İçeriğe atla

Hip hop modası

Hip hop modası, kendine özgü bir sokak modası tarzıdır. New York City, Los Angeles diğer ABD şehirlerindeki afroamerikan'lar tarafından yayılmıştır. Hip-hop ve rap ile birlikte ortaya çıktı ve gelişti.[1] Breakdance için moda, belirli bir dans sahnesine ait olmanın yanı sıra hip-hop tarzının dışsal tezahürüdür. Doğu Yakasında, hip hop topluluğunun üyeleri ilham almak için 1930'ların ve 1940'ların gangsterlerine baktılar.[2] Hip hop modası, hip hop kültürünün ifade ve tutumlarını tamamlar ve tarihi boyunca önemli ölçüde değişmiştir. Bugün, tüm dünyada giyilen ve tüm etnik kökenler arasında popüler olan önemli bir moda türüdür.[3]

Ayrıca bakınız

  • Bling-bling
  • Hipster hop
  • Bling-bling

Kaynakça

  1. ^ https://www.highsnobiety.com/p/90s-hip-hop-fashion/?format=amp []
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Rap, "kafiyeli ve ritmik bir şekilde sokak dili konuşmayı" içerir ve müzikal benzeri tarzlarda yapılabilmektedir. Rap'in bileşenleri "içerik", "akış" ve "sunum"dan oluşmaktadır. Rap, spoken word'den farklıdır çünkü genellikle müzik eşliğinde icra edilir. Rap, hip hop müziğinin temel bileşenlerinden biridir ve özellikle bu türle ilişkilendirilir ancak rap'in kökenleri hip hop kültüründen öncesine dayanmaktadır. Modern rap'in en eski örnekleri, Batı Afrika griot geleneğine dayanmaktadır. Rap'in "Rhytm And Poem" veya "Rhytmic African Poetry" sözcüklerinin kısaltması olduğu görüşü yaygın olsa da aslında rap kelimesi, İngilizce sözlük anlamı olarak "ağır eleştiri" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hip hop (kültür)</span> Amerikada ortaya çıkmış müzik kültürü

Hip hop, 1970'li yılların sonunda Amerika'da kötü koşullarda ve azınlık olarak yaşayan siyahilerin gündemden uzaklaşmak ve eğlenmek için oluşturduğu bir kültür, yaşam tarzı ve sanat akımıdır. Bu kültür Rap müziği, Graffiti sanatı, Breakdance'ı ve DJ'liği içerir. Hip hop kültürünün doğmasında Blues, Funk, Soul ve Caz müziğinin etkisi büyüktür.

The Neptunes, Pharrell Williams ve Chad Hugo'nun oluşturduğu Amerikalı yapımcı ikilidir. İkili, 1990'lı yıllardan bu yana başarılı hip hop ve R&B şarkıcılarını yapımcılığını üstlenmektedir. Virginia Beach'te yaz kampında tanışan ikili, prodüktörlüğe Teddy Riley'nin yanında başladı. The Neptunes, 1990'ların sonları itibarıyla synthesizer ve klavye ağırlıklı minimalist tarzıyla ön plana çıktı. Jay-Z, LL Cool J, Busta Rhymes ve Nelly gibi hip hop sanatçılarının yanı sıra; Britney Spears, Kelis, Justin Timberlake ve Usher gibi pop sanatçılarıyla çalıştılar.

Hot R&B/Hip-Hop Songs veya eski adıyla Hot R&B/Hip-Hop Singles & Tracks, ABD'deki Billboard dergisi tarafından yayınlanan, hip hop ve R&B tarzdaki şarkılara yer veren bir müzik listesidir. Bu listelerde, radyolar, satışlar ve istekler ön plandadır.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Ergin</span> Türk rapçi

Fuat Ergin veya Fuat, Türk rap müzisyeni ve söz yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">DJ Premier</span> Amerikalı DJ ve müzik yapımcısı

Christopher Edward Martin, bilindiği sahne adıyla DJ Premier, Amerikalı prodüktör ve DJ. Guru ile birlikte Gang Starr grubunu oluşturan iki üyeden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Trip hop</span> Elektronik müzik türü

Trip hop, 1990'ların başında özellikle Bristol olmak üzere Birleşik Krallık'ta ortaya çıkan bir downtempo elekronik müzik türüdür. "Acid-house" sonrası müzikten türemiş olmakla birlikte trip hop, ilk olarak İngiliz medyası tarafından soul, funk ve caz özelliklerine sahip deneysel breakbeat şarkılarını tanımlamak için kullanılmıştır. İlk olarak İngiliz dans müziği gazetesi "Mixmag" tarafından tarif edildiği söylenen bu tür, hip hop ve elektronik müziğin kökenleri fark edilemeyecek derecede özgün bir karışımı olduğu ifade edilmektedir. Trip hop, ambient müzikte bulunan bazı öğeler içermekte, bateri kullanımını hip hop'tan almakta ve birçok özelliğini dans müziği, house, dub ve reggae'den almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kool G Rap</span>

Nathaniel Thomas Wilson ya da bilinen adıyla Kool G Rap, Amerikalı rapçi, şair, senarist, yazar ve prodüktör.

<span class="mw-page-title-main">Moda</span> giyim, kişisel süsleme veya dekoratif sanatlarda popüler stil veya uygulama

Moda, özellikle giyim kuşam, ayak giyimi, aksesuar, makyaj, pirsing ya da mobilyada popüler stil ya da uygulama için kullanılan genel bir terimdir. Moda, toplumun belirli bir dönem içerisinde nesnelerin nasıl kullanıldığının yanı sıra, bu nesnelerin tüketim trendlerini de belirler.

<i>Slaughterhouse</i> (EP)

Slaughterhouse, hip hop grubu Slaughterhouse'un ilk EP'sidir. 8 Şubat 2011'de E1 Music şirketinden yayınlandı. Çıktığı hafta 5.100 kopya sattı ve Billboard listelerine 132. sıradan girdi.

<i>Cruel Summer</i> (GOOD Music albümü) Albüm

Cruel Summer, Amerikan plak şirketi GOOD Music sanatçılarının ortaklaşa hazırladıkları toplama albümdür. 18 Eylül 2012'de GOOD Music ve Def Jam Recordings etiketiyle yayınlandı. Şirketin kurucusu sanatçı Kanye West, ortak albüm planlarını ilk kez Ekim 2011'de açıkladı. Albümden çıkan dört single—"Mercy", "Cold", "New God Flow" ve "Clique"—Amerikan Billboard Hot 100 listesinde çeşitli dereceler aldı.

<i>Doo-Bop</i>

Doo-Bop, caz müzisyeni Miles Davis'in son stüdyo albümüdür. Davis bu albümle ilk kez hip hop müziğe yöneldi. Ne var ki, 28 Eylül 1991'de öldü ve geride albüm için tamamlanmış altı parça bıraktı. Davis'in albümde birlikte çalıştığı prodüktör Easy Mo Bee, "High Speed Chase" ve "Fantasy" adlı iki parçayı Davis'in RubberBand Sessions olarak bilinen yayınlanmamış trompet performanslarını kullanarak tamamladı. Dokuz parçadan oluşan albüm, "Mystery"nin kısa versiyonuyla sona ermektedir. Albüm, adını Easy Mo Bee'nin hip hop ve doo-wop'ı birleştiği "doo-hop" tarzı ile bebop'ın birleşiminden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hip hop müzik</span> Müzik tarzı

Hip hop, rap eşliğinde ritmik bir müzik ve kafiyeli ifadelerle oluşturulan bir müzik tarzıdır. Hip hop kültürünün bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">İspanyol paça</span> dizden itibaren genişleyen pantolon paçası ve bu tür pantolonlara verilen ad

İspanyol paça, dizden itibaren genişleyen pantolon paçası ve bu tarzdaki pantolonlara verilen addır. Avrupa'da ve Amerika'da özellikle 1960'lar ve 1970'lerde moda olmuştur. Türkiye'de genellikle 70'ler modası ile özdeşleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Sokak modası</span>

Sokak modası, bir moda türüdür. Moda stüdyolardan değil, sokak giyimi ve sokak kültüründen ortaya çıkmıştır. Sokak modası genellikle gençlik kültürüyle ilişkilendirilir ve çoğunlukla büyük kent merkezlerinde görülür. The New York Times ve Elle gibi dergiler ve gazeteler genellikle şehirlerde, şık kıyafetler giyen bireylerin samimi fotoğraflarını içerir. Japon sokak modası, herhangi bir zamanda çok çeşitli moda hareketlerini sürdürür. Günümüzde sokak modası giderek daha popüler hâle geliyor. Çoğu büyük gençlik altkültürünün ilişkili bir sokak modası vardır.

<span class="mw-page-title-main">Sokak giyimi</span>

Sokak giyimi ya da yabancı ve halk tarafından bilinen ismiyle streetwear kendinde sokak modası ve sokak kültürü özelliklerini barındıran giyim türüdür. 1990'larda küresel hale geldi. İlk önce New York hip hop modası ve Kaliforniya sörf kültürü'nü, daha sonra spor giyim, punk ve Japon sokak modası unsurlarını kapsayacak şekilde büyüdü. Sonunda Haute Couture bir etki haline geldi. Genellikle kot pantolon, tişörtler, beyzbol şapkası ve sneaker gibi parçalar üzerine odaklanır. 90'ların sonunda, moda kaykay ve gangsta rap'i etkiledi. New York Yankees, Los Angeles Raiders ve Chicago Bulls gibi takımlar kendi ürünlerini tasarladılar. Modern zamanda Tommy Hilfiger, Louis Vuitton, Dolce & Gabbana, Burberry, Gucci, Fendi gibi büyük moda markaları sokak giyimleri tasarlar.

<span class="mw-page-title-main">Sokak kültürü</span> Vikimedya anlam ayrımı sayfası

Sokak kültürü, sokak, çıkmaz sokak ve mahalle'lerde oluşturulan kültür veya altkültür'dür.

<span class="mw-page-title-main">Kapüşonlu svetşört</span>

Kapüşonlu svetşört, kapüşon'lu giysi türüdür. Genellikle svetşört, kazak, mont, ceket olabilir. Kapüşonlular genellikle ön alt tarafa dikilmiş bir manşon ve kapüşon açıklığını ayarlamak için bir büzme ipi içerir.

<span class="mw-page-title-main">Japon sokak modası</span>

Japon sokak modası, Japonya'daki bir dizi çağdaş modern giyim tarzını ifade eder. Hem yerel hem de yabancı moda markalarının bir karışımından meydana gelen Japon sokak modası, Avrupa podyumlarında görülen haute couture stillerine benzerliklerle, bazılarının aşırı ve avangart olduğu düşünülen, kendine özgü bir tarz sahibi olma eğilimindedir.

Dirty rap cinsel içerikli şarkı sözlerine odaklanan bir hip hop alt tarzıdır. 1980'lerin sonlarında popülerlik kazanan bu tarz, özellikle 2 Live Crew gibi grupların müstehcen ve tartışmalı şarkılarıyla öne çıkmıştır. Şarkı sözleri genellikle açık ve provokatif olup bazen mizahi veya rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Dirty rap, başlangıçta Miami bass müziğiyle ilişkilendirilse de zamanla Baltimore club, ghetto house ve ghettotech gibi tarzlardan da etkilenmiştir. Too Short, Sir Mix-A-Lot ve Salt-N-Pepa gibi sanatçılar bu türe katkı sağlamıştır. 1990'ların başında ise Baltimore club sahnesi, dirty rap'e yeni bir boyut katmıştır. Dirty rap, 2000'lerde Lil Wayne gibi sanatçılarla popülerliğini sürdürmüş, özellikle güney hip hop sahnesinde önemli bir yer edinmiştir.