İçeriğe atla

Hint dinlerinde hayvan hakları

Bir Jain tapınağındaki bu resim, zarar vermemenin dindeki en yüksek erdem olduğu anlamına gelen अहिंसा परमो धर्म "ahimsā paramo dharma" öğretisini içeriyor.

Jainizm, Hinduizm ve Budizmde hayvan haklarına saygı, ahimsa doktrininden kaynaklanır.[1][2]

Hinduizm'e göre hayvanların da tıpkı insanlar gibi bir ruhu vardır. Sezgileri olan varlıklar öldüklerinde bir insan ya da bir hayvan olarak reenkarne olabilirler.[3]

Bu inançlar, birçok Hindu'nun vejetaryen olmasını sağlamıştır. Jain doktrini ise vejetaryenliği ahimsa doktrininin katı bir yorumuna dayanarak zorunlu kılar.[3] Mahayana Budizmi de benzer şekilde hayvanların öldürülmesini yasaklar.[4]

Jainizm

Hindistan'daki hemen hemen her Jain topluluğu, yaralı ve terk edilmiş hayvanlara bakmak için hayvan hastaneleri kurmuştur. Bazı Jainler hayvanları mezbahalardan kurtarmak için çaba göstermektedir.[4]

Hinduizm

Hinduizm'e göre tüm canlılarda Tanrı'nın bir parçası bulunur ve bu parça Ātman'ı oluşturur.[5] Bu nedenle Hinduizm'de kaplan, fil, fare ve özellikle inek dahil olmak üzere birçok hayvana hürmet edilir.[4]

Mahayana Budizmi

Mahayana Budizmi'ne göre "kendi acımızdan yalnızca o acıyı başkalarına çektirmekten kaçınırsak kurtulabiliriz." Mahayana Budistleri bu amaçla vejetaryenliği uygularlar.[4]

Ayrıca bakınız

  • İslam'da hayvanlar [en]
  • Hristiyan vejetaryenlik [en]

Kaynakça

  1. ^ The No-nonsense Guide to Animal Rights (İngilizce). New Internationalist. 2006. s. 24. ISBN 9781904456407. These religions emphasize ahimsa, which is the principle of non-violence towards all living things. The first precept is a prohibition against the killing of any creature. The Jain, Hindu and Buddhist injunctions against killing serve to teach that all creatures are spiritually equal. 
  2. ^ "Animal rights" (İngilizce). BBC. 8 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2019. The main reason for Hindu respect for animal rights is the principle of ahimsa. According to the principle of ahimsa, no living thing should be harmed. This applies to humans and animals. The Jains’ belief system takes the principle of ahimsa regarding animals so seriously that as well as being strict vegetarians, some followers wear masks to prevent them breathing in insects. They may also sweep paths with a small broom to make sure they do not tread on any living creatures. 
  3. ^ a b Animal Rights: Noble Cause Or Needless Effort? (İngilizce). Twenty-First Century Books. 2009. s. 12. ISBN 9780761340829.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Owen2009" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  4. ^ a b c d The No-nonsense Guide to Animal Rights (İngilizce). New Internationalist. 2006. s. 22–26. ISBN 9781904456407. 
  5. ^ Hinduism (İngilizce). Heinemann. 2002. ISBN 9780435336196. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hayvan bakımevi</span>

Hayvan bakımevi veya Hayvan barınağı devlet ya da özel kuruluşlar tarafından işletilen, genellikle sokakta yetişmiş, kaybolmuş ya da sahipleri tarafından terkedilmiş hayvanlara sığınacak geçici bir yer sağlamak için, çoğu ülkede hayvan hakları savunucularının ve hayvan severlerin desteğiyle kurulan barınaklardır. Bazı ülkelerde ise, devletin sağladığı kamu kaynaklarıyla kurulan barınaklar vardır. Çoğunlukla kedi ve köpeklere ev sahipliği yaparlar.

Hayvan hakları, insan harici hayvanların tümünün ya da bir kısmının kendilerine ait bir özerkliğe sahip oldukları ve acıdan kaçınma gibi temel çıkarlarının tıpkı insanların temel çıkarlarının korunduğu gibi korunması gerektiğini savunan fikirdir. Hayvan hakları kavramı, insan harici hayvanların insan amaçlarına uygun düştüğü biçimde kullanılabilecek birer eşya olmadığı, kendi arzuları ve ihtiyaçları olan bireyler olarak muamele görmeleri gerektiği anlamına gelir. Pratikte bu, hayvanların insancıl muamele görmelerinin gerekli olması anlamına gelebileceği gibi, hayvanların tibbi ve kozmetik deneylerde kullanılmasının, eti ya da derisi için öldürülmesinin, eğlence için avlanmasının ve hayvancılık sektöründe hammadde ya da kaynak olarak kullanılmalarının hayvan hakkı ihlalleri olarak tanımlanması anlamına gelecektir.

<span class="mw-page-title-main">The Humane Society of the United States</span>

The Humane Society of the United States (HSUS), dünya genelinde hayvan haklarını savunan Washington merkezli kâr amacı gütmeyen kuruluş.

<span class="mw-page-title-main">Gary L. Francione</span> Amerikalı hukukçu

Gary Lawrence Francione hukuk alanında çalışan Amerikalı akademisyen. Francione, Newark'ta bulunan Rutgers Hukuk Okulu'nda seçkin profesör unvanını taşımaktadır.

Ahimsa ("merhamet"), genel olarak şiddete başvurmama, saldırmama, zarar vermeme anlamına gelen kadim bir Hint şiddetsizlik ilkesi olup Hinduizm, Budizm ve Jainizm inanç sistemlerinde önemli bir erdemdir. Buna göre insanlar, başkalarıyla ve genel olarak dünya ile barış içinde yaşamalı, asla bir canlıya zarar vermemeli, onu yaralamamalı ya da öldürmemelidir. Ahimsa aynı zamanda, kötülüğe karşı zora baş vurmadan dayanma şeklindeki bir dinî ahlâk görüşünü de ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Henry Crowe</span>

Henry Crowe İngiliz papaz ve ilk hayvan hakları yazarıydı.

Herman Daggett, ABD'li Presbiteryen kilisesi üyesi ve erken dönem hayvan hakları yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Marie Huot</span> Fransız yazar (1848 – 1930)

Marie Huot Fransız şair, yazar, feminist, hayvan hakları ve vejetaryenlik aktivistidir.

<span class="mw-page-title-main">Lewis Gompertz</span>

Lewis Gompertz İngiliz bir yazar ve mucit, ilk hayvan hakları ve veganlık savunucularındandır. 1824 yılının Haziran ayında kurulan İngiliz Hayvanlara Zulmü Önleme Derneği (RSPCA, Society for the Prevention of Cruelty to Animals) kurucu üyelerinden birisidir. Matematikçi ve aktüer Benjamin Gompertz'in ve şair Isaac Gompertz'in küçük kardeşidir.

Hayvan hakları hareketi kavramı bazen hayvan özgürlüğü, hayvan kişiliği veya hayvan savunuculuğu hareketi olarak da adlandırılır. insan ve insan olmayan hayvanlar arasında çizilen katı ahlaki ve hukuki ayrıma son veren, hayvanların mülk statüsünde görülmelerine ve hayvan deneyleri gibi araştırmalarda, gıda, giyim ve sirk-yunus parkı gibi eğlence endüstrilerinde kullanılmalarına son vermeyi amaçlayan sosyal bir harekettir.

<span class="mw-page-title-main">John Styles</span>

John Styles, İngiliz Cemaati bakanı ve hayvan hakları yazarıydı.

Humphrey Primatt, İngiliz din adamı ve hayvan hakları yazarıydı. Primatt, "hayvan hakları kavramının geliştirilmesinde en önemli figürlerden biri" olarak tanımlanmıştır.

Hayvan hakları savunucuları ve hayvan özgürlüğü aktivistleri, duyarlı bireylerin insan olmayan hayvanların acıdan kaçınma gibi en temel ihtiyaçlarını, yalnızca tür üyeliği temelinde reddetmenin, ırkçılık veya cinsiyetçiliğe benzer bir ayrımcılık biçimi olduğu görüşündedir. Birçok hayvan hakları savunucusu, hayvanların, menfaatleri yasal korumayı hak eden ahlaki topluluğun bireyleri ve üyeleri olarak görülmesi gerektiğini savunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Charles R. Magel</span>

Charles Russell Magel, Amerikalı filozof, hayvan hakları aktivisti ve bibliyograftır. Moorhead Eyalet Üniversitesinde Fahri Felsefe ve Etik profesörüydü.

Terk edilen evcil hayvanlar, sahiplerinin sokağa atarak, onları boş araziye bırakarak veya bir barınağa vererek bilmeden veya kasıtlı olarak terk ettiği hayvanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Hayvansal ürün</span>

Hayvansal ürün, bir hayvanın vücudundan elde edilen herhangi bir malzemedir. Örnekler, yağ, et, kan, süt, yumurta ve bunların yanında kurutulmuş balık mesanesi ve peynir mayası gibi daha az bilinen ürünlerdir.

<i>Animal Liberation</i>

Animal Liberation, WaxTrax tarafından 21 Nisan 1987 tarihinde PETA'nın yararına yayınlanan bir albümdür.

21. yüzyıldaki hayvan refahı ve hayvan hakları tartışmaları antik döneme kadar uzanmaktadır.

<i>Animals Rights</i>

Animals' Rights: Considered in Relation to Social Progress, İngiliz sosyal reformcu Henry Stephens Salt'ın 1892 tarihli bir kitabıdır.

Mercy For Animals (MFA), 1999 yılında Milo Runkle tarafından kurulmuş, kâr amacı gütmeyen uluslararası bir hayvan koruma kuruluşudur. MFA'nın misyonu, "çiftlik hayvanlarına yönelik zulmü önlemek ve merhametli gıda seçimlerini ve politikalarını teşvik etmektir."