İçeriğe atla

Hindistan-Liberya ilişkileri

Hindistan-Liberya ilişkileri

Hindistan

Liberya

Hindistan - Liberya ilişkileri, Hindistan ve Liberya Cumhuriyeti arasındaki dış ilişkilerdir. Hindistan, Abidjan'daki (Fildişi Sahili) büyükelçiliği ve Liberya'da 1984'ten beri Monrovia'daki aktif bir fahri konsolosluk aracılığıyla temsil edilmektedir. Liberya, Hindistan'da, daha sonra bütçe kısıtlamaları nedeniyle kapatılan Yeni Delhi'deki yerleşik misyonuyla temsil edildi. İkili kültürel ve ticari kalkınmanın iyileştirilmesi için çok çalışmak isteyen Liberya'daki Hint toplum birliğinin şu anki başkanı Bay Rohit Suji'dir[1] “Hindistan Elçiliği” . Dışişleri bakanlığı. 2009. 5 Ekim 2011 tarihinde orijinalinden arşivlendi . 2009-02-28 alındı .

Stratejik işbirliği

İkili ilişkiler, Liberya’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne daimi üyelik isteği için tam teşekküllü desteğiyle geleneksel olarak güçlü ve samimi olmuştur.Son yıllarda, iki ülke de ticaret, askeri ve stratejik alanlarda yakın ve kapsamlı bir işbirliği geliştirdi. [ <span title="This claim needs references to reliable sources. (July 2009)">kaynak belirtilmeli</span> ] Hindistan, UNMIL barış gücünün ilk kadın polis birimini 2007'de Liberya'ya gönderdi ve gelecek yıllarda daha fazla parti geldi. Hindistan hükûmeti, Liberya'da yeni toplum modelleri ve hizmet odaklı polislik oluşturmada proaktif bir rol üstlendi. Özellikle, Hindistan’ın CRPF’si, Liberyalı kadınların Ulusal Polis Teşkilatına ve yasa uygulamalarına katılımını kolaylaştırmıştır.[2]

Ticari ve ekonomik ilişkiler

Liberya'da faaliyet gösteren elliden fazla Hint şirketi var, küçük ticaret şirketlerinden çelik üreticilerine kadar.2006 yılında, PIO şirketi ArcelorMittal, yirmi yıllık bir sürede 930 milyon dolarlık bir yatırım karşılığında büyük LIMINCO demir cevheri madenine layık görüldü. Son zamanlarda, Eylül 2008'de Tata Steel'i 1,6 milyar dolarlık Western Cluster demir cevheri projesi teklif sürecinden diskalifiye eden Liberya hükûmeti, önümüzdeki açık artırma için Hindistan çelik büyüklüğünü temizledi. Yoğun Hint lobileri ile Tata Steel'in teklifi, Liberya hükûmetinin katıldığı uluslararası danışmanlık firması Deloitte & Touche tarafından teknik, finansal ve sosyal açıdan çok yüksek ve uygun bir şekilde değerlendirildi. Ayrıca, genişleyen Taurian grubu demir cevheri, altın ve kromit madenciliği imtiyazları için pazarlık yapıyor. Bu, Hindistan'ın özellikle Batı Afrika bölgesindeki hammadde güvenliğine odaklanma konusundaki diplomatik stratejisini yansıtıyor.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2020. 
  2. ^ Boş kaynak (yardım) 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı bağlı olarak çalışan, dışişlerinden sorumlu olan bakanlık. Türkiye'nin diğer ülkeler ve uluslararası örgütlerle olan ilişkilerinin yürütülmesinden sorumlu olan bakanlığın başında şu an Hakan Fidan bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Feridun Cemal Erkin</span> Türk diplomat ve siyasetçi (1899-1980)

İsmail Feridun Erkin, Türk diplomat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan-Türkiye ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Lübnan-Türkiye ilişkileri, Lübnan ve Türkiye arasında süren uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Timor-Türkiye ilişkileri</span>

Doğu Timor-Türkiye ilişkileri Doğu Timor ile Türkiye'nin süregelen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Birleşik Krallık ilişkileri</span> Azerbaycan Cumhuriyeti ve Birleşik Krallık arası dış ilişkiler

Azerbaycan - İngiltere ilişkileri, Azerbaycan ile İngiltere arasındaki dış ilişkilerdir. Azerbaycan'da Büyük Britanya Büyükelçiliği 1992'de açıldı. Azerbaycan Cumhuriyeti Büyükelçiliği Londra'da 1994'te açıldı. Her iki ülke de Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Belçika-Türkiye ilişkileri</span>

Belçika-Türkiye ilişkileri, Belçika Krallığı ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki dış ilişkileri kapsamaktadır. Belçika'nın Ankara'da büyükelçiliği, İstanbul'da konsolosluğu bulunmaktadır. Türkiye'nin ise Brüksel'de büyükelçiliği bulunmaktadır. İki ülke de NATO üyesidir. Ayrıca Belçika AB'ye tam üye, Türkiye ise tam üyeliğe aday bir ülkedir.

1981 Tahran Büyükelçiliği saldırısı, 23 Nisan 1981 tarihinde Türkiye'nin Tahran Büyükelçiliği'ne yapılan saldırı.

Hindistan-Panama ilişkileri, Hindistan ve Panama arasındaki ikili ilişkileri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Singapur-Türkiye ilişkileri</span>

Singapur-Türkiye ilişkileri, Singapur ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Burkina Faso-Türkiye ilişkileri</span>

Burkina Faso-Türkiye ilişkileri, Burkina Faso ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Gana-Türkiye ilişkileri</span>

Gana-Türkiye ilişkileri, Gana'nın 1957'de bağımsızlığını ilan etmesi üzere 1958 yılında başlamıştır. Türkiye ilk büyükelçiliğini 1964 yılında Akra'da faaliyete sokmuştur. Büyükelçilik, tasarruf sebebi ile 1981 yılında kapanmış ve 2010 yılında tekrar açılmıştır. Gana da 2012 yılında Ankara'da büyükelçilik açmıştır. Türkiye'nin Akra'daki büyükelçisi Özlem Gülsün Ergün Ulueren'dir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Umman ilişkileri</span>

Türkiye-Umman ilişkileri, Umman'ın 1970 yılında bağımsızlığını ilan etmesi ve Türkiye'nin, Umman'ı ilk tanıyan ülkelerden birisi olması ile birlikte başlamıştır. İki ülkenin ilişkileri, bulundukları jeostratejik konumların da etkili olması ile, karşılıklı yarar için ortak çalışmalara dayalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kosta Rika-Türkiye ilişkileri</span>

Kosta Rika-Türkiye ilişkileri, Kosta Rika ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Cibuti-Türkiye ilişkileri</span>

Cibuti-Türkiye ilişkileri, Cibuti ile Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. İki ülke arasındaki ilk resmî diplomatik ilişkiler Cibuti'nin 1977'de Fransa'dan bağımsızlığını ilan etmesiyle başlamıştır. Türkiye 2013'ten beri Cibuti'de; Cibuti ise 2012'den beri Ankara'da büyükelçilik bulundurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Madagaskar-Türkiye ilişkileri</span> Madagaskar ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler

Türkiye, Afrika'ya açılma politikası doğrultusunda Madagaskar'ı önemli bir ekonomik potansiyele sahip olarak görür. Bu yüzden Madagaskar ile ilişkileri geliştirmek için bazı çalışmalar gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mozambik-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye-Mozambik ilişkileri, iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve diplomatik ilişkileri temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">Gine-Bissau-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye ve Gine Bissau arasındaki siyasi ilişkiler bugüne kadar uluslararası kuruluşlar kapsamında gerçekleşen temaslarla sınırlı kalmıştır. Öte yandan iki ülke de ikili işbirliğinin geliştirilmesine özel önem atfetmektedir. Gine Bissau’ya Türkiye'nin Dakar Büyükelçiliği akreditedir. Türkiye'nin Bissau’da, Gine Bissau’nun da İstanbul ve Ankara’da Fahri Konsolosluğu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mauritius-Türkiye ilişkileri</span>

21 Nisan 2010 tarihinde faaliyete geçen Türkiye'nin Antananarivo Büyükelçiliği Mauritius’a akreditedir. Mauritus'un Berlin Büyükelçiliği ise Türkiye'ye akreditedir. Port Louis’de Türkiye'nin bir Fahri Başkonsolosluğu mevcuttur.

Kazakistan-Pakistan ilişkileri - Kazakistan ve Pakistan arasındaki ikili diplomatik ilişkiler.

Kazakistan-Hindistan ilişkileri - Hindistan ve Kazakistan arasındaki ikili diplomatik ilişkiler 22 Şubat 1992'de kuruldu.