İçeriğe atla

Hisar sınıfı açık deniz karakol gemisi


Hisar sınıfının tasarımında kullanılan Ada sınıfı korvetlerden TCG Heybeliada
Gemi sınıfı
Adı:Hisar sınıfı
İnşa eden:ASFAT
Kullanıcılar:Türk Deniz Kuvvetleri
İnşa edilme:2022–günümüz
Planlanmış:2+8
Görevde:0
Omurgası serilmiş:2
Genel karakteristik
Tipi Açık Deniz Karakol Gemisi
Deplasman 2.300 ton
Uzunluk 99,56 m (326 ft 8 in)
Genişlik 14,42 m (47 ft 4 in)
Su çekimi 3,90 m (12 ft 10 in)
İtme gücü

CODLOD

4 × dizel, 2 × elektrik motoru
HızAzami: 24 kn (44 km/sa; 28 mph)
Menzil 4.500 deniz mili (8.300 km)
Dayanıklılık 21 gün
Tekne ve iniş
gemi taşıtı
2 x Sert gövdeli şişme bot
Kişi kapasitesi 104 kişiye kadar konaklama imkânı
Sensörler ve
işleme sistemleri
  • Savaş Yönetim Sistemi:
    • GENESIS ADVENT
Silah donanımı
  • Top:
  • Uçak mevcudu
  • Hangar ve platform:
    • 10 tonluk helikopter
    • İnsansız hava araçları (İHA)
  • Hisar sınıfı Açık Deniz Karakol Gemisi, MİLGEM projesi kapsamında Türk Deniz Kuvvetleri için geliştirilen karakol gemisi sınıfıdır. Türk Deniz Kuvvetleri için 10 adet üretilmesi planlanmaktadır.[1]

    Tasarım

    Hisar sınıfı karakol gemileri, Ada sınıfı korvetlerin tasarımı baz alınarak geliştirilmiştir. Benzer tonaj ve boya sahip olan bu gemiler farklı yerlerde, istihbarat, gözetleme, keşif, deniz haydutluğuyla mücadele, deniz kaynaklarının korunması, deniz güvenliğinin tesisi, doğal afetlerde insani yardım, arama ve kurtarma görevlerinde özellikle ekonomik ve etkin görev icra edebilecek şekilde tasarlanmıştır.[2]

    Sınıftaki gemiler

    Kod İsim İsim Kökeni İnşa Eden İlk Sac Kesimi Kızağa Konulma Denize İndirilme Hizmete Girme Durum
    P-1220 TCG Akhisar Manisa'nın ilçesi AkhisarASFAT15 Ağustos 2021 23 Eylül 2023[3]Denize indirildi.[4]
    P-1221[5]TCG Koçhisar Ankara'nın ilçesi ŞereflikoçhisarASFAT25 Kasım 2022[6]23 Eylül 2023[3]Denize indirildi.[4]

    Kaynakça

    1. ^ Işık, Yusuf Emir (23 Şubat 2023). "ASFAT'ın Deniz Projeleri: Açık Deniz Karakol Gemisi ve PN MİLGEM". DefenceTurk. 27 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2023. 
    2. ^ "Açık Deniz Karakol Gemisi (MİLGEM)". millisavunma.com. Milli Savunma. 8 Eylül 2021. 9 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2022. 
    3. ^ a b "Akhisar ve Koçhisar Türkiye'ye tanıtılıyor". seskocaeli.com. 23 Eylül 2023. 23 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2023. 
    4. ^ a b @SavunmaSanayiST (23 Eylül 2023). "Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için inşa edilen HİSAR Sınıfı AKHİSAR ve KOÇHİSAR Açık Deniz Karakol Gemileri, bugün düzenlenen törenle denize indirilecekler" (X gönderisi) – X vasıtasıyla. 
    5. ^ "Hisar Sınıfı Açık Deniz Karakol Gemileri". Mavi Vatan. 18 Kasım 2022. 1 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2023. 
    6. ^ "KOÇHİSAR'ın ana makinelerinin kabul testi tamamlandı". savunmatr.com. 17 Ocak 2023. 11 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2023. 
    Genel
    • Örnek, Özden (2016). Milgem'in Öyküsü. Kırmızı Kedi Yayınevi. ISBN 9786059658898. 

    İlgili Araştırma Makaleleri

    <span class="mw-page-title-main">Türk Deniz Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin donanma gücü

    Türk Deniz Kuvvetleri, Türkiye'yi denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2. kuvvettir. Kuruluş tarihi, ilk Türk denizcisi kabul edilen Çaka Bey'in İzmir'de oluşturduğu donanmanın kuruluş tarihi olan 1081'dir. 9 Kasım 2016 tarihinde değiştirilerek kabul edilen Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamesi ile bu tarihe dek Genelkurmay Başkanlığı kuruluş ve kadrolarında bulunan Komutanlık, Millî Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşuna geçirilmiştir. Ayrıca aynı Kararname, cumhurbaşkanı ve başbakanın kuvvet komutanı ve astlarına emir verebilmesini ve bu emirlerin hiçbir kurum, kuruluş veya kişinin onayı olmaksızın yerine getirilmesini de düzenlenmiştir.

    <span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri</span> Azerbaycan Cumhuriyetinin askerî gücü

    Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Azerbaycan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Azerbaycan Kara Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Savunma Kuvvetleri ve Azerbaycan Deniz Kuvvetlerinin askeri birliklerinden oluşmaktadır. Bütçesinin 2019 yılı itibarıyla 6 milyar manat olduğu belirtildi.

    Askerî Elektronik Sanayi ya da kısaca ASELSAN, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin askerî haberleşme ihtiyaçlarını karşılanması amacıyla 1975 yılında kurulan Ankara merkezli savunma sanayisi şirketi.

    <span class="mw-page-title-main">Barbaros sınıfı fırkateyn</span> Türk Donanmasında hizmette olan MEKO 200 tipi fırkateyn sınıfı

    Barbaros sınıfı fırkateynler, Türk Deniz Kuvvetleri'ndeki en modern fırkateynler arasındadır. Yavuz Sınıfı fırkateynlerden sonra, İstif sınıfı fırkateyn TCG İstanbul'dan önce üretilmişlerdir. Alman Blohm + Voss gemi inşa şirketi tarafından MEKO modüler savaş gemileri grubunun bir parçası olarak tasarlanmışlardır. Almanya'da iki gemi ve Alman yardımı ile Türkiye'de iki gemi inşa edilmiştir. Önceki Yavuz sınıfı fırkateynlerden daha büyük olup saf dizellerden ziyade CODOG makineleri kullanmaları nedeniyle daha hızlıdırlar.

    Aşağıda Türk Deniz Kuvvetlerinin aktif envanteri verilmiştir. Bu listede Türk Deniz Kuvvetleri'nde aktif olarak görev yapmakta olan savaş gemileri, yardımcı gemiler, denizaltılar, hava araçları ve yakında hizmete girecek olan platformlar bulunmaktadır.

    <span class="mw-page-title-main">MİLGEM</span> MİLGEM, Milli Gemi. Türkiyenin yerli olanaklarda savaş gemisi ve teknolojisi üretme projesi

    MİLGEM ya da tam adıyla Millî Gemi, Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal bir savaş gemisi programıdır. Türk Deniz Kuvvetleri tarafından yönetilen proje, keşif, gözetleme, erken uyarı, denizaltı karşıtı savaş, yüzeyden yüzeye savaş, yüzeyden havaya savaş ve amfibi operasyonlar dahil olmak üzere bir dizi görevde kullanılabilecek çok amaçlı korvet ve fırkateynler geliştirmeyi hedeflemektedir.

    <span class="mw-page-title-main">Ada sınıfı korvet</span> Türk Donanmasında korvet sınıfı

    Ada sınıfı korvet, Türk Deniz Kuvvetleri için geliştirilen MİLGEM'in bir parçası olan bir korvet sınıfıdır. Türk Deniz Kuvvetleri, Ada sınıfı dört korvetin hepsini hizmete aldı ve Ukrayna ve Pakistan donanmaları için aynı sınıfa ait yeni gemiler üretiliyor.

    TCG <i>Heybeliada</i> (F-511) Türk Donanmasına ait Ada sınıfı korvetlerin ilk gemisi

    TCG Heybeliada (F-511), Türk Deniz Kuvvetleri'nin Ada sınıfının öncü gemisi olan denizaltısavar korvetidir. Türk Deniz Kuvvetleri'ne yerli üretim gemi sağlanmasını amaçlayan MİLGEM dahilinde inşa edilen ilk Türk savaş gemisidir. Heybeliada'nın inşasına 22 Ocak 2007 tarihinde başlandı ve 27 Eylül 2008 tarihinde denize indirildi. Gemi; keşif, karakol, arama-kurtarma, denizaltı savunma harbi, denizde terörist etkinliklerin takibi ve önlenmesi, kıyı kontrol ve koruması görevlerinde kullanılabilir. Adını, Marmara Denizi'ndeki Prens Adaları'ndan biri olan Heybeliada'dan alır.

    TCG Büyükada (F-512) MİLGEM kapsamında üretilmiş Ada Sınıfı korvetlerin ikincisidir. 27 Eylül 2011 tarihinde denize indirilmiş ve 27 Eylül 2013 tarihinde Türk Deniz Kuvvetleri tarafından envantere alınmıştır. Türk Deniz Kuvvetleri'ndeki radar görünürlüğü en düşük olan gemidir. Sınıfının ilk gemisi olan TCG Heybeliada (F-511)'dan bile radar görünürlüğü daha düşüktür. Tasarımından dolayı radarlarından çıkan elektromanyetik dalgaları 7 derece saptırarak yansıtır. Ayrıca radar görünmezliğini korumak için geminin güneş ışınlarıyla ısındığı zaman devreye giren ve borda saclarının soğutulmasını sağlayan soğutma sistemi vardır.

    TCG Fatih (F-242), Türk Deniz Kuvvetleri'nin fırkateynlerinden biridir. Sınıfının üretilen üçüncü gemisidir. Türk Deniz Kuvvetleri'nin modernizasyonu kapsamında temin edilmesi planlanan 4 gemiden, bu sınıfta Türkiye'de üretilen ilk gemidir ve Gölcük Tersanesi'nde yapılmıştır. MEKO 200 dizaynı üzerinden geliştirilmiştir.

    TCG <i>Anadolu</i> (L-400) Türk amfibi hücum gemisi

    TCG Anadolu (L-400), Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde bulunan LHD sınıfı savaş gemisi. TCG Anadolu, Türk Donanma tarihinin ilk LHD gemisidir. Adını Anadolu yarımadasından almıştır. İstanbul merkezli Sedef Tersanesinde inşa edilen TCG Anadolu 10 Nisan 2023'te Türk Deniz Kuvvetleri envanterine katıldı.

    <span class="mw-page-title-main">Tuzla sınıfı karakol gemisi</span> Türk Donanmasında hizmette olan karakol gemisi sınıfı

    Tuzla sınıfı karakol gemisi ya da proje adıyla Yeni Tip Karakol Botu Türk Deniz Kuvvetleri'nin operasyonel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla DEARSAN tersanesi tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiştir.

    İstif sınıfı fırkateyn Türk Deniz Kuvvetleri için üretimi başlayan dört gemilik bir fırkateyn grubu

    İstif sınıfı fırkateyn diğer adıyla İ sınıfı fırkateyn veya İstanbul sınıfı fırkateyn, Türk Deniz Kuvvetleri için üretimi planlanan sekiz gemilik bir fırkateyn sınıfıdır.

    TCG <i>Burgazada</i> (F-513) Türk Donanmasına ait Ada sınıfı korvetlerden biri

    TCG Burgazada (F-513) MİLGEM kapsamında üretilmiş Ada Sınıfı korvetlerinin üçüncü gemisidir. 18 Haziran 2018 tarihinde denize indirilmiş ve 4 Kasım 2018 tarihinde Türk Deniz Kuvvetleri tarafından envantere alınmıştır.

    TCG Kınalıada (F-514), Ada sınıfı korvetlerin dördüncü ve son gemisidir. Kınalıada, ismini Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara Denizi'ndeki Adalar takımadalarının bir parçası olan Kınalıada'dan almıştır.

    TCG <i>İstanbul</i> (F-515) İstif sınıfı fırkateyn

    TCG İstanbul (F-515), MİLGEM projesinin ikinci aşaması olan İstif sınıfı fırkateynlerden biri ve sınıfın ilk gemisi.

    <span class="mw-page-title-main">ASFAT</span> Türk Savunma Sanayi Şirketi

    ASFAT A.Ş., bir Türk devlet savunma sanayi şirketidir. Türkiye'de daha önce Milli Savunma Bakanlığı öncülüğünde yönetilen 27 askeri fabrika ve 3 kamu tersanesinin imkân ve kabiliyetlerini geliştiren, yöneten, kullanan; yenilikçi küresel savunma pazarı için tasarım, üretim, bakım, sürdürme ve eğitim alanlarını kapsayan ürünler ve çözümler üreten Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı şirket.

    Türkiye'nin savunma sanayii projeleri listesidir.

    TCG Ufuk (A-591), MİLGEM projesi sonucu üretilen Ada sınıfı korvet platformu üzerine inşa edilen bir test ve eğitim gemisidir.

    STM, Türkiye merkezli sivil ve askerî alanlarda faaliyet gösteren teknoloji şirketidir. Şirket aynı zamanda Teknofest'in paydaşlarından biridir.