İçeriğe atla

Hiperbasit oyunlar

Hiperbasit (Hyper-casual) oyunlar, genellikle oynaması kolay ve ücretsiz olan mobil video oyunlardır, ayrıca çok sade kullanıcı arayüzlerine sahiptirler. 2017 yılında Ketchapp ve Voodoo gibi oyun yapımcıları tarafından popülerleştirilen bu oyunlar, genellikle herhangi bir öğretici veya talimat olmadan, indirildikten hemen sonra hızlı bir şekilde oynanabilir.[1] Hiperbasit oyunlar sade bir renk şemasına sahip bir 2D tasarım kullanarak sadeliklerini pekiştirirler. Genellikle sonsuz bir döngü içeren mekaniğe sahip olan bu oyunlar sonsuza kadar oynanabilir ve bu da hiperbasit oyunların bağımlılık yapıcı doğasını oluşturur. Bu oyunlar genellikle birden fazla iş yaparken (multitasking) oynanır, bu sebeple basit kullanıcı arayüzleri oyunların temelini oluşturur.[2] Sağlam bir oyun içi ekonomi olmadığından ve bedava indirilebildiklerinden hiperbasit oyunların gelir kaynağı büyük oranda reklamlardır.[3]

Bu reklamların çoğu şu şekilde gelir:

  • Ödüllü videolar (bu reklam videoları izlendiğinde, oyuncular ekstra zaman, ekstra can veya başka değerli oyun içi ödüllere sahip olur)[3]
  • Banner reklamları (kullanıcının ekranının altında görünen reklamlar)
  • Geçiş reklamları (oturumlar arasında gösterilen reklamlar)

Tarihçe

Hiperbasit oyun türü 2017'de mobil oyun sektöründe ivme kazandı fakat genelde 1970'li yılların tasarım ve oynanıştan yoksun oyunlarına benzeyen bir tür olarak görülüyor.[3] Çok büyük kitlelere ulaşmış ilk hiperbasit oyun, en iyi döneminde günde 50.000 dolardan fazla gelir getirmiş, zamanında 50 milyon indirmenin üzerine çıkmış olan Flappy Bird'tü.[4] Hiperbasit oyunlar o zamandan beri Google Play Store ve App Store (iOS) gibi birçok mobil uygulama mağazasında en üst sıralarda yer aldı. EEDAR'a göre, mobil oyun oynayan oyuncuların büyük çoğunluğu bunu birden fazla işle uğraşırken yapıyor ve hiperbasit oyunlar da basitliklerinden dolayı bu oyuncular arasında gittikçe popülerleşiyor.[5] 2016 yılında popüler oyun şirketi Ubisoft, Ketchapp'i (ilk hiperbasit oyun şirketlerinden biri) satın aldı.[6] 2017 yılında ise Goldman Sachs, hiperbasit oyun şirketi Voodoo'ya 200 milyon dolarlık yatırım yaptı.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Hyper-Casual Games: Mobile Gaming's Greatest Genre". CleverTap (İngilizce). 29 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2020. 
  2. ^ "The truth about hypercasual games". VentureBeat (İngilizce). 24 Mart 2019. 25 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2020. 
  3. ^ a b c "Hyper-Casual Games". ironSource (İngilizce). 23 Ekim 2019. 26 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2020. 
  4. ^ "Hyper Casual Game: Mobile Gaming's Newest Genre". Udonis (İngilizce). 27 Nisan 2020. 13 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2020. 
  5. ^ "Report: Mobile growth has slowed, mobile revenue still high (EEDAR)". GameDaily.biz (İngilizce). 8 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2020. 
  6. ^ "Hyper-casual: Mobile gaming's newest genre". AppLovin Mobile Games Blog (İngilizce). 3 Ağustos 2018. 19 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2020. 
  7. ^ "Goldman Sachs invests $200 mln in France's Voodoo -source". Reuters (İngilizce). 28 Mayıs 2018. 9 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar oyunu</span> bilgisayarda oynanan oyun türü

Bilgisayar oyunu veya kişisel bilgisayar oyunu olarak da bilinen PC oyunu, bir video oyun konsolu veya atari makinesi yerine kişisel bilgisayarda oynanan bir tür video oyunudur. Tanımlayıcı özellikleri şunları içerir: daha çeşitli türleri ve kullanıcı tarafından belirlenen oyun donanımı ve yazılımı; genellikle giriş, işleme, video ve ses çıkışında daha büyük kapasite. Bilgisayar oyunu oynamak için özel olarak oyun bilgisayarı modelleri, farklı aksesuarlar tasarlanmıştır. Mobil oyunların son yıllarda büyümesine rağmen, 2018 yılında, küresel PC oyunları pazarı yaklaşık 27,7 milyar dolar değerindeydi.

<i>Agar.io</i> 2015 yapımı internet oyunu

Agar.io, çevrimiçi çok oyunculu bir strateji ve aksiyon oyunudur. Brezilyalı oyun geliştiricisi Matheus Valadares tarafından geliştirilen oyun, 28 Nisan 2015'te ağ tarayıcıları, 8 Temmuz 2015'te ise Miniclip tarafından iOS ve Android platformları için yayımlandı. Oyunda oyuncular, bir petri kabını temsil eden bir haritada bir veya daha fazla dairesel hücreyi kontrol ederler. Oyundaki amaç, oyuncunun kontrol ettiği hücreden daha küçük olan agar ile hücreleri yiyerek ve kendi hücrelerini yiyebilecek daha büyük hücrelerden kaçınarak, mümkün olduğunca fazla kütle kazanmaktır. Her oyuncu bir hücre ile başlar, ancak oyuncular yeterli bir kütleye ulaştığında oyuncuların bir hücreyi bölerek birden fazla hücreyi kontrol etmelerine izin verilebilir. Oyunun ismi, bakterileri kültürleme için kullanılan agar maddesinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Google Play Oyunlar</span> Google tarafından işletilen bir çevrim içi oyun hizmeti ve SDK

Google Play Oyunlar Android işletim sistemi için Google tarafından işletilen bir çevrimiçi oyun hizmeti ve SDK'dır. Google Play hizmetine dahildir. Gerçek zamanlı çok oyunculu oyun yetenekleri, bulut tasarrufları, sosyal ve halka açık afiş tabloları, başarılar ve korsanlıkla mücadele özellikleri içerir. Hizmet, geliştiricilerin bu özellikleri kendilerinin geliştirmesine gerek kalmadan oyunlarında özellik eklemelerine olanak tanır. Google Play Oyunlar hizmeti, Google I/O 2013 Geliştirici Konferansı'nda tanıtıldı. 2016'dan itibaren, Google Play aracılığıyla yayınlanan on binlerce oyun hizmeti destekliyor.

<span class="mw-page-title-main">Tencent</span> Çin merkezli teknoloji ve yatırım şirketi

Tencent Holdings Limited, Çin merkezli bir bilişim şirketidir. Şirket, 1998'de kurulmuş olup iştirakleri hem Çin'de hem de dünya genelinde internet ile ilgili çeşitli hizmetler ve ürünler, eğlence, yapay zekâ ve teknoloji konusunda uzmanlaşmıştır. Şirketin merkezi Shenzhen'de yer almaktadır.

Bağımsız video oyunu veya indie oyunu, "üçlü A" oyunlarının aksine, genellikle büyük bir yayımcının maddi desteği olmadan bireyler veya daha küçük geliştirme ekipleri tarafından oluşturulan video oyunlarıdır. Bu terim ayrıca geliştiriciler üzerinde önemli bir yaratıcı kontrol oluşturmayan yayıncılar tarafından finanse edilen oyunları da ifade edebilir. Bağımsızlık ve geliştirme özgürlüğü nedeniyle, bağımsız oyunlar genellikle yeniliklere ve genellikle üçlü-A oyunlarında bulunmayan riskleri almaya odaklanır ve sanat oyunlarında benzersiz deneyimler üretme ortamını keşfedebilir. Bağımsız oyunlar, yayıncı desteğinin yetersizliği nedeniyle perakende satış yerine dijital dağıtım kanalları aracılığıyla satılma eğilimindedir.

Auto battler, oyuncuların satranç tahtası benzeri bir savaş alanına hazırlık aşamalarında karakterleri sürdüğü, ardından savaş aşamasında oyuncular tarafından hiçbir komut olmadan karakterlerin rakip oyuncunun karakterleriyle savaştığı, satranç benzeri unsurlar içeren strateji video oyunları alt türüdür.

<i>Call of Duty: Mobile</i> 2019 video oyunu

Call of Duty: Mobile, TiMi Studios ve Tencent Games tarafından geliştirilen, Activision tarafından Android ve iOS için ücretsiz olarak yayınlanan birinci şahıs nişancı oyunudur. Oyun 1 Ekim 2019'da çıkış yapmış, ilk ayın sonunda 148 milyondan fazla indirilmiş ve yaklaşık 54 milyon dolar gelir elde ederek tarihteki en büyük mobil oyun çıkışlarından birini gerçekleştirmiştir.

Sosyal ağ oyunu sosyal ağlar üzerinden oynanan bir çevrimiçi oyun türüdür. Genellikle çok oyunculu oyun mekaniği içerirler. Sosyal ağ oyunları başlangıçta tarayıcı oyunu olarak uygulandı.

Voodoo SAS Paris merkezli bir Fransız video oyunu şirketi ve yayıncısıdır. Şirket 2013 yılında Alexandre Yazdi ve Laurent Ritter tarafından kuruldu ve Android ve iOS için ücretsiz "hiper- casual oyunlar " üzerine yoğunlaştı. Aralık 2019 itibarıyla, Voodoo tarafından yayınlanan oyunlar toplu olarak 2.6 milyar kez indirildi.

<span class="mw-page-title-main">YouTube Gaming</span>

YouTube Gaming, YouTube tarafından farkı oyunlar için amaçlanan video oyunu yayıncılığı uygulamasıdır. 26 Ağustos 2015'te şirket, YouTube Gaming'i başlattı. Hizmet Facebook Gaming, Amazon'a ait olan Twitch, Microsoft'a ait Mixer hizmetleri ile rekabet etmeyi amaçlayan video oyun odaklı bir sektör ve videolar ve canlı akış için bir uygulama idi.

<i>Pokémon Sleep</i> 2023 video oyunu

Pokémon Sleep, Pokémon serisinin bir parçası olarak Android ve iOS için bir mobil oyundur. Japon stüdyosu "Select Button" tarafından, Pokémon Go geliştiricisi Niantic'in yardımıyla geliştirilmiş ve The Pokémon Company tarafından yayınlanmıştır. Pokémon Company CEO'su Tsunekazu Ishihara tarafından 28 Mayıs 2019'da Tokyo'da düzenlenen bir basın toplantısında ve şirketin resmi Twitter sayfasında duyurulmuştur. Oyunun 2023 yılında piyasaya sürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Gacha oyunları</span>

Gacha oyunları, gacha mekaniğini kullanan, karakter yapma, animasyon yapma ve benzeridir. Ayrıca oyun içerisinde ganimet kutusu açma, mini oyun oynanabilme özelliğine sahiptir, rastgele verilen sanal ödüller için oyuncular oyun içi para birimi harcar. Bu oyunların çoğu oynaması bedava mobil oyunlardır. Gacha'nın kendisi oyuncuları gerçek para harcamaya teşvik eder.

<span class="mw-page-title-main">Epic Games oyunları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Cary, Kuzey Karolina merkezli bir Amerikan video oyunu yapım ve bilgisayar programcılığı şirketi olan Epic Games; Tim Sweeney tarafından 1991 yılında, ailesinin Potomac, Maryland'deki evinde Potomac Computer Systems adıyla kuruldu. Bu şirketle ZZT (1991) oyununu yayımladıktan sonra Sweeney, 1992'nin başlarında şirketin adını, başka çalışanı veya ofisi olmamasına rağmen "büyük bir şirketmiş gibi görünmesini sağlamak için" Epic MegaGames olarak değiştirdi. Sonraki birkaç yıl içinde şirket, Jill of the Jungle (1992) ve Jazz Jackrabbit (1994) de dahil olmak üzere video oyunları geliştirmeye ve yayımlamaya devam etti. Bunların yanı sıra, Digital Extremes'in Epic Pinball (1993) ve Eclipse Software'in Tyrian (1995) oyunları gibi diğer geliştiricilerin oyunlarını da yayımladılar. Zamanla genişleyen şirket, 1994 yılı itibarıyla 8 çalışana ulaştı.

<i>Arena of Valor</i> çevrimiçi olarak da oynanabilen mobil oyunudur.

Arena of Valor, eski adıyla Strike of Kings, Çin Anakarası dışındaki pazar için TiMi Studio Group tarafından geliştirilmiş ve Level Infinite tarafından Android, iOS ve Nintendo Switch için yayınlanmış, Honor of Kings 'in uluslararası uyarlaması olan bir çevrimiçi çok oyunculu savaş arenasıdır. Kasım 2018 itibarıyla oyun, Çin dışında toplamda 140 milyon dolardan fazla hasılat elde etmiştir. Arena of Valor, rekabet sporlarının bir parçası olarak 2018 Asian Games, 2019 Southeast Asian Games, 2021 Asian Indoor and Martial Arts Games ve 2021 SEA Games'de yer alan altı Espor video oyunundan biridir. Arena of Valor diğer bölgelerde Garena, DeNA, Actoz SG ve TiMi Studio Group tarafından yayınlanmıştır.

Video oyunlarında reklamcılık, ürünleri, organizasyonları veya bakış açılarını tanıtmak için reklamın video oyunlarına entegre edilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kart yarış oyunu</span>

Araba yarışı oyunu veya go-kart yarış oyunu olarak da bilinen kart yarış oyunu, yarış video oyunlarının bir alt türüdür. Kart yarış oyunları, olağandışı yarış pisti tasarımları, engeller ve araçlı savaşlar dahil ederken sürüş mekaniklerini basitleştirdi. Türün ilk örnekleri 1980'lerde olmasına rağmen, Super Mario Kart (1992), bu türü popüler hale getirdi ve Mario Kart serisi hala en önde gelen kart yarışları serisi olarak görülmektedir.

Zaman yönetimi oyunları seviye hedeflerini yerine getirmek için kaynakların hızlı gerçek zamanlı tahsisine odaklanan strateji ve gündelik oyunların bir alt türündedir. Oyuncu, oynarken ortaya çıkan gelen taleplere tepki vermeli ve mümkün olan en büyük ödülü almak için onlara en etkili şekilde hizmet etmelidir. Genellikle zamanla sınırlıdırlar ve kaynakları, istekleri yerine getirebilecekleri hızı sınırlar. Tapper ve Diner Dash, bu türdeki popüler oyunlardır.

Korku oyunları, korku kurgu merkezli ve genellikle oyuncuyu korkutmak için tasarlanmış bir video oyunu türüdür. Oynanışlarına göre sınıflandırılan diğer çoğu video oyunu türünün aksine, korku oyunları neredeyse her zaman anlatıya veya görsel sunuma dayanır ve çeşitli oyun türleri kullanır.

Soulsvari veya souls benzeri, yüksek zorluk seviyelerine, çevre aracılığıyla hikâye anlatımına ve genellikle karanlık fantezi atmosferine sahip olmasıyla bilinen aksiyon rol yapma oyunu alt türüdür. Soulsvari oyunların kökeni, FromSoftware firması tarafından geliştirilen ve Hidetaka Miyazaki tarafından tasarlanan, temaları ve oynanış mekaniği ile birçok benzer oyuna doğrudan ilham veren Souls video oyunları serisine dayanmaktadır. Souls serisini oluşturan oyunlar FromSoftware tarafından geliştirilen Demon's Souls (2009), Dark Souls (2011), Dark Souls II (2014) ve Dark Souls III (2016) oyunlarıdır. Bu oyunların yanı sıra yine aynı firmanın 2015 yılında yayınladığı Bloodborne oyununun da benzer türde olması nedeniyle FromSoftware tarafından piyasaya sürülen soulsvari türündeki oyunlar genellikle Souls ve Bloodborne kelimelerinin birleşimiyle oluşturulan Soulsborne adıyla bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Steam Link</span>

Steam Link, kişisel bir bilgisayardan veya Steam Machine'den kablosuz olarak bir mobil cihaza veya başka bir monitöre Steam içeriği akışı sağlamak için Valve Corporation tarafından yapılmış bir donanım ve yazılım çözümüdür. Steam Link, ilk olarak Kasım 2015'te Steam Makinelerinin çıkışıyla birlikte bir donanım aygıtı olarak piyasaya sürüldü. Valve, mobil cihazlar ve akıllı televizyonlar için yazılım tabanlı Steam Link uygulamasını desteklemek ve Raspberry Pi mikro bilgisayarı için bir yazılım paketi olarak Steam Link sağlamak adına Kasım 2018'de Steam Link donanım cihazını durdurdu.