ve Lusitania ve Galiçya'yı kapsayan Hispania bölgesi ve Roma Cumhuriyeti Eyaleti.
Mauretania Tingitana Kuzeybatı Afrika'da bulunan antik bir Roma eyaleti. Eyalet kabaca modern Fas'ın kuzeyini ve İspanya'nın Ceuta ve Melilla şehirlerini kapsar ve sınırları yarımadanın kuzeyinden, Cebelitarığın karşısından, güneyde Chellah ve Volubilis kentlerine, doğuda ise Oued Laou nehrine kadar uzanırdı.
Asteriks İspanya'da René Goscinny ve Albert Uderzo'in Galyalı Asteriks'in Maceraları serisinden bir çizgi romandır.
Guam (İngilizce: Guam, telaffuz:
Tarraco, İspanya'nın Katalonya Eyaletindeki günümüz Tarragona kentinin eski adıdır. Scipio Calvus tarafından İkinci Pön Savaşı sırasında kurulan şehir, İber Yarımadası'ndaki en eski Roma yerleşim yeriydi ve Roma İmparatorluğu döneminde Roma ili Hispania Citerior'un ve Hispania Tarraconensis'in başkenti oldu.
Gallia Aquitania, Roma İmparatorluğu'nun bir eyaletiydi. Eyalet, günümüzde Fransa'nın güneybatısında yer alan Akitanya bölgesini kapsamaktaydı ve Gallia Lugdunensis, Gallia Narbonensis ve Hispania Tarraconensis eyaletleri ile komşuydu.
İspanyol mutfağı, İspanya'ya özgü bir yemek pişirme tarzıdır. İspanyol mutfağı, Avrupa'nın bazı İber Yarımadası bölgelerinde yerel kültürü ve toplumu şekillendiren tarihi süreçlerden büyük ölçüde etkilenmiştir. Coğrafya ve iklim, pişirme yöntemleri ve mevcut malzemeler üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bu pişirme yöntemleri ve malzemeleri, İspanya'yı oluşturan çeşitli bölgelerin gastronomisinde hala mevcuttur. İspanyol mutfağı, İspanya istilalarının ve fetihlerinin gelenekleri değiştirerek yeni malzemeleri kullanıma sunduğu karmaşık bir tarihten türemiştir. Böylece, İspanya'nın mevcut ve eski mutfağı, eski ve yeni gelenekleri birleştirmektedir.
İspanya mimarisi İspanya'nın günümüzde üzerinde bulunduğu topraklarda verilmiş mimari yapıtları içermektedir. Terim; İber Yarımadası ve Hispania adlı tarihî bölgeler ile burada varlığını sürdürmüş Hristiyan ve Müslüman devletler döneminde yapılmış yapıtları da içine almaktadır.