İçeriğe atla

Hiroşima Barış Anıtı

Koordinatlar: 34°23′44″K 132°27′13″D / 34.39556°K 132.45361°D / 34.39556; 132.45361
Hiroşima Barış Anıtı
Genbaku Dōmu
(Atom Bombası Kubbesi)
UNESCO Dünya Mirası
Konum Japonya
KriterKültürel: vi
Referans775
Tescil1996 (20. oturum)
BölgeAsya-Pasifik
Koordinatlar34°23′44″K 132°27′13″D / 34.39556°K 132.45361°D / 34.39556; 132.45361

Japonya'nın Hiroşima kentinde bulunan ve Atom Bombası Kubbesi (Japonca: 原爆ドーム, Genbaku Dōmu) olarak da bilinen Hiroşima Barış Anıtı, Hiroşima Barış Anıtı Parkı'nın bölümlerinden biridir.[] 1996'dan bu yana UNESCO Dünya Mirası Alanlarıdan biri olan yapı, Hiroşima'ya atom bombası saldırısı sonucunda ölen kişilerin anıldığı başlıca yerlerdendir.

Geçmiş

Hiroşima Ticaret Müzesi 1915

Çek mimar Jan Letzel tarafından tasarlanan yapı Nisan 1915'te tamamlanmış ve Hiroşima İli Ürün Sergi Salonu (広島県物産陳列館 Hiroshima Ken Bussan Chinretsu-kan) adıyla açılmıştır. 1921'de Hiroşima İli Ticari Eşya Sergi Yeri (広島県商品陳列所 Hiroshima Ken Shōhin Chinretsu-jo) adını alan yapı 1933'ten bu yana Hiroşima İli Sanayi Teşvik Salonu (広島県産業奨励館 Hirosima Ken Sangō Shōrei-kan) adını taşımaktadır.

Atom bombası saldırısı

İnsanlığa karşı kullanılan ilk nükleer bomba 6 Ağustos 1945 tarihinde saat 08:15'te gerçek hedefini ("T" biçimindeki Aioi Köprüsü) ıskalamış ve kubbenin hemen tam üstünde (patlamanın meydana geldiği yer kubbeye 150 m uzaklıkta ve yerin 600 m üstündeydi) patlamıştır.

Diğer yıkıntılarla birlikte ortadan kaldırılması planlanan Genbaku Kubbesi görece az zarar gördüğü gerekçesiyle yerini korumuştur. Hiroşima yeniden kurulurken eski günlerin simgesi olan kubbenin varlığını sürdürmesi tartışma konusu olmuştur.[1]

Anıt Japon Hükûmeti tarafından 1950 yılında tarihi sit alanı olarak kabul edilmiş ve yönetiminin belediye tarafından yürütülmesine karar verilmiştir.[2]

Anıtın Dünya Mirasları'na kabulü sırasında Çin farklı çekinceleri olduğunu belirtmiş ve Birleşik Devletler temsilcisi alınan kararda imza sahibi olmamıştır. Çin, anıtın resmen tanınmasının Japonya'nın savaş sırasındaki saldırgan tutumundan doğan can ve mal yitimlerini gölgeleyeceğini öne sürmüştür. Birleşik Devletler ise bir "savaş alanı" anıtının tarihsel bağlamla tam olarak örtüşmediği kanısındadır.[3]

Görünüm

Hiroşima Barış Anıtı adıyla da bilinen Atom Bombası Kubbesi ve çevresinin panoramik manzarası: solda atom bombasının asıl hedefi olan "T" harfi şeklindeki Aioi Köprüsü, sağda Hiroşima Barış Anıtı ve sağda Hiroşima Barış Anıtı Parkı'nı birbirine bağlayan Motoyasu Köprüsü görülmektedir.

Fotoğraflar

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Hiroşima Barış Müzesi
  2. ^ Centre, UNESCO World Heritage. "Hiroshima Peace Memorial (Genbaku Dome)". UNESCO World Heritage Centre (İngilizce). 17 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2024. 
  3. ^ "WH Kurulu: 20. Oturum Raporu, Merida 1996". 29 Ağustos 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2009. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hiroşima</span> Japonyanın Hiroşima prefektörlüğünün merkezi ve Chūgoku bölgesinin en büyük şehri

Hiroşima, Japonya'nın Hiroşima prefektörlüğünün merkezi ve Chūgoku bölgesinin en büyük şehridir. Şehrin adı Japoncada "geniş ada" anlamına gelmektedir. Yüzölçümü 905.01 km² dir.

<span class="mw-page-title-main">Little Boy</span> Dünyada saldırı amacıyla kullanılan ilk nükleer silah

Little Boy, dünyada saldırı amacıyla kullanılan ilk atom bombası'dır. 6 Ağustos 1945 sabahı ABD tarafından, Japon İmparatorluğu'nun Hiroşima şehrine atılmıştır. Hiroşima şehrinin 550 metre üzerinde patlatılan nükleer bomba, 18.000 ton TNT (Trinitrotoluen) patlayıcıya eşdeğer gücündeydi.

<span class="mw-page-title-main">Edita Morris</span> İsveç asıllı Amerikalı yazar

Edit (Edita) Dagmar Emilia Morris,, İsveç asıllı Amerikalı yazar.

<span class="mw-page-title-main">Bulunduğu ülkelere göre Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

2024 yılı sonu itibarıyla, 195 "Taraf Devlet"te 1.223 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 1,223 Dünya Mirası Alanının 952'si kültürel, 231'i doğal, 40'ı karma özelliktedir. Bu Dünya Mirası Alanlarının 49'u sınıraşırı alan olup, birden fazla ülke tarafından paylaşılmaktadır. Sınıraşırı alanları paylaşan toplam 72 ülke bulunmaktadır. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.

Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu Amerikalı yazar Eleanor Coerr tarafından 1977 yılında yazılmış çocuk kitabı.

Kız Çocuğu, Nâzım Hikmet tarafından Sadako Sasaki adına yazılmış bir şiirdir. Hiroşima'da atom bombasıyla yedi yaşındayken öldürülen bir kız çocuğunun on yıl sonraki barışa çağrısını anlatmaktadır. Savaş karşıtı bir mesaj olarak büyük başarı kazanmış ve birçok sanatçı tarafından bestelenmiştir. Atom bombası, Sadako Sasaki 1 yaşındayken Hiroşima'ya atılmıştı. 10 yıl sonra Sasaki lösemiye yakalanır. "Bir insan hastalanınca kâğıttan 1000 turna yaparsa, bunu gören tanrılar o kişiyi sağlığına kavuşturacaktır" diye bilinen turna kuşu efsanesinden dolayı bin turna yapmaya başlar. Yaptığı kuşlara "Kanatlarınıza huzur yazacağım. Böylece tüm dünyada uçabileceksiniz." diye seslenir. Ama Sasaki, 644. turnayı katlarken ölür. Hiroşima'da Sasaki için bir anıt yapılır ve ABD'deki Seattle Barış Parkı'na bir heykeli dikilir. Şiirde uyumlu olması için 7 yaşında olduğu yazılmıştır. Sasaki öldüğünde aslında 11 yaşındaydı.

<span class="mw-page-title-main">Hiroşima ve Nagasaki'ye atom bombası saldırısı</span> ABDnin II. Dünya Savaşında Japonyaya nükleer silah ile saldırması

Hiroşima ve Nagasaki'ye atom bombası saldırısı, II. Dünya Savaşı'nın son aşamasında 6 Ağustos 1945 Pazartesi saat 08.15'te Amerika Birleşik Devletleri'nin Uranyum-235 tipi atom bombası "Little Boy" ile Hiroşima'ya ve 9 Ağustos 1945, Plütonyum-239 tipi atom bombası "Fat Man" ile Nagazaki'ye gerçekleştirdiği saldırı. Nagasaki'ye düzenlenen atom bombası saldırısı ile birlikte bu iki saldırı, askerî tarihte gerçekleştirilen ilk ve tek nükleer saldırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hiroşima Barış Anıtı Parkı</span>

Hiroşima Barış Anıtı Parkı Hiroşima, Japonya'da bulunan büyük parklardan biridir. Park, dünya üzerinde nükleer saldırıya uğrayan ilk kent olan Hiroşima'ya adanmıştır. Saldırının neden olduğu can kaybı 1945 sonu itibarıyla 140.000'dir.

Çocuk Barış Anıtı , Sadako Sasaki ve Hiroşima'ya yapılan atom bombası saldırısı sonucu yaşamını yitiren binlerce çocuğun anısına adanan anıttır. Anıt, Hiroşima kentinin merkezinde yer alan Hiroşima Barış Anıtı Parkı'ndadır. Yerli sanatçılar Kazuo Kikuchi ve Kiyoshi Ikebe tarafından tasarlanan anıt, aralarında Sadako'nun sınıf arkadaşlarının da bulunduğu Japon öğrencilerin yürüttüğü bir bağış toplama kampanyası tarafından hayata geçirilmiştir.

Juravli, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi'ni konu alan Sovyet popüler şarkısı.

<span class="mw-page-title-main">Kenzō Tange</span> Japon mimar (1913 – 2005)

Kenzō Tange dünyaca ünlü Japon mimar. 20. yüzyılın en önemli mimarlarından birisi olup Modernizm akımını geleneksel Japon stili ile birleştirip kendine özgü bir akım yaratmış ve beş kıtada da tasarımlar gerçekleştirmiş bir mimardır. Prestijli bir mimarlık ödülü olan Pritzker Mimarlık Ödülü’nü de kazanmıştır. Yapısalcılık adı verilen bir akımın öncülerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Sadako Sasaki</span>

Sadako Sasaki , II. Dünya Savaşı'nın acılarının simgelerinden birisi olmuş Japon kız çocuğu.

<span class="mw-page-title-main">Hiroşima (prefektörlük)</span>

Hiroşima prefektörlüğü, Japonya'nın prefektörlüklerinden biridir. Prefektörlük Chūgoku bölgesinde yer almaktadır. Yüzölçümü 8,476.95 km² olan prefektörlüğün nüfusu 1 Mart 2011 tarihi itibarı ile 2,857,990'dır. Prefektörlüğün merkezi Hiroşima şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Hiroşima Kalesi</span>

Hiroşima Kalesi, Japonya'nın Hiroşima kentinde bulunan bir kaledir. Kale, 1590'larda inşa edilmiş olup günümüzde Hiroşima tarihi müzesi olarak hizmet vermektedir

<span class="mw-page-title-main">İsfahan Ulu Camii</span>

İsfahan Ulu Camii ya da İsfahan Cuma Camisi, İran'ın İsfahan Eyaleti'ndeki yer alan cuma camisidir. Cami, 771 yılından 20. yüzyılın sonlarına kadar devam eden inşaat, yeniden yapılanma, ilaveler ve yenilemelerin sonucunda bugünkü halini almıştır. İsfahan Kapalıçarşısı, caminin güneybatı kanadında yer almaktadır. 2012 yılında UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hiroshima Big Arch</span>

Hiroshima Big Arch, Japonya'nın Hiroşima kentinde bulunan bir stadyumdur. Stadyum, 1992 yılında tamamlanmış olup J1 League takımlarından Sanfrecce Hiroshima'nın ana stadyumudur. Stadyum, 36,906 kişilik oturma kapasitesine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Barışı Anıtı Katedrali</span>

Dünya Barışı Anıtı Katedrali veya Meryem Ana'nın Göğe Kabulü Katedrali (被昇天の聖母司教座聖堂), Japonya'nın Hiroşima kentinde bulunan bir katedraldir. Katedral, 1959 yılında tamamlanmış olup Osaka Başpiskoposluğu'na bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nagasaki Barış Parkı</span>

Nagasaki Barış Parkı, Japonya'nın Nagasaki kentinde bulunan bir anıt ve parktır. Park, 1 Nisan 1955 tarihinde Nagasaki'ye atom bombası saldırısında hayatını kaybedenler anmak için inşa edilmiştir ve Atom Bombası Müzesi ve Barış Anıtı Salonu'nun yanında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nagasaki Atom Bombası Müzesi</span>

Nagasaki Atom Bombası Müzesi, Japonya'nın Nagasaki kentinde bulunan bir tarih müzesidir. Müze, 1955 yılında açılmış olup Nagasaki'ye atom bombası saldırısının anısına inşa edilmiştir ve Barış Parkı ve Barış Anıtı Salonu'nun yanında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hiroşima Barış Anıtı Müzesi</span>

Hiroşima Barış Anıtı Müzesi, Japonya'nın Hiroşima kentinde bulunan bir tarih müzesidir. Müze, 1955 yılında açılmış olup Hiroşima'ya atom bombası saldırısının anısına inşa edilmiştir ve Hiroşima Barış Anıtı Parkı'nın bir parçasıdır.