İçeriğe atla

Hinzert toplama kampı

Koordinatlar: 49°41′56″K 6°53′34″D / 49.69889°K 6.89278°D / 49.69889; 6.89278
Hinzert toplama kampı
Hinzert toplama kampındaki bir inşaat sahasında SS memurları, 1939
Almanya üzerinde Hinzert
Hinzert
Hinzert
Hinzert'in Almanya'daki konumu
Koordinatlar49°41′56″K 6°53′34″D / 49.69889°K 6.89278°D / 49.69889; 6.89278
Tanınma sebebiHolokost
İnşa edenNazi Almanyası
İşletenSS-Totenkopfverbände
KomendantHermann Pister
Asıl kullanım sebebiToplama kampı
Mahkumlar"Anti-sosyal davranışlar" sergilediği iddia edilen Alman işçiler
Lüksemburg ve Fransa'dan gelen siyasi mahkumlar
Mahkum sayısı13.600
Ölü1.000
Kurtuluş17 Mart 1945
KurtaranABD Ordusu
Hinzert toplama kampı anıtı (2008)

Hinzert toplama kampı (ya da kısaca KZ Hinzert) Trier şehri yakınlarında bugün Rheinland-Pfalz sınırları içinde kalan Hinzert mevkiinde kurulmuş, 1939 yılından 1945 yılının Mart ayına değin aralıksız çeşitli fonksiyonlarda kullanılmış bir nazi toplama kampıdır.

1939'dan kampın kapandığı yıl olan 1945'e değin aralarında Nacht und Nebel esirleri de dahil olmak üzere 13 ila 80 yaş arasında yaklaşık 14.000 insanın burada mahkûm edildiği bilinmektedir. Esasen 560 mahkûm için inşa edilen toplama kampı, zaman zaman 1500 mahkûm ile kapasitesinin üzerinde tamamen doldurulmuştu.

Hinzert toplama kampı, bir imha kampı olmamasına rağmen burada 1941 yılı sonlarında 70 Sovyet siyasi komiserin ve 1944'te direnç gösteren 23 Lüksemburglunun öldürüldüğü bilinmektedir. Bu kampta Sovyet mahkûmlara tıbbi muayeneden geçecekleri söylendi ve potasyum siyanür enjekte edilerek öldürüldü.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  • Volker Schneider, Helmut Peifer: Waffen-SS SS-Sonderlager „Hinzert“. Das Konzentrationslager im „Gau Moselland“ 1939–1945; Untersuchungen zu einem Haftstättensystem der Organisation Todt, der Inspektion der Konzentrationslager und des Wirtschafts- und Verwaltungshauptamtes der SS; Mainz: Landeszentrale für Politische Bildung Rheinland-Pfalz, 1998.
  • Albert Pütz: Das SS-Sonderlager, KZ Hinzert 1940–1945: eine juristische Dokumentation; Frankfurt am Main: Lang, 1998.
  • Albert Pütz: Das SS-Sonderlager/KZ Hinzert 1940–1945: Angehörige der ehemaligen Lager-SS, Gestapo und NS-Justiz vor Gericht. Teil 2; Frankfurt am Main: Lang, 2001; ISBN 3-631-37679-0.
  • Uwe Bader, Beate Welter: Das SS-Sonderlager / KZ Hinzert. In: Wolfgang Benz, Barbara Distel (Hrsg.): Der Ort des Terrors. Geschichte der nationalsozialistischen Konzentrationslager. Band 5: Hinzert, Auschwitz, Neuengamme. C.H. Beck, München 2007, ISBN 978-3-406-52965-8; auch als Sonderdruck der Landeszentrale für politische Bildung Rheinland-Pfalz, ISBN 978-3-406-57790-1.
  • LG Trier, 7. Juli 1961. In: Justiz und NS-Verbrechen. Sammlung deutscher Strafurteile wegen nationalsozialistischer Tötungsverbrechen 1945–1966, Bd. XVII, bearbeitet von Irene Sagel-Grande, H. H. Fuchs, C. F. Rüter. Amsterdam : University Press, 1977, Nr. 516, S. 599–610 Verfahrensgegenstand: Tötung eines schwerverwundeten russischen Häftlings sowie eines Tbc-kranken polnischen Häftlings durch eine Herzinjektion mit einer Wasserstoffsuperoxydlösung
  • LG Trier vom 23. 11. 1961. In: Justiz und NS-Verbrechen, Band 18, 1978, S. 1–13.
  • LG Trier vom 20. 12. 1961. In: Justiz und NS-Verbrechen, Band 18, 1978, S. 133–171.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Auschwitz-Birkenau</span> toplama ve imha kampları ağı

Auschwitz-Birkenau, Nazi Almanyası tarafından II. Dünya Savaşı döneminde kurulmuş en büyük toplama, zorunlu çalışma, sistematik katliam ve imha kampı.

<span class="mw-page-title-main">Josef Dietrich</span> Alman Waffen-SS generali, Oberstgruppenführer

Josef Dietrich, Alman Waffen-SS generali, Oberstgruppenführer. 1929 yılı öncesinde Adolf Hitler'in şoförü ve korumasıydı. Nazi döneminde SS komutanı olarak Uzun Bıçaklar Gecesinde SA'nın temizlemesinde etkin rol oynadı. II. Dünya Savaşı'nda 1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler"in komutanı olarak tanındı. Askerler tarafından ona "Papa Sepp" diye hitap edildi.

<span class="mw-page-title-main">Langenstein-Zwieberge</span>

Buchenwald toplama kampının alt kollarından biri olan Langenstein – Zwieberge toplama kampı Nisan 1944'ten, Nisan 1945'e kadar varlığını sürdürdü. 23 farklı ülkeden 7000 den fazla mahkûm bu süre içinde kampa hapsedildi.

1954 FIFA Dünya Kupası finali ya da Bern Mucizesi, Batı Almanya ile Macaristan millî takımları arasında yapılmıştır ve Dünya Kupasının en gollü maçlarından birine sahne olan finalde Batı Almanya 2-0 geriye düştüğü maçı, 3-2'lik skorla maçı kazanarak Dünya Kupasını ilk kez müzesine götürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Dachau toplama kampı</span> nazi almanyasında masum sivillerin ve esirlerin sistematik olarak yok edilmesi için kurulan ilk yerleşke

Dachau toplama kampı, Nazi Almanyası tarafından 22 Mart 1933'te inşa edilen ve en uzun süredir devam eden toplama kampıdır. Kamp başlangıçta Hitler'in komünistler, sosyal demokratlar ve diğer muhaliflerden oluşan siyasi muhaliflerini tutuklamayı amaçlıyordu. Almanya'nın güneyinde, Bavyera eyaletindeki Münih'in kuzeybatısına, yaklaşık 16 km uzaklıkta olan Orta Çağ kenti Dachau'nun kuzeydoğusunda, terk edilmiş bir mühimmat fabrikasının arazisinde bulunuyor. Heinrich Himmler tarafından açıldıktan sonra amacı, önce zorla çalıştırma ve daha sonra Yahudilerin, Romanların, Alman ve Avusturyalı suçluların ve son olarak Almanya'nın işgal ettiği veya istila ettiği ülkelerden gelen yabancı uyrukluların hapsedilmesini kapsayacak şekilde genişletildi. Dachau kamp sistemi, çoğu çalışma kampı olan yaklaşık 100 alt kampı içerecek şekilde büyüdü. Güney Almanya ve Avusturya'nın her yerinde bulunuyorlardı. Ana kamp 29 Nisan 1945'te ABD güçleri tarafından kurtarıldı.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Franz Ziereis</span>

Franz Xaver Ziereis, 1939'dan Mauthausen-Gusen toplama kampının kumandanıydı ve kamp 1945'te Amerikalılar tarafından özgürleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Boppard Kalesi</span>

Boppard Kalesi Roma İmparatorluğu'nun geç dönemlerinde Ren nehri kıyısındaki Boppard şehrinde kurulmuş askeri bir kaledir. Kalenin surları günümüze çok iyi şartlarda ulaşabilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kommando 99</span>

Kommanda 99, Politik Departman üyelerinden oluşan Buchenwald toplama kampındaki bir infaz ekibinin iç adıydı. "99" adı bu ekibin dahili telefon numarasından gelmektedir. Bu ekip Genickschussanlage olarak bilinen "boyundan vurma tekniği" ile Sovyet mahkûmları Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında sistematik olarak öldürdü.

<span class="mw-page-title-main">Mittelbau-Dora toplama kampı</span>

Mittelbau-Dora toplama kampı, ya da KZ Mittelbau-Dora, Thüringen'de Nordhausen şehrinin kuzeyinde bulunan bir nazi toplama kampına verilen addır. Buraya getirilen mahkûmların yeraltı fabrikası Mittelwerk GmbH'de zorla çalıştırıldıkları bilinmektedir. Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında pek çok kişi bu kampta infaz edildi. aynakça

Özel;
<span class="mw-page-title-main">Mogontiacum</span>

Mogontiacum Mainz şehrinin neredeyse 500 yıla varan Roma döneminde taşıdığı Latince adıdır. Mogontiacum MS 90 yılından itibaren Germania Superior'un başkentliğini yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Stalag X-B</span>

Stalag X-B, II. Dünya Savaşı sırasında Aşağı Saksonya'daki Sandbostel yakınlarında bulunan Nazi Almanyası'nın savaş esiri kampı. 1939 ve 1945 arasında 55 ülkeden birkaç yüz bin savaş esiri bu kamptan geçti. Barındırıldıkları kötü koşullar nedeniyle, binlerce kişi burada açlıktan, hastalıktan öldü ya da gardiyanlar tarafından öldürüldü. KAynaklar toplam ölü sayısının 8.000 ila 50.000 arasında olduğunu belirtir. Nazilerin Sovyet savaş esirlerine uyguladıkları muamele diğer esirlerden daha farklı ve acımasızca oldu. Ölen yaklaşık 46 bin Sovyet esir toplu mezarlara gömüldü.

Viktors Arājs, Letonya / Baltık Alman işbirlikçisi ve Nazi SS subayıydı.Almanların Letonya ve Belarus'un işgali sırasında Holokost'ta Arajs Kommando'ya liderlik yaptı. Arajs Kommando, Letonya Yahudilerinin yaklaşık yarısını öldürdü.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Dessauer</span>

Friedrich Dessauer, Alman fizikçidir. Almanya, Türkiye (1934-1937) ve İsviçre'de biyofizik alanında çalıştı. X-ışını kullanımının öncülerinden olmanın yanı sıra filozof, Reichstag üyesi, girişimci ve yayıncıdır.

Oscar Weigert, Alman-Amerikalı bir idari ve çalışma avukatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Esterwegen toplama kampı</span> Nazi toplama kampı

Esterwegen yakınlarındaki Esterwegen toplama kampı, ilk olarak Almanya'nın Emsland bölgesinde kurulan bir dizi kamp içinde erken bir Nazi toplama kampı idi. Kamp, 1933 yazında 2000 siyasi "Schutzhäftlinge" için bir toplama kampı olarak kurulmuş ve bir süre Dachau'dan sonra en büyük ikinci toplama kampı olmuştur. Kamp 1936 yazında kapatılmıştır. Bundan sonra 1945 yılına kadar esir kampı olarak kullanılmıştır. Siyasi mahkûmlar ve Nacht und Nebel olarak adlandırılan mahkûmlar da burada tutulmuştur. Savaş sona erdikten sonra Esterwegen İngiliz toplama kampı, hapishane ve 2000 yılına kadar Alman Ordusu için bir depo olarak hizmet verdi.

Walter Gerhard Martin Sommer, Dachau ve Buchenwald toplama kamplarında gardiyan olarak görev yapan bir SS Hauptscharführer'di. "Buchenwald'ın Cellatı" olarak bilinen Sommer, söylendiğine göre iki Avusturyalı rahip Otto Neururer ve Mathias Spannlang'ın baş aşağı çarmıha gerilmesini emreden ahlaksız bir sadist olarak görülüyordu.

Karl Hans Maximillian von Le Suire 2. Dünya Savaşı sırasında 49. Dağ Kolordusu'na komuta etmiş olan Wehrmacht generaliydi. Von Le Suire, Kalavrita Katliamı'ndan sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Werner Ostendorff</span>

Werner Ostendorff, 2. Dünya Savaşı'nda 2. SS Panzer Kolordusu'nun kurmay başkanlığını ve 2. SS Panzer Tümeni "Das Reich"ın komutanlığını yapmış bir Waffen-SS generaliydi. 1 Mayıs 1945'te aldığı yaralardan dolayı öldü.

<span class="mw-page-title-main">Toplama Kampları Müfettişliği</span>

Toplama Kampları Müfettişliği, Nazi Almanyası'nın toplama kampı sistemini yöneten SS'nin merkezi departmanıydı.