İçeriğe atla

Hindistan Ulusal Menkul Kıymetler Borsası

Hindistan Ulusal Borsası
Tür Menkul kıymetler borsası
Yer Mumbai, Hindistan
Kuruluş1992
Önemli yetkililerGirish Chandra Chaturvedi
Para birimiHindistan rupisi
Market CapUS$2.27 trillion
EndekslerNIFTY 50, NIFTY 500, NIFTY Next 50
Websitesinseindia.com

Hindistan Ulusal Borsası, Mumbai, Maharashtra'da bulunan Hindistan'ın lider borsasıdır.[1] Hindistan ekonomisi'ne büyük katkı sağlarlar. Bombay Borsası, Kalküta Borsası, Hindistan Birleşik Borsası ile beraber dünya çapında büyük borsadır. NSE, 1992 yılında ülkedeki ilk kaydileştirilmiş elektronik borsa olarak kuruldu. NSE, ülkede modern, tam otomatik bir ekran tabanlı elektronik ticaret sistemi sağlayan ilk borsa oldu.

Ulusal Menkul Kıymetler Borsası, 2,27 trilyon ABD Dolarından fazla toplam piyasa değerine (market cap) sahiptir ve bu da onu Nisan 2018 itibarıyla dünyanın 11. en büyük borsası yapmaktadır.[2] Amiral gemisi endeksi, NIFTY 50'dir.

Kaynakça

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hindistan</span> Güney Asyada bir ülke

Hindistan, resmî adıyla Hindistan Cumhuriyeti, Güney Asya'da bulunan bir ülkedir. Dünyanın en büyük yedinci coğrafi alanı ve en büyük nüfusuna sahip olan ülkenin ulusal marşı Jana Gana Mana'dır. Ülkede resmî dilleri İngilizce ve Hintçe oluşturur, ancak 22 adet tanınmış bölgesel dil de bulunur. Hindistan'da baskın din Hinduizm olup, ülke Endonezya ve Pakistan'dan sonra sayıca en kalabalık Müslüman nüfusa sahiptir. Hindistan nominal fiyatlarla dünyanın en büyük on ikinci ekonomisine ve satın alma gücü paritesine göre dünyanın en büyük dördüncü ekonomisine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Borsa İstanbul</span> İstanbul menkul kıymetler borsası

Borsa İstanbul ya da kısaca BİST, Türkiye'de 1985 yılında açılan sermaye piyasasında faaliyet gösteren Türk ve yabancı kaynaklı bankalara, aracı kurumlara saklama ile takas hizmeti verir. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası olan adı 5 Nisan 2013 tarihinde "Borsa İstanbul" olarak değiştirilmiştir. Ayrıca "Yatırıma değer!" resmî slogan olarak kabul edilmiştir

<span class="mw-page-title-main">Borsa</span> organize ticaret pazarı

Borsa veya sermaye piyasasının değişimi, alınıp satılabilir menkul kıymetler, stok, hisse senedi, emtialar, döviz, istikraz, vadeli kontratlar ve opsiyon sözleşmelerinin halka açık satıldığı veya satın alındığı organize bir piyasadır. Sermaye piyasası, üretken faaliyetleri destekleyen bir yatırım mekanizması oluşturur ve borsa ise bu amaca ulaşmak için kullanılan bir pazardır. Borsa, yatırımcıların faaliyetleri için güvenli bir ortam yaratmasının yanı sıra düzenli işlem mekanızmasına, güncel fiyatlara ve gerçek zamanlı alışveriş yapmaya sahip olmasından dolayı popülerdir.

<span class="mw-page-title-main">Bhutan</span> Güney Asyada bir ülke

Bhutan veya Butan, resmi adıyla Bhutan Krallığı, Güney Asya'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Doğu Himalayalarda bulunan ülkenin batısında ve güneyinde Hindistan, kuzeyinde ise Çin'in Tibet bölgesi yer alır. Çok yakın olmalarına rağmen Bangladeş ve Nepal'le sınırdaş değildir. 754.000'in üzerinde nüfusa sahiptir, 38.394 km²'lik alanıyla 133. büyük ülkedir. Tarihî İpek Yolu üzerinde, Hint altkıtası, Güneydoğu Asya ve Tibet'in kesişim noktasında yer alan Bhutan meşrutiyetle yönetilir ve Mahayana Budizmini baz alan bir ulusal kimliğe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Nasdaq</span> Özel teknolojisi borsası

Nasdaq, resmi bir düzenleyicisi olmayan tezgâh üstü piyasalarda (OTC) işlem gören menkul kıymetler için alım-satım fiyatlarının gösterildiği otomatik bilgi ağı olarak New York'ta kurulmuş olan özel borsadır. Dünyanın teknoloji borsası olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası döviz piyasası</span>

Yatırım, hedging, spekülasyon amacıyla yapılan hareketlerin gerçekleştiği döviz piyasaları 24 saat açıktır. Açılış Sidney ve Tokyo'da olur, Hong Kong ve Singapur, Bahreyn ile sürer Avrupa piyasalarına geçer. Frankfurt, Zürih, Londra'dan New York, Chicago piyasalarına ve Los Angeles ve San Fransisco'ya devam eder. İşlem hacmi, dünya ticaret hacminin 50 katından fazladır. İşlemlerde ağırlık Amerikan doları, Euro ve Japon yeni üzerindedir.

Avrupa ekonomisi, 50 farklı ülkede 740 milyondan fazla kişi kapsayan bir ekonomik alanı tanımlamaktadır. Avrupa Birliği'nin oluşumu ve 1999 yılında, ortak bir para biriminin kullanıma girmesi - euro, katılımcı Avrupa ülkelerini ortak bir para birimi aracılığıyla ekonomik olarak yaklaştırır - daha güçlü bir Avrupa nakit para akışına yol açmıştır. Avrupa'daki zenginlik farkı, eski Soğuk Savaş dönemi bölünmesinde kabaca görülebilirdi; bazı ülkeler bu bölünmeyi ihlâl eder. Çoğu Avrupa ülkesi kişi başına düşen GSYİH'da dünya ortalamasından daha yüksek ve çok gelişmiş olsa da, bazı Avrupa ekonomileri, İnsani Gelişme Endeksinde dünya ortalamasının üzerindeki konumlarına rağmen, daha yoksul durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">New York Menkul Kıymetler Borsası</span>

New York Menkul Kıymetler Borsası , ABD, New York City, Aşağı Manhattan, 11 Wall Street'te bulunan menkul kıymet borsasıdır. Kasım 2010'da Dünyanın en büyük borsalarının Market capları $13.39 trilyon değeri bulan hisseye sahiptir. 2008 yılında ortalama $153 milyar günlük işlem hacmine ulaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Londra Borsası</span>

Londra Borsası, Londra, Birleşik Krallık'ta bulunan borsa'dır. Ağustos 2010 itibarı ile 2.63 trilyon dolar değerindedir. Dünyanın dördüncü, Avrupa'nın birinci en yüksek işlem hacmine sahip borsasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Frankfurt Menkul Kıymetler Borsası</span> Almanyanın Frankfurt kentinde bulunan, dünyanın en büyük borsalarından biri

Frankfurt Menkul Kıymetler Borsası ya da kısaca FWB, Almanya'nın Frankfurt kentinde bulunan borsa olup dünyanın en büyük borsalarından biridir. Avrupa’nın en büyük iki borsasından biridir. Şöyle ki, Avrupa’nın Londra Borsası’ndan sonra ikinci büyük borsasıdir. Uluslararası piyasalarda “Alman Borsası” olarak tanınır. Ayrıca FWB, Alman Birleşik Borsa Endeksi DAX'ın da takip edildiği yerdir. Alman ekonomisinin barometresi olan DAX, başlıca 30 Alman şirketinin hisse fiyatlarını yansıtan ana endeksdir.

<span class="mw-page-title-main">Paris Borsası</span>

Paris Borsası veya tarihsel olarak Paris stock exchange, Fransa'nın menkul kıymetler borsasıdır. 2000 yılından bu yana Euronext Paris adını almıştır. Dünya Borsalar Federasyonu'nun (WFE) bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Menkul Kıymetler Borsası</span>

Tokyo Menkul Kıymetler Borsası (TSE) Tokyo'da kurulmuş olan bir borsadır ve Asya kıtasındaki market cap açısından en büyük borsa olmakla birlikte, dünyanın da en büyük ikinci borsasıdır. Aralık 2011 itibarıyla borsada toplam market cap değeri 3.9 trilyon US$ olan 2,292 şirket işlem görmektedir. Borsanın sahibi Japan Exchange Group şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Şanghay Menkul Kıymetler Borsası</span>

Şanghay Menkul Kıymetler Borsası, Şanghay merkezli menkul kıymetler borsasıdır. Çin anakarası'nda bağımsız olarak faaliyet gösteren üç borsadan biridir, diğerleri Pekin Borsası ve Shenzhen Menkul Kıymetler Borsasıdır. Şanghay Menkul Kıymetler Borsası, piyasa değeri ile dünyanın en büyük 3. borsasıdır. Aynı zamanda Asya'nın en büyük borsasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Xiaomi</span> Çin merkezli elektronik şirketi

Xiaomi Corporation, 6 Nisan 2010'da Lei Jun tarafından kurulmuş ve merkezi Pekin'de bulunan Çinli bir teknoloji şirketidir. Xiaomi; akıllı telefon, mobil uygulama, dizüstü bilgisayar, giyilebilir cihazlar, TV'ler, yönlendiriciler, aktivite takipçisi, beyaz eşya, ev eşyaları, akıllı saat, çanta, kulaklık, ayakkabı, spor bandı ve daha birçok ürüne yatırım yapmaktadır. Xiaomi ayrıca Apple, Samsung ve Huawei'den sonra kendi geliştirdiği cep telefonu yonga özelliklerine sahip dördüncü şirkettir. Ve Android tabanlı MIUI işletim sisteminin sahibidir. Ayrıca, nesnelerin interneti ve Xiaomi Smart Home ürün ekosistemlerini kullanarak televizyon, el feneri, insansız hava aracı ve hava temizleme cihazları gibi cihazların da önemli bir üreticisidir.

<span class="mw-page-title-main">Budapeşte Menkul Kıymetler Borsası</span>

Budapeşte Menkul Kıymetler Borsası, Macaristan'ın başkenti Budapeşte merkezli bir menkul kıymetler borsasıdır. Borsa, ilk olarak 18 Ocak 1864 tarihinde kurulmuş olup market cap ve likidite bakımından Orta ve Doğu Avrupa'nın ikinci büyük borsasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bombay Borsası</span>

Bombay Borsası veya BSE, Dalal Street, Bombay, Maharashtra'da bulunan Hindistan'ın büyük borsasıdır. Hindistan Ulusal Menkul Kıymetler Borsası, Kalküta Borsası, Hindistan Birleşik Borsası ile beraber dünya çapında büyük borsadır. Hindistan ekonomisi'ne büyük katkı sağlarlar. 1875'te Britanya Hindistanı döneminde kuruldu, Asya'nın en eski borsasıdır. BSE, Nisan 2018 itibarıyla 2,2 trilyon ABD Dolarını aşan toplam piyasa değeri ile dünyanın en büyük 10. borsasıdır.

Asyamenkul kıymetler borsaların bir listesidir. Asyanın birçok bölgesinde, birden fazla borsa var.

<span class="mw-page-title-main">Afrika borsaları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu, Afrika kıtasındakı menkul kıymetler borsaların bir listesidir. Afrika'da 38 ülkenin sermaye piyasasını temsil eden 29 borsa var.

<span class="mw-page-title-main">Nijerya Borsası</span>

Nijerya Borsası (NSE), 1961 yılında Lagos'ta kurulan Nijerya borsasıdır. Kasım 2019 itibarıyla, prim kurulunda 8 yerli şirket, ana kurulda 144 şirket ve Alternatif Menkul Kıymetler Piyasasında 9 şirket olmak üzere toplam 161 şirket bulunmaktadır. Nijerya ekonomisi'nde büyük etki sahipidir.

Yatırımcıların geleneksel para birimleri veya diğer dijital para birimleri gibi diğer varlıklar için kripto para birimleri ve dijital para birimleri ticareti yapmasına olanak tanıyan platformlardır. Borsalar, dijital para birimleri veya kripto para birimleri karşılığında kredi kartı ödemelerini, banka havalelerini veya diğer birçok ödeme şekillerini kabul edebilir. Bir kripto para borsası, genellikle alış-satış işlemleri için işlem komisyonu olarak alan veya eşleşen bir platform olarak sadece üyelik ücreti alan bir piyasa yapıcı olabilir.