İçeriğe atla

Hirohito teslimiyet yayını

NHK Yayın Müzesi'nde bulunan teslimiyet yayını

Hirohito teslimiyet yayını (Japonca玉音放送, romanize: Gyokuon-hōsō; "İmparatorun sesiyle yayın"), Japonya imparatoru Hirohito tarafından 15 Ağustos 1945 tarihinde yapılan bir radyo yayınıydı. Bu yayında Hirohito, Japonya hükûmetinin II. Dünya Savaşı'nın sonunda Japonya'nın koşulsuz teslim olmasını talep eden Potsdam Deklarasyonu'nu kabul ettiğini Japon halkına duyurdu. 6 Ağustos'taki Hiroşima'ya atom bombası saldırısından, Sovyet savaş ilanından ve 9 Ağustos'taki Nagazaki'ye atom bombası saldırısından sonra, imparatorun konuşması 15 Ağustos 1945'te öğlen Japonya Standart Saati'nde yayınlandı ve teslimiyetin bir nedeni olarak atom bombalarına atıfta bulundu.

Yayın, bir fonograf kaydı aracılığıyla da olsa da bir Japonya imparatorunun sıradan insanlarla konuştuğunu gösteren bilinen ilk örneğidir. Sıradan Japoncaya pek aşina olmayan bir telaffuzla, resmi Klasik Japonca ile teslim edildi. Konuşma, Japonya'nın teslim olmasına doğrudan atıfta bulunmadı, bunun yerine hükûmete Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Çin ve Sovyetler Birliği'nin "ortak bildirisini" kabul etmesi talimatı verildiğini belirtti. Bu, Japonya'nın gerçekten teslim olup olmadığı beyanına aşina olmayan birçok dinleyicinin kafasını karıştırdı. Hem radyo yayınının düşük ses kalitesi hem de resmi saray dili, kafa karışıklığını daha da kötüleştirdi. Yayının dijital olarak yeniden düzenlenmiş bir versiyonu Haziran 2015'te yayınlandı.[1]

Konuşma metni


Kaynakça

  1. ^ "当庁が管理する先の大戦関係の資料について - 宮内庁". www.kunaicho.go.jp (Japonca). 1 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hiroşima</span> Japonyanın Hiroşima prefektörlüğünün merkezi ve Chūgoku bölgesinin en büyük şehri

Hiroşima, Japonya'nın Hiroşima prefektörlüğünün merkezi ve Chūgoku bölgesinin en büyük şehridir. Şehrin adı Japoncada "geniş ada" anlamına gelmektedir. Yüzölçümü 905.01 km² dir.

<span class="mw-page-title-main">Hirohito</span> 124. Japonya imparatoru (1926–1989)

Hirohito, 1926'dan 1989'a kadar 63 yıl boyunca Japonya'yı yöneten 124. Japon imparatorudur. En uzun süre tahtta kalan imparatordur. Ayrıca kendisi Japonya'nın yabancı topraklara ayak basan ilk imparatorudur.

<span class="mw-page-title-main">Nagasaki</span> Japonya şehri, Nagasaki eyaletinin başkenti

Nagasaki, Japonya'nın Nagasaki prefektörlüğünün merkezi ve en büyük şehridir. Yüzölçümü 406,35 km² olan şehrin nüfusu 1 Ocak 2009 tarihi itibarı ile 446.007'dir.

<span class="mw-page-title-main">Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span> 2. Dünya Savaşında Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asyayı ve Çini kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir

Pasifik Cephesi, Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asya'yı ve Çin'i kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir. Cephenin 7 Temmuz 1937'de Çin-Japon Savaşı ile açıldığı kabul edilir. Savaşın en önemli olayı; Japonya'nın çeşitli ülkelere saldırması sonrasında 7 Aralık 1941'de Pearl Harbor'da ABD güçlerine yaptığı Pearl Harbor Saldırısı'dır. Bu saldırıyla beraber ABD savaşa katılmış ve savaş gerçek anlamıyla bir dünya savaşı halini almıştır. Bugün Japonların çoğu tarafından bu savaş Pasifik Savaşı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Japon İmparatorluğu</span> 1868-1947 yılları arasında Asya-Pasifik bölgesindeki imparatorluk

Japon İmparatorluğu, Doğu Asya'da, en geniş sınırlarında bugünkü Japonya, Kuzey Kore, Güney Kore, Tayland, Endonezya, Filipinler, Vietnam, Tayvan ile Çin'in Mançurya bölgesine buyruğu altına almış yıkılmış bir imparatorluktur. 1868'deki Meiji Restorasyonu'ndan II. Dünya Savaşı sonrası Amerika Birleşik Devletleri tarafından ele geçirilmesi ve 1947 anayasasının yürürlüğe girmesine kadar varlığını sürdüren bu imparatorluk, Avrupa devletlerinden sonra dünyadaki en büyük sömürge devletiydi. II. Dünya Savaşı'nda Nagazaki ve Hiroşima'ya atılan atom bombaları ile büyük bir sarsıntıya uğramıştır.

Japonya'ya atılan atom bombalarının devlet terörü kapsamında değerlendirilmesi. Tarihçi ve akademisyenler için Hiroşima ve Nagazaki'nin atom bombalarıyla bombalanması öncelikli olarak ahlaki açıdan tartışılmaktadır. Nükleer silahların kullanılmasının haklı ve geçerli sebepleri olup olmadığı konusu önem taşır. Bu bombalamaların devlet terörü kapsamında değerlendirilmesini öneren tarihçiler bulunmaktadır. Bu şekilde yorumlayanlar terörün tanımı olan bir siyasi amacın gerçekleştirilmesi için sivillerin hedef seçilmesinin devlet tarafından uygulanmasını delil gösterirler. Yine tarihçilere göre atom bombalarının sivil hedeflere atılmasıyla beraber sivil hedeflere saldırmama tabusu ortadan kalkmış ve özellikle ABD tarafından standart bir uygulama olmuştur. Nagazaki ve Hiroşima'ya atılan atom bombaları nükleer silahların savaşta ilk ve tek kullanışı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yoshijirō Umezu</span> Japon general (1882 – 1949)

Yoshijirō Umezu , Japon asker.

<span class="mw-page-title-main">Hiroşima ve Nagasaki'ye atom bombası saldırısı</span> ABDnin II. Dünya Savaşında Japonyaya nükleer silah ile saldırması

Hiroşima ve Nagasaki'ye atom bombası saldırısı, II. Dünya Savaşı'nın son aşamasında 6 Ağustos 1945 Pazartesi saat 08.15'te Amerika Birleşik Devletleri'nin Uranyum-235 tipi atom bombası "Little Boy" ile Hiroşima'ya ve 9 Ağustos 1945, Plütonyum-239 tipi atom bombası "Fat Man" ile Nagazaki'ye gerçekleştirdiği saldırı. Nagasaki'ye düzenlenen atom bombası saldırısı ile birlikte bu iki saldırı, askerî tarihte gerçekleştirilen ilk ve tek nükleer saldırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hiroşima Barış Anıtı Parkı</span>

Hiroşima Barış Anıtı Parkı Hiroşima, Japonya'da bulunan büyük parklardan biridir. Park, dünya üzerinde nükleer saldırıya uğrayan ilk kent olan Hiroşima'ya adanmıştır. Saldırının neden olduğu can kaybı 1945 sonu itibarıyla 140.000'dir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın teslimiyet belgesi</span> 2 Eylül 1945’te, II. Dünya Savaşı’nın sonunu getiren antlaşma

Japonya'nın teslimiyet belgesi, Japon İmparatorluğu'nun teslimiyetine yetki veren ve II. Dünya Savaşını bitiren yazılı anlaşmadır. 2 Eylül 1945 tarihinde Tokyo Körfezi'nde Uraga Kanalı'nda demirleyen ABD Deniz Kuvvetleri zırhlısı USS Missouri'nin güvertesinde Japon İmparatorluğu, Amerika Birleşik Devletleri, Çin Cumhuriyeti, Birleşik Krallık, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği, Avustralya, Kanada, Fransa Cumhuriyeti Geçici Hükûmeti, Hollanda Krallığı ve Yeni Zelanda temsilcileri tarafından imzalandı.

<span class="mw-page-title-main">Japon militarizmi</span>

Japon militarizmi, katı Japon milliyetçiliği ve gelenekçilikten oluşan militarizm çeşididir. Faşizmin doğuşu sonrası bu görüşe kanalize olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Japon Koresi</span>

Japon Koresi, resmî adıyla Chosen, 19. yüzyıldan itibaren Japon İmparatorluğu'nun etkisi altına girmeye başlayan Kore'nin, 1910'dan 1945'e kadar Japonya tarafından ilhak edilerek sömürgeleştirildiği tarihî dönem. İşgalin bittiği 15 Ağustos Kore Kurtuluş Günü olarak kutlanmaktadır. Japonya tarafından hukukî bir parçası olarak görülse de, fiilen bir sömürge olarak yönetildi ve genel valiler atandı.

<span class="mw-page-title-main">Niigata</span> Japonyanın Niigata prefektörlüğünin merkezi ve en büyük şehri

Niigata Japonya'nın Niigata prefektörlüğünin merkezi ve en büyük şehridir. Yüzölçümü 726,09 km² olan şehrin nüfusu 31 Ocak 2012 tarihi itibarı ile nüfusu 804.193'tür.

Transbaykal Cephesi, Sovyetler Birliği tarafından 15 Eylül 1941 tarihinde Transbaykal Askerî Bölgesi'nde kurulmuş cephe. 17. ve 36. ordulardan oluşan cephe Ağustos 1942'de 12. Hava Ordusu'nun katılımıyla genişlemiştir, nihayet, Haziran-Temmuz 1945'te 39. ve 53. ordular, 6. Muhafızlar Tank Ordusu ve Issa Pliyev yönetimindeki Sovyet Moğol Mekanize Süvari Grubu katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın teslim oluşu</span> 2 Eylül 1945’te II. Dünya Savaşı’nın sonunu getiren olay

Japonya'nın teslim oluşu, 15 Ağustos'ta ilan edilen ve resmi olarak 2 Eylül 1945 günü imzalanan Japonya'nın teslimiyet belgesi ile II. Dünya Savaşı'nın sona ermesini sağlamıştır. Böylece savaşın sona kalan Pasifik Cephesi de kapanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İmparatorun Doğum Günü</span>

İmparatorun Doğum Günü, Japonya'da imparatorun doğum gününün kutlandığı bir ulusal bayramdır.

<i>Dünyanın Bu Köşesinde</i>

Dünyanın Bu Köşesinde, yönetmenliği Sunao Katabuchi'nin yaptığı ve senaryosu yine Katabuchi ve Chie Uratani tarafından yazılan 2016 yapımı bir Japon savaş dram anime filmidir. Film, Fumiyo Kōno'nun aynı adlı mangasına dayanmakta olup MAPPA tarafından hazırlanmıştır. Film, 12 Kasım 2016 tarihinde Japonya'da gösterime girdi.

<span class="mw-page-title-main">Potsdam Deklarasyonu</span> Bildiri

Potsdam Deklarasyonu ya da Japonların Teslim Olma Koşullarını Tanımlayan Bildiri, II. Dünya Savaşı sırasında tüm Japonya'nın teslim olması çağrısında bulunan bir bildiriydi.

<span class="mw-page-title-main">Japon savaş suçları</span>

Japon emperyalist dönemi, özellikle de İkinci Çin-Japon Savaşı ile Pasifik Cephesi boyunca Japon İmparatorluğu, birçok farklı Asya-Pasifik ülkesinde savaş suçu işledi. Bu olaylar bir "Asya Holokostu" olarak nitelendirilmiştir. Bu savaş suçlarının kimileri 19. yüzyılın sonunda Japon askerî personel tarafından, ancak çoğu İmparator Hirohito'nun hükümdar olduğu Şova Dönemi'nin ilk kısmı sırasında işlendi.

<span class="mw-page-title-main">Kantarō Suzuki</span> Japon siyasetçi ve asker

Baron Kantarō Suzuki Japon amiral ve siyasetçiydi. Japon İmparatorluk Donanması'nda oramiral, İmparatorluk Egemenliği Yardım Derneği'nin üyesi ve son lideri ve 7 Nisan'dan 17 Ağustos 1945'e kadar Japonya Başbakanıydı.