İçeriğe atla

Hindistan medyası

Hindistan medyası, 18. yüzyılın sonlarından beri popülaritesini artırmıştır. Hindistan medyası gerçekte dünyanın en eski medyalarından biridir. Televizyon, film, gazete, radyo, internet tabanlı web siteleri ve dergiler, Hindistan'ın medya sektöründe kullanılan iletişim biçimlerinden bazılarıdır. Hindistan'da medya endüstrisinin en büyük gelir kaynaklarını sağlayan şirketler, kazançlarını genellikle reklamlardan, telif ücretlerinden ve aboneliklerden elde etmektedir. Hindistan izleme ve değerlendirme işi, artan tüketici talebi ve artan reklam geliriyle desteklenen sağlam bir genişleme aşamasının eşiğinde ve dünyanın geri kalanına karşı dayanıklılığını gösteriyor. FICCI-EY raporuna göre, reklamların GSYİH'ya (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) oranının 2019'da yüzde 0,38'den 2025'e kadar yüzde 0,4'e çıkması bekleniyor.

2024 yılında Hindistan'da medya sektörünün %40'ının televizyon, %13'ünün yazılı basın, %12'sinin dijital reklam, %9'unun sinema, %8'inin OTT ve oyun olması bekleniyor.

Hindistan, 2018'de yaklaşık 240 milyon kopya tirajı ile dünyanın en büyük ikinci gazete pazarıdır. Mart 2018'in sonunda, Hindistan Gazeteleri Tescil Kurumunda 100.000'den fazla yayın kayıtlıdır. Hindistan 1.600'den fazla uydu kanalına (yaklaşık 400'ü haber istasyonudur) ve dünyanın en büyük gazete pazarına sahiptir ve ayrıca günde 1 milyondan fazla kopya satmaktadır.[1][2]

Gelişim

Hindistan'daki ekonomik reformlar 1991'de başladı ve yeni bir küreselleşme ve dünya çapında ekonomik bağlantı çağını başlattı. Hindistan'ın ekonomik reformlarına kısmen ülkenin yüksek internet kullanımı yardımcı oldu. Hindistan Ulusal Bilgi Teknolojisi ve Yazılım Geliştirme Görev Gücü, bilgi teknolojisinin geliştirilmesine ilk beş hedefinden biri olarak öncelik veren Atal Bihari Vajpayee'nin yeni yönetimi tarafından kuruldu. 1998'e gelindiğinde, İnternet Hindistan'da kendini kurmuştu. 2010 yılına gelindiğinde Hindistan'ın 100 milyon İnternet kullanıcısı vardı ve bu ülke nüfusunun yüzde 8,5'ini oluşturuyordu. 2010 yılına gelindiğinde Hindistan'ın 13 milyon geniş bant İnternet kullanıcısı vardı ve bu da onu geniş bant İnternet kullanıcıları açısından dünyanın en büyük onuncu ülkesi haline getirdi.

Hindistan'da internet ve dijital yayıncılık 2000'li yılların başında popüler hale geldi. Geleneksel basılı gazeteler ve dergiler, yayınlarının dijital versiyonlarını ilk uyarlayan ve piyasaya sürenler arasındaydı. Yalnızca dijital haber siteleri, dergiler, haber portalları ve yayıncılık şirketleri de dahil olmak üzere birçok çevrimiçi yayın artık Hindistan'da bulunuyor.[3][4]

Kaynakça

  1. ^ "Internet usage in India". s. Statista. 8 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2022. 
  2. ^ "Are Indian newspapers heading towards a paywall model?". Roy, Tasmayee Laha. 22 Mayıs 2020. 
  3. ^ "Media & Entertainment Industry in India - Indian Media Industry". www.investindia.gov.in (İngilizce). 10 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2022. 
  4. ^ "Media and Entertainment Industry in India, Indian Media Industry". India Brand Equity Foundation (İngilizce). 31 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hindistan</span> Güney Asyada bir ülke

Hindistan, resmî adıyla Hindistan Cumhuriyeti, Güney Asya'da bulunan bir ülkedir. Dünyanın en büyük yedinci coğrafi alanı ve en büyük nüfusuna sahip olan ülkenin ulusal marşı Jana Gana Mana'dır. Ülkede resmî dilleri İngilizce ve Hintçe oluşturur, ancak 22 adet tanınmış bölgesel dil de bulunur. Hindistan'da baskın din Hinduizm olup, ülke Endonezya ve Pakistan'dan sonra sayıca en kalabalık Müslüman nüfusa sahiptir. Hindistan nominal fiyatlarla dünyanın en büyük on ikinci ekonomisine ve satın alma gücü paritesine göre dünyanın en büyük dördüncü ekonomisine sahiptir.

Medya, Latincede ortam, araç anlamına gelen medium kelimesinin çoğulundan gelmiştir. İletişimde medya, bilgi veya verileri depolamak ve iletmek için kullanılan kitle iletişim araçlarını ifade eder. Bu terim genellikle basılı medya, yayıncılık, haber medyası, fotoğrafçılık, sinema, radyo ve televizyon yayıncılığı, dijital medya ve reklamcılık gibi kitle iletişim araçlarını, iletişim endüstrisinin bileşenlerini ifade eder.

Gazetecilik, olayların, olguların, fikirlerin ve insanların etkileşimi üzerine toplumu en azından bir dereceye kadar doğru bilgilendiren raporların araştırılması, yayınlanması ve dağıtımıdır. Bir isim olarak gazetecilik mesleği, bilgi toplama yöntemleri ve editoryal edebi tarzlar için geçerlidir. Gazetecilik mesleğini yapan kişilere gazeteci denir.

MediaCat, aylık yayımlanan bir Türkçe pazarlama iletişimi uzmanlık dergisidir.

<i>Sabah</i> (gazete) Türkiyede faaliyetlerini sürdüren günlük gazete

Sabah, Türkiye'de 22 Nisan 1985'te yayımlanmaya başlanan günlük gazete. Sloganı "Türkiye'nin en iyi gazetesi"dir. Gazete, 1997 yılının Ocak ayından itibaren internet üzerinden de yayımlanmaya başlamıştır. 2007 yılında TMSF'ye devredilen ve ardından Turkuvaz Medya Grubu'na katılan gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak'tır.

<span class="mw-page-title-main">Gazete</span> haber, bilgi, bulmaca ve reklam içeren, genellikle düşük maliyetli kâğıt kullanılarak basılan ve dağıtımı yapılan bir yayın

Gazete, haber, bilgi, bulmaca ve reklam içeren, genellikle düşük maliyetli kâğıt kullanılarak basılan ve dağıtımı yapılan bir yayım olup, halka güncel olaylara ilişkin bilgi verme amacı gütmektedir. Genel olarak yayınlandığı gibi, özel bir konu üzerine de yayınlanabilir ve genellikle günlük ya da haftalık olarak yayınlanır. Gazete anlamında Osmanlı döneminde Arapça kökenli ceride sözcüğünün yanında günlük gazete anlamında Farsça rûznâme sözcüğünün de kullanıldığı ve geçmişte günlük olayları kaydetmek üzere günnâme, aylık olayları kaydetmek üzere aynâme yazıldığı da belirtilir. Gazete sözcüğünün Türkçe eş anlamlısı ise yenün sözcüğüdür.

Basın-yayın, günlük dilde radyo, televizyon, gazete, dergi gibi elektronik veya yazılı basın organlarını anlatmak için kullanılan bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">İhlas Yayın Holding</span>

İhlas Medya Grubu ya da İhlas Yayın Holding, 10 Temmuz 2003 tarihinde İhlas Holding bünyesinde kurulmuş ve gazete, dergi, kitap, radyo ve televizyon yayıncılık, alanlarında faaliyet gösteren medya şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal medya</span> İnsanların kendi aralarında bilgi veya düşünce paylaştığı sanal topluluk ve ağlar

Sosyal medya, kullanıcıların internette aradığı, kullandığı ve içerik ürettiği interaktif iletişim platformdur. Geleneksel medya’dan Web 2.0’ın kullanılmaya başlamasıyla, tek yönlü içerik paylaşımından, çift taraflı içerik alışverişine erişim sağlanılan medya iletişimidir. Sosyal ağlar, insanların birbiriyle içerik ve bilgi paylaşmasını sağlayan İnternet siteleri ve uygulamalar sayesinde, herkes aradığı, ilgilendiği içeriklere ulaşabilmektedir. Küçük gruplar arasında gerçekleşen diyaloglar ve paylaşımlar giderek, kullanıcı bazlı içerik üretimini giderek arttırmakta, amatör içerikleri dijital dünyada birer değere dönüştürmektedir.

Elektronik ortamda yayın yapan gazetelere verilen ad. Günümüzde çok yanlış olarak gazetelerin bilgisayar ortamında hazırlanan taslakları için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İzleyici ölçümü</span>

İzleyici ölçümü bir izleyici topluluğunda kaç kişi olduğunun ölçümüdür. Genelde radyo dinleyicileri ve televizyon izleyicileri için düşünülse de, gazete ve dergi okuyucuları ve Web sitesi kullanıcıları için de geçerli olan bu kavram, yayımcılar ve reklamcılar tarafından, kaç kişi ve kimlere ulaşıldığını belirlemek için kullanılır. Bu daha geniş anlamıyla izleyici kitle araştırması anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de medya</span> Türk medyasına genel bakış

Türkiye'de medya, farklı görüşlerin ifade edildiği yerli ve yabancı süreli yayınları içeren, son derece rekabetçi yerli gazetelerden oluşan bir medya sektörüdür. Medya sahipliği, genellikle varlıklı kişiler tarafından kontrol edilen holdinglerin parçası olan birkaç büyük özel medya grubunun elinde yoğunlaşmıştır ve bu da sunulan görüşleri sınırlı kılmaktadır. Buna ek olarak şirketler, iktidar ile dostça ilişkiler kurmaya çalışmak dahil olmak üzere sahiplerinin iktisadi çıkarlarını desteklemek için nüfuzlarını kullanmaktadırlar. Türkiye'de medya, kamuoyu üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir.

Hindistan ekonomisi, nominal olarak dünyanın yedinci büyük ve satınalma gücü paritesi bakımından üçüncü büyük ekonomisidir. Ülkenin ekonomisi 20 yıldır ortalama %7 oranında büyümekte olup yeni sanayileşen ülke olarak sınıflandırılmaktadır. Hindistan ekonomisi 2014 yılının son çeyreğinde Çin'i geçerek dünyanın en hızlı büyüyen büyük ekonomisi haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de medya</span>

Çin'de medya, başlıca olarak televizyon, gazeteler, radyo ve dergilerden oluşur. 2000'den beri İnternet de önemli bir medya iletişim aracı olarak gelişmiş ve Çin hükûmetinin gözetiminde tutuluyor.

TechRadar, 2008 yılında yayım hayatına başlayan çevrimiçi teknoloji dergisi. ABD, İngiltere, Avustralya ve Hindistan'da editör ekipleri bulunan dergi teknoloji ürünü haberlerini verip yorumlamaktadır. Birleşik Krallık'ın en büyük altıncı yayımevi olan Future'un sahibi olduğu TechRadar, 2017 yılında SimilarWeb'in ABD Medya Yayınları Sıralaması'na 93. sıradan girmiştir.

Bir medya kuruluşu, medya grubu veya medya holdingi, televizyon, radyo, yayıncılık, sinema filmleri, lunapark, eğlence parkları veya İnternet gibi kitle iletişim kuruluşlarında yer alan çok sayıda şirkete sahip olan bir şirkettir.

<span class="mw-page-title-main">Kamu yayıncılığı</span> asli görevi kamu hizmeti olan elektronik medya kuruluşları

Kamu yayıncılığı, birincil görevi kamu hizmeti olan radyo, televizyon ve diğer elektronik medya kuruluşları yayıncılığıdır. Dünyanın birçok ülkesinde fonlar, özellikle alıcılardan alınan yıllık ücretler yoluyla, hükûmetlerden gelir.

Penske Media Corporation (PMC), Los Angeles ve New York merkezli bir Amerikan dijital ortam, yayıncılık ve bilgi hizmetleri şirketidir. Variety, Rolling Stone, WWD, Deadline Hollywood, Bollywood Life, Boy Genius Report ve diğerleri dahil olmak üzere 20'den fazla dijital ve basılı marka yayınlamaktadır. PMC'nin kuruluşundan bu yana Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Jay Penske'dir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Hindistan ilişkileri</span>

Çin-Hindistan ilişkileri, Çin Halk Cumhuriyeti ile Hindistan Cumhuriyeti devletleri arasında sürdürülen ikili ilişkilerdir. Binlerce sene öncesine dayanan bu ilişkiler, tarih boyunca barışçıl bir şekilde sürdürülmüştür, ancak modern çağda, özellikle de Çin Komünist Partisi'nin Çin'de iktidara gelmesinden beri, bu ilişki kimi zaman aksiliklere uğramıştır. İki ülke birbiriyle ekonomik işbirliği girişimlerinde bulunmaya çalışırken, sınır anlaşmazlıkları ile iki ülkede var olan ekonomik milliyetçilik eğilimleri, bu iki ülke arasında gerilim üretmiş unsurlar teşkil etmiştir.

Afrika'da medya telekomünikasyon alanındaki, özellikle de cep telefonu ve internet alanındaki gelişmeler sayesinde hızla büyümektedir. Gazete haberciliğinde birçok Afrikalı uluslararası medya ödülleri kazanmıştır. Hem düzyazı hem de şiir yazma alanında da birçok ödül Afrikalılar tarafından kazanılmıştır ve Afrika artık Nijerya'dan Profesör Wole Soyinka gibi bir Nobel Edebiyat Ödülü sahibidir.