İçeriğe atla

Hindistan Uluslararası Film Festivali

Hindistan Uluslararası Film Festivali
KonumGoa, Hindistan
KuruluşGoa Eğlence Topluluğu
iffi.nic.in

Hindistan Uluslararası Film Festivali, ilki 1952'de gerçekleştirilen ve günümüzde Goa eyaletinde gerçekleştirilen film festivali.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ M. Mohan Mathews (2001). India, Facts & Figures. Sterling Publishers Pvt. Ltd. ss. 134-. ISBN 978-81-207-2285-9. 14 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2012. 
  2. ^ Gulzar; Govind Nihalani; Saibal Chatterjee (2003). Encyclopaedia of Hindi Cinema. Popular Prakashan. ss. 98-. ISBN 978-81-7991-066-5. 15 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Andrey Arsenyeviç Tarkovski Sovyet-Rus film yönetmeni, senarist ve film kuramcısıdır. Tüm zamanların en büyük ve en etkili film yönetmenlerinden biri olarak kabul edilir. Yavaş ve şiirsel sinemanın önde gelen temsilcilerindendir.

<i>Uçurtmayı Vurmasınlar</i>

Uçurtmayı Vurmasınlar, yönetmenliğini Tunç Başaran'ın yaptığı 1989 yapımı uzun metrajlı Türk sinema filmi. Film seti, Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi'nde olsa da hapishane çekimlerinin çoğu İstanbul Sultanahmet Cezaevi'nde yapılmıştır. Film, 62. Akademi Ödülleri'nde Türkiye'nin yabancı dilde en iyi film dalında Akademi Ödülü aday adayı olarak seçilmiştir.

Ertem Eğilmez, Türk senarist, yapımcı ve yönetmen. Geniş izleyici kitlesinin ilgisini çeken kalabalık kadrolu güldürüleriyle Türk sinemasında bir tarz oluşturan Eğilmez, meslek hayatı boyunca 44 film yönetti, 5 senaryo kaleme aldı ve 97 filmin yapımcılığını üstlendi. Aralarında Kemal Sunal, Münir Özkul, Adile Naşit, Şener Şen, Halit Akçatepe, Ayşen Gruda ve Zeki Alasya gibi oyuncuların Türk sinemasında varlık göstermesine öncülük etti.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan Ulusal Kongresi</span> Hindistanda bulunan bir siyasi parti

Hindistan Ulusal Kongresi, Hindistan'da bulunan bir siyasi partidir.

<i>İki Genç Kız</i> 2003 yapımı Türk filmi

İki Genç Kız, Perihan Mağden'in 2002 yılında yayınlanan İki Genç Kızın Romanı adlı romanından uyarlanmış, Kutluğ Ataman'ın yönetmenliğini yaptığı, 2005 yapımı uzun metrajlı ve lezbiyenlik teması içeren Türk sinema filmidir. Film farklı sosyal sınıflardan gelen iki genç kızın yakınlaşmasını anlatmaktadır. Filmdeki anlatım romandaki gerçekçilikten kopmamıştır. İki Genç Kız ulusal ve uluslararası birçok festivalde ödüller almıştır. Filmin Türkiye dışında dağıtımı yapılmamıştır.

Tayfun Pirselimoğlu, Türk yazar, ressam, yönetmen, senarist ve yapımcı.

<i>4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün</i>

4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün, 2007 Romanya yapımı Cristian Mungiu filmidir. 2007 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ile FIPRESCI ödülünü kazandı.

<i>Cazibe Hanımın Gündüz Düşleri</i>

Cazibe Hanımın Gündüz Düşleri, yönetmenliğini İrfan Tözüm'ün yaptığı 1992 çıkışlı Türk filmidir.

Hayk Stepanoviç Kirakosyan, Ermeni görüntü yönetmeni.

<i>Tepenin Ardı</i> film

Tepenin Ardı, tarihçi ve film eleştirmeni Emin Alper'in ilk uzun metrajlı sinema filmidir. Maço erkek kültürünü konu alan filmin başrollerinde Tamer Levent, Reha Özcan, Mehmet Özgür ve Berk Hakman yer almaktadır. Çekimleri Karaman ilinin Ermenek ilçesinde gerçekleştirilmiştir. Kampfplatz dergisi üçüncü sayısında filmi odağa alan bir dosya hazırlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Solothurn Film Festivali</span>

Solothurn Film Festivali (SFT), İsviçre'de 1966 yılından bu yana düzenlenmekte olan, ülkedeki en önemli film festivallerinden birisidir. İsviçre'nin en ünlü kültürel etkinlikleri arasında yer alan Solothurn Film Festivali, her yıl yaklaşık 57.000'in üzerinde ziyaretçi çekmektedir.

Jean-Pierre Melville, Yahudi asıllı Fransız film yönetmeni ve oyuncudur. Melville sahne adını alan yazar, Herman Melville'den esinlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan Silahlı Kuvvetleri</span>

Hindistan Silahlı Kuvvetleri, Hindistan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Hindistan Kara Kuvvetleri, Hindistan Hava Kuvvetleri, Hindistan Hava Savunma Kuvvetleri, Hindistan Sahil Güvenlik ve Hindistan Deniz Kuvvetleri'nden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çeşni</span>

Çeşni tadımlık, küçük miktarda yemek veya diğer yiyecek.

Mumbai Uluslararası Film Festivali Hindistan'ın Mumbai şehrinde her yıl düzenlenen uluslararası bir film festivalidir.

<span class="mw-page-title-main">Konark Güneş Tapınağı</span> Hindistanın Odisha şehrindeki 13. yüzyıl Surya tapınağı ve UNESCO dünya mirası

Konark Güneş Tapınağı ya da Konark Sun Tapınağı, Hindistan'ın Orissa Eyaleti'ndeki Konark'ta yer alan 13. yüzyıldan kalma bir Güneş tapınağıdır. Tapınağın 1255 yılında Doğu Ganga Hanedanlığı döneminde, Kral I. Narasimhadeva tarafından yaptırıldığına inanılmaktadır. Tapınak kompleksi devasa bir savaş arabası şeklindedir ve özenle hazırlanmış taş oymalar, sütunlar ve duvarlar barındırmaktadır. Yapının önemli bir kısmı şimdi harap durumdadır. Tapınak, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiş olup, Hindistan Yedi Harikası listesinde de yer almaktadır. Tapınak, Puri'ye 35 km ve Bhubaneswar'a 65 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">55. Uluslararası Antalya Film Festivali</span>

55. Uluslararası Antalya Film Festivali, 29 Eylül – 5 Ekim 2018 tarihleri arasında Antalya'da gerçekleştirilen film festivalidir. Festivalde geçen yıl olduğu gibi bu yıl da, artistik direktörlüğü Mike Downey ve genel sanat yönetmenliğini ise Mirsad Purivatra üstlendi.

Amerikan Siyah Film Festivali, film endüstrisinin siyah üyelerinin, özellikle siyah film çalışmalarına odaklanan bağımsız bir film festivalidir. Afrika kökenli film oyuncularının başarılarını tanımak ve siyahların yaşadıkları deneyimleri tasvir eden filmleri onurlandırmak için düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dadasaheb Phalke Ödülü</span>

Dadasaheb Phalke Ödülü, Hindistan'ın sinemadaki en yüksek ödülüdür. Bilgi ve Yayıncılık Bakanlığı tarafından kurulan bir organizasyon olan Film Festivalleri Direktörlüğü tarafından Ulusal Film Ödülleri töreninde her yıl sunulmaktadır. Ödül alan, "Hint sinemasının büyümesine ve gelişmesine olağanüstü katkılarından" ötürü onurlandırıldı ve Hint film endüstrisinden seçkin kişilerden oluşan bir komite tarafından seçildi. 2017 itibarıyla, ödül bir Swarna Kamal madalyonu, bir şal ve ₹1.000.000 nakit ödülden oluşuyor.

<i>Peaceable Kingdom</i>

Peaceable Kingdom, Tribe of Heart tarafından 2004 yılında gerçekleştirilen, hayvanları öldürmeyi reddeden birkaç çiftçiyi ve bir yaşam biçimi olarak nasıl veganlığı seçtiklerini anlatan ABD yapımı bir belgesel film.