İçeriğe atla

Hishikawa Moronobu

Hişikava Moronobu
Doğum1618
Kyonan, Chiba ili, Japonya
Ölüm25 Temmuz 1694 (76 yaşında)
Edo
MeslekGörsel Sanatçı
Tanınma nedeniKitap Süslemeciliği

Hişikava Moronobu veya Kichibē (Japonca:菱川 師宣), Japon ressam (1618 - 1694 Temmuz 25). Bir kumaş ressamının oğlu olan Moronobu, Kyoto'da öğrenim görüp, Edo'ya yerleşerek (1658) kitap süslemecisi olarak ün saldı. 130'a yakın siyah-beyaz süsleme yapıp Ukiyo-e üslubunun en ünlü süslemelerini gerçekleştirdi; aynı zamanda da, Japon taş baskı sanatının kurucusu sayılmasını sağlayan gravürler yaptı.[1] Çizime nakış desenleri çizerek başladı. 17. yüzyılın ortalarında, tahta blok baskılar kullanarak hikâye kitaplarının bir illüstratörü olduğu Edo'ya taşındı ve resimlerin geniş bir yelpazede halk için erişilebilir olmasını sağlamak için resimlerin toplu olarak çoğaltılması için bir teknik geliştirdi. Baskı olarak çoğaltılamayacak resimler yapmaya devam etti. Hem resimleri hem de baskıları Edo halkının, özellikle de fahişelerin ve Kabuki tiyatro oyuncularının gelenek ve görgülerini tasvir ediyordu. Hişikava, diğer ukiyo-e ressamları gibi, shun-ga olarak bilinen pornografik sahnelerin birçok resmini çizdi.[2]

Kaynakça

  1. ^ Grolier İnternational Americana Encyclopedia. Medya Holding A.Ş. 1993. ISBN 07172-9646-6. 
  2. ^ "Hishikawa Moronobu". Britannica. 8 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Diego Velázquez</span> İspanyol ressam (1599-1660)

Diego Rodríguez de Silva y Velázquez, İspanyol ressamdır.

Albrecht Dürer, Alman ressam, matematikçi ve matbaacı. Geç gotik Flaman sanatı uygular. Rembrant ve Goya ile birlikte eski basımların en önemli isimlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Hokusai</span> Japon sanatçı (1760 – 1849)

Katsushika Hokusai (葛飾北斎), Japonya'da Edo döneminde yaşamış Japon sanatçı, ressam, oymabaskı ustası, tahta oymacısı ve ukiyo-e ressamıdır.

Édouard Manet, Fransız ressam. 19. yüzyılda modern hayatı konu alan resimler yapmaya başlamış ilk ressamlardandır. Manet, gerçekçilik akımından izlenimciliğe geçişte önemli bir rol oynadı. İlk dönem başyapıtlarından Kırda Öğle Yemeği ve Olympia, kendisinden genç ressamlara esin kaynağı oldu. Daha sonraki yıllarda ise o ressamlar izlenimciliğin en önemli isimleri oldular. Günümüzde, bu iki resim, modern sanatın başlangıcı kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Otuz Altı Fuji Dağı Manzarası (Hokusai)</span> sanat eseri

36 Fuji Dağı Manzarası Japon ressam Katsushika Hokusai tarafından yapılmış olan, 46 büyük tahta oymabaskı resminden oluşan ukiyo-e resim serisidir. Seride Fuji Dağı farklı mevsimlerde ve hava şartlarında, çeşitli yerlerden ve uzaklıklardan göründüğü şekilde resmedilmiştir. Seri 1826 ile 1833 yılları arasında oluşturulan 46 baskıdan oluşur. İlk yayınlanan serideki 36 resmin çok popüler olması sonucunda, seriye 10 resim daha eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ukiyo-e</span> XVII - XIX. yy arasında ürünleri verilen Japon resim sanatı

Ukiyo-e (浮世絵)(Fani Dünya Resimleri), Edo Dönemi'nde ortaya çıkan bir Japon resim sanatı türüdür. Tiyatro, klasik edebiyat, şiir, yerel efsaneler, natürmort, imparatorluk ailesi ve din gibi birçok teması vardır. Ukiyo'nun kelime anlamı, içinde "modern olma"yı da barındırır. Çağdaş tarzı tasvir eden resim türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Honoré Daumier</span> Fransız sanatçı (1808 – 1879)

Honoré Daumier, Fransız ressam, heykeltıraş, karikatürist ve baskı resim sanatçısıydı.

Tür resmi ya da janr resmi ya da genre resmi ya da günlük yaşam resmi, ressamların belli bir daldaki ya da türdeki konuları özellikle de günlük yaşamdan kareleri çizdikleri resimlere verilen isim. Bu türün sanatçıları pazar yerlerinden, ev içlerinden, meyhanelerden, partilerden ve sokaklardan insan manzaraları betimlediler. Tablolar ressamına göre gerçekçi, hayal ürünü ya da romantik olabiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Nishiki-e</span>

Nishiki-e, bir Japon çok renkli ahşap baskı tekniğidir. Teknik öncelikle ukiyo-e'de kullanılmaktadır. 1760'larda icat edildi ve 1765 ile beş yıl sonra ölümü arasında birçok nishiki-e baskısı üreten matbaacı Suzuki Harunobu tarafından mükemmelleştirildi ve popüler hale getirildi.

<span class="mw-page-title-main">Kitagawa Utamaro</span>

Kitagawa Utamaro , Japon ukiyo-e ustası. Torii Kiyonaga, Suzuki Harunobu, Utagawa Hiroshige, Katsushika Hokusai ve Tōshūsai Sharaku ile birlikte "Altı Büyük Ukiyo-e Ustası" 'nın biri olarak sayılır. Suzuki Harunobu ve Torii Kiyonaga ile birlikte Bijinga (美人画)'nın ustası olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Utagawa Hiroshige</span> Japon ukiyo-e sanatçısı (1797 – 1858)

Utagava Hiroşige asıl ad: Andō Hiroşige ,, Japon itfaiyeci ve ukiyo-e ustası. Torii Kiyonaga, Suzuki Harunobu, Kitagawa Utamaro, Katsuşika Hokusai ve Tōşūsai Şaraku ile birlikte "Altı Büyük Ukiyo-e Ustası" 'nın biri olarak sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Ogata Gekkō</span> Japon sanatçı (1859 – 1920)

Ogata Gekkō ,, Japon ukiyo-e ustası ve Nihonga ressamı. Doğum adı: Nakagami Masanosuke ve Meikyōsai (名鏡斎), Kagyōrō (華暁楼) gibi "gō" ları kullandı.

<span class="mw-page-title-main">Kobayashi Kiyochika</span> Japon sanatçı (1847 – 1915)

Kobayashi Kiyochika , Japon ressam. Çocukluk adı Katsunosuke (勝之助), gō olarak Hōensha (方円舎), Shinseirō (真生楼) ve Shinsei (真生) kullandı.

<span class="mw-page-title-main">Gakutei Harunobu</span>

Gakutei Harunobu , Edo döneminin ikinci yarısında faaliyetleri göstermiş

<span class="mw-page-title-main">Yanagawa Shigenobu</span> Japon sanatçı (1787 – 1832)

Yanagawa Shigenobu , Edo döneminin ikinci yarısında faaliyetleri göstermiş olan Japon Ukiyo-e ustası. Katsushika Hokusai'nin öğrencilerinden ve üvey oğlu. Ukiyo-e 'nin dışında surimono, goukan, yomihon, ninjōbon, kyokabon'un sashi-e (ilustrasyon) çalışmalarıyla bilinir.

<i>Tako to ama</i>

Tako to ama, Japon sanatçı Hokusai tarafından ukiyo-e tarzında yapılmış zoofili temalı ksilografi tasarım. İlk olarak 1814'te yayımlanan shunga erotik türündeki üç ciltlik Kinoe no Komatsu'da yer almıştır ve Hokusai'nin yaptığı en ünlü shungadır. Japon sanatının popüler temalarıyla oynayarak genç bir kadın dalgıcın iki ahtapotla sarmaş dolaş cinsel ilişkisini tasvir etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Millî Saraylar Resim Müzesi</span>

Millî Saraylar Resim Müzesi, Dolmabahçe Sarayı'nın Veliaht Dairesi'nde 2014 yılında açılan Millî Saraylar İdaresi Başkanlığı'na bağlı müzedir.

Hyakkai Zukan Edo Dönemi'nin ortalarında ressam Hanabusa Iççō'nun öğrencisi Sawaki Sūşi tarafından 1737 yılında çizilen yōkai motifli parşömen tomarına verilen isimdir. Bu tarzda üretilmiş, resim ve yazı içeren tomarlara Japonya'da emakimono (絵巻物) denir. Hyakkai Zukan, eskiden Japon-stil ressam (日本画家) Yoşikawa Kanpō'ya ait olup şimdi Fukuoka Tarih Müzesi'nce muhafaza edilmektedir.

<i>Günümüzün Üç Güzeli</i> 1792-93 arasında Kitagawa Utamaronun çizdiği Japon resmi

Günümüzün Üç Güzeli Ukiyo-e sanatıyla hazırlanıp tahta bloklarına çizilmiş bir resimdir. 1792-93 yıllarında ukiyo-e sanatçısı Kitagawa Utamaro çizmiştir. Resimde kullanılan üçgen kompozisyonu o zamanın üç güzel ünlüsünü betimlemektedir : Geyşa Tomimoto Toyohina, Garson Naniwa Kita ve Takashima Hisa. Resim ayrıca üç şekilde bilinmektedir: Kansei Çağı'nın Üç Güzeli ve Üç Ünlü Güzel.

<span class="mw-page-title-main">Shunga</span>

Shunga, Japon erotik sanatı için bir terimdir. Çoğu shunga, bir ukiyo-e türüdür ve genellikle ahşap baskılar üzerine yapılır. Nadiren de olsa, ukiyo-e hareketinden önce var olan erotik boyalı el kitapları da bulunmaktadır.