İçeriğe atla

Hint Bilim ve Teknoloji Tarihi

Lothal - Bilim ve Teknoloji Tarihi

Hindistan'ın bilim ve teknolojisinin gelişim yolculuğu tarih öncesi çağlardan başlar. Hindistan'ın geçmişi bilgiyle doluydu ve Kızılderililer dünyayı yönetiyordu. En eski bilimsel ve teknolojik insan faaliyetleri, şimdi Pakistan'da bulunan Mehrgarh'ta bulundu. İndus Vadisi uygarlığı aracılığıyla, bu yolculuk krallıklara ve imparatorluklara geliyor. Bu yolculuk Orta Çağ Hindistan'ında da devam etti; Hindistan'da bilim ve teknolojide İngiliz Raj döneminde bile önemli ilerlemeler kaydedilmiş ve bağımsızlığını kazandıktan sonra Hindistan bilim ve teknolojinin her alanında hızla ilerlemektedir. 2009 yılında Hindistan, aya bir uzay aracı göndererek ve orada yeni bir su keşfi yaparak bu alandaki güçlü varlığını tescillemiştir.

Hindistan neden dört asır önce başlayan batı bilim ve teknoloji devrimine katılamadı? Sözlü eğitim sistemi, yazılı eser eksikliği vb. bunun birçok nedeni arasındadır.

Hint Bilim ve Teknolojisinin Kısa Kronolojisi

Tunç Çağı (MÖ 26.000 - MÖ 2000) - İndus Uygarlığının ileri dönemi ; İlk kentsel gelişim, kale-kent, taş aletler, bronz ve bakır teknolojisi, arı kovanı sistemi, şehirlerin ağ organizasyonu, su tahliyesi için kanallar, ev ve hamamlar, saban kullanımı, tahıl ambarı, hayvancılık, tebeşir çizimi, sırlı Çömlek, kullanım yanmış tuğla, eğirme-dokuma, ölçü-ağırlık-ölçek-dağıtım (ölçü), pamuk kullanımı, aritmetik, geometri, takımyıldız bilgisi.

MÖ 2000-MÖ 1800 - Hindistan'ın farklı yerlerinde Neolitik yerleşimler, Kaya sığınaklarında resimler, Hindistan'ın farklı yerlerinde Kalkolitik yerleşimler, tarım, bakır aletler, bronz eserler, siyah ve kırmızı çanak çömlek.

MÖ 1500 civarında - sabanın tarımda kullanımı, hayvancılık, bazı takımyıldızların kullanımı, ay-almanak, Dashahari sayı-isimleri, hastalıklar ve bunların tedavisi, atın yaygın kullanımı.

MÖ 1000 civarında - Yajurveda ve Atharvaveda: Krittika ile başlayan 37 veya 28 takımyıldızı listeler; Achana Prithvi; Adhimas ve Kshayamas'tan bahsedilmesi; hayvanların ve bitkilerin ayrıntılı açıklamaları; Demir bilgi. Çeşitli tıp ve büyücülük türleri.

yaklaşık MÖ 1000–600 - Brahmanalar, Aranyakas ve Upanishads: Astrolojik düşünce; matematiksel kategoriler; Panchamahabhutas doktrini; demir, pulluk ve balta kullanımı; Boyalı gri eşya.

yaklaşık MÖ 600.0 - Demir nesnelerle Kuzey Siyah Aupdar Malı; Taxila'dan cam eşyalar; Ayurveda Özeti, Güneyli Doktorlar (Atreya, Jivaka), Hindistan'ın Megalitik Kültürü.

yaklaşık MÖ 500 - Vedanga astrolojisinde 366 günlük bir yıl olan Mahatma Lagadha; 5 yıllık Yuga, 27 Nakshatra listesi. Burçlardan ve rüzgarlardan söz edilmiyor; Baudhayana, Aapastamba; Shulbsutraların Geometrisi; Pisagor teoremi (Baudhayan teoremi),[2] 'Dwikarani'nin (kıyı) değeri. Budistler, Jainler, Sankhya, Mimamsa vb. Universal ve Lokayat'ın uzay, zaman ve madde hakkındaki felsefi düşünceleri. Panini'nin Ashtadhyayi'si.

MÖ 400-200 civarında - Ekonomi (Granth), (Kautilya) Mineraloji, Metalurji, Tarım, Sulama. Demir İşlerinin Genişletilmesi.

Yaklaşık MÖ 200 - MS 400 - Pingal'in Chandashastra'sı: 'Meruprastar', matematiğin gelişimi, permütasyon-birikim. sıfır basamaklı sayı sisteminin keşfi; Yeni astrolojik ilkeler: Eksantrik ve dışmerkezli gezegen hareketi sistemi, Zodyak. Antik Panchsiddhanta: Pitamah, Vashishtha, Pulish, Romak ve Saur. Ayurveda: Charaksamhita. Samudragupta, 'Sushrut Samhita' (Salya Chikitsa), Mehrauli'nin Demir Sütunu (Delhi). Bakır Buddhamurti (Sultanganj). Chandragupta II Altın Paraları (MS 380-MS 415)

MS 400 - MS 700 - Aryabhata'nın yazdığı Aryabhatiya'nın Kompozisyonu (MS 470) : dünya yolculuğunun sunumu, dört temel element, eşit süreli dönemler, alfabe sistemi, 'pi' = 3.1416, ondalık yersiz sayı sisteminin kullanımı, doğru tutulmalar açıklama. Brahmagupta (MS 598 doğumlu), Brahmasphutasiddhanta ve Khandakhadyaka'yı besteledi, Bhaskara I'in 'Aryabhatiya Bhashya'sını, Vagbhata'nın Ashtangahridaya'sını besteledi. tıbbi teşhis

8. ila 10. yüzyıl civarında - Lall'ın 'Shishyadhivruddhi'si. Gözden geçirilmiş Suryasiddhanta, Nagarjuna'nın Rasavidya'sı, Siddha Chikitsa. 'Krishi Parashar' ve 'Vrikshayurveda'. Arhat'ın kullanımı. 'Vateshwar Siddhanta' (MS 904). Munjal: İyon hareketi.

11. - 12. yüzyıl - Bhaskaracharya'nın Siddhanta Shiromani'si, matematiksel astrolojinin zirvesi. "Uydu-Vinod". Mansollas: Metalurji, simya, parfümeri, veterinerlik vb. Ansiklopedisi El kağıdının Hindistan'a gelişi. 1054 yılında Hindistan'da Karkata Adhinavatara (Yengeç Supannova) patlaması gözlemlendi.

13. - 15. yüzyıl - simya metinleri. Matematik-Astroloji eğitimi Kerala'da devam ediyor. Yunanca Tib. Barut ve top. Havai fişek

16. - 17. yüzyıl: Ganesha kehanetleri: matematiksel ve astrolojik yorumlar. Simya üzerine yeni tez. 'Aine-Akbari'deki bilimsel bilgiler. 'Tujuk-i-Jahangiri'de hayvan ve kuşların incelenmesi. Avrupalı bilim adamları tarafından Hint florasının keşfi. Hindistan'da egzotik bitkilerin ekimi.

18. yüzyıl - Sawai Jaisingh tarafından Mathura, Delhi, Jaipur, Varanasi ve Ujjain'de gözlemevlerinin kurulması. Öklid'in geometrisi ve Ptolemy'nin astroloji kitabının Arapçadan Sanskritçe'ye çevirisi, Pt. Kalküta'da 'Teosofi Cemiyeti'nin kurulması (MS 1784). Sivapur'da "Kraliyet Botanik Bahçesi"nin kurulması (MS 1857) Chennai Gözlemevi'nin kurulması (MS 1792).

1791 - Varanasi'de Sanskrit Okulu'nun (şimdi Üniversite) kurulması.

1984 - William Jones tarafından Asiatic Society'nin kurulması.

1217 - Kalküta'da Mahavidyalaya'nın (Hindu Koleji) kuruluşu

4818 - Kalküta'da 'Büyük Triglometrik Araştırma'nın kurulması.

1827 - James Prinsep tarafından Brahmi ve Kharosthi yazılarının tam açılışı.

1851 - Hindistan Jeolojik Araştırma Kuruluşu.

1853 - Hindistan'da (Mumbai yakınlarında) ilk demiryolu başladı.

1857 - Kolkata, Mumbai ve Madras'ta üniversitelerin kurulması. 'Hint Kıyı Araştırması'nın kurulması.

1859 - Hindistan Arkeolojik Araştırma Kuruluşu.

1875 - Hindistan Meteoroloji Departmanının kurulması.

1876 - Mahendralal Sarkar tarafından Kolkata'da "Hindistan Bilim Yetiştirme Derneği" nin kurulması.

1883 - Bombay Doğa Tarihi Derneği'nin kurulması.

1890 - 'Hindistan Botanik Araştırması'nın kurulması. 'Hint Matematik Topluluğu'nun kurulması.

1908 - 'Kolkata Mathematical Society'nin kurulması.

1914 - 'Hint Bilim Kongresi Derneği'nin kurulması.

1916 - Ashutosh Mukherjee tarafından Kalküta'da 'Üniversite Bilim Koleji'nin kurulması.

1917 - Kalküta'da JC Bose Enstitüsü'nün kurulması, Tarımsal Araştırma İstasyonu ve Deney Çiftliği'nin kurulması.

1934 - Hindistan Bilimler Akademisi'nin kuruluşu.

1945 - Tata Temel Araştırma Enstitüsü'nün kurulması, Bangalore'de Raman Araştırma Enstitüsü'nün kurulması.

bağımsızlıktan sonra

1948 - Birbal Sahni Paleobotanik Enstitüsü'nün kurulması, Lucknow; Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Konseyi'nin kurulması. Prof. P.M. Blackett'in tavsiyesi üzerine 'Güvenlik Bilimi Enstitüsü'nün kurulması. 'Ulusal İstatistik Enstitüsü'nün kurulması.

1950 - Ulusal Fizik Laboratuvarı, Ulusal Kimya Laboratuvarı ve Merkezi Yakıt Araştırma Enstitüsü'nün kurulması. Ulusal Bilim Enstitüsü'nün (Hindistan Ulusal Bilim Akademisi) kurulması.

1954 - Atom Enerjisi Dairesi'nin kurulması.

1957 - Trombay'da 'Atom Enerjisi Kuruluşu'nun (şu anda Bhabha Atom Araştırma Merkezi) kurulması

1958 - Jawaharlal Nehru tarafından Parlamento'da bir 'Bilim Politikası' kararı kabul edildi. Savunma Araştırma ve Geliştirme Teşkilatı'nın (DRDO) kurulması.

1962- Lal Bahadur Shastri başkanlığındaki 'Hint Parlamenter ve Bilimsel Komitesi'nin kurulması. Hindistan Teknoloji Enstitüsü Kharagpur, Mumbai, Chennai, Kanpur ve Delhi'de kuruldu. Hindistan Ulusal Uzay Araştırmaları Komitesi'nin kurulması. Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı başlatıldı.

1963 - Kerala, Trivandrum yakınlarında roket fırlatma tesisi merkezinin kurulması.

1966 - Goa'da Ulusal Oşinografi Enstitüsü'nün kurulması.

1968 - Wadia Himalaya Jeolojisi Enstitüsü, Dehradun'un kuruluşu.

1969 - Bangalore'da Hindistan Uzay Araştırma Örgütü'nün (ISRO) kurulması, Kırsal Elektrifikasyon Şirketi'nin kurulması, Tarapur'da nükleer santralin kurulması.

1971 - Bombay'da Elektronik Departmanının Kurulması, Bilim ve Teknoloji Departmanının Kurulması, 'Hint Jeomanyetizma Derneği'nin Kurulması.

1972 - Uzay Komisyonu ve Uzay Dairesi'nin kurulması.

1974 - Hindistan'ın ilk yeraltı nükleer denemesi Pokhran'da başarıyla tamamlandı.

1975 - Hindistan'ın ilk yapay uydusu 'Aryabhata' fırlatıldı. 'Ulusal Termal Güç Kurumu' (NTPC) ve 'Ulusal Hidroelektrik Kurumunun (NHPC) kurulması. Beşinci beş yıllık planda, Hindistan planlama tarihinde ilk kez, bilim ve teknoloji için 1,17 Rs crore sağlandı.

1981 - Sree Chitra Tirunal Tıp Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü, Trivandrum'un kuruluşu. Hücresel ve Moleküler Biyoloji Merkezinin Kurulması, Haydarabad.

1982 - Konvansiyonel olmayan enerji kaynakları bölümünün kurulması.

1983 - Entegre Güdümlü Füze Geliştirme Programı başladı.

1984 - Indore'da İleri Teknoloji Merkezi'nin (şu anda Raja Ramanna İleri Teknoloji Indore Merkezi) kurulması. İlk Antarktika keşif ekibi gönderildi.

1998 - Hindistan'ın Pokhran'da ikinci yer altı nükleer denemesi.

2008 - Hindistan Uzay Araştırmaları Kurumu (ISRO), Chandrayaan'ı aya gönderdi.

2014 - Hindistan Uzay Araştırma Kurumundan Mangalyaan, Mars'ın yörüngesinde kuruldu.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hindistan</span> Güney Asyada bir ülke

Hindistan, resmî adıyla Hindistan Cumhuriyeti, Güney Asya'da bulunan bir ülkedir. Dünyanın en büyük yedinci coğrafi alanı ve en büyük nüfusuna sahip olan ülkenin ulusal marşı Jana Gana Mana'dır. Ülkede resmî dilleri İngilizce ve Hintçe oluşturur, ancak 22 adet tanınmış bölgesel dil de bulunur. Hindistan'da baskın din Hinduizm olup, ülke Endonezya ve Pakistan'dan sonra sayıca en kalabalık Müslüman nüfusa sahiptir. Hindistan nominal fiyatlarla dünyanın en büyük on ikinci ekonomisine ve satın alma gücü paritesine göre dünyanın en büyük dördüncü ekonomisine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">TÜBİTAK</span> Bilim ve teknoloji alanında çalışan devlet kurumu ve türkiyenin en büyük şirketlerinden birisidir

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu veya kısaca TÜBİTAK, Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşlarından olup özel hukuk hükümlerine tabidir.

<span class="mw-page-title-main">Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü</span> ABD, Kaliforniyada kurulu vakıf üniversitesi

California Institute of Technology veya Türkçe karşılığı ile Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü, ABD'nin Kaliforniya eyaletinde, Los Angeles şehrinin Pasadena mahallesinde bulunan, bilim ve teknoloji dallarına ağırlık vermiş bir teknik üniversitedir. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü ayrıca ABD Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi (NASA)'ya ait Jet Propulsion Laboratory'nin yönetimi ve işletiminden de sorumludur. Öğrenci sayısı yaklaşık 2100 olan küçük bir okul olmasına rağmen Nobel ödülleri, öğretim üyelerinin yaptığı yayınlara verilen referanslar ve çeşitli üniversite sıralamaları gibi ölçütlerle dünyanın ilk on üniversitesi arasında yer alır. Uluslararası üniversite sıralamaları yapan saygın kuruluşların bazıları tarafından dünyanın en iyi üniversitesi ve en iyi teknik üniversitesi; bazıları tarafından ise en iyi ikinci teknik üniversitesi olarak değerlendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Astroloji</span> Sözdebilim

Astroloji, gök cisimlerinin ve astronomik fenomenlerin, insan karakteri ve kaderi üzerine etkilerinin olduğu önermesini konu alan, bilimsel gerçekliğe sahip olmayan sözdebilimdir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Abdüsselam</span> Pakistanlı fizikçi (1926-1996)

Muhammed Abdüsselam, elektrozayıf etkileşim ile ilgili çalışmalara katkılarından dolayı 1979 yılında Nobel Fizik Ödülünü paylaşan kuramsal fizikçidir. Abdüsselam Nobel Ödülü kazanan ilk Pakistanlı ve Mısırlı Enver Sedat'tan sonra Nobel Ödülü kazanan ilk Müslüman olmakla birlikte fen alanında bu ödülü kazanan ilk Müslüman olarak tanındı.

Demir Çağı, demirin çeşitli alet ve silah yapımında esas malzeme olarak kullanıldığı bir arkeolojik devirdir.

<span class="mw-page-title-main">Satyendra Nath Bose</span> Hint matematikçi ve fizikçi (1894–1974)

Satyendra Nath Bose, Royal Society üyesi Hint matematikçi ve fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Brahmi alfabesi</span>

Brahmi alfabesi, ünlüleri ünsüz sembollerle ilişkilendirmek için bir aksan işaretleri sistemi kullanan bir abugidadır. Yazı sistemi, Maurya döneminden erken Gupta dönemine kadar yalnızca nispeten küçük evrimsel değişiklikler geçirdi ve MS 4. yüzyılda bile okuma yazma bilen bir kişinin Maurya yazıtlarını hala okuyabildiği düşünülmektedir. Bundan bir süre sonra, orijinal Brahmi yazısını okuma yeteneği kayboldu. En eski ve en iyi bilinen Brahmi yazıtları, kuzey-orta Hindistan'daki Asoka'nın MÖ 250-232'ye tarihlenen kayaya oyulmuş fermanlarıdır. Brahmi'nin deşifresi, 19. yüzyılın başlarında, Hindistan'daki Doğu Hindistan Şirketi yönetimi sırasında, özellikle Kalküta'daki Bengal Asya Topluluğu'nda, Avrupa'nın akademik ilgisinin odak noktası haline geldi. Brahmi, Cemiyetin sekreteri James Prinsep tarafından 1830'larda Cemiyetin dergisinde yayınlanan bir dizi bilimsel makalede deşifre edildi. Buluşları, diğerleri arasında Christian Lassen, Edwin Norris, H. H. Wilson ve Alexander Cunningham'ın epigrafik çalışmalarına dayanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi</span>

Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi MEPhI, Moskova'da bulunan nükleer mühendislik alanında dünyaca ünlü devlet teknik üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Homi J. Bhabha</span>

Homi Jahangir Bhabha, FRS, Hint nükleer fizikçi, kurucu yönetici ve Tata Temel Araştırma Enstitüsü'nde fizik profesörüdür. Halk arasında “ Hint nükleer programının babası” olarak bilinir. Bhabha, Tata Temel Araştırma Enstitüsü ve Trombay Atomik Enerji Kuruluşu kurucusudur. Bhabha yöneticiliğinde denetlenen bu iki kurum Hint nükleer silah gelişiminin mihenk taşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Askerî teknoloji</span>

Askerî teknoloji, savaş hâlinde kullanılan teknoloji tatbikatı. İmkânı dahilinde uygulaması askerî olan ve sivil olmayan teknoloji türünü kapsar. Genellikle yararlı veya yasal sivil uygulamaların eksikliği nedeniyle askerî eğitim olmadan kullanılması tehlikelidir.

<span class="mw-page-title-main">Kore Uzay Araştırmaları Enstitüsü</span> Güney Kore uzay ajansı

Kore Uzay Araştırmaları Enstitüsü (KARI) Güney Kore'nin havacılık ve uzay ajansı şirketidir. Ana laboratuvarı Daejeon, Daedeok Science Town'dadır. Güncel projeleri arasında KSLV-2 başlatıcısı mevcuttur. Geçmiş projeleri arasında 1999 yapımı Arirang-1 uydusu bulunur. Ajans 1989'da kuruldu. Güney Kore'nin 1992'de kurulan İleri Mühendislik Enstitüsü IME'ye girişinden önce, havacılık teknolojisi üzerine odaklandı.

<span class="mw-page-title-main">Uzay Araştırma ve Uzaktan Algılama Organizasyonu</span> Bangladeşte uzay teknolojisinin uygulanmasıyla ilgili astronomik araştırmalar yapan kurumu

Uzay Araştırma ve Uzaktan Algılama Organizasyonu veya SPARRSO, Bangladeş'te uzay teknolojisinin uygulanmasıyla ilgili astronomik araştırmalar yapan bir devlet kurumudur. Sparrso, çevresel ve meteorolojik araştırmalarda JAXA, NASA ve ESA ile yakından çalışır. Japon ve Amerikan uydularını kullanan SPARRSO, Bangladeş'deki agro-iklim koşullarını ve su kaynaklarını izlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu</span>

Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu merkezi Bengaluru şehrinde bulunan Hint hükümeti'nin uzay ajansıdır. Vizyonu, uzay bilimi araştırması ve gezegensel araştırmayı takip ederken "ulusal kalkınma için uzay teknolojisini kullanmaktır".

<span class="mw-page-title-main">Bilim tarihi</span> bilimin ve bilimsel bilginin tarihsel gelişiminin incelenmesi

Bilim tarihi, hem doğa hem de toplumsal bilimler dahil olmak üzere bilimsel bilgi ve bilimin gelişiminin incelenmesidir. 18. yüzyıl ile 20. yüzyıl arası dönemde, öteden beri yanlış bilindiği düşünülen olguların bilimsel gerçeklerle değiştirilmesi yolunu izlemiştir.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal uzay ajansıdır. Türkiye'nin uzay bilimleri programı ile genel havacılık ve uzay araştırmalarından sorumlu devlet kurumudur.

Hindistan Özgür Yazılım Vakfı (FSFI), ABD merkezli Özgür Yazılım Vakfı'nın Hindistan'daki kardeş kuruluşudur. Kerala'nın başkenti Thiruvananthapuram'da (Trivandrum) 2001 yılında kar amacı gütmeyen bir vakıf olarak kurulmuştur. FSFI, Hindistan'da özgür yazılım'ın kullanımı ve geliştirilmesini teşvik etmek için mücadele veriyor. Vakıf aynı zamanda insanlara özgür yazılım konseptini öğretmeyi ve Hindistan gibi gelişen bir ülkeye katkılarını anlatmayı ilke ediniyor. FSF Hindistan, özgür olmayan yazılımları çözüm olarak değil, çözülmesi gereken bir sorun olarak görüyor. Hindistan'da özgür yazılıma bazen yerel olarak swatantra yazılımı da deniyor.

<span class="mw-page-title-main">Kimya tarihi</span> kimya biliminin tarihi

Kimya tarihi, antik çağdan günümüze kadar uzanan zaman aralığında kimya biliminin ortaya çıkışı ve gelişimini konu alır. MÖ 1000 yılına gelindiğinde antik uygarlıklar ileride kimyanın çeşitli dallarının temelini oluşturacak teknolojileri kullanmaktaydı. Ateşin keşfi, cevherlerden metal elde edilmesi, çömlek ve sır yapımı, bira ve şarabın fermantasyon ile elde edilmesi, ilaç ve parfüm yapmak için bitkilerden kimyasalların özütlenmesi, yağın sabuna dönüştürülmesi, cam imâli ve bronz gibi çeşitli alaşımların üretimi bu teknolojiler arasında sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan Bilim Enstitüsü</span>

Hindistan Bilim Enstitüsü (IISc); bilim, mühendislik, tasarım ve yönetim alanlarında yüksek öğrenim ve araştırma yapan devlet üniversitesidir. Hintdistan eyaleti Karnataka'da bulunan Bangalore şehrinde yer almaktadır. Enstitü, 1909 yılında Jamsetji Tata'nın aktif desteğiyle kurulmuştur ve bu nedenle yerel olarak "Tata Enstitüsü" olarak da bilinir. 1958'de üniversite statüsü ve 2018'de Yüksek Onur Enstitüsü statüsü verildi.

<span class="mw-page-title-main">Abhijit Banerjee</span>

Abhijit Vinayak Banerjee Hindistan doğumlu Amerikalı bir ekonomisttir ve şu anda Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) Ford Foundation Uluslararası Ekonomi Profesörü olarak görev yapmaktadır. MIT merkezli küresel bir araştırma merkezi olan Abdul Latif Jameel Yoksulluk Eylem Laboratuvarı'nın (J-PAL) kurucu ortağı ve eş direktörüdür; bu merkez, yoksullukla mücadele stratejilerini bilgilendirmek için bilimsel kanıtların kullanılmasını teşvik etmektedir. 2019 yılında Abhijit Banerjee, Esther Duflo ve Michael Kremer ile birlikte "küresel yoksulluğun hafifletilmesine yönelik deneysel yaklaşımları" nedeniyle Nobel Ekonomi Bilimleri Anma Ödülü'nü paylaşmıştır. Abhijit Banerjee ve Esther Duflo evlidir, Nobel Ödülü'nü ortaklaşa kazanan altıncı evli çift olmuşlardır.