İçeriğe atla

Hippolyte Delehaye

Hippolyte Delehaye
Cizvit Rahip
Doğum19 Ağustos 1859
Anvers, Belçika
Ölüm1 Nisan 1941 (81 yaşında)
Etterbeek, Brüksel, Belçika
MilliyetBelçika
Mezun olduğu okul(lar)Leuven Katolik Üniversitesi (1834–1968)
MeslekHristiyanlık tarihçisi
Kurul üyeliği
  • Académie des inscriptions et belles-lettres (1925-1941)
  • Medieval Academy of America (1926)
  • Académie royale des sciences, des lettres et des beaux-arts de Belgique
  • Société des Bollandistes

Hippolyte Delehaye (d. 19 Ağustos 1859, Anvers - ö. 1 Nisan 1941, Etterbeek, Brüksel), Belçikalı cizvit ve kilise tarihçisi.

Kariyeri

1891 yılında Bollandistler Topluluğu'na üye olan Delehaye, 1892'de Analecta Bollandiana'nın yayımcısı olmuş ve 1912'de aynı topluluğun başkanlığını üstlenmiş ve bu görevi öldüğü tarih olan 1941'de değin sürdürmüştür. 50 yıllık kariyerinde 1000 adet kaynak edisyonu, denemeler ve makaleler yayınlayan Delehaye'nin en bilindik eseri Les Légendes hagiographiques bir klasik haline gelmiştir. Bu eserinde hagiografik metinleri inceleyen Delehaye, azizlerin efsanelerini eleştirel kaynak inceleme metoduyla değerlendirmektedir. Öne sürdüğü fikirleri ile hem bilim dünyasında hem kilise çevrelerinde sıkça tartışılan bu eser, kilise tarafından yasaklanmaktan Belçika'nın diplomatik bir biçimde olaya müdahale etmesi ile kıl payı kurtulmuştur.[1]

Bazı eserleri

  • Les Légendes hagiographiques. Société des Bollandistes, Brüssel 1905 (mehrere Auflagen und Übersetzungen).
  • Les Origines du culte des martyrs. Société des Bollandistes, Brüssel 1912.
  • Les Passions des martyrs et les genres littéraires (= Subsidia hagiographica. Bd. 13, ISSN 0777-8112). Société des Bollandistes, Brüssel 1921.
  • Sanctus. Essai sur le culte des saints dans l'antiquité (= Subsidia hagiographica. Bd. 17). Société des Bollandistes, Brüssel 1927.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Jeoloji ya da yer bilimi, geniş anlamda Yerküreyi, dar anlamda yerkabuğunu oluşum, bileşim, yapı, hareket, değişiklikler ve değişiklikleri yaratan nedenler ve tarihsel evrim açısından inceleyen, yeraltı zenginliklerinin bulunması, doğal afetlerle savaşımda katkı sunulması gibi amaçları olan bir bilimdir. Jeolojinin temel konusu Dünya olmakla birlikte yer benzeri gezegenler ve doğal uyduların incelenmesini de içerir. Yer bilimleri bünyesinde ele alınır.

<span class="mw-page-title-main">Marquis de Sade</span> Fransız erotik edebiyat yazarı ve sadizmin öncüsü

Donatien Alphonse François le Marquis de Sade, Fransız aristokrat ve felsefe yazarıdır. Erotik edebiyatın önemli yazarlarındandır. Genellikle sert pornografik yazılar yazardı.

<span class="mw-page-title-main">Anatole France</span> Fransız yazar (1844 – 1924)

Anatole France, Fransız yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Signac</span> Fransız ressam (1863 – 1935)

Paul Victor Jules Signac, Fransız neo-empresyonist ressam. Georges Seurat ile beraber puantilist (noktacı) stili geliştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sylvain Maréchal</span> Fransız filozof ve yazar (1750 – 1803)

Sylvain Maréchal, Fransız şair, filozof ve devrimcidir. Maréchal Takvimi'nin yaratıcısıdır. Maréchal Révolutions de Paris adlı gazetede yazarlık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eusebios</span> IV. yüzyıl Kilise tarihçisi

Caesarealı Eusebius

<span class="mw-page-title-main">Aya Tekla Yeraltı Kilisesi</span> Mersin, Silifke yakınlarındaki bir yeraltı kilisesi öreni

Aya Tekla Yeraltı Kilisesi (Meryemlik) Mersin ilinin Silifke ilçesi yakınlarında yer alan bir yeraltı kilisesi örenidir.

<span class="mw-page-title-main">Tekla</span> MS. 1. yüzyılda yaşamış hristiyan azize ve havari Pavlusun öğrencisi

Azize Tekla, İkoniumlu Tekla ya da yaygın bilinen adıyla Aya Tekla apokrif Pavlus metinlerine göre, havari Pavlus'un MS 1. yüzyılda Ikonium'da yaşamış öğrencisi. Katolik Kilisesince azize, Doğu Ortodoks Kilisesince ise şehit olarak anılmaktadır. Doğu Kiliseleri'nde Azize'nin anısı 24 Eylül'de kutlanırken Batı'da O 23 Eylül'de anılıyor. İkonografik olarak genellikle aslan, yabani hayvanlar ve yakılmak üzere atıldığı ateşler arasında betimlenir.

<span class="mw-page-title-main">Jean Henri Jaume Saint-Hilaire</span> Fransız bitki bilimci (1772 – 1845)

Jean Henri Jaume Saint-Hilaire, Fransa'nın Grasse kentinde doğan Fransız doğa bilimci ve sanatçı. Bitki bilim mahlası J.St.-Hil.'dir.

Hélène Metzger Fransız bilim filozofu ve bilim tarihçisiydi. Yazılarında esas olarak kimya tarihine odaklandı.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Ellul</span> Fransız sosyolog, teknoloji karşıtı ve Hristiyan anarşist (1912-1994)

Jacques Ellul, Fransız filozof, sosyolog ve amatör ilahiyatçı. Tanınmış bir Hristiyan anarşisti olan Ellul, Bordeaux Üniversitesi'nde kıdemli tarih ve kurum sosyolojisi profesörlüğü yapmıştır. Kariyeri boyunca 60'tan fazla kitap ve 600'dan fazla makale yayınlamıştır. Eserlerinin çoğu propaganda, teknolojinin toplum üzerindeki etkisi ve din ile politikanın etkileşimini konu almaktadır; bunların ana teması teknolojinin insanların özgürlüğü ve din üzerindeki olumsuz etkisi olmuştur. En önemli eserleri Teknoloji Toplumu ve Propaganda'dır. Ellul, teknoloji ve toplum sorununa diyalektik bir bakış açısıyla yaklaşmıştır ve eserlerinde teknoloji tiranlığının insanlığa baskın gelmesini işlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Matteo Ricci</span> Katolik din adamı

Matteo Ricci, Çin'de Xitai (西泰) olarak da bilinen İtalyan bir Cizvit misyoneri ve bilim insanıdır. Dinlerarası diyalogun öncüllerindendir. Çin ve Avrupa kültürleri arasında bir arabulucu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Theodor Stratelates</span> Doğu Ortodoks azizi

Aziz Theodor Stratelates, Herakleia Theodor olarak da bilinir (281-319), Doğu Ortodoks Kilisesi, Doğu Katolik Kiliseleri, Kıptî Ortodoks Kilisesi ve Katolik Kilisesi'nde Yüce şehit olarak kutsanmış şehit ve asker azizdir. Theodor Tiron ile.

René Dussaud Fransız Oryantalist, arkeolog idi. Başlıca eserleri arasında Hititlerin, Hurriyelilerin, Fenikelilerin ve Süryanilerin dinleri üzerine yapılan çalışmalar bulunmaktadır. Louvre Müzesi'nde Yakın Doğu Eski Eserler Bölümü küratörü ve Académie des Inscriptions et Belles-Lettres üyesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Bibliotheca Hagiographica Latina</span> Latince hagiografi metinlerinin alfabetik olarak listelendiği bir katalog

Bibliotheca Hagiographica Latina (BHL), Latince hagiografi metinlerinin alfabetik bir biçimde listelendiği bir katalogtur. İçerisinde listelenen metinler azizlerin hayatları, onların röliklerinin taşınması ve bunlardan dolayı yaşanan mucizeleri konu edinmektedirler. Listelenen metinler arasında el yazmaları da bulunmaktadır. İlk sürüme 1898-1901 yılında ve zeyili 1911'de aralarında Hippolyte Delehaye'nin de bulunduğu bollandistler tarafından yayınlanmıştır. Yayınlanan son zeyil ise yine bir bollandist olan Polonyalı araştırmacı Henryk Fros'un eseridir.

Trabzon Kuşatması 1222-1223 yıllarında, Melik isimli bir komutan yönetimindeki Selçuklu Türklerinin Trabzon İmparatorluğu'nun başkenti Trabzon'a karşı başarısız bir kuşatmasıydı. 14. yüzyılın sonlarında İoannis Lazaropulos'un Hagios Evgenios'un Özeti'ne göre, şehir ele geçirilmek üzereydi, ancak alışılmadık derecede şiddetli bir fırtına tarafından kurtarıldı. Selçuklu saldırıları püskürtüldü ve geri çekilirken orduları, Trabzon yönetimindeki sert dağ kabileleri olan Matzukkaitis saldırıları ile imha edildiler ve Melik ele geçirildi.

<span class="mw-page-title-main">Kayserili Mammes</span>

Kayserili Mammes 3. yüzyıldan Caesarea’da şehit edilmiş bir çocuktur. Ebeveynleri Theodotus ve Rufina’da şehit edilmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Marie Alfred Cornu</span> Fransız fizikçi (1841 – 1902)

Marie Alfred Cornu, Fransız fizikçidir. Fransızlar tarafından genellikle Alfred Cornu olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Honigmann</span>

Ernst Reinhard Wolfgang Honigmann Alman Bizantolog.

<span class="mw-page-title-main">Lucien Chopard</span> Fransız böcekbilimci (1885-1971)

Lucien Chopard Fransız böcek bilimci.