İçeriğe atla

Hippomenis

Hippomenes adı, Leimone'nin babasına da atıfta bulunabilir.
Atalanta ve Hippomenes, Guido Reni, c. 1622 – 25

Yunan mitolojisinde Hippomenes (/hɪˈpɒmɪnz/; (Eski Yunanca|Ἱππομένης), Melanion (/məˈlæniən/ ; Μελανίων veya Μειλανίων) olarak da bilinir,[1] Arkadyalı Amphidamas'ın[2] veya Onchestus Kralı Megareus'un[3] oğlu ve Atalanta'nın kocasıdır. Chiron'un müritlerinden biri olduğu ve zorlu meydan okumalara girişme hevesiyle diğerlerini geride bıraktığı biliniyordu.[4] Yazıtlar ondan Kalidon avcılarından biri olarak bahseder.[5]

Mitoloji

Yaşlı Guillaume Coustou tarafından Hippomenes Heykeli

Pseudo-Apollodorus,[2] Ovid,[6] Servius,[7] ve Hyginus[8] tarafından anlatılan Hippomenes'in Atalanta ile geçen ana efsanesi şu şekildeydi:

Hippomenes, evlenme fikrinden hiç hoşlanmayan bakire avcı Atalanta'ya aşık oldu. Bir kahinden evlenme konusunda bir uyarı aldıktan sonra onunla evlenmek isteyenlerin onu bir koşu yarışında yenmesi gerektiğini (kendisi hızlı bir koşucu olmasıyla ünlüdür) ve deneyip kaybedenlerin ise anında ölümle cezalandırılacağını işitti. Başka bir versiyonda (ardından Hyginus'un geldiği), babasının Atalanta ile evlenmek istediği ama onun istemediğiydi. Asla kaybetmeyeceğini düşündüğü için taliplerine karşı yarışmayı kabul etti.

Atalanta tüm talipleriyle yarıştı ve onu hızla değil kurnazlıkla yenen Hippomenes dışında hepsini yendi. Hippomenes, Atalanta ile adil bir yarışı kazanamayacağını biliyordu bu yüzden yardım için Afrodit'e dua etti (bu arada tanrıça Atalanta'nın sevgiyi ihmal etmesinden hoşlanmamıştı).

Afrodit ona - Ovid'e göre Kıbrıs'ın Tamasus kentindeki kutsal elma ağacından[9] veya Servius'a göre Hesperides bahçesinden gelen üç altın elma verdi ve dikkatini dağıtmak için her seferinde bir tane atmasını söyledi. İlk iki elmanın her birinin ardından Atalanta liderliği geri kazanmayı başardı ancak üçüncü için durduğunda yarışı Hippomenes kazandı. Üç elmayı aldı ancak Hippomenes sonunda başarılı oldu, yarışı ve Atalanta'yı kazandı.

Bazı rivayetlere göre Hippomenes (Melanion) Parthenopaeus'un babasıydı.[10] Bazı rivayetler ise Atalanta'nın Hippomenes ile evlenmeden önce oğlunu Ares veya Meleager'dan aldığını söyler.[11]

Notlar

  1. ^ "Melanion" is used by Apollodorus, 3.9.2, Pausanias, 3.12.9; "Meilanion" occurs at Xenophon (On Hunting 1.2 & 7); "Hippomenes" occurs in Theocritus, Idyll 3.40; Euripides (as noted in the Bibliotheca l. c.; Euripides' work in question hasn't survived) and in most Roman authors. Ovid in Ars Amatoria (2.188) and Propertius, Elegies 1.1.9, use Milanion, apparently the Latin spelling for "Meilanion". It may have been that Melanion, son of Amphidamas, and Hippomenes, son of Megareus, were two distinct figures appearing in the same role interchangeably.
  2. ^ a b Apollodorus, 3.9.2
  3. ^ Ovid, Metamorphoses 10.605; Hyginus, Fabulae 185
  4. ^ Xenophon, On Hunting 1.2 & 7
  5. ^ Corpus Inscriptionum Graecarum 8139 & 8185a
  6. ^ Ovid, Metamorphoses 10.560–707
  7. ^ Servius, Commentary on Virgil's Aeneid 3.113
  8. ^ Hyginus, Fabulae 185
  9. ^ Ovid, Metamorphoses 10.644
  10. ^ Apollodorus, 3.6.3; Pausanias, 3.12.9
  11. ^ Hyginus, Fabulae, 70, 99, 270 for Meleager; Ares suggested as a possibility in the Bibliotheca 3. 9. 2

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Helenus</span>

Yunan mitolojisinde Helenus kibar ve zeki bir kâhindi.

Yunan mitolojisinde, Abas Argos'un on ikinci kralıdır. Adı muhtemelen savaş alanındaki inatçı ve cesur karakterine uygun olan "ἀ + βαίνω" yani "çekip gitmeyen kişi" anlamından gelmektedir.

Yunan mitolojisinde, Arkas sonradan Arkadya kralı olan bir avcıdır. İnsanlara ekmek pişirme, dokuma sanatını öğretmesi ve Arkadya'ya tarımı yayması ile tanınırdı.

<span class="mw-page-title-main">Likaon</span> Yunan mitolojisinde Arkadya kralıı

Yunan mitolojisinde Lycaon ya da Lykaon, efsanenin en popüler versiyonunda, Zeus'un gerçekten her şeyi bilip bilmediğini test etmek isteyen Lykaon, kendi oğlu Nyctimus'un öldürüp, etini Zeus'a sunan Arkadya kralıydı.

Yunan mitolojisinde, Acrisius veya Akrisios Argos'un bir kralıydı. Ünlü Yunan yarı tanrı kahramanı Perseus'un büyükbabasıydı.

Yunan mitolojisinde, Epafos ya da Epaphus olarak da adlandırılan Apis ya da Munantius, Zeus'un oğludur ve Mısır kralıdır.

Yunan mitolojisinde, Truva Savaşı sırasında efsanevi Truva kralı Priamos'un 18 kızı ve 68 oğlu olduğu söylenir. Priamos'un birkaç karısı vardı, birincisi Dymas veya Cisseus'un kızı Hekabe ve diğer çocuklarını doğuran birkaç cariyedir. Kapsamlı bir liste yoktur, ancak birçoğu çeşitli Yunan mitlerinde geçmektedir. Priamos'un hemen hemen tüm çocukları, savaş sırasında veya kısa bir süre sonra Yunanlar tarafından öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Aias (mitoloji)</span>

Aias Lokris kralı Oileus'un oğlu olan mitolojik bir Yunan kahramanıydı. Onu, Telamon oğlu Aias'dan ayırt etmek için, "Küçük" veya "Lokrisli" Aias olarak anıldı. Truva Savaşı sırasında Lokris birliğinin lideriydi. Homeros'un İlyada'sında önemli bir karakterdir ve Odysseia'da, Virgilius'un Aeneis'sinde ve Euripides'in Troyalı Kadınlar'ında da adı geçmektedir. Etrüsk mitolojisinde Aivas Vilates olarak bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">Kalidon yaban domuzu avı</span>

Kalidon yaban domuzu avı, Yunan efsanesindeki en önemli kahramanca maceralardan biridir. Truva Savaşı'ndan önceki nesilde yapılmıştır ve o neslin diğer büyük kahramanca macerası Argonotlar Seferi yolculuğunu ile hemen hemen aynı zamanda olmuştur. Avın amacı, Kalidon domuzunu öldürmektir. Domuz, Kral Oeneus, ayin esnasında Artemis'i onurlandırmayı unuttuğu için; tanrıça tarafından Aetolia'daki Kalidon'a zarar vermesi için gönderilmiştir. Meleager tarafından yönetilen avcılar, Yunanistan'ın önde gelen kahramanlarının çoğunu içerir. Çoğu anlatımda, postunu okla yaralayan büyük kadın kahraman Atalanta da vardır. Bu, bazı erkekleri çileden çıkarır ve trajik sonuçlar doğurur.

<span class="mw-page-title-main">Sthenelus (Kapaneus'un oğlu)</span>

Yunan mitolojisinde, Sthenelus Akha liderlerinden biridir. Ayrıca Epigonlardan biri olduğu gibi ve Helen'in taliplerinden biri olarak sayılmaktadır.

Miletos, Milet şehrine kendi adını veren (eponi)) ve efsanevi kurucusu olan Yunan mitolojisinde bir karakterdi.

Merops adı Yunan mitolojisinde birden fazla karakterin adıdır:

<span class="mw-page-title-main">Kreusa (Truva)</span>

Yunan mitolojisinde, Kreusa Priamos ve Hekabe'nin kızıdır. Aeneas'ın ilk karısı ve Ascanius'un annesidir.

Roma ve Yunan mitolojisinde, Capys, İlyada ve Aeneid'ın geçtiği döneminde Dardanya kralıdır.

Yunan mitolojisinde Themiste, Truva prensesidir ve Throas kralı İlos'un kızıdır. Muhtemelen, Eurydice veya Leucippe annesidir. Laomedon, Tithonius ve Telecleia'nın üvey kardeşidir. Themiste, babası İlos tarafından kuzeni olan ve Assaracus ile Hieromneme'nin oğlu Capys ile evlenmiştir. Böylece, Ankhises ve muhtemelen Acoetes'in annesi olmuştur. Ankhises ise ünlü Aeneas'ın babası olurken, Acotes rahip Laocoon'un babası olmuştur.

Yunan mitolojisinde, Callirrhoe, Callirhoe, Callirrhoë veya bazen Kallirroi aşağıdaki karakterlerin isimleridir:

Yunan mitolojisinde Abas birkaç kişiye atfedilir:

Yunan mitolojisinde, Echion veya Ekhion Eski Yunanca : Ἐχῑων (genel. Ἐχίονος), ἔχις echis "engerek"'ten türemiştir ) beş farklı kişinin adıdır:

Yunan mitolojisinde, Dryops şu anlamlara geliyor olabilecek şekilde kullanılabilir.

Yunan mitolojisinde, Prothous adlı pek çok karakter vardır. Prothous ismi şu anlamlara gelebilir: