İçeriğe atla

Hindistan balığı

Hindistan balığı ("Sargocentron rubrum")
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Actinopterygii
Takım: Holocentriformes
Alt takım: Holocentridae
Cins: ''Sargocentron''
Tür: ''S. rubrum''
''Sargocentron rubrum''
(Forsskål, 1775)[1]

Hindistan balığı, ("Sargocentron rubrum"), adlarıyla bilinen Hint Okyanusu ve Kızıldeniz kökenli balık türü. Çoğunluğu kırmızı rekte olan bu balık türü Türkiye kıyılarına göç ettiği Kızıldeniz üzerinden gelerek Akdeniz ve Ege Denizi kıyılarını kendisine mesken etmiştir.[2]

Kayalık zeminlerde 5 ile 50 metre derinlik arasında yaşar. Kırmızı renkte olan balığın üzerine biribirine paralel yedi ya da dokuz beyaz çizgi bulunmaktadır.[3] Haziran-Ağustos döneminde yumurta döken balığın eti nispeten sert ve lezzetsiz olmasına karşın Akdeniz kıyılarında az da olsa tüketilmektedir.

Ticareti yapılmayan balık rastlantı sonucu balıkçı ağlarına takılmaktadır.

Kaynaklar

  1. ^ "Sargocentron rubrum - The Taxonomicon". 17 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2021. 
  2. ^ Bailey, Mary & Sandford, Gena. The Ultimate Encyclopedia of Aquarium Fish & Fish Care p. 246.
  3. ^ Froese, Rainer ve Pauly, Daniel, vd. (2006). FishBase'de "Sargocentron rubrum". sürüm: July 2006.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kızıldeniz</span> Afrika ile Asya arasında yer alan, Hint Okyanusuna bağlı bir deniz

Kızıldeniz, Afrika ile Asya arasında yer alan, Hint Okyanusu'na bağlı bir denizdir. Kızıldeniz, adını, Yunanca Ερυθρά Θάλασσα ve Latince "Mare Rubrum"un çevirisinden almıştır. Kızıldeniz, yerel halk tarafından şap denilen mercan kayalıklarından dolayı "Şap Denizi" olarak da bilinmektedir. Uzunluğu yaklaşık 2000 km olup, bazı kaynaklarda 1900 km ya da 2350 km diye geçmektedir. Kuzeyde Mısır'daki Süveyş Kanalı ile doğal olmayan yoldan Akdeniz'e bağlanmıştır; güneyde ise Arap Yarımadası ucunda Babü'l Mendep Boğazı ile Hint Okyanusu'na bağlanır. Kızıldeniz kuzeyde Sina Yarımadası ile ikiye ayrılır; kuzeydoğuya doğru Akabe Körfezi, kuzeybatıda ise Süveyş Körfezi vardır.

<i>Chelonia mydas</i>

Yeşil deniz kaplumbağası, Chelonia cinsi içindeki tek tür olan bir deniz kaplumbağasıdır. 200 kg ağırlığa, 1-1,5 metre uzunluğa erişebilir ve bu ölçülerle, sert kabuklu kaplumbağalar içinde en büyük olandır. Tropik, tropik altı ve bazı daha ılıman denizlerde dağılım gösteren tür, erişkin bireylerin yosunlardan zengin beslenmesine bağlı olarak bedenlerindeki yağ dokusu yeşil renk alır.

<span class="mw-page-title-main">Portolan haritası</span> Orta çağda denizlerde kullanılan seyir defteri, kılavuz.

Portolan haritası, 14. ve 15. yüzyıl'da Avrupa'da kullanılan, kıyılar ve limanlara dair bilgiler içeren el yazması denizcilik haritalarıydı. İtalyanca "liman" anlamına gelen porto'dan türetilmiş olan portolano, "kılavuz kitabı" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Levreksiler</span>

Levreksiler (Perciformes), bütün balık türlerinin %40'ını içeren büyük bir balık takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Somon Balığı</span>

Sombalığı, som balığı ya da somon olarak adlandırılan balıkların hepsi Salmoniformes sınıfının Salmonidae familyasına ait olsalar da aslında bu familyanın farklı cinslerindenlerdir: Salmo, Salmothymus, Stenodus ve Oncorhynchus.

<span class="mw-page-title-main">Kel balık</span> Amiiformes takımının günümüze kadar nesilini korumayı başaran tek türü

Kel balık, Amiiformes takımının günümüze kadar nesilini korumayı başaran tek türüdür ve Amiidae familyasının Amia cinsine aittir.

<span class="mw-page-title-main">Gasterosteiformes</span>

Gasterosteiformes, kemikli balıkların ışınsal yüzgeçliler sınıfına ait bir takımıdır ve 5 familyadan oluşmaktadır. Bu takıma ait balıklar hem tatlı hem tuzlusuda bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Scorpaeniformes</span>

Scorpaeniformes, kemikli balıkların ışınsal yüzgeçliler sınıfına ait bir takım. Çoğunluğu denizde bulunan 1200 balık türü ile bu takım, en büyük 5 takımın arasında yer almaktadır. Kafaları kemik tabakaları ile zırhlanmıştır ve vücutlarıda kısmen zırhlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Orectolobiformes</span>

Orectolobiformes, kıkırdaklı balıklar sınıfına ait bir köpek balığı takımı. Kardeş takımı olan Carchaniformes'den 170 milyon yıl evvel ayrılmıştır ve yedi familyaya ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Uzunkanat orkinos</span>

Ton balığı, uskumrugiller (Scombridae) familyasının orkinos cinsine ait bir balık türü. Dünyaca çok önemli bir gıda balığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sarıkanat orkinos</span>

Sarı yüzgeçli orkinos, uskumrugiller (Scombridae) familyasına ait bir balık türü.

<span class="mw-page-title-main">Ganj ve İndus nehir yunusu</span>

Ganj nehir yunusu ve İndus nehir yunusu Bangladeş, Hindistan ve Pakistan'da bulunan tatlısu ya da nehir yunusları üstfamilyasının iki alttürüdür. 1970'lerden itibaren iki ayrı tür olarak nitelendirilmektedirler. Ganj nehri yunusu çoğunlukla Hindistan'da Ganj Nehri ve kollarında, İndus nehir yunusu da Pakistan'da İndus Nehri'nde bulunur. Ancak 1998 yılında balinalar üzerine yapılan bir taksonomi çalışması sonucunda bu iki yunus tekrar tek tür olarak listelenmiştir. Bu türün adı Ganj ve İndus nehir yunusu ya da daha genel adıyla Hint nehir yunusudur ancak bu iki isim de çok fazla yaygın değildir.

<span class="mw-page-title-main">Kıyı balıkçılı</span> balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türü

Kıyı balıkçılı balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türü. Afrika'nın tropikal batı kıyılarında, Kızıldeniz, Basra Körfezi ve Hindistan'ın doğu kıyılarında yaşar.

<i>Fugu</i> Japon spesyali

Fugu, özellikle Japon mutfağında yenilen bir balon balığı türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Çim sazanı</span>

Çim sazanı, Doğu Asya'ya özgü sazangiller (Cyprinidae) familyasına ait büyük bir otçul tatlı su balığı türüdür. Kuzey Vietnam'dan Sibirya-Çin sınırındaki Amur Nehri'ne kadar uzanan doğal bir alanda yaşamaktadırlar. Asya sazanı, Ctenopharyngodon cinsinin tek türüdür. Yılda beş milyon ton ile dünya genelinde en çok üretilen balık türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Moritanya mutfağı</span>

Moritanya mutfağı, Moritanya İslam Cumhuriyeti'nin ulusal mutfağıdır. Sahra'da yaşayan veya kervanlarla çölü geçen Afrika ve Arap halklarının mutfaklarından etkilenmiştir. Benzer kökenleri nedeniyle kuzeyde Fas, güneyde Senegal mutfağına benzer.

<span class="mw-page-title-main">Kirpi balığı</span>

Kirpi balığı, vücudunda 1,5 cm'lik dikenler bulunan, İndo-Pasifik kökenli bir balıktır. Günümüzde Akdeniz'e ve hatta Manş Denizi'ne kadar yayılmıştır. Kıyılara yakın bölgelerde yaşar. En bilinen özelliği tehlike anında içine su veya hava çekerek şişirmesidir. Böylece ısırılması zor olur. Çok esnek bir iskelete sahiptir. Dikenler, iskeletin bir parçası olup balık şiştiğinde dikenli kemikler arası mesafe açılır. Kirpi balığı, çok zehirli bir madde olan Tetrodotoksin bulundurur. Dolayısıyla pek fazla doğal düşmanı yoktur. Balon balığıyla yakın akrabadır ve aralarındaki en büyük fark dikenleridir. Çoğunlukla saşimi olarak tüketilir.

<span class="mw-page-title-main">Carcharhiniformes</span>

Carcharhiniformes, içerdiği 270 tür ile en büyük köpekbalığı takımıdır. Kaplan köpekbalığı, leopar köpekbalığı gibi türleri içerirler.

<span class="mw-page-title-main">Kedi köpekbalığıgiller</span>

Kedi köpekbalığıgiller (Scyliorhinidae), Carcharhiniformes takımından bir köpek balığı familyasıdır. 17 cinse yerleştirilmiş yaklaşık 160 tür ile en büyük köpekbalığı familyalarından biridir. Çoğu zeminden beslenen hayvan gibi gibi, kedi köpekbalıkları bentik omurgasızlar ve daha küçük balıklarla beslenir. İnsanlara zararlı değildirler.

<i>Coryphaena hippurus</i> balık türü

Coryphaena hippurus veya lambuka, Coryphaena cinsine bağlı bir balık türüdür.